Dodaj do ulubionych

Strajk nauczycielek

28.05.08, 23:07
Co myślicie o strajku nauczycielek w naszym mieście i nie tylko.
Proponuję założyć doskonałe społeczeństwo lokalne, żeby móc wspierać
się przeciw takim akcjom strajkowym (nauczycielek i lekarzy). To my
ich utrzymujemy. Zarabiamy nie wiele więcej. Płacimy na ich
wcześniejsze emerytury, na 4 miesięczne wakacje, na ulgowe bilety
ZKM i PKP, na wycieczki, na darmowe bale studniówkowe. Nie dajmy się
ulec presji. Twardo żądajmy naszych praw. Nas jest więcej i to my
musimy wygrać różne batalie.
Obserwuj wątek
    • Gość: belfer Re: Strajk nauczycielek IP: 213.199.253.* 28.05.08, 23:09
      No to ucz swoje dziatki w domu. Bez pozdrowień:(
      • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 28.05.08, 23:19
        Myslisz, że nie uczę moich dzieci w domu! Myslisz, że nauka bez
        ciężkiej pracy w domu przyniosłaby efekty. Mylisz się belfer.
        Nauczyciele wszystko zrzucają na rodziców, składki na papier,
        składki na kupno tablicy bo jakiejś pani nie wygodnie piszę sie
        kredą, składki na każdą zachciankę, nawet na kupnoi książki do
        indywidualnej biblioteczki w klasie, na malowanie klasy... NAwet
        materiału nie chcą sumiennie przerabiać. Belfer prawdziwa nauka
        dziecka oodbywa sie w domu, ale widzę, że ty belfer chociaż jesteś
        nauczycielem, to nie masz pojecie co znaczy być nauczycielem. Bez
        pozdrowień.
      • Gość: alga Re: Strajk nauczycielek IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.08, 11:08
        a ty czlowieku zmien zawod jesli w taki sposob odpowiadasz widac ze zalezy Ci
        tylko na kasie a nie prawdziwym uczeniu dzieci to racja ze szkola niemal na
        wszystko chce od rodzicow a my tez zarabiamy tyle co nauczyciel albo jeszcze
        mniej odpowiedzialnosc za kazda prace jesli traktuje sie ja powaznie jest duza
        wiec niech nauczyciele nie stawiaja sie na piedestale
    • Gość: zdruzgotany Re: Strajk nauczycielek IP: *.3k12.com 28.05.08, 23:17
      Zrobiłem taki eksperyment i zrobiłem lekcję na temat 'STRAJK'
      Okazalo się ,ze nie jestem taki biedny i niedoceniony finansowo przez to państwo.
      Zdrusgotało mnie to i do dziś trzyma.
      • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 28.05.08, 23:21
        Czemu masz być biedny: ludzie zarabiają od ciebie dużo mniej.
        Nauczyciel powinien być wszechstronny, a wy widzicie tylko własne
        stanowisko. Powtarzam ludzie zarabiają mniej: otwórz oczy i
        rozejrzyj się.
    • Gość: gość Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 08:21
      Na dobrą sprawę to strajkować powinniśmy WSZYSCY. Szanowni Lekarze i Nauczyciele wyobraźcie sobie, że są ludzie, którzy zarabiają mniej niż Wy !!! A licytowanie się czyja praca jest bardziej odpowiedzialna czy cięższa jest żenujące! Wykonywanie każdego zawodu niesie za sobą jakąś odpowiedzialność! Wymagacie wyższych zarobków a jak przykładacie się do swoich obowiązków? ŻENADA!
    • Gość: ciekawski Re: Strajk nauczycielek IP: *.skasowane.pl 29.05.08, 11:54
      Ciekawski chciałby zauważyć ,że strajkowały i przedszkolanki i nauczyciele,a nawet profesorstwo,
      a wielu rodziców nie poszło do pracy tego dnia.
      Strajk był wielkim sukcesem ZNP,a Tusk ?
      Tusk nie przejął sie zbytnio starajkiem bo jak zaden inny premier tego kraju pół roku temu w przemówieniu obiecał 50% podwyżki.
      Wiec Ciekawskiemu wychodzi ,że to rozróba belfrów by tak nie wierzyć słowom premiera Tuska.
      • Gość: lk Re: Strajk nauczycielek IP: 213.199.253.* 29.05.08, 12:13
        Ciekawski ma jakiś problem z odbieraniem rzeczywistości. Tusk obiecał (i dał!,
        jak żaden inny premier) nauczycielom 10% (a nie 50!)podwyżki. Warto czasem
        trzymać się faktów a nie propagandowych mitów.
        • Gość: ciekawski Re: Strajk nauczycielek IP: *.skasowane.pl 29.05.08, 12:51
          Ciekawski wie,że TUSK jak da to to co miał dać jeszcze Kaczyński,
          a narazie to obiecuje 10% i tylko obiecuje 10%
          A Mat..kowi z Matkomu proponuje siegnąc do expose sejmowego Tuska.

Panie Marszałku! Wysoki Sejmie! Poprzedni rząd obiecał 9-procentową podwyżkę płac dla nauczycieli. Premier Tusk w swoim exposé obiecuje 10%. W projekcie ustawy budżetowej jednak tej podwyżki nie uwzględniono. Nauczyciele obawiają się, że ich pensje w 2008 r. będą takie same jak w tym. Byliby wtedy jedyną grupą zawodową opłacaną z budżetu, która nie otrzyma podwyżek w przyszłym roku.
          orka2.sejm.gov.pl/Debata6.nsf/main/2B962E08

Gość portalu: lk napisał(a):

> Ciekawski ma jakiś problem z odbieraniem rzeczywistości. Tusk obiecał (i dał!,
          > jak żaden inny premier) nauczycielom 10% (a nie 50!)podwyżki. Warto czasem
          > trzymać się faktów a nie propagandowych mitów.
          • Gość: litaw Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 17:52
            Ty jednak ciekawski nic nie wiesz, nawet głupich wiadomości w tv nie rozumiesz.
            Nauczyciele już dostali 10 procentową podwyżkę! Od rządu Tuska!!! Kaczyniak
            obiecywał 9 procent (w zasadzie to Giertych), a zapisał w ustawie budżetowej
            3,5. Tusk to zmienił. Jak fakty są dla ciebie niewygodne, to nie znaczy, że nie
            istnieją!
            • Gość: ciekawski Re: Strajk nauczycielek IP: *.skasowane.pl 29.05.08, 20:31
              Ciekawski LITAWie nie pojmuje ,żeby nauczyciele tyle juz dostali od KACZYNSKI/TUSK i jeszcze im mało ;-)?
              • Gość: litaw Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 09:30
                No właśnie. Ciekawski nie pojmuje, ale głos zabiera:)
    • Gość: uczeń Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 12:19
      był to strajk uczycieli, bo aktualnie "nauczyciel" tylko uczy, a jak chcesz
      czegoś się nauczyć to musisz im płacić za korepetycje.
    • Gość: XX Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 15:59
      KOBIETO CO TY ZA BZDURY PISZESZ!!!JAK JESTES TAKA MADRA TO IDZ I UCZ!!!WEZ POD
      UWAGE ZE NAUCZYCIEL NIE MOZE SOBIE WZIAC URLOPU NA ZADANIE CZY URLOPU
      WYPOCZYNKOWEGO !!!!A TERAZ ZAUWAZ ILE NAUCZYCIEL ZABIERA PRACY DO DOMU ALE TY
      CHYBA NIE MASZ POJECIA JAK DOKLADNIE PRACUJE N. !!PRAOWNIK Z FABRYKI WYCHODZI PO
      8H I MA W DUPIE!!!A NAUCZYCIEL MUSI SIE PRZYGOTOWAC KAZDEGO DNIA DO LEKCJI ZEBY
      TWOJEGO DZIECKO NAUCZYC SPRAWDZIC KLASOWKI I KARTKOWKI!A TEGO W 1H SIE NIE
      ZROBI...!!!BEZ POZDROWIEN!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 29.05.08, 22:18
        Gość portalu: XX napisał(a):

WEZ POD UWAGE ZE NAUCZYCIEL NIE MOZE SOBIE WZIAC URLOPU NA ZADANIE -
        ja też nigdy nie brałem urlopu na żadanie, chociaż kodeks daje taką
        możliwość. Natomiast znanm nauczyciela, który chcąc sie przygotować
        do egzaminu (bo namietnie coś wkłada sobie do głowy, bez potrzeby)
        przedłożył zwolnienie lekarskie, radzę: solidarnie korzystaj z
        pomysłu kolegi po fachu. Piszesz, że nie możesz wziąć URLOPU
        WYPOCZYNKOWEGO - to dwa miesiące wakacji ci za mało, zeby wypocząć
        plus ferie i święta. A TERAZ ZAUWAZ ILE NAUCZYCIEL ZABIERA PRACY DO
        DOMU - nie musisz zabierać do domu sprawdzaj klasówki w szkole. A
        skoro pracujesz tylko 4 godziny dziennie, to drugie 4 odpracuj w
        domu. A kłasówek nie robisz codzienie. Mam pojecie jakpracuje
        nauczyciel, właściwie to ma tę pracę gdzieś. Jedynie płakac się
        nauczył jak mu źle. PRAOWNIK Z FABRYKI WYCHODZI PO 8H I MA W DUPIE i
        nic nie ma w dupie, a gdy trzeba zostaje dłużej. A NAUCZYCIEL MUSI
        SIE PRZYGOTOWAC KAZDEGO DNIA DO LEKCJI ZEBY TWOJEGO DZIECKO NAUCZYC -
        - tak sie przygotowuje, że nie zdąży przerobić materiału i muszę za
        niego dokończyć w domu. Do czego się musisz przygotować: wszystko
        klepiesz na pamięc jak wiersz. sprawdzić KARTKOWKI - to 30 min
        roboty. Pozdrawiam
        • Gość: psycholog Re: Strajk nauczycielek IP: 213.199.253.* 29.05.08, 22:35
          uuu, symptomy nerwicy obserwuję, niedobrze... dobrze, że nie jesteś
          nauczycielem. Gdybyś klepał wszystko z pamięci i w 30 min sprawdzał kartkówki
          30-osobowej klasy miałbyś już na głowie: rodziców, rzecznika praw ucznia,
          dyrektora, kuratorium, organ prowadzący, a gdybyś podniósł głos na ucznia - tvn
          i polsat na deser.
          • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 29.05.08, 22:41
            Ile można sprawdzać kartówkę? No może nie 30 min , a 45. Tylko kótra
            klasa ma 30 osób. Podobno maxymalnie miało byc po 25. A co za
            problem klepać z pamięci? w ciągu 2-3 lat pracy wszystko leci z
            pamieci.
            • Gość: psycholog Re: Strajk nauczycielek IP: 213.199.253.* 29.05.08, 22:58
              Mylisz się bardzo, prawie we wszystkim: i w kwestii mówienia z pamięci, i
              kwestii liczebności klas, i w kwestii zdobywania doświadczenia... Nie chce mi
              się Ciebie oświecać, bo coś czuję, że Ty z takich, co to wszystko wiedzą o
              zawodzie X będąc specjalistą w zawodzie Y. Więc pa!
              • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 29.05.08, 23:08
                Witam. Nie jest prawdą, że wiem wszystko. I do błedu też się mogę
                przyznać. A wytknij błąd nauczycielowi, przekonasz się jaki z niego
                pieniacz, bo jak to można nieomylnemu coś powiedzieć...
                Co do klepania z pamieci. Prowadziłem szkolenia, wiem, że można się
                dobrze przygotować i wiem, że można nie mieć dnia i szkolenie
                poprowadzić źle. Każde szkolenie posiada jakieś ramy (pomocny jest
                konspekt), ale jeśli opanujemy szkielet całego szkolenia i bedziemy
                wprowadzać nowe elementy, żeby było atrakcyjnie, żeby były nowości,
                żeby czymś zaciekawić proszę bardzo, ale szkielet całej konstrukcji
                jest nawet więcej musi być stabilny. I mówiąc o klepaniu z pamieci
                miałemna myśli stałą konstrukcję każdych zajęć. Przecież nauczyciel,
                który uczy dzieci mnożenia juz 15 lat, nie usiądze w domu
                zakłopotany i pytał siebie samego co bedzie robił na lecji?
                • Gość: psycholog Re: Strajk nauczycielek IP: 213.199.253.* 29.05.08, 23:27
                  No to jeszcze Ci odpowiem, a potem idę spać.
                  Też prowadziłem szkolenia i wiedzę różnice, o których niestety nie masz pojęcia.
                  Szkolenia to cykl godzin 15-30-60 góra 120. W cyklu kształcenia w szkole masz
                  tych godzin kilkaset, poddanych nieprzewidywalnym zmiennym: moja choroba,,
                  choroba 3-5-7-orga dzieci, których nie było w różnych terminach i powinieneś z
                  nimi nadrobić zaległości nie zaniedbując pracy z tymi, którzy byli obecni na
                  wszystkich zajęciach, bo rodzice Cię z tego rozliczą. Średnio co dwa-trzy lata
                  zmienia się program, wymagania egzaminacyjne jeszcze częściej, dostajesz co roku
                  dzieci o różnym potencjale i dobierasz do zespołu odpowiednie narzędzia i metody
                  pracy. Potem weryfikacja, zmiana metod, poszukiwanie nowych rozwiązań. dzieciaki
                  przychodzą co chwila zmienione przez nowe medium, bardziej komputerowe lub
                  telewizyjne, coraz mnie czytające, coraz bardziej obrazkowe; ale i obrazki się
                  zmieniają, więc to co teraz skutkuje, za dwa lata będzie anachronizmem. Jeśli
                  przez trzy lata klepałbyś z pamięci ("klepanie" zresztą odpada, metoda podająca
                  jest passe;) to jesteś ramolem, nie nadajesz się.
                  Oczywiście to, co wyżej zapisane, to przepis na belfra idealnego. Takich nie ma,
                  ale są tacy, którzy wiedzą, że do tego trzeba dążyć. I tacy, którym sie wydaje,
                  że coś wiedzą, a potrafią tylko krytykować.
                  No to już śpię, bo jutro od rana wdrażam powyższy projekt:).
                  • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 30.05.08, 21:23
                    Cieszę się, że mnie krytykujesz, bo widzę, że czynisz to od strony
                    naukowej, ale to co napisałeś na końcu tylko pasuje do nauczycieli i
                    życzę uim - żeby te krytykę przyjeli do serca, bo rzeczywiście
                    takich nauczycieli nie ma.
        • Gość: XX Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 23:10
          NIE MASZ POJECIA O TYM ZAWODZIE TO SIE NIE WYPOWIADAJ TO TAK SAMO JAK JA BYM
          ZACZAL PISAC O HUTNIKACH HAHAH NARA!!!
          • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 29.05.08, 23:19
            A ja myślę, że o hutnikach wiesz więcej niż ci sie wydaje. Macie coś
            wspólnego z hutnikami, oparcie w związkach zawodowych, rozwiązujecie
            problemy przez strajk, jak wam źle zaraz straj.
    • Gość: XX Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 16:02
      a te bilety ulgowe to tylko pkp!!I NIE KAZDY PRACUJE W SZKOLE SREDNIEJ ZEBY
      BYC NA TEJ STUDNIOWCE A WOGOLE TO NIECHCE MI SIE PISAC TOBIE KOBIETO .... IDZ I
      UCZ TY ZOBACZYSZ JAK FAJNIE!!!
      • Gość: venom Re: Strajk nauczycielek IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.08, 16:50
        to w takim razie czemu ludzie się pchają do tego zawodu jak za chwilę wywieszają
        flagi i STRAJK. To nie wiadomo ile zarabia nauczyciel?

• Gość: gość Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 17:36
          nie popieram tych strajkujących nauczycieli.
          przesadzają i czują się pępkiem świata.za 18 godz. tygodniowo
          biorą więcej niż normalny pracownik za 40 godz.
          o ich zarobkach mozna by podyskutować gdyby pokazali Pity.
          nic nie mówia o nadgodzinach, o nagrodach, dodatkach stażowych itp
          jubileuszach.
          wolnych dni trudno policzyć , wakacje, ferie, dzień Nauczyciela,
          matury itd.
          nie musi się przejmować , odwali 3 - 4 godziny dziennie i do domu.
          najlepiej udzielac korepetycji za 40-50 zł godz.
          niech spadają. pognac do roboty to towarzystwo do roboty.
          zweryfikowac rynek jak w innych zawodach.
          • Gość: paquime Re: Strajk nauczycielek IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.08, 19:32
            Drogi/a XX.Tak się składa, że znam kilku nauczycieli choć sama nim nie jestem. Wszyscy z nich pomstują ile to mają klasówek do sprawdzania, ile czasu poświęcają na przygotowywanie do lekcji itp., ale każdy z nich przyznaje, że udziela korepetycji, nie dokształca się bo nie ma za co i nienawidzi swojej pracy i "tych pieprzonych bachorów", ale dzięki Bogu mają 2 miesiące wakacji, ferie, dni wolne, pensum 18h i kartę nauczyciela i absolutnie nie chcą zrezygnować z tych przywilejów. Na nieśmiałą uwagę, że jak są tacy nieszczęśliwi to powinni zmienić zawód reagują wzruszeniem ramion. "święte krowy" - tak jak rolnicy nie płacący podatku dochodowego bo są wszyscy biedni. Albo jesteśmy równi, albo są ludzie uprzywilejowani, na których reszta musi płacić, bo oni mają "ciężki zawód". jest dużo ludzi, którzy zarabiają mniej od nauczycieli, a pracują ciężej. proszę bardzo, niech domagają się podwyżki, ale niech zrezygnują z części swoich przywilejów. w innym razie będą mieli przeciwko sobie rodziców dzieci, z których podatków mają pensje....
            • Gość: gośc Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 19:41
              gdyby oni (nauczyciele)zagwarantowali wyższy poziom nauczania to
              może ta podwyzka by im sie należała, ale nagminnie olewają
              nauczanie , tym samym napędzaja sobie klientów na korepetycje.
              a to przygotowywanie się do lekcji to raczej bajki, dla nauczyciela
              który uczy powyżej 3 lat.
              dlatego jestem przeciw.
              media wszystkim doradzają aby się przebranżawiać.
              prosze bardzo droga wolna. brakuje do zbioru truskawek.
              • Gość: obserwator Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 20:05
                BARRZO MNIE INTERESUJE CZY DO STRAJKU PRZYSTĄPILI EMERYCI
                NAUCZYCIELE, KTÓRZY POBIERAJĄ WCZEŚNIEJSZE BĄDZ NORMALNE EMERYTURY
                A NIEKTÓRZY WINNI JUŻ ODPOCZYWAĆ BOĆ ICH WIEK JEST PODESZŁY ALE
                DALEJ BLOKUJĄ ETATY W SZKOŁACH .KIEDY WRESZCIE KTOŚ TO
                UPORZĄDKUJE ,MŁODY NAUCZYCIEL KREATYWNY Z POMYSŁAMI POSZUKUJE PRACY
                A TYMCZASEK TAKI STARUCH/PROSZĘ SIĘ NIE OBRAŻAĆ/ KTÓRY ZAPOMINA O
                CZYM WCZORAJ MÓWIŁ NA ZAJĘCIACH BLOKUJE ETAT /OCZYWIŚCIE JEŚLI MA
                ZNAJOMOŚCI/ .SUPER FAJNA PRACA KILKA GODZINEK DLA EMERYTA W
                TYGODNIU A KASIORKA NIEZŁA LECI.JEDYNIE W SZKOLNICTWIE WYSTĘPUJĄ
                TAKIE PARADOKSY CHCESZ PROFESORKU PRACOWAĆ MASZ SIŁY WIĘC NIE
                PRZECHODZ NA ŚWIADCZENIE A SKOEO JUŻ SIĘ DECYDUJESZ ODEJŚĆ TO IDZ
                I WPADNIJ CZASEM GOŚCINNIE A NIE PCHAJ SIĘ DALEJ DO PRACY .JEDNO
                ALBO DRUGIE . SZAG CZŁOWIEKA NORMALNEGO TRAFIA GDY OBSERWUJE TE
                UKŁADY I UKŁADZIKI .ISTNY PARADOKS W TEJ SAMEJ SZKOLE JEDEN
                NAUCZYCIEL MA PÓŁTORA ETATU BO PAN DYREKTOR GO WYRÓŻNIŁ NIE
                WIADOMO ZA CO ALE MOŻNA SIĘ DOMYŚLAĆ A INNY PÓŁ ETATU NO BO JAKŻE
                ZABRAĆ TAMTEMU ?
            • Gość: słonko Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 20:03
              dla mnie to jest smiechu warte by sie wstydzili praca po pare godzin od
              poniedzialku do piatku wszystkie swieta wolne ferie wakacje i wciaz im malo
              pensji co ja mam powiedziec o sobie pracuje w kazdy dzien nie mam swiat wakacji
              zarabiam 700 zł i dziekuje bogu ze mam prace i jako takie pieniadze i nikt u nas
              w zakladzie i stwarza glupot ze s\trajkami kazdy jest wdzieczny poprostu za
              dobrze maja gdyby posiadali jakas wiedze malo jest juz nauczycieli z prawidzewgo
              zdarzenia
              • Gość: XY 5 Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 20:20
                DO SŁONKA. proponuję zmienić zawod . Wszkolnictwie kiedy przejdziesz
                na emeryturkę będziesz dalej sobie pracować chociażby dlatego aby
                sobie wyjść na troszeczkę z domu a i pieniądze dodatkowe sie
                przydają zawsze. Ja także byłem nauczycielem ale zakończyłem pracę i
                nie pcham się z powrotem.Dajmy szanse nauczycielom młodym
                pozostającym bez pracy.Panowie i Panie ,powołani na stanowiska
                dyrektorów/ek szkół pora skończyć z korupcją mamy demokrację.
                • Gość: roxse Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 20:28
                  No no z tym podziełem godzin ,na pełne etaty, nadgodzinki itp. to
                  rzeczywiście ciekawa sprawa a faktycznie tak jest. Jednym wszystko
                  innemu 1/3 etaciku.super polityka .Dyrektor szkoły to pan i władca i
                  tak zrobi co zechce.pozdrawiam nauczycieli poszukujących
                  zatrudnienia ale nie na część etaciku.
                • Gość: słonko Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 22:33
                  do pana XY5 POPROSTU NIE MAM ZNAJOMOSCI COTU DUZO MOWIC ALE CIESZE SIE Z TEGO CO
                  MAM POZDRAWIAM :)
          • Gość: wilekie oczy Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 20:29
            > wolnych dni trudno policzyć , wakacje, ferie, dzień Nauczyciela,
            > matury itd.
            To jakaś paranoja. Wolne dni w matury?!!!! A kto je przeprowadza?!!! To, że
            Twoje dziecko ma wolne, nie znaczy, że nauczyciele też. Tak się składa, że
            właśnie skończyłem egzaminować na maturze ustnej. Która jest godzina? 20.30.
            Jestem w szkole od 8 rano. Może tu już przenocuję, bo jutro na 8:)
            • Gość: gość Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 20:38
              a ile ci płaca na godzinę za to egzminowanie??
              napisz, proszę prawdę.chetnie obejrzymy.
              • Gość: tsa5 Re: Strajk nauczycielek IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.08, 20:56
                są grupy zawodowe które zarabiają więcej są i te co mniej. Tu nie ma
                zaskoczenia, że nauczyciel wybierając ten zawód nie wie jak się płaci w
                szkolnictwie, wie i świadomie wybiera.
                Druga sprawa to to ,że ta grupa zawodowa jest liczna i tak jak lekarze,
                pielęgniarki, górnicy wie, że można coś "ugrać" strajkując, więc strajkują.
                Wszyscy inni pracują w ciszy w swoich zakładach psiocząc na zarobki i szefa i
                rozglądają się za popłatniejszą posadką.
              • Gość: wielkie oczy Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 20:57
                Płacą w zależności od stopnia awansu zawodowego. Nie znam stawek z tego roku. W
                zeszłym nauczyciel stażysta zarabiał 16,24 zł za godzinę. Dyplomowany (najwyższy
                stopień awansu) 29,27 zł. To jest prawda: dopiero drugi rok płaci się nam za
                egzaminy ustne, wcześniej robiliśmy to gratis:)
              • Gość: zmija Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 21:02
                Napisz proszę ile wynosi ta stawka za egzaminowanie maturzysty, to może te
                spekulacje na temat kokosów w które opływają nauczyciele powali na kolana
                wszystkich zawistnych i popękają ze śmiechu, a potem zaczną strajkować w naszym
                imieniu.
                • Gość: stifff Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 21:26
                  Drodzy Państwo zastanówmy sie jaki jest problem polskiej oświaty -
                  sądzę, że niski poziom kształcenia. Tutaj pozwolę sobie podac
                  przykład z naszego podwórka. jaki odsetek dzieci uczęszcza na
                  korepetycje, aby móc dostać się na renomowane uczelnie? Według mojej
                  wiedzy z "Krasiniaka" ponad połowa-tam podobno są dzieci
                  najbogatrzych. Ilu dzieciaków jest przygotowanych do dalszego
                  kształcenia po gimnazjum? Ilu jest dobrze przygotowanych po szkole
                  podstawowej do nauki w gimnazjum? Ile pań z klas 1-3 nadaje się do
                  zawodu? No więc główny problem to nauczyciel - począwszy od
                  klasy "0" a skończywszy na "psorach" w liceach. Czy podwyżka nawet
                  100% rozwiąże problem, otóż nie!!! I niech moi koledzy i koleżanki
                  nie piszą, że nie ma pomocy naukowych, bieda, bieda, bieda - dobry
                  nauczyciel nauczy bez pieniędzy. No więc aby uzdrowić oświatę należy
                  zmienić kadrę - oczywiście nie wszyskich - ogromna rzesza
                  nauczycieli wykonuje swój zawód lepiej niż zarabia - tak na
                  marginesie oni żadko strajkują, bo idea związków zawodowych jest im
                  obca. Wystarczy skasować Kartę Nauczyciela - źródło
                  ubezwłasnowolnienia dyrektorów, samorządów, państwa - Niech ten
                  rynek zawodowy też będzie wolny. Zwiększyć pensum - sensownie - bo
                  najlepszi i tak dorabiają. Zapewniam, że po kilku latach zostaną Ci,
                  którzy nauczą nasze dzieci i wtedy dać im podwyżki. Pozdrawiam.
                  • Gość: Zuza Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 21:50
                    Czasy się zmieniły. Kreda już nie wystarczy i pomoce są potrzebne, żeby zachęcić
                    i zainteresować uczniów, żeby lekcje były ciekawsze. Tego przecież oczekujemy od
                    nauczycieli, aby uczyli nasze dzieci na wysokim poziomie. Tylko z kredą w ręku
                    nie da się tego zrobić w obecnych czasach. A co do związków zawodowych - czy ich
                    obecność w zakładzie pracy i ich popieranie jest złe?
                  • Gość: belfer Re: Strajk nauczycielek IP: 213.199.253.* 29.05.08, 22:21
                    > No więc główny problem to nauczyciel - począwszy od
                    > klasy "0" a skończywszy na "psorach" w liceach. Czy podwyżka nawet
                    > 100% rozwiąże problem, otóż nie!!!

Sam sobie odpowiedziałeś. Nauczyciel! Jaki? Dobry! Kto przyjdzie do pracy za
                    tysiąc złotych na rękę na dzień dobry po wyższych studiach?: zły.
                    Podwyżka o 100 procent ROZWIĄŻE problem! - przy zmianie /zniesieniu karty
                    nauczyciela.
                    Proste? Tak. Ale kosztowne społecznie. I za te koszty ktoś musi ponieść
                    odpowiedzialność. Większość (nauczycieli, rodziców, polityków) tych kosztów się
                    boi.
                    • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 29.05.08, 22:31
                      Większość pracowników oświaty nie powinna wykonywać zawodu
                      nauczyciela. Jest oderwana od rzeczywistości. Do szkół trafili
                      ludzie uciekając przed bezrobociem. Siedzą tam, bo nie ma innej
                      pracy. Wykonuja sówj zawód bez zamiłowania, a ich jedynym wrogiem
                      jest dziecko, które musi uczyć. drugim przeciwnikiem jest rodzic.
                      Grupa tych nauczycieli popełnia tyle błedów wychowawczo-
                      dydaktycznych, że zwrócenie icm uwagi niesie za soba jedynie
                      niebezpieczeństwo zemsty na dziecku. Taki nauczyciel robi więcej
                      złego niż dobrego. Szkolnictwo trzeba zweryfikować
      • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 29.05.08, 22:25
        Gość portalu: XX napisał(a):

a te bilety ulgowe to tylko pkp - ale masz aja nie mam. A WOGOLE TO
        NIECHCE MI SIE PISAC TOBIE KOBIETO .... IDZ I UCZ TY ZOBACZYSZ JAK
        FAJNIE - wiekszość nauczycieli łaczy lenistwo i narzekanie na pracę.
        Jesteście bardzo nieszczęśliwi, a tak bardzo chcieliście byc
        nauczycielami. Stań za ladą, sprzedawaj rzodkiew i marchew. A skoro
        tak ci źle z dzieciakami to po co przyjmujesz przezenty na
        zakończenie roku? Po co swoje branżowe święto Dzień Nauczyciela
        przerzuciłaś na dzieci i oczekujesz na kwiaty, baw się z kolegami i
        swoim dyrektorem na sali gimnastycznej.
        • Gość: XX Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 23:09
          NIE PO TO STUDIOWALEM ZEBY WARZYWA SPRZEDAWAC.....
          • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 29.05.08, 23:16
            ... i nie poto, żeby nienawidzić dzieci. Chciałeś byc nauczycielem
            to nim bądź, ucz dzieciaki i ciesz się. Studiowałeś, bo nie lubisz
            warzyw, ok. Ale nie rozgłaszaj, że jesteś nauczycielem i jest ci
            źle, że uczenie to ciężka praca. Przecież na to się zdecydowałeś.
            Tego chciałeś. A skoro poszedłeś do szkoły i zobaczyłeś, że się do
            tego nie nadajesz to zmykaj gdzie indziej. Tam też ci będzie źle bo
            już taki jesteś. Dla ciebie wszędzie lepiej gdzie cię nie ma.
            • Gość: fio Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 06:24
              Ty "bezobrazy" masz jakąś fobie - może w dzieciństwie uczył Cię
              jakiś pseudonauczyciel w zawodówce. Nie pluj tak dookoła bo się
              zaplujesz!
              • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 30.05.08, 21:25
                Nie ma fobi, nie chodziłem do zawodówki, a uczyła mnie jedna z
                najwspanialszych nauczycielek i dlatego widzę kryzys w szkolnicwtie.
            • Gość: XX Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 17:36
              DO "BEZ OBRAZY" TY CHYBA SZKOLY NIE SKONCZYLES BO NAPRAWDE MASZ FOBIE NA PKT
              NAUZYCIELI!!SKONCZ STUDIA W TYM KIERUNKU I ZACZNIJ UCZYC I DOPIERO SIE
              WYPOWIADAJ BO NARAZIE TO ZACHOWUJESZ SIE INFANTYLNIE WYLEWAJAC LZY NA
              FORUM!!!ALBO ZAPRASZAM DO JAKIEJ KOLWIEK SZKOLY TERAZ JEST CIEPLO I PROSZE
              POSLUCHAC JAK SIE ZACHOWUJA DZIECI WASZE I JAK SIE ODNOSZA DO STARSZYCH OSOB
              !!PS. I NIE PISALEM ZE NIENAWIDZE SWOJEJ PRACY I PRACY Z DZIECMI BO TO JEST TO O
              CHCE ROBIC I CHCE ZA TO OTRZYMAC DOBRE WYNAGRODZENIE BO TO N. ROBI PODLOZE DO
              DALSZEJ NAUKI WASZYCH DZIECI ....
          • Gość: emeryt Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 14:35
            No i co po tych jak to nazywasz studiach nauczyli Cię że państwo powinno Ci zagwarantować robotę za 2000zł. Ja naukę pobierałem między innymi własnie u faceta w warzywniaku, i nauczyłem się tam że jak mam to jest moja zasługa a jak nie mam to moja wina, i wiesz co zamiast roboty jak Ty, mam teraz pracę ,a warzywniak polecam na wakacje.

• ciehanofianin Re: Strajk nauczycielek 29.05.08, 23:33
      warto przesledzic wyniki 6 klasistów w Ciechanowie,bo tu chyba zaczyna się droga zyciowa wiekszości naszych dzieci
      www.wynikiegzaminow.pl/
      • amorak Re: Strajk nauczycielek 30.05.08, 09:19
        widzę że jedynym rozwiązaniem tej sytuacji jest prywatyzacja
        nauczyciel nie będzie strajkował bo dostanie więcej i będzie lepiej
        pracował bo go rozliczą rodzice będzie stawial piątki bo będzie się
        bał pracodawców rodzice zapłacą i uszanują edukację lepiej dopilnują
        i żądzący będą mieli z bani a i na wyjazdy do peru straczy a co do
        przywilejów to zniesmy wszystkim policji wojsku kolei rencistom i
        rolnikom prezesom studentom bądzmy równi i szarzy
        • Gość: Sfinks Re: Strajk nauczycielek IP: 213.199.253.* 30.05.08, 14:55
          Ludzie, nie przesadzajcie. Nauczyciele naprawdę nie zarabiaja mało.
          Taki dyplomowany ma 2400 pensji brutto. Do tego dochodzi dodatek
          stażowy, motywacyjny, wychowawstwo. Będzie tego ze 3.000PLN. Czy to
          naprawdę mało??? Ile potrzeba??? 5.000??? 7.000? A może 10.000. Bez
          przesady!
          • Gość: koala Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 15:04
            No to sobie zerknij tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33&w=78369539&a=78423407
            lub tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33&w=78369539&a=78423407
            • Gość: koala Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.08, 15:07
              Lub tu, sorki:
              www.glos.pl/news.php?action=show&id=2630
            • bezobrazy Re: Strajk nauczycielek 30.05.08, 21:30
              no to zerknij do ostatniej "Gazety Samorządu Miasta Ciechanów".
              Przezydent miasta wyjasnił ile zarabiają nauczyciele i powiedział,
              że samorząd najwięcej łoży na szkolnictwo!
              • Gość: gośc Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 20:44
                opisz w skrócie co widzisz
          • Gość: aa Re: Strajk nauczycielek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 22:35
            No, lekką ręką dołożyłeś/łaś 600 zł. Zostań premierem , proszę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka