Dodaj do ulubionych

Przebudowa zamku

• Gość: Gość Re: i co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:21
      Właśnie. Jaki to w końcu ten zamek? Polski czy krzyżacki jak to raczył zasiać
      wątpliwość Pan Marek Piotrowski?. Jeśli krzyżacki to rzeczywiście po co jeszcze
      jeden. Swoją drogą jak takie argumenty dla swoich racji ktoś ( skądinąd
      wydawałoby się autorytet ) podaje, to nie wiadomo czy się śmiać czy załamać.
    • Gość: Gość Re: i co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 00:00
      Cytat z wywiadu z Panem Markiem Piotrowskim w jednej z gazet - "Kilkadziesiat
      kilometrów od Ciechanowa jest zatrzęsienie autentycznych zamków krzyżackich.
      Zbudowanie kolejnego w Ciechanowie uważam za barbarzyństwo". Drukuje to bez
      żenady jedna z gazet ciechanowskich. A może to sformułowanie jest
      barbarzyństwem? Taki poziom wiedzy? Panowie? Dzieci to przeczytają i będzie
      wstyd! Chyba, że Panu Piotrowskiemu chodziło o to, że każda inna od projektu
      dr. Kleczkowskiego wersja odbudowy nieuchronnie przeistoczy średniowieczny
      polski zamek nizinny w zamek krzyżacki. Jeśli tak, to mam nadzieję, że wyjaśnił
      to z dziennikarzem przeprowadzającym z nim wywiad. W przeciwnym bowiem
      razie .......?! Czeski film.
      • Gość: masa Re: i co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 00:49
        Dyletantii...nic dodać, nic ująć. Profesjonalista =7 bolesci i ósma pycha!
        • Gość: m Re: i co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 10:11
          Trochę offtopikowo:

W nowej "Architekturze-Murator" jest arykuł o "rewitalizacji" starej elektrowni w Radomiu (z tych samych czasów co nasza cukrownia). Zmienią ją w Mazowieckie Centrum Sztuki Współczesnej Elektrownia. Za te grube miliony, których nawet pani dyrektor muzeum nie moze się doliczyć można by kupić cukrownię albo młyn, przystosować zgodnie z najnowszymi trendami w architekturze i znalazłoby się tam miejsce i na historię zamku i Ciechanowa i na współczesne dzieła np. pana Zalewskiego. "Ciechanowskie Centrum Kulturalne Cukrownia" - czemu nie :D

Końcowy cytat z artykułu - "W sytuacji gdy w całej Polsce mamy obecnie wiele organizowanych przez gminy "konkursików" z niechlujnie przygotowanymi warunkami (...), radomski konkurs może być wzorem do naśladowania." www.elektrownia.art.pl/galeria.php?id=30&r=1
    • Gość: logika Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:11
      Mimo wszystko drogi phk1 nadal kupy mi się to nie trzyma. Ponawiam pytanie na
      które mi nie odpowiedziałeś. Dlaczego GKZ niemal w ostatniej chwili wstrzymał
      prace? Nawet jeśli zwycięski projekt był zaakceptowany przez jakiś organ
      konserwatorski (domyślam się, że miejscowy) to dlaczego póżniej ten sam projekt
      nie zyskał akceptacji u GKZ? I tylko tyle chciałbym się jako ciechanowianim
      dowiedzieć. Proszę o jasną, prostą, niezaawuolowaną odpowiedż o ile jest to
      możliwe. Postaraj sie zmienić na tą chwilę styl swoich odpowiedzi ( które tak
      naprawdę nawet są ciekawe i często się z nimi zgadzam )i odpowiedz mi prostym
      zrozumiałym dla mnie prostaka językiem. Bedę Ci wdzięczny.
      • Gość: m Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:23
        Moze to jest jak z Rospudą? Lokalni urzędnicy się zgodzili, wszystko szło niby dobrze ale nagle organ nadrzędny (w tym przypadku urząd UE chroniący obszary Natura 2000) nakazał wstrzymanie prac. W ww. przypadku winieni są oczywiście ekolodzy i ogólnie "zieloni" za to że ośmielili przeszkodzić władzy budować drogi, u nas za za tzw. "Zielonych od zamku" uchodzą Kęsik, Rekść i spółka.
        • Gość: dzidzia Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:49
          Za to inni mają radość i wydadzą wasze pieniądze i z was się śmieją.
          • Gość: logika Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:59
            Napewno masz dzidziu rację!! Tam gdzie się dwóch bije, trzeci korzysta i się
            śmieje. Ja tylko staram się dowiedzieć dlaczego tak się musiało stać, gdyż w
            tej sprawie jesteśmy tak naprawdę wszyscy ( w tym też obie "drużyny" )przegrani.
          • Gość: logika Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 16:15
            Jeszcze jedno "dzidziu". Ile jest ludzi, tak każdy ma inny gust i z czego
            innego się śmieje. Osobiście wolę się śmiać z zamku w Działdowie i chwalę
            sobie, że nie będę musiał tłumaczyć znajomym dlaczego ciechanowiacy pozwolili
            na coś podobnego. Co do pieniędzy to nie wiem czy one przepadły. Jeśli nie, to
            odsyłam Ciebie do interesującej propozycji kilka wierszy wcześniej jak można by
            wykorzystać sensowniej te pieniądze. Dotyczy ona pomysłu zagospodarowania
            starej Cukrowni lub młyna. Nie zmienia to faktu, że jak wcześniej Ci odpisałem
            szkoda, że wszyscy w sumie jesteśmy jak na razie przegrani.
        • Gość: logika Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 12:50
          Poczekajmy co odpowie zdaje się wiedzący coś na ten temat phk1. Twoja zaś
          odpowiedż jest dla mnie zrozumiała i jest w niej logika o tyle, że trzeba tu
          zauważyć iż żyjemy w Polsce i co urzędnik to inna interpretacja. Skąd my to
          znamy?
          • jortex Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) 03.07.07, 16:08
            Kolejna porcja artykułów (do pobrania):

"Czas Ciechanowa" - R. Małowiecki:
            www.uploader.pl/pl/file/57455/cc-malow-jpg.html
            "Tygodnik Ciechanowski" - wywiad z dr Kleczkowskim:
            www.uploader.pl/pl/file/57457/tc-kleczk-jpg.html
            Projektant jak widać nie przejmuje się procedurą jaką wszczął minister a nawet
            straszy, że obciąży ministerstwo kosztami ewentualnego niepowodzenia jego
            światłej wizji...
            • Gość: Gość Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 18:56
              to nie projektant straszy, że obciąży kosztami ministra, tylko takie jest porawo, a tak naprawdę, to rzeczywiście niesprawiedliwe, logiczne, żeby wszelkie koszty poniósł niejaki Kęsik.
              • Gość: Gość- ale inny Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 19:14
                Widzę Gościu, że dopóki się tą sprawa nie zajmie w końcu najbardziej w tym
                momencie właściwy organ ( nie bedę wymieniał jaki, sam dobrze wiesz) to Twój
                tupet i Tobie podobnych będzie grasował na tym forum i obrażał ludzi, którym
                się w głowach jeszcze nie poprzewracało.
                • Gość: gość Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 19:27
                  Kęsikowi się nie poprzewracało? trudno apelować o rozum do ludzi, którzy go nie mają
                  • Gość: Gość- ale inny Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 19:34
                    Gorsi są ci co nie mają kultury. Jeśli takich obrońców ma projekt dr.
                    Kleczkowskiego to wszystko jasne. I to jest ostatnia moja z Toba wymiana zdań.
                  • Gość: Gość - ale inny Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 20:17
                    Mimo wszystko dodam jeszcze, że w ten sposób wyrządzacie tylko temu projektowi
                    niedżwiedzią przysługę. Mimo, że mnie osobiscie ten projekt razi, oczekiwałbym
                    rzeczowej dyskusji na jego temat a nie pyskówek na poziomie magla.
    • Gość: logika Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 15:41
      No. Nareszcie zrozumiałem. Zresztą podejrzewałem to od początku a Ty mi to
      tylko potwierdziłeś. Czy znasz teorię Parkinsona? Trochę się o niej ostatnio
      pisze w kontekście Brukseli, także Ciechanów jakby dotrzymuje kroku.
    • Gość: dzidzia Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 16:41
      To zapytajmy czy dać komuś pieniadze na życie - gawiedź odpowie tak, ale czy ty
      dasz komuś - gawiedź odpowie - nie, ja nie dam. Na tym polega polska młoda
      demokracja .
    • Gość: logika Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 17:05
      Staram się Ciebie zrozumieć, gdyż zauważyłem, że jesteś dla innych bardzo
      kontrowersyjny. Dla mnie jesteś sympatycznym Puchatkiem ze swoimi "małe
      conieco"- (chyba dobrze napisałem). Dawno temu czytałem tą przemiłą opowieść.
      Nie zawsze się zgadzam z Tobą, czasami jesteś prowokujący ale jeśli wolno to
      doradzę Tobie . Zostań taki - powiedzmy sobie (myślę, że się nie obrazisz)
      błazen (Stańczyk) tego forum. Skoro tak to może odniósłbyś się do pomysłu
      zagospodarowania starej Cukrowni lub młyna za pieniądze na zamek( o ile one
      mogły by być tam zaangażowane ), które mam nadzieje jednak nie przepadły. Na
      rekonstrukcję naszego zamku- tak by było moim zdaniem najlepiej - podobno nie
      mamy co liczyć. Tak twierdzi Pan Marek Piotrowski więc chyba ma rację. Podobno
      musi być w 80% udokumentowana wiedza o pierwotnym wygladzie zamku aby
      konserwator wydał zgodę. Myślę, że nie będzie nasz archeolog dłubał w ziemi aby
      uzupełnić tą wiedzę, gdyż widać, że do tego kierunku rozwoju wypadków nie ma On
      niezbędnej energii. Co zawierają tajemne szuflady na Politechnice też nie
      wiemy. Wszyscy na siebie obrażeni a niestety tylko zgoda buduje. Co do
      referendum. Pomysł dobry tylko czy ewentualna zgoda na rekonstrukcję lub
      rewitalizację coś tu zmieni? Przepraszam, że się tak rozpisałem. Jest niedziela
      i więcej czasu.
    • Gość: logika Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 20:50
      Dzięki. Widzę jednak, że pomysłu generalnie nie odrzucasz. Ale
      rzeczywiście "petunia non olet" więc prawopodobnie z tymi pomysłami byłyby
      problemy. W każdym razie pozdrawiam i życze łaskawości u Gucia. Guciu!!! Taki
      błazen jest tu potrzebny. Co by zrobił król bez Stańczyka? Wszystko musi być w
      nienagannym ordynku? Trochę luzu. Jeśli tylko nikt nikogo nie obraża to
      obecność różnych nawet najbardziej zwariowanych głosów jest pożyteczna. Jeśli
      ktoś się czuje krytykowany za mocno, to odsyłam do słynnego cytatu Ignacego
      (biskupa zresztą) Krasickiego.
    • Gość: logika Re:Gazeta Samorządu Miasta Ciechanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 23:52
      Istotnie ciekawe to wszystko. Może dlatego phk1 jesteś troszeczkę niewygodny,
      że jesteś za wcibski? Miałem nosa. Jesteś cichanowskim błaznem tego forum i
      chwała Ci za to. Dobranoc.
    • jortex Re:a moze UNESCO? 03.07.07, 17:27
      Ustawa o ochronie zabytków - art. 15:
      1. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, na wniosek ministra właściwego do spraw
      kultury i ochrony dziedzictwa narodowego, w drodze rozporządzenia, może uznać za
      pomnik historii zabytek nieruchomy wpisany do rejestru lub park kulturowy o
      szczególnej wartości dla kultury, określając jego granice.
      2. Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego może
      złożyć wniosek, o którym mowa w ust. 1, po uzyskaniu opinii Rady Ochrony Zabytków.
      3. Cofnięcie uznania zabytku nieruchomego za pomnik historii następuje w trybie
      przewidzianym dla jego uznania.
      4. Minister właściwy do spraw kultury i ochrony dziedzictwa narodowego może
      przedstawić Komitetowi Dziedzictwa Światowego wniosek o wpis pomnika historii na
      "Listę dziedzictwa światowego" w celu objęcia tego pomnika ochroną na podstawie
      Konwencji w sprawie ochrony światowego dziedzictwa kulturalnego i naturalnego,
      przyjętej w Paryżu dnia 16 listopada 1972 r. (Dz. U. z 1976 r. Nr 32, poz. 190 i
      191).(...)

Zatem do UNESCO jeszcze daleka droga, skoro zamek w Ciechanowie nie jest nawet
      pomnikiem historii tylko zabytkiem wpisanym do rejestru podobnie jak ponad 20
      innych na terenie Ciechanowa... Ale postarać się warto - dobry pomysł! :) -
      rozważymy na najbliższym spotkaniu TOnZ czy nie napisać wnioseczku do
      ministra... :D

Stare Miasto w Pradze (o ile wiem) znajduje się na liście UNESCO - stąd też
      interwencja tej instytucji.
    • Gość: Gość-ale inny Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 20:50
      Zgadzam się. Czas z tym skończyć , gdyż zaczyna to być bez sensu albo już jest.
      Do takiego stanu doprowadziła dotychczasowa właśnie "dyskusja" na widocznym
      poziomie.
      • Gość: gość Re: GKZ a buldożery na zamku ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 07:10
        ależ to jest jak najbardziej rzeczowe!!! Zostały poniesione koszty, ktoś odpowiada za to , jeśliby nie doszło do realizacji projektu i powinien ponieść te koszty.
    • jortex Wywiad z GKZ 06.07.07, 11:07
      Dziś w "Czasie Ciechanowa" wywiad z wiceministrem Tomaszem Mertą - Generalnym
      Konserwatorem Zabytków - oczywiście dot. zamku :) Polecam.
    • jortex A w Ciechanowie spokój i jednomyślność... 13.07.07, 18:03
      >>>>>>>>>
      "Jubileuszowe medale dla gospodarzy województwa

Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik, Wicemarszałek Tomasz Siemoniak
      i dyrektor Departamentu Kultury Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego
      Jerzy Lach, odznaczeni zostali medalami Towarzystwa Miłośników Ziemi
      Ciechanowskiej, wybitymi z okazji 50-lecia jego działalności. Medale oraz
      książkę wydaną z okazji jubileuszu (autorstwa Jana Korzybskiego), wręczyli
      prezesi Towarzystwa Eugeniusz Sadowski i Bernard Grzankowski oraz członek
      zarządu Marek Zalewski. (...)

Następnie goście odwiedzili Muzeum Szlachty Mazowieckiej, gdzie odbyła się
      dyskusja na temat rewitalizacji ciechanowskiego zamku. W spotkaniu oprócz gości
      z Urzędu Marszałkowskiego, wzięli też udział posłowie ziemi ciechanowskiej
      Aleksander Sopliński i Mirosław Koźlakiewicz, starostowie powiatu
      ciechanowskiego Sławomir Morawski i Eugeniusz Sadowski, z-ca prezydenta
      Ciechanowa Cezary Chodkowski oraz pracownicy Muzeum i działacze regionalni.
      Wszyscy uczestnicy dyskusji przeszli też do zamku, gdzie zwiedzili mazowiecką
      warownię.

źródło: www.ciechanow.powiat.pl/ <<<<<<<<<<

Oczywiście żadnej informacji o spotkaniu z władzami województwa nie było, bo po
      co psuć taką piękną uroczystość - jeszcze by przyszli jacyś przeciwnicy i
      atmosferę zaczadzili (nie daj Bóg zasiali jakieś wątpliwości)...

Myślę, że chodziło tu o pokazanie władzom wojewódzkim, że w Ciechanowie "nic
      złego sie nie dzieje, panuje spokój i pełna zgodność" (to na wypadek, gdyby
      zaczęli mieć jakieś wątpliwości co do obsadzenia niektórych stanowisk - ale te
      medale chyba jednak ich przekonały...) Z drugiej strony to demonstracja przed
      Generalnym Konserwatorem Zabytków - "niech Pan zobaczy kogo my tu znamy i kto
      nas popiera zanim podejmie Pan ostateczną decyzję".

Rozumiem, że była to wewnętrzna uroczystość, która miała cele j/w.
      • Gość: Gość Re: A w Ciechanowie spokój i jednomyślność... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 20:32
        Kęsik , lecz się na nogi... Jak to łatwo można sobie dorobić filozofię....
        • Gość: bolek Re: A w Ciechanowie spokój i jednomyślność... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 21:04
          a ten Kesik to niby kto ? że o nim zapomnieli.
          • Gość: gość Re: A w Ciechanowie spokój i jednomyślność... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 21:06
            no właśnie.... chyba nikt
            • Gość: bolek Re: A w Ciechanowie spokój i jednomyślność... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 21:08
              to po kiego diabła wpieprza się i mądraluje niech zajmie się słomą w butach
    • Gość: doda Re: A to jest ta merytoryka i mechanika słow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 22:07
      Powiedz to temu Kęsikowi żeby nie obrażał ludzi i sam zapamiętaj.
    • Gość: Toja Re: nie powiem mu ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 09:57
      odo jortexa
      1. to nie była żadna uroczystość, sotkanie robocze i od kiedy takie spotkania się ogłasza?
      2. twoim zdaniem wiceminister przyjechał tu "zielony" a władze wciskały mu, że "nic złego sie nie dzieje, panuje spokój i pełna zgodność"?
      Uważasz, że tam w Warszawie nic nie wiedzą o sytuacji i nie jest ona dyskutowana? Prasy nie czytają? Dobre!!!
      3. co do tego mają jakieś stanowiska?
      4. "demonstracja przed Generalnym Konserwatorem Zabytków - niech Pan zobaczy kogo my tu znamy i kto nas popiera zanim podejmie Pan ostateczną decyzję" - a kto popiera? Przecież nie znamy stanowiska wiceministra, czy popiera?
      A Ty już wiesz za niego?
      • Gość: bolek Re: nie powiem mu ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 14:04
        Bo on wie wszystko ,mądry nad podziw. Jak to minister nie chciał z nim
        rozmawiać , to przecież nie do pomyślenia, zdjąć ministra.
        • magik1985 Re: nie powiem mu ;-) 17.07.07, 18:10
          oooo.... co tak cicho? Wykopki przecież na zamku trwają, marszałek był,
          obejrzał ruinę...Nikt w tej sytuacji nie ma nic do powiedzenia? Gdzie oponenci?
    • Gość: lola Re: teraz powiem WAM ;-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 08:12
      Za to ty phk1 jesteś człowiekiem remontu i też znasz się na wszystkim ,ten typ
      tak ma.
    • magik1985 Re: A w Ciechanowie spokój i jednomyślność... 18.07.07, 10:07
      Nie sejm, a rząd... Teraz poprawka będzie głosowana w sejmie...ja TO usłyszałem :)
    • magik1985 Re: A w Ciechanowie spokój i jednomyślność... 18.07.07, 13:31
      Głównie chodzi o cały system administracyjny Urzędu Konserwatora Zabytków.
      Szerzej pisał o tym G_Kęsik na stronie architektury Ciechanowa

cytat:
      Przebieg konferencji:

- ochrona zabytków do tej pory szwankowała w wielu miejscach (brak funduszy, GKZ
      jako część administracji ogólnej)

- poprawka RM do ustawy zakłada powrót do oddzielnego pionu Konserwatora
      Zabytków, osobnej administracji chroniącej zabytki.

- poprawki dotyczą też ujednolicenia dopuszczalności danych inwestycji przy
      zabytkach w skali całego kraju. Odejście od "rozbicia dzielnicowego" w kwestii
      ochrony zabytków - jednolita służba konserwatorska.

- odnowione zabytki mają wzbogacać atrakcyjność turystyczną i ekonomiczną regionu

- powyższe zmiany wymusza otoczenie - samorząd i deweloperzy - coraz
      gwałtowniejszy rozwój budowlany zagraża wielu zabytkowym obiektom.
      ----
      pzdr :)
      • jortex Kolejny skandal? 18.07.07, 13:44
        Jak mają się planowane ubikacje na dziedzińcu do leżącego tam pamiątkowego
        głazu? Dla rozszerzenia (o co chodzi) dodam informację z książki p. Korzybskiego
        "Ciechanowskie pamiątki przeszłości":
        i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/glaz.jpg
        Otóż, wg projektu dra Kleczkowskiego na dziedzińcu planowana jest ubikacja a
        wszystkie nieczystości popłyną pod dziedzińcem uświęconym krwią bohaterów.
        Popłyną rurą, która będzie biegła tuż obok pamiątkowego głazu.

Czy naprawdę ze względu na elementarny szacunek do poległych za Ojczyznę nie
        można zrobić tych toalet poza zamkiem? W Częstochowie np. toalety dla
        pielgrzymów znajdują się poza obrębem murów sanktuarium. I nikomu to nie
        przeszkadza. Czy u nas muszą być na zamku? Oczywiście, nie, ale byle jak
        najprościej...

Tak właśnie wygląda "historyczne myślenie" władz Muzeum i ich szacunek do
        przeszłości!

To tylko jeszcze jedna z wielu kontrowersji jakie budzi cały projekt
        "rewitalizacji" (do tej pory jakoś nie podnoszona - może czas by ją zauważyć...)
        • Gość: idol Re: Kolejny skandal? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 17:07
          E, co ty pieprzysz. To przez ciebie gniją mury bo oszczałeś.
          • Gość: Toja Re: Kolejny skandal? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 17:31
            Kęsik, tobie chyba już naprawdę odbiło....
    • Gość: gość Re: czyżby Kolejny skandal? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 22:42
      Właśnie. Co tam się dzieje? Jakiś rów kopią.
      • magik1985 Re: czyżby Kolejny skandal? 23.07.07, 23:44
        Dziedziniec rozkopany... w rowie przy zamku podobno coś znaleziono...

arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?t=5&postdays=0&postorder=asc&start=690
        • Gość: gość Re: czyżby Kolejny skandal? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 10:29
          Magiku!
          Szanuję Twoje posty ale pozwolisz, że spytam. Czy czasem nie znaleziono
          dowodów na to, że ten zamek jest zamkiem krzyżackim?
          • magik1985 Re: czyżby Kolejny skandal? 24.07.07, 10:50
            Nie wiem. Wszystko w naszym kraju jest możliwe :) Poza tym to nie ja prowadzę
            wykopaliska :)
            • Gość: gość Re: czyżby Kolejny skandal? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 14:53
              Ależ ja wiem kto może prowadzić te prace i dlatego właśnie zadałem takie
              pytanie.
              Mam nadzieję, że znasz wywiad z naszym archeologiem zamieszczony drzewiej w
              prasie miejscowej?
              Cytat z którego wynikała ta rewelacja był specjalnie uwypuklony (trudno o
              głupszy lapsus - błazeństwo totalne). Czas teraz na dowody.
    • Gość: TOJA Re: czyżby kolejna głupota Archeologa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 17:24
      Jaki zakaz fotografowania? W sobotę fotografowałam co mi się zywnie podobało, nie wprowadzaj ludzi w bląd
    • magik1985 Re: czyżby kolejna głupota Archeologa? 01.08.07, 08:51
      Przeczytałem artykuł, a w zasadzie wzmiankę o awanturze w Ciechanowie. Szczerze
      się dziwię, że RZECZPOSPOLITA dała w ogóle tą informację na A4 (obok takiego
      tematu jak "Augustowianie przegrali bitwę, ale wojna trwa /Dolina Rospudy/).
      Miałem nadzieję, że staropolskim zwyczajem przeprowadzi najpierw "śledztwo"...
      ale cóż... widać, że po zmianie naczelnego i odejściu paru dobrych dziennikarzy,
      po paru ładnych miesiącach od "afery" stać ich tylko na tanie teksty w stylu:
      "szkło i beton". Zero sprawdzenia, potraktowanie tematu jak zapchajdziury w
      sezonie ogórkowym. To było śmieszne, ale na początku. Teraz powoli staje się
      nudne Confused Jak dla mnie to był materiał przynajmniej na 1/4 kolumny, jeśli
      nie pół. ehh...

s184.photobucket.com/albums/x121/magik1985/?action=view¤t=rzepa_zamekc-w.jpg
      arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?p=3391&sid=a454457a1b262299d0a0d80470c298cd#3391
    • magik1985 Re: czyżby kolejna głupota Archeologa? 12.08.07, 14:42
      Poziom kretynizmu na tym forum osiągnął apogeum, na co dowodem są takie
      wypowiedzi jak powyżej.
      ___
      Zamek został zamknięty, żeby archeologom nie przeszkadzać w ciężkiej pracy.
    • troll2000 hip-hop is dead 12.08.07, 22:05
      aaaah.to wielka szkoda .sentymenty pisza obszerne tomiska w glowach
      ciechanowiakow zaruwno mlodziezy jak i tych starszej daty.tyle tam
      dobrego sie dzialo...np straszydla.no wlasnie czemu scena
      metalowa,rockowa a nawet i regge jest dosc dobrze rozwinieta(tj.
      masa koncertów i publika na nich,prezne dzialanie zespolow
      ciechanowski)a HIP-HOP ostatnio lezakuje...ba nawet jest w groboej
      spiaczce.statystycznie to mnie sie wydaje ze to mlodzi szerokich
      spodnianach sa przewaga liczebna nad tymi z dlugimi piurami
    • zinngiesser Re: czyżby kolejna głupota Archeologa? 27.08.07, 16:36
      Pewnego dnia zwierzęta musiały załatwić sprawę w urzędzie, więc
      zebrały się na polanie, żeby wybrać najodpowiedniejszego kandydata
      na przedstawiciela. Po głosowaniu wybrano zajączka- bo szybki, miły
      i wygadany, więc sobie na pewno poradzi. Zajączek poszedł do urzędu,
      ale długo nie wraca. W końcu przychodzi, a zniecierpliwione
      zwierzątka pytają jak mu poszło. Zajączek na to, że starał się jak
      mógł, ale nic nie wskórał. Postanowiono wybrać następnego
      przedstawiciela- padło na lisa- w końcu taki przebiegły, więc sobie
      na pewno poradzi. Mijają godziny a lis nie wraca. W końcu przed
      samym wieczorem rudzielec wrócił z wiadomością, że został odesłany z
      kwitkiem i sprawa dalej nie jest załatwiona. Zwierzęta - mocno już
      zniechęcone- postanowiły, że tym razem wyślą niedźwiedzia. To
      rozwiązanie naprawdę ostateczne, ale jest wielki i silny, więc musi
      dać radę. Zawiodły się jednak, bo i niedźwiedź wrócił z niczym. To
      naprawdę zasmuciło zasmuciło zwierzaki, bo już nie miały pomysłu
      kogo wysłać do urzędu. I w tym momencie na ochotnika zgłosił się
      osioł. Zwierzaki na to- z pobłażliwym uśmiechem: no co ty osioł! Ty?
      Lisowi się nie udało,miśkowi też się nie udało, a myślisz, że ty coś
      zdziałasz? Nie licz na to. Ale że nikt inny nie miał lepszego
      pomysłu wysłano osła jako przedstawiciela,który ma załatwić sprawę w
      urzędzie. Po 5 minutach osioł wraca. Zwierzaki na to- co? tak szybko
      cię spławili? A osioł na to, że spawa załatwiona pomyślnie.
      Zwierzaki wykrzykiwały z niedowierzaniem: jak to? jakim cudem? itd.
      A osioł na to: jak to jakim cudem? Którychkolwiek drzwi bym nie
      otworzył- w każdym pokoju rodzina...
      • Gość: bodo zdechło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 21:59
        cosik zdechło społeczne zainteresowanie wskrzeszaniem Zamku. ? może
        pthc obumarł albo co, żadnych wieści z wykopalisk? śpicie
        waszmościowie, na stronach jortexa tez cicho, whats goin on? jortex
        wake up, cały irland czeka na newsy i na skany prasy lokalnej!!!!
        Bodo.
        • jortex Re: zdechło? 25.09.07, 00:00
          Bynajmniej :) W konfliktach społecznych istnieją fazy napięcia i oczekiwania.
          Dopóki brak decyzji Generalnego Konserwatora Zabytków, dopóty sprawa nie posunie
          się "dalej". Decyzja jest już chyba blisko. Oprócz tego, konflikt ten z
          bezpośredniego starcia (media, internet) zaczyna wkraczać powoli w fazę
          zarezerwowaną dla III władzy (izby korporacyjne, sądy) - więc pewnie jest teraz
          "nudno", co nie znaczy, że nic sie nie dzieje i że nie będzie się działo. Sprawę
          cały czas monitoruję.

Pozdrawiam.
    • jortex Przebudowy nie będzie !!! :) 15.11.07, 15:16
      We wtorek Generalny Konserwator Zabytków uchylił zgodę na realizację
      odbudowy zamku w wersji a'la dr Kleczkowski.
      _ :D
      To oczywiście nie koniec zmagań o zamek, ale jest to pewien konkret,
      który wyraźnie pokazuje, że zamek w Ciechanowie potrzebuje innej
      formuły promocyjnej niż to, co proponowało Muzeum...
      _
      Oczywiście, nie mamy zamiaru teraz sprawy zostawić. Będziemy nad
      tą "inną" formułą pracować - zaczynając od codziennej promocji zamku
      a nie tylko z okazji kilku dużych imprez... :D
      _
      • Gość: m Re: Przebudowy nie będzie !!! :) IP: 212.160.172.* 15.11.07, 19:26
        To wszystko twoja i Rekścia wina! Wygrało myślenie małomiasteczkowe.
        • Gość: marek zalewski Re: Przebudowy nie będzie !!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 20:27
          To mało powiedziane - to wstecznictwo, ciągłe patrzenie w tył a
          Świat ucieka ... ucieka ... ucieka i polacy uciekają , uciekają i
          będą uciekać. No, ale ...może będzie lepiej???
      • Gość: bodo Re: Przebudowy nie będzie !!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 13:35
        Jortex napisz czy gargamel Pani Lewickiej powstanie jak obiecałeś.
        Przecież masz lustrację i tajne szuflady politechiczne.
        Coś się stało? Coś się zmieniło?
        Czy zawiązałeś moherową koalicję z wuerem żeby stawiać znaki drogowe?
        Okłamałeś wszystkich że będzie jak w średniowieczu ?
        Ja osobiście oczekuję Trok w Ciechanowie.
        • Gość: gość Re: Przebudowy nie będzie !!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 16:09
          a czego się spodziewaliście? jeszcze przecież nie wyszlismy z Kaczolandu
          • phk1 Re: Przebudowy nie będzie !!! :) 18.11.07, 18:08
            Autor: Gość: phk1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 17:14
            [phk1]
            Co wy Marku Zalewski piszecie za
            bzdurki z górki na pazurki
            co ma wspólnego z Zamkiem zarabianie pieniedzy na zmywaku przez Polki i Polaków,gdy taka okazja sie trafiła,bo wykształcone elyty
            z PRLu nie potrafiły stworzyć warunków do godnego życia wiekszości tego narodu przez pierwsze naście lat III RP.
            i uwiarygadniania Pan siebie jako guru od tego co jest wstecznictwem i spoglądaniem w przeszłość.
            Swiat też patrzy w przeszłość i może mocniej niż Panu się wydaje.
            Rosja nowa formuła święta wzięta az 1612roku
            Francja,Anglia - parady wojskowe z udziałem po raz pierwszy polskich zołnierzy.
            Hiszpania,Rumunia - problemy z rozliczeniem przeszłosci
            Niemcy - pisarz Grass wielki pisarzz i autorytet przyznaje sie do swojej niechlubnej przeszłości i nie on jeden.

Gość: marek zalewski 15.11.07, 20:27 Odpowiedz
            To mało powiedziane - to wstecznictwo, ciągłe patrzenie w tył a
            Świat ucieka ... ucieka ... ucieka i polacy uciekają , uciekają i
            będą uciekać. No, ale ...może będzie lepiej???
            • Gość: marek zalewski Re: Przebudowy nie będzie !!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 18:35
              O, obudził się ze snu zimowego...a co ma piernik do wiatraka ? A NO
              MA !!! Patrzysz i nie widzisz, słuchasz i nie słyszysz...i tyle
              pozdrawiam
    • Gość: ciekawski Re: Przebudowa zamku IP: 217.98.20.* 13.04.08, 20:58
      ciekawski nie rozumie skasowanego postu o zamku?
      o co chodzi moderatorowi i markom zalewskim i piotrowskim ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka