Dodaj do ulubionych

...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznur...

04.04.07, 08:31
...hm...
Obserwuj wątek
    • magik1985 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 04.04.07, 09:29
      marekzalewski0 napisał:

> ...hm...

dziwne... miałem użyć podobnego sformułowania...ale w innej sytuacji :)

pzdr
    • woophy Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 04.04.07, 10:27
      Moze ktoś wyjaśnić o co chodzi bo nie ogarniam umysłu pana artysty.
      • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 04.04.07, 11:25
        ...hm...hm...
    • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 04.04.07, 11:26
      ...niech zyje Sztuka...hm...
      • zinngiesser Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 04.04.07, 11:30
        ?Zloty rog?? A ja odnosilem wrazenie, iz raczej szklano-betonowy cielec splodzony przez trojmiejska-
        ciechanowska rodzinno-towarzyska koterie.
        • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 04.04.07, 11:38
          ...zinngisserku kochany radzę pojawić się u lekarza , bo ,,wątroba,,chyba
          wysiada - widzę żółć , niech żyje Sztuka...hm...
      • zinngiesser Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 04.04.07, 11:33
        Sztuka zyje, spox - tyle ze z daleka od rajzbretow niedouczonych partaczy z chorobliwymi ambicjami.
        • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 04.04.07, 11:59
          ...,,niedouczonych partaczy z chorobliwymi ambicjami,, - w tych słowach Sztuka
          jest nieobecna...hm...niech żyje Sztuka...
          • woophy Re: zamek 04.04.07, 12:49
            A więc znów o zamek chodzi ;) No tak, jak ktoś na ostatnim spotkaniu powiedział "jest już nawet nie za pięć dwunasta ale już pięć po i wszelkie dyskusje są zbędne" (czyt. ciemny lud niech siedzi cicho i dziękują wspaniałym budowniczym nowego pięknego zamku)
            • magik1985 Re: zamek 04.04.07, 15:33
              WOOPHY... wracam do domu i stawiam cio pomnik. z piasku bo z piasku, ale
              stawiam...

pzdr.
              Maciek Paprocki
            • zinngiesser Re: zamek 04.04.07, 16:07
              'Ktos powiedzial...' - nikt istotny, jakis kolejny cwany urzedniczek, nalezacy do grona badajcego podczas
              kolejnych 'spotkan' - kogo sie da jeszcze kupic: za co lub za ile. Tego za splendor, owego za zleconko,
              jeszcze innego za wejscie do Szacownego Grona Oswieconych Sztuka Prawdziwa, Natchniowa i
              Wielkomiejska... I sprawa rumiencow nabiera. Do czasu az splonie w ogniu wstydu. Na szczescie. Tyle, ze
              oni jeszcze w to nie wierza. A niby tacy wierzacy, kolanka tak sliczne powygniatane... MLODZI
              TRZYMAJCIE SIE!
              • marekzalewski0 Re: zamek 04.04.07, 16:20
                ...hm...,,chłop swoje a on swoje,,czyli jak Polak z Polakiem...
                mimo wszystko niech żyje Sztuka...hm...
    • phk1 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 04.04.07, 18:15
      [PHK1] zapewne nasz artysta składa samokrytykę,bo przestał być guru i głównym
      konsultantem w temacie zamek stąd ten rodzaj frustracji na naszych łamach.
      Panie Marku PucHateK tez tam był i też ma mieszane odczucia co z tym zamkiem
      dalej począć by było pełne porozumienie obu stron.
      Osobiście proponowałbym zostawic go takim jak jest przysłuchując się dyskusji i
      tylko konserwować,natomiast obok wybudować
      coś co uzupełniało by ten zamek i by nie udawało NIC ,albo by miało charakter
      budowli z wieków średnich.Nawet ten DOM DUZY plus inne dodatki warto przenieść
      poza zamek z detalami jakie mógły mieć kiedys tam.
      Każda ze stron ma swoje racje,więc może kolejne wielkie spotkanie z głosowaniem
      jak w rysowaniu portretu pamięciowego jakie elementy zostawiamy jakie
      dobudujemy,taka wersja trzecia ludu co się na niczym nie zna ?-:)
      Komitet który się zawiązał to po to by pchnać projekt ze stali,betonu jak
      kafelki z łazienki i szklane altanki i do przodu tylko ten i zaden inny
      rozumiem,a Pan tam juz jest zapewne w tym zarzadzie rady?
      Ze sprawy ambicjonalnej Stowarzyszenia Różowych Krasnali zamek staje powoli się
      tematem ogólnokrajowym i tylko potrzeba trochę dalej nagłośnić ten projekt.
      Temat dyskutowania nie mniej gorący jak spotkanie Tuska z Kaczyńskim w sejmie
      -"jeśli myślicie,że kiedykolwiek dojdziecie do władzy to się grubo mylicie !"
      -"ja tu nie widzę Jarosława Kaczyńskiego ja tu widzę twarz Andrzeja Leppera!"

małecoonieco-:) i czasciechanowa.pl/forum/index.php
      • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 04.04.07, 20:45
        ...hm , a on dalej swoje , i co z tego skoro ,,nic''z tego spotkania ,,pewnie''
        waść nie pojął. To twój PHK1 problem albo problemik.
        Gwoli wyjaśnienia ciągłych insynuacji pod moim kątem - jeszcze raz
        wyjaśniam /mam nadzieję ostatni/, że nigdy nie byłem żadnym ,,guru'', a jeżeli
        o zamek to ... wiem na pewno tyle, że ,,KIBICUJĘ'' temu co NOWE w krajobrazie
        miast i życiu .
        - Co do frustracji to śmiech mnie ogarnia jak ,,coś''takiego słyszę - jestem
        szczęśliwym człowiekiem . A to, że spotykam ,,życzliwą zazdrość'' innych to
        tylko ,,ICH''problemik.
        - Tak, mam mieszane uczucia , obserwując to co się dzieje z projektem i jeżeli
        chodzi o,,rewitalizację''zamku jest mało /jeszcze/ odważna , zachowawcza , mało
        nowatorska - ale, to jest tylko moje zdanie (chyba jeszcze wolno?).
        - Tak, każda ze stron ma swoje racje. Problem w tym, że ,,ładny'' rysunek
        przygotowany przez zespół Pani Lewickiej jest tylko ,,ładny'', a na dodatek
        w/g specjalistów/archeologów/ nie odpowiadający PRAWDZIE . Przypuszczenia, że
        tak mogło być to za mało. A wracając do rysunku to mam tylko ,,ładne''wrażenia.
        Podoba mi się, ale...
        - i na koniec, TAK - zgadzam się: ,,ja tu nie widzę J.K. ja tu widzę twarz
        A.Leppera'' - święte słowa...hm
        - TAK SOBIE W TEJ NASZEJ POLSCE DYSKUTUJEMY I DYSKUTUJEMY - A ŚWIAT LECI DO
        PRZODU ....
        - miałeś...złoty róg, ostał ci się jeno sznur...
        ...NIECH ŻYJE SZTUKA...
        • zinngiesser Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 05.04.07, 01:24
          > Tak, każda ze stron ma swoje racje. Problem w tym, że ,,ładny'' rysunek
          > przygotowany przez zespół Pani Lewickiej jest tylko ,,ładny'', a na dodatek
          > w/g specjalistów/archeologów/ nie odpowiadający PRAWDZIE .

Rany... troche otrzezwienia prosze. Archeolog nie jest specjalista od historii architektury, a artysta
          plastyk od krytyki artystycznej. Fakt - kilku (moze nawet kilkunastu) archeologow w Polsce wyrobilo
          sobie marke jako badacze zabytkow architektonicznych, lecz absolutnie nie jako interpretatorzy form i
          zjawisk. Jesli mowimy o ekipie z MSzM, to nie ma tam pracownika znajacego sie historii architektury, a
          nawet majacego o niej blede pojecie. Przywolany archeolog to typowy 'kopidolek' - fakt, z
          IMPONUJACYM dorobkiem przeoranych arow, lecz fakt drugi - prawie bez ich opublikowania, a tylko to
          sie w swiecie nauki liczy. To po prostu dobry rzemieslnik na NIEKTORYCH polach archeologii (historii
          budownictwa wsrod nich nie ma, a tym bardziej interpretacji architektury). Rzemiesnik, ktorego wiedze
          nalezy uszanowac, lecz zdac tez sprawe z ograniczonosci, m.in. wynikajacej ze specyfiki miejsca pracy.

Kwestia druga - artysta plastyk, to nie krytyk artystyczny. Fakt - kilku plastykow w Polsce zajmuje sie
          udatnie krytyka sztuki wspolczesnej, ba - nawet niekiedy probuja parac sie historia sztuki najnowszej.
          Czasami to wychodzi, niekiedy - to sztuka dla sztuki. Podobnie absolwent architektury, to per se nie
          krytyk architektoniczny ani historyk architektury. Prosze pojec nie mylic. Watku dalej nie ciagne. NIECH
          ZATEM ZYJE SZTUKA.

Teraz sedno. Czy nie lepiej oddac glos historykom architektury i historykom sztuki zamiast dyskutowac
          o rzeczach, o ktorych ma sie mocno mgliste pojecie? Ani jeden z projetow nie spenil warunkow
          konkursowych - warunki czytalem (mam jej przed soba), projekty naocznie widzialem (obrazki
          posiadam), wiec wiem o czym pisze. A konkurs rozstrzygnieto... to tak mialo byc.

Skoro jednak mleko juz sie wylalo, to moze tym razem najpiew moze niech sie wypowie potencjalnym
          inwestor - a obecny gestor - DLACZEGO ma byc prowadzona rekonstrukcja, wzglednie przebudowa
          obiektu. Na ten temat panuje wymowne milczenie... Bezpieczne milczenie... Zastanawiajace milczenie...
          Ochronne milczenie... Od dawna wypraktykowane milczenie... Przeczekujace milczenie... Po jego
          przerwaniu, dopiero beda mogli wypowiedziec sie konserwatorzy zabytkow, co w ewentuanej sytuacji
          obiektu jest MOZLIWE i WSKAZANE oraz DLACZEGO. A potem BYC MOZE wkrocza do dzialania
          mediewisci, a nie nie burzymurki Made in 3M. Naturalnie mediewisci roznych specjalnosci: archeologii,
          historii, architektury etc. A na koniec - jesli beda umotywowane wskazania natury konserwatorskiej -
          spolecznosc lokalna da moralny placet na rekonstrukcje lub inna przebudowe jednego z najlepiej
          zachowanych polskich sredniowiecznych zamkow nizinnych.

Tak mnie przynajmniej wiele lat temu nauczono. Nie na studiach zaocznych.

Amen
      • tina205 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 05.04.07, 07:24
        hihihi. upił się czy on tak zawsze bełkocze? a odnosnie tematu. Panie Marku
        Zalewski jak Panu nie wstyd?
        • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 05.04.07, 08:30
          ...hm...tak? A niby czego ? Tego , że wypowiadam tylko swoje zdanie ? A , tak
          wstydzę się za ,,życzliwych''ciechanowian - od czasu do czasu.
          Niech żyje Sztuka...
          • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 05.04.07, 08:45
            ...drogi Panie Ziengisser/Wołosz - inni są ,,BE'', ich opinie są ,,BR'' ???
            E , słowa nie te , choć ma Pan dużo racji.
            Sztuka niech żyje...hm...
            • zinngiesser Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 05.04.07, 11:06
              > marekzalewski0 napisał:
              >
              > ...drogi Panie Ziengisser/Wołosz - inni są ,,BE'', ich opinie są ,,BR'' ???
              > E , słowa nie te , choć ma Pan dużo racji.

Drogi Marku, nie jestesmy na 'Pan' przeciez... Skoro mysli sluszne w znacznej czesci, to i slowa do
              przyjecia chyba. Nikt nie jest 'be'. Nawet ci, ktorych zachowanie zaczyna wygladac na zwyczajny skok
              na kase. Czeste zachowanie w obecnych rekinich czasach. Wczesniej byly skoki na wstegi i medale. Nie
              sa 'be', bo nie za bardzo wiedza co czynia. Czy pamietasz pytanie z monologu Jana Pietrzaka sprzed
              cwierc wieku: 'glupota czy sabotaz?'.

Zdaniem wielu osob w Polsce (ich grono rosnie w postepie geometrycznym), najzwyczajniej w swiecie w
              przypadku zamku w Ciechanowie odwrocona zostala zdroworozsadkowa kolejnosc. Buduje sie nowe nie
              majac dostatecznej wiedzy co sie rownoczesnie rujnuje, a decyzje o tym podejmuja osoby bez
              moralnego badz naukowego autorytetu. Zalezy mi na zamku, na wizytowce miasta w ktorym kilkanascie
              lat zylem, obiektu ktory ma jeszcze spore szanse ozyc trescia, a ktorego forma moze nie tylko
              przytloczyc, lecz i unicestwic. Chodzi mi o umotywowana celowosc i niespiesznosc dzialan. To jest
              aktualnie cos zdroznego? Urzednicze argumenty 'bo przepadna pieniadze' sa przeciez smieszne. To
              tylko pieniadze. Po co one komu, skoro zostana wydane nieracjonalnie? Niech wezmie ktos kto wie jak
              zrobic madrze z nich uzytek. Poza tym nie przepadna tylko moga zostac wydane w pewnej, niewielkiej,
              czesci wydane na badania podstawowe i studialne. Na nie nie jest jeszcze wcale zbyt pozno. Zamek ma
              czas, to kadencje urzednicze sie kiedys koncza...

Czy zauwazyles by ktos z ciechanowskich Specjalistow od Estetyki zaprotestowal, gdy w ciagu
              niedawnych paru miesiecy polegly na polu 'nowego' JEDYNE dwa przywoite budynki modernistyczne w
              Ciechanowie? Wiesz, o ktorych mowie? Pewnie wiesz - SDH i b. ZURT. A mnie sie serce boli do tej pory,
              bo malo prawdopodobne, by to byly dzialania kiedykolwiek odwracalne. Nie potrafia niektorzy ludzie
              dostrzec - a co dopiero docenic - tego co maja. Naturalnie wynik niewyksztalcenia estetycznego i
              historycznego, lecz takze zniczulicy na szesc pojec, o ktorych tak pieknie pisal Wladyslaw Tatarkiewicz.

Ciechanow nie jest miastem ladnym. Nie jest tez atrakcyjnie polozonym. Nie ma w nim obiektow
              architektonicznych ogolnopolskiej klasy. Poza jednym --> ZAMKIEM.

Jak widzisz w zasadzie nie ustosunkowalem sie do tej pory do proponowanych form nowego insertu w
              stara materie. Pisze o formach, bo mielismy pare prac konkursowych, a i pare sprzecznych ze soba
              wizji zwyciezcy. Forum netowe, to nie za dobre du temu miejsce - specyfika formy. Temu sluzy
              fachowe czasopismiennictwo. Zatem do poczytania... Juz niedlugo.

Ty Marku, tez masz duzo racji, gdy cieszy Cie, ze cos odmiennego powstaje w Ciechanowie. Mnie
              takze. Pierwszy grom z jasnego nieba dla urbanistuki srodka miasta - PBK... Po jakim czasie kilka
              kolejnych blyskow w sasiedztwie. Rzeczy dyskusyjne, lecz podyskutowac w fachowym gronie zawsze
              mozna. Tyle, ze w tym przypadku, potencjalna relizacja o ktorej ktorej mowimy, jest - przy obecnym
              stanie wiedzy o zamku - wielce niestosowna. Pogwalcona zostala wiedzia o obiekcie, jego formy i tresci
              sa sprzeczne z udokumentowana o nim wiedza, a droga do poszerzenia wiedzy - zostanie na wielu
              polach zamknieta. Odmienna sprawa jest to, ze to jest po prostu zla architektura. Nie tylko dla tego
              miejsca.
              • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 05.04.07, 12:02
                ...TAK, tylko, że ...
                ...ja wiem,że forumowe opowiadania mają swoją specyfikę, ale...
                ...Drogi Arturze trzeba by zmienić ,,wszystko''co w Polsce przez lata
                powstawało i powstaję ? To jakaś ... chorobowa jednostka, którą kierują
                się ,,nawiedzeni''. Trzeba by się cofnąć i nie ,,robić''socjalizmu, sekretarzy,
                dyrektorów z nadania politycznego, dziennikarzy - którym ,,coś''się wydaje,że
                wiedzą najlepiej i wolno wszystko ... i tak w nieskończoność. Ktoś raz był w
                teatrze, uczęszczał na lekcje muzyki, czy napisali jakiś wiersz i od tej pory
                znają się na ...czym? I tak Wybacz,kwalifikuje się do NFZ /może dadzą na to
                leczenie kasę/. REWOLUCJA?! E, to jest możliwe drogą ewolucyjną. Młodzi mnie
                kijami okładają , a ja myślę że w nich przyszłość - tylko... TUPET to nie
                wszystko.
                - Byłem, jestem i będę orędownikiem NOWEGO - przypomnę, że zawsze obrywałem,
                obrywam i będę obrywał, pewnie to lubię.
                Artur , masz wiele racji , ale trzeba czasu by TO zmieniać - NA PEWNO TRZEBA TO
                ROBIĆ.
                Pozdrawiam i życzę Smacznego Jajka i spokoju.
                I NIECH ŻYJE SZTUKA...a coooo!!!
                • zinngiesser Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 06.04.07, 15:55
                  Marku, nie sadze by warto bylo wrzucac do jednego worka wszystkich ktorzy sa przeciwko
                  przebudowie zamku w zaproponowanych formach. Ja osobiscie nie jestem przekonany czy istnieje
                  jakakolwiek potrzeba czynienia czegokolwiek, bo nic nie wiem na temat potrzeb spolecznych (nie
                  urzedniczych - nie myl tego, bardzo prosze). Wiem jednak, ze przez wykonaniem pelnych badan
                  architektonicznych i archeologicznych nie bylo sensu organizowac jakiegokolwiek konkursu. To zabawa
                  w dawanie Inflantow i swiadectwo wlasnej niekompetencji organizatora. Przeciez wiesz dobrze o czym
                  pomiedzy wierszami pisze... Po prostu szanuje fachowcow z kazdej dziedziny. Fachowcow z
                  architektury w architekturze, artystow plastykow w plastyce, historykow w historii, a archeologow w
                  archeologii. Fachowcami od historii architektury oraz krytyki artystycznej (take architektoniczej) sa
                  akurat history sztuki - naturalnie nieliczni, bo skonczenie historii sztuki nie namaszcza automatycznie
                  na uznanego spacjaliste. Podobnie z konserwacja zabytkow. Analogicznie z historia urbanistyki. Konczy
                  sie studia, a potem dodatkowo powolnie zdobywa ostrogi. Dlatego prosze nie umieszczaj wszystkich -
                  ktorzy krzycza zgodnym glosem NIE! - w jednej jednostce chorobowej. Rozne sa bowiem intencje
                  podniesionego krzyku. Rozne tez rzeczy moga powiedzic, gdy juz wrzask ustanie. Jedni beda miczec,
                  bo nie maja zbyt wiele do powiedzenia, bo wrzaszcza intuicyjnie z potrzeby serca. Inni beda zadawac
                  setki pytan. Inni z kolei - bada dlugo i na temat mowic. Sam zaliczam sie osobiscie do grupy ostatniej.
                  Nie bez powodu przeciez zajmuje sie nieprzerwanie od cwiercwiecza mazowiecka mediewistyka. Takze
                  nie bez przyczyny jestem autorem ksiazki o architekturze zamku w Ciechanowie (miala byc wydana
                  jesienia b.r., lecz przybyl nowy rozdzial pt. 'Konkurs czy farsa?'). A jakie motywacje moze miec Marysia
                  Lewicka ktora poswieca wlasny czas na dzialania altruistyczne by ocalic obiekt? Jaka zla wole wykazuja
                  chlopaki z ciechanowskiego forum architektonicznego? Czy ma prawo do zadawania o sens przemiany
                  formalnej obiektu przyslowiowy Kowalski? Wracam do pierwszej mysli - prosby o niewrzucanie
                  wszystkich do jednego worka, a potem jeszcze dorzucenie do niego wscieklego kota.

Jak pewnie wiesz potrafie byc zimy i precyzyjny w formulowaniu i prowadzeniu watku. Tak samo tez
                  jestem precyzyjny w diagnozie genezy obecnej sytuacji. Zero spiskowej teorii dziejow. Emocje za
                  bardzo rozpraszaja, a dla mnie liczy sie w tym przypadku efekt - niedopuszczenie do szybkiej i
                  nieodwracalnej dewastacji zabytku.

Architekture wspolczesna bardzo lubie. Dobra architektura w adekwatnym miejscu. Przyklad pozytywny
                  z Ciechanowa - wieza cisnien w dzielnicy przemyslowej (wg proj. zespolu J. Boguslawskiego z
                  Warszawy), przyklad negatywny PBK w Rynku (personalia litosciwie pomine, co maja po necie latami sie
                  petac...).
              • phk1 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 06.04.07, 07:19
                [phk1] Zinngiesser napisz nam bo mnie frapuje co masz na mysli pisząc o PBK,SDH,ZURT
                bo faktycznie zamek to zamek i temat odrębny sam w sobie ,ale akurat te obiekty
                cóz za krzywda im sie stała ?
                • woophy Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 06.04.07, 12:13
                  SDH - kilka miesięcy temu zniszczono oryginalny modernistyczny wygląd przez zamurowanie okien, teraz wygląda jak bunkier.
                  ZURiT - kilka miesięcy temu wstawiono nowe okna mając w nosie oryginalny wygląd (nie mówiąc o tym że reszta budynku nadal starszy rdzewiejacą blachą)
                  PBK - wielki postmodernistyczny gmach przytłaczający nawet Ratusz obok ;)
                  • phk1 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 06.04.07, 12:34
                    [phk1-whoopy] A ha,aha... hhhmmmm....., o le...?
                    Link porównujacy proszę by te dzieła z dziś i z wczoraj ocenić,o ile można oceniać
                    wspaniłą architekturę socjalizmu i siermiężnego Gomułki i czasów sukcesu Gierka .
                    Dzis juz proszę więc o nowy wygląd kina u Pana Marka Zalewskiego by mógł nie
                    płakać nam tu i łez wylewać ,że znowu starocie mu zostawic chcą co niektórzy-;)
                    • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 06.04.07, 12:44
                      ...hm...proszę głośniej...bo się zanoszę z bólu i padnę na następny zawał...
                      no i nie zapomnij PHK1 wyciągnąć z kieszoneczki /pewnie swojej/ około 3 ml
                      ZŁ/słownie trzy miliony/ - BAGATELA - Co???!!!...
                      niech żyje SZTUKA a coooo.../
                      /ps.z tym moim kinem to lekko przesadziłeś, wiesz?/
                      • magik1985 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 06.04.07, 13:38
                        Mnie się Panie Marku nic nie wydaje...Żyję jednym słowem. PRAWDA. A prawda jest
                        taka, że ktoś mówiąc trywialnie "olał" badania z kórych korzystała dr Lewicka.

pzdr i Wszystkiego Dobrego na Święta.
                    • woophy Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 06.04.07, 13:38
                      Rozumiem twój wstręt do PRL ale tak się wtedy budowało na całym świecie.
                      • phk1 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 06.04.07, 13:57
                        [phk1] MZ-oczywiście nie nalezy każdego słowa tak dokładnie sie czepiać/kino=ckis/
                        Kino nie Pana ,ale dzis ma Pan taki jakiś głos jak tu o fotelikach.
                        Zawału nie życze ale internet to wredna bestia i stresujaca bardzo.
                        3mln ? i co Pan z nimi zrobi? Rewitalizacja czy konserwacja architektury budynku.
                        [phk1-whoopy] Odpisz mi raz jeszcze ,bo skręciłaś z tematu -:)
                        No i sporo tego dziś się tez burzy,mało to oglądasz migawek jak w dziurki w
                        scianach włozone LASKI,a potem wielkie BUM BUM-:)
                        • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 06.04.07, 14:59
                          ...nie jestem taki strachliwy...dam sobie radę z tym sercem/dzięki Opatrzności/.
                          3mln ...hm...na pewno ogłosił bym konkurs, najlepiej z udziałem Zahy Habib i
                          wybudował coś bardzo oryginalnego , coś na kształt biblioteki w Budapeszcie czy
                          Tate Gallery w Londynie - i znowu by wytoczono ,,armaty'' i
                          inne ,,rospudy''przeciwko, co ten Zalewski znowu wymyśla , ...hi, hi, hi...
                          I następna zabawa w Ciechanowie na całego...
                          A tak przy okazji to przepraszam za pomnik Św.Piotra, pomnik Najwspanialszego
                          Polaka Jana Pawła II , i za całe to zamieszanie - za KŁOPOT ,
                          który ,,zafundowałem'' niektórym...
                          MIMO WSZYSTKO NIECH ŻYJE SZTUKA...bawcie się, cieszcie się...
                  • zinngiesser Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 06.04.07, 15:59
                    > woophy

Dziekuje za wyrecznie. Ostatnio czuje sie przepracowany (lata leca czy pora roku?). Pozdrawiam
                    pesachowo-wielkanocnie wszystkich dyskutantow piszacych ad meritum.
                    • phk1 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 06.04.07, 16:56
                      [phk1] coś czuję,że pomijajac zamek to w sprawie innych budowli tego miasta też
                      by ta nasza grupa osób tu piszących pożarła by sie nie mniej jak zwolennicy i
                      preciwnicy aktualnej koncepcji rewitalizacji.
                      Nasza grupka rozpadalby sie na kolejne frakcje ,a po dziesiatym budynku ,kazdy
                      byłby na swojej wyspie poglądów.
                      PS.Niech Zyje Nowoczesna Sztuka zamknięta w bryle CKiS Marku tego życzę
                      temu obiektowi i tak tez pisałem wczesniej
                      • magik1985 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 07.04.07, 12:38
                        "miałeś chamie złoty róg, ostał Ci się jeno..."

"dług :)"

Kabaret TEY

wszystkiego dobrego na święta ;)
    • phk1 Re: dziekujemy 04.04.07, 21:29
      [PHK1] Społeczność miejscowa internetowa w końcu dostała jakiś rodzaj odpowiedzi
      na poziomie bo wszyscy spodziewali sie ze krzyżacy język ucieli Panu Kibicowi od
      betomowego sprasowanego kafelkowego betonu-:)
      a nazywająć nas [....] też to było do nas czy do do samego Siebie ?

marekzalewski0 napisał:
      > ...hm...
      -
      Małeconieco-:) i czasciechanowa.pl/forum/index.php
    • diego.maradona Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 05.04.07, 09:16
      Zastanawiam się po co artyści niezależni z Ciechanowa zapisują się do partii
      politycznej Platformy Obywatelskiej?
      • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 05.04.07, 09:26
        ...hm, wstyd za tych ,,życzliwych''ciechanowian - ciąg dalszy...
        niestety wszystko się potwierdza. Diego,maradona niech niech ,,kopie''przecież
        tak trzeba...to między ludźmi chyba normalne?!...
        Niech żyje Sztuka mimo wszystko...
        • magik1985 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 05.04.07, 11:56
          a Pan się uparł na tą sztukę. Tylko która? Ta co startuje w "Jak oni śpiewają?"
          Chyba właśnie. Poza tym, nie mam zamiaru przekonywać kogoś, że czarne jest
          czarne a białe jest białe. Wzorem p. Ryszarda Małowieckiego. Smrodek się robi
          Panie Marku i dziwię się, że czuć go na Warszawskiej, w Centrum, nawet w
          Warszawie i Gdańsku, a nie poczuli go włodarze i muzeum.

najserdeczniejsze życzenia dla wszystkich, którzy spędzą je w domach. W W
          prtzyjaznej atmosferze.

pzdr
          Maciek Paprocki
        • diego.maradona Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 05.04.07, 13:04
          ...hm... tylko zapytałem o Platformę i od razu dostałem "życzliwego" kopa.
          A sztuka przeżyje..... nawet bez politycznych inklinacji-możecie być pewni.
          Dziękuję za merytoryczną odpowiedź, to chyba w tym mieście normalne.
    • phk1 Re:Petersbug 08.04.07, 21:37
      [phk1] wielkie pieniądze,emocje,politycy,przekupstwo,manipulacja
      kto lubi poczytać ma okazję przekonać się o ambicjach polityków
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,4038652.html
      www.pardon.pl/artykul/936/petersburg_nie_chce_palacu_gazpromu
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34248,3930549.html
      dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,4038652.html
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=12531358
      • magik1985 Tygodnik C. o Zamku 10.04.07, 13:40
        Czytam i nie wierzę... Zaraz pewnie pojawią się głosy, żem stronniczy itd. a ja
        się tylko pytam red. Stangrodzkiej. Gdzie dziennikarska obiektywność w tym, co
        Pani nazywa publicystyką na stronie 14 nowego TC? Mi jej zwyczajnie brakuje.
        Tekst jkest tylko i wyłącznie Pani komentarzem, który zapewne z wypiekami na
        twarzy przeczytają wszyscy zwolennicy projektu. A szkoda, że Pani red nie
        raczyła zaszczycić Nas swoją obecnością w redakcji Czasu Ciechanowa. To jest
        obiektywizm? Z artykułu nie dowiedziałem się niczego, co mogło mnie zdziwić.
        ten wszechobecny, wręcz niepodważalny argument, że przecież kasa z Unii już do
        Nas jedzie i teraz grzechem by było tę "szansę" zaprzepaścić. Jak dla mnie
        sprawa dopiero nabiera rozwoju, a nie tak jak uważa Pani red. Stangrodzka [i nie
        tylko ona, bo podobny głos słyszeliśmy w wykonaniu wicestarosty p. Sadowskiego."
        jest już zamknięta"

pzdr
        Maciek Paprocki
        • woophy Re: Tygodnik C. o Zamku 10.04.07, 14:28
          Z jednym mozna się zgodzić. To zaproszenie na "konkurencyjną" konferencję
          wygladało dziwnie. Pamiętam jak pan Kęsik zapraszał chętnych a pan Zalewski
          skomentował to odzywką w stylu "a idźcie i nie wracajcie" ;)
          • magik1985 Re: Tygodnik C. o Zamku 10.04.07, 15:03
            Faktycznie. Zaproszenie na konferencję można było odbierać różnie, ale
            zachowanie p. Marka Zalewskiego też pozostawiał owiele do życzenia. Czy to jest
            ta "otwartości na rzeczową dyskusję?"
            • marekzalewski0 Re: Tygodnik C. o Zamku 10.04.07, 16:57
              ...hm...jednego nie rozumiem dlaczego Pan panie Paprocki i panu podobni
              doczepiliście się do mnie , przecież ten ,,wasz'' zamek to ani moja własność ,
              ani nie ja nim ,,dyrektoruję''- to co ,,moje'' to tylko moje zdanie
              o ,,waszym''zamku i TYLE - radzę sobie poszukać nowego frajera do bicia bo mnie
              to nie boli - w tym waszproblem ...
              NIECH ŻYJE SZTUKA mimo wszystko i obok was...
              • phk1 Re: Tygodnik C. o Zamku 10.04.07, 22:02
                [phk1-MZ] szczególnie jak zaczyna sie wątek -"miałeś chamie złoty róg ostał ci
                sie jeno sznur" to potem faktycznie można pisać takie kwiatki stylistyczne
                --i panu podobni
                --wasz zamek
                --poszukajcie nowego frajera do bicia
                --mnie nie boli
                Niech zyja ludzie by sztukę tworzyli-:)
        • e.stangrodzka Re: Tygodnik C. o Zamku 10.04.07, 15:24
          Oczywiście ma Pan rację.Tekst jest w większości, obok fragmentarycznej relacji ze spotkania, moim głosem w dyskusji wokół zamku. I tak proszę go traktować.
          • e.stangrodzka Re: Tygodnik C. o Zamku 10.04.07, 15:25
            w odpowiedzi na post Pana Marka Paprockiego
            • magik1985 Re: Tygodnik C. o Zamku 10.04.07, 16:18
              Maćka :) Oj jak wielkie zdziwienie będzie niedługo wszystkich zaangażowanych.

pzdr
              Maciek Paprocki
          • zinngiesser Re: Tygodnik C. o Zamku 10.04.07, 22:54
            > e.stangrodzka napisała:
            >
            > Oczywiście ma Pan rację.Tekst jest w większości, obok fragmentarycznej relacji
            > ze spotkania, moim głosem w dyskusji wokół zamku. I tak proszę go traktować.

Mysle, ze wszyscy wtajemniczeni wlasnie tak go traktuja - jako glos miejscowego przewodnika
            turystycznego, a nie jako opinie kompetentnego fachowca. Po prostu niektorych tylko razi to, ze do
            glosu w T.C. dopuszczana od 2 lat jest tylko jedna ze stron - sluzaca jako tuba propagandowa
            'budowniczym'. Jesli sie myle, to moze juz nadeszla pora, by dac tyle samo tysciecy znakow + tyle
            samo powierzchni ilustracyjnej - co dotychczas otrzymala p. Stangrodzka na swoje zamkopisarstwo -
            tym, ktorzy uwazaja, za obecne pomysly sa chybione? Co kierownictwo T.C. na to?
            • magik1985 Re: Tygodnik C. o Zamku 10.04.07, 23:03
              O czym tu w ogóle jest mowa? O obiektywności w TC? Phi. Marzenie ściętej głowy..
              pzdr
              Maciek Paprocki
              • zinngiesser Re: Tygodnik C. o Zamku 10.04.07, 23:15
                > magik1985 napisał:
                >
                > O czym tu w ogóle jest mowa? O obiektywności w TC? Phi. Marzenie ściętej głowy.

Oj Filipie, oj Filipie, trzeba znac sie na dowcipie...
              • woophy Re: Extra Ciechanów. o Zamku 10.04.07, 23:22
                Mówiąc o obiektywizmie prasy - zapraszam do przeczytania Extra Ciechanów ;) Cytaty:

"Po zachowaniach i wypowiedziach obecnych ciechanowian (z wyjątkami m.in. Grzegorza Kęsika) można byo zauważyć że mieszkańcy naszego miasta chcą aby projekt wreszcie ruszył. Oni mają już dość patrzenia na "ruiny zamku" w momencie gdy fundusze są w zasięgu ręki" - dziwne ale większość osób z którymi rozmawiałem z przerażeniem oglądało obrazki z projektu. Może nie chcieli się wypowiadać z obawy że ci wszyscy "prof. dr arch. inż." zmiażdżą ich swą argumentacją. A pan Kęsik wyrasta na naczelnego złego - może być nowym chłopcem do bicia bo panu Zalewskiemu już się znudziło ;)

Ciekawy jest też felieton pana Piotrowskiego (szcególnie fragment o "bosmanie z Sopotu") ;)
                • magik1985 Re: Extra Ciechanów. o Zamku 11.04.07, 00:25
                  Taaaa. Cóż powiedzieć? Chyba trzeba zamilknąć, bo i ja stanę się naczelnym.
                  Naczelnym złym :)
                  • phk1 Re: Extra Ciechanów. o Zamku 11.04.07, 08:02
                    [phk1] błędów w felietonach MJP zauważam sporo tylko nie wiem na jaki adres mam
                    pisać,bo tu na forum komentarze sa często moje kasowane zapewne z powodu wielu
                    kliknieć całych klik zainteresowanych by nie było komentarzy-:)
                    Oto jak wygląda internetowe wydanie EXTRA z felietonem MJP na ostatniej
                    stronie,i kazdy nawet z Afryki może tam zajrzeć co w temacie zamku pisze nasz
                    kolejny guru.
                    www.extraciechanow.pl/img_glowne/134.pdf
                    Konkluzja tekstu oczywiście negatywna dla wszystkich nie zgadzających się z
                    jedną jedynie słuszną koncepcją.
                    • tsa5 Re: Extra Ciechanów. o Zamku 11.04.07, 09:27
                      to któż jest tym tajemniczym "bosmanem z Sopotu"?
                      • magik1985 Re: Extra Ciechanów. o Zamku 11.04.07, 10:52
                        Waldemar Rekść- Członek Gdańskiego oddziału Towarzystwa Opieki nad Zabytkami.
                        Ten PAn, który nie potrzebował mikrofonu, żeby wyrazić swoje odczucia głośniej
                        od niejednego uczestnika spotkania w muzeum.

Do Pana Marka Zalewskiego.

Jest Pan w błędzie Panie Marku. Ja nikogo nie biję. Skoro nie Pan jest
                        "derektorem" tego zamczyska, to czemu uważa PAn, że wszystkie ataki są
                        skierowane na Pana? A moze to "wierchuszka" wydelegowała Pana jako chłopca do
                        bicia? Bo komentarzy Pani dyr. Nadratowskikej i Pana Sadowskiego jakoś nie
                        widzę. Ani na forum, ani na łamach gazety. Czyżby czekanie, aż wszystko
                        przeminie? Przycichnie?

Gazeta stoi przed państwem otworem.
                        pzdr. Maciek Paprocki
                        • marekzalewski0 Re: Extra Ciechanów. o Zamku 11.04.07, 12:51
                          ...panie Paprocki ...brednie...brednie,
                          - każdy spiewać może , trochę lepiej trochę brednie...
                          tere fere kuku... choroby na czasie, myślę , że jest jakaś ,,sepsa
                          demokratyczna''w atmosferze...
                          NIECH ŻYJE SZTUKA I tyle...
                          • phk1 Re:o Zamku 11.04.07, 13:36
                            [phk1] dokonajmy lustracji okrzyku
                            NIECH ZYJE SZTUKA
                            1/czy wszelka sztuka łącznie z jeleniem na rykowisku i popiersiem LENINA
                            2/kto może określić kanon piękna w sztuce a komu nie należy wierzyć
                            3/czy nowe i piekne to COś jeszcze pół wieku temu dziś też nasz zadziwia urodą
                            4/czy piękno SZTUKI można w demokratycznych wyborach dowartościować lub
                            demokratycznie wyrzucic na smietnik historii
                          • karol1009 Re: Extra Ciechanów. o Zamku 11.04.07, 15:16
                            czytając wpisy Pana Zalewskiego mam wrażenie , ze otrzymał jako jedyny patent
                            na madrośc i wiedzę. Natomiast wpisy sa na poziomie ucznia szkoły podstawowej (
                            chodzi mi o jezyk i budowe zdań ) Niech sztuka zyje ale pod każda postacią. A
                            tak nawiasem to polecam zając sie troszke praca w CKiS a nie mędrkowaniem.
                            • marekzalewski0 Re: Extra Ciechanów. o Zamku 11.04.07, 16:07
                              ...hi...hi...BRRRRRRRR...
                              NIECH ŻYJOM SZTUKOM...
                          • magik1985 Re: Extra Ciechanów. o Zamku 11.04.07, 15:31
                            Takiż to dobrobyt Nam Panie Zalewski przyniosła demokracja, że brednie w tym
                            kraju może opowiadać każdy. NIESTETY! End of Topic
                    • jortex Re: Extra Ciechanów. o Zamku 11.04.07, 13:28
                      A o tym, co na spotkaniu w Muzeum zaprezentowała dr Lewicka jakoś się
                      w "Ekstra" nie doczytałem ;) Niewygodne fakty najlepiej przemilczeć... Za to
                      przeczytałem o pełnych zatroskania wypowiedziach naszych kochanych włodarzy
                      oraz o entuzjastycznie nastawionym społeczeństwie, z wyjatkiem kilku jednostek
                      reakcyjnych, które nie wiedzieć czemu przypałętały się i sabotują WIELKĄ SZANSĘ
                      na rozwój i postep "naszej" lokalnej wspólnoty! ;D
    • www.microsoft.com Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 11.04.07, 22:04
      Wydaje mi się że "INO sznur" a nie "JENO sznur". Taki zwrot Wyspiański włożył w
      usta Chochoła w "Weselu".
      Niech żyje sztuka - również teatralna.
      • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 11.04.07, 22:11
        ...nomen omen...zgadza się...
        ...NIECH ŻYJĄ SZTUKĄ...
        • www.microsoft.com Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 11.04.07, 23:00
          Niech żyją!
          Tylko dlaczego "nomen omen"???
          • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 12.04.07, 07:26
            ...no Men o Men...
            NIECH ŻYJE...............SZTUKA!!!!!!!!
            • www.microsoft.com Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 12.04.07, 09:52
              Your English is really impressive. :-)
    • karol1009 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 12.04.07, 08:35
      Panie Marku!
      Widzę , ze sledzenie i odpisywanie na formum stanowi sens Pana życia. No coz
      każdy ma jakieś hobby. Ale mysle ,że stać Pana na wypowiedzi sensowne , nie
      pozbawione agrumentów. Przeciez nie mozliwe aby tak wrażliwy artysta jak Pan
      nie potrafił , nie chciał lub co gorsza nie znał " Sztuki dialogu " Niech żyje
      sztuka i to każda.
      • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 12.04.07, 10:25
        ...Panie Karolu,,X''dialog to ja mogę i prowadzę /zawsze/ z człowiekiem a nie
        z ,,X'' a szczególnie na forum internetowym / ma ono swoje prawa/. Kryją
        się ,,tu'' jacyś ... A JACY ? To widać, słychać i czuć...proszę poczytać
        dokładnie ...
        ...TAK, NIECH ŻYJE SZTUKA ... DIALOGU...
    • karol1009 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 12.04.07, 11:43
      Drogi Panie Marku , drogi interlokutorze w tej i nie tylko tej dyskusji.
      Emocje znowu dały znac o sobie , lubi Pan miec ostatnie zdanie , nawet nie
      ważne jakie i w jakim tematcie. Czytając lokalne forma , widac , ze Pan Marek
      Zalewski jest albo co bardziej prawdopodobne uważa się za autorytet , który
      musi wypowiedziec sie na kazdy teamt , a to park nad kanałami , a to zamek itp.
      Panie Marku podziwiam Pana rozległy umysł i wiedze i mówie to szczerze bez
      rzadnego sarkazmu i ironi. Troche więcej dystansu do siebie i otaczającej Pana
      rzeczywistości.
      • marekzalewski0 Re: ...miałeś ...złoty róg ostał ci się jeno sznu 12.04.07, 12:06
        ...oj...drogi karolu,,X''...
        ta forma wypowiedzi na forum ma to do siebie, że ,,coś''trzeba napisać, żeby
        przynajmniej jakoś odpowiedzieć - dać znać, że przeczytałem.
        Co ja poradzę, że cokolwiek nie napiszę to jest odczytane ... po swojemu,
        ale... to moje koszty... potem jestem wyzywany ... jak mówię to są moje koszty.
        Tylko, w tym całym ,,bylejakim''świecie trzeba rozmawiać bo inaczej to dochodzą
        do głosu jakieś ,,leppery''. Dystans mam - na pewno, zabawa przednia.
        ...NIECH ŻYJA SZTUKA...
        • phk1 Re: a MZ albo nick albo lepper- :) 12.04.07, 12:17
          [phk1] ludzie o nieposzlakowanej opini,dobrych manierach,swiatowcy pełną gębą i
          oczywiscie z jedynie słusznymi pogladami i bardzo wykształceni
          • magik1985 Re: a MZ albo nick albo lepper- :) 12.04.07, 13:46
            ZAby dać znać ze się przeczytało można postawić np. kropkę:)

o taką .
            • magik1985 protest 16.04.07, 12:56
              W środę 18 kwietnia na ulicach Ciechanowa będzie można spotkać osoby
              protestujące przeciwko obecnemu PROJEKTOWI (nie architektowi) Rewitalizacji
              Zamku w Ciechanowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka