wojti_el 12.12.05, 21:37 Kolejny przyklad ze stolica ma gdzies reszte wojewodztwa. miasta.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,3063978.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
posejdon_el Re: Olsztyn a reszta regionu 12.12.05, 21:43 Może bardziej spółka PKP Przewozy regionalne olsztyn:| Odpowiedz Link Zgłoś
wojti_el Re: Olsztyn a reszta regionu 12.12.05, 21:52 Raczej stolica. Chcą wyremontowac drogi w okolicy Olsztyna niz trasy w regionie Malbork-Iława- Warszawa i Malbork-Elbląg-Braniewo Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: Olsztyn a reszta regionu 12.12.05, 21:57 o Elbląg-Braniewo to akurat sie nie mamy co przejmować:) Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Olsztyn a reszta regionu 12.12.05, 22:46 panowie - to chyba troche off-topic poza tym tam jasno wynika ze to PKP nie chce dac kasy na polaczenie do Olsztyna, a nie ze Olsztyn nie chce dac Elblagowi:-) Poza tym okazcie troche jaj i nie skamlcie juz ze was bija tylko napiszcie konkretne zarzuty a nie pierdzicie w te swoje stołki jak alfik Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Olsztyn a reszta regionu 13.12.05, 00:23 Ja tam się cieszę z polityki naszych nowych władz, modernizują tamm gdzie to jest niezbędne, a nie tamm gdzie popadnie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Elblag w ukochanym wojewodztwie IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.12.05, 18:28 nie zrozumiales.... chodzi o wyliczanke potrzeb wojewodztwa, o przepraszam, olsztyna... rozumiesz? jedynie interesy olsztyna to interesy wojewodztwa... pkp chce dac na trase Elblag-Braniewo (tez w wojewodztwie i w interesie wojewodztwa), ale akurat ukazane jest to JAKO ZABOR WASZYCH pieniedzy pod TYTULEM "Co w zamian oferuje kolej?" "W 2006 roku chce zacząć remonty dwóch trakcji w naszym województwie. Pierwsza to linia Gdańsk - Iława - Warszawa (E 65), druga to linia towarowa z Malborka do przejścia granicznego w Braniewie." ps. DUPOLIZ GORCZYCA? Stanisław Gorczyca, poseł PO => z okregu ELBLASKIEGO!!!! <= czy to jego slowa ponizej? "Modernizacja trakcji towarowej jest potrzebna dla rozwoju gospodarki. Naprawa linii Gdańsk - Iława - Warszawa niewiele zmieni, jeżeli chodzi o sytuacje Olsztyna. Aby stąd dojechać do stolicy Polski i dalej na południe, trzeba najpierw dotrzeć do Działdowa lub Iławy. Ale by podróż była szybka, trzeba naprawić odcinek Olsztyn - Działdowo. Ta inwestycja miałaby dla naszego regionu znaczenie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag w ukochanym wojewodztwie IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.12.05, 18:33 swoja droga GRATULUJE gdanskowi, ktory najwiecej zyska z ELBLASKIEJ S7 i S22 oraz modernizowanej trasy kolejowej ... super szybkie polaczenia 3miasta z kaliningradem, bez wylozenia niemal zlotoweczki... najbardziej zyska prawdopodobnie lotnisko rebiechowo :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elblag w ukochanym wojewodztwie IP: 81.15.226.* 13.12.05, 20:36 Tak sie zastanawiam,jaki okręg wyborczy reprezentuje dupoliz Gorczyca,chyba nie elbląski,a może... Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_el Re: Olsztyn a reszta regionu 13.12.05, 21:28 "Zmiany w rozkładzie PKP nie muszą być ostateczne. Jeśli kolej dostanie sporo skarg na konkretne połączenie, może zmienić godziny kursowania pociągu. Warto, by skorzystali z tego ludzie, którzy dojeżdżają pociągiem do pracy. Przyjrzeliśmy się połączeniom, z których korzystają ludzie mieszkający poza Olsztynem i przyjeżdżający tu do pracy. • Po zmianach pasażerowie dojeżdżający do Olsztyna z Ostródy i Iławy pociągiem z Zakopanego wysiądą na Dworcu Głównym kwadrans po godz. 6, zamiast przybyć przed godz. 6, jak było w starym rozkładzie. • Jadący z Elbląga, Pasłęka i Morąga będą na olsztyńskim dworcu o godz. 7.32, czyli 20 minut później, i nie zdążą do pracy na godz. 7.30, mają też mniej czasu, by dojechać na 8.00. Korzystna wydaje się zmiana drugiego pociągu z Elbląga, który przyjedzie o 40 minut wcześniej, dzięki czemu pasażerowie będą w mieście przed godz. 9. • Wielu ludziom kłopoty mogą sprawić godziny odjazdu pociągu Kormoran z Olsztyna do Warszawy. W starym rozkładzie pociąg pospieszny odjeżdżał o godz. 6.24. Teraz zamiast Kormorana rano będzie pociąg Warmia, który odjeżdża już o godz. 5.28. - Nie wiem, dlaczego przesunięto godzinę odjazdu pociągu pospiesznego Warmia z Olsztyna do Krakowa na godz. 5.28. Mieszkam w Kętrzynie, więc by zdążyć na to połączenie, musiałbym przyjechać o godz. 23 poprzedniego dnia do Olsztyna. O tej godzinie przyjeżdża do Olsztyna ostatni pociąg. Pytam więc, o co chodziło osobie, która zmieniła godzinę odjazdu Warmii. Według mnie jedynym powodem takiej decyzji była chęć uniemożliwienia podróży tym pociągiem pasażerom spoza Olsztyna - denerwuje się nasz Czytelnik. Godziny odjazdu tego pociągu PKP przedstawiło już w listopadzie. Rozmawialiśmy wówczas z pasażerami - skarżyli się, że dojeżdżając do Olsztynka czy Działdowa będą długo i bezczynnie czekać na rozpoczęcie pracy. Jadąc późniejszym pociągiem o godz. 6.42, spóźnią się. Stanisław Rychlewski, dyrektor Warmińsko-Mazurskiego Zakładu Przewozów Regionalnych, przyznał kilka tygodni temu, że ta zmiana będzie pasowała tylko olsztyniakom. • Inna zmiana dotyczy godzin przyjazdu pociągu z Wrocławia do Olsztyna przez Iławę i Ostródę. Wcześniej pociąg zatrzymywał się w Ostródzie po godz. 15 i wracali nim do domu olsztyniacy tam pracujący - teraz pociąg odjeżdża z Ostródy godzinę wcześniej, a następny jest dopiero dwie później. Wczoraj na to połączenie poskarżył się nam inny Czytelnik: - Tym pociągiem, do zmiany rozkładu, wracałem do domu z pracy. Zresztą nie tylko ja. Poprzednio był w Ostródzie o godz. 15.14 i było to dobre połączenie. Teraz jest o godz. 14.14 i nie ma szans, by nim wracać. Kolejny pociąg do Olsztyna jest dopiero o godz. 16.17. Czy istnieje chociaż cień szansy na jakąś zmianę rozkładu? - pyta inny Czytelnik, Marcin Szepit. • Dla ludzi, którzy pracują w Olsztynie i kończą pracę o godz. 15 powrót do domu też może być utrudniony - godzina odjazdu pociągu do Elbląga przez Morąg zmieniła się, ale, niestety, nadal pociąg odjeżdża przed godz. 15. Podobnie jest w przypadku trasy Olsztyn - Pisz przez Szczytno. PKP tłumaczą, że zmieniły rozkład ze względu na zmiany w kursach pociągów międzynarodowych w Europie. Kolejarze wzięli też pod uwagę stan torów wyremontowanych i tych, których stan się pogorszył - uwzględnili prędkość jazdy pociągu. Doszły również nowe połączenia, które wpłynęły na plany jazdy pociągów, np. połączenie z Olsztyna do Kołobrzegu. Rzecznik Warmińsko-Mazurskiego Zakładu Przewozów Regionalnych Wojciech Bukowski na skargi pasażerów odpowiedział: - Nie jesteśmy przedsiębiorstwem taksówkowym, by na każde żądanie pasażerów można było jechać, poza tym układając nowy rozkład braliśmy przede wszystkim pod uwagę trasę do Olsztyna, bo tu jest najwięcej osób dojeżdżających do szkoły i pracy. Na pocieszenie mówi, że można składać skargi. Może zostaną uwzględnione. Godziny przyjazdu pociągów do Olsztyna Zakopane - Olsztyn, godz. 6.16 zamiast 5.48 Elbląg - Olsztyn, godz. 7.32 zamiast 7.10 Elbląg - Olsztyn, godz. 8.34 zamiast 9.06 Wrocław - Olsztyn, godz. 14.47 zamiast 15.48 Godziny odjazdu pociągów z Olsztyna Olsztyn - Warszawa - Kraków, godz. 5.28 zamiast 9.20 (Warmia) Olsztyn - Warszawa, godz. 8.50 zamiast 6.24 (Kormoran) Olsztyn - Elbląg, godz. 14.42 zamiast 14.23 Olsztyn - Pisz, godz. 14.52 zamiast 14.37 Nie pasuje Ci połączenie, pisz skargę Pisemne skargi na nowy rozkład jazdy pociągów można kierować do Warmińsko-Mazurskiego Zakładu Przewozów Regionalnych, pl. Konstytucji 3 Maja 2, 10-589 Olsztyn. Rzecznik obiecuje, że każda zostanie przeanalizowana, a ewentualne zmiany w rozkładzie zależą od liczby skarg i możliwości skomunikowania danego pociągu z innymi." gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.12.05, 22:20 "poza tym układając nowy rozkład braliśmy przede wszystkim pod uwagę trasę do Olsztyna..." samonapedzajaca sie maszyna Marginalizacji dziala wybitnie sprawnie. ale nie oszukujmy sie! od lat pomagali olsztynskiej Elicie "nasi" Wybitni Politycy ;( katastrofa demograficzno-ekonomiczna przesadzona... 100 tys mieszkancow w 2015 bedzie sukcesem... jesli za 7 lat Elblag bedzie chociaz mial 50% potencjalu Stolicy tez bedzie to wielki sukces... naprawic wyrzadonych szkod sie juz nie da. mozna zatrzymac jedynie te maszyne DegradacjiMarginalizacji. Wladza u Nas! dla dobra obu miast. czas skonczyc z ta patologia... Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 15:25 pROSiAczku, bez obrazy, ale nasuwa mi się hasło "Pikuś prowadź". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 18:01 nie obrazam sie :) ogolnie emocje na forum sa mi odlegle... choc niektorzy z ciezaru wielu zdan wyciagaja wnioski, ze rozemocjonowany jestem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 15:58 Elbląg 7 lat temu - Elbląg wojewódzki Elbląg dziś - Elbląg wychodzący z dołka po utracie województwa Elbląg za 7 lat - Same plusy, niskie bezrobocie, które będzie skutkiem zmian jakie zachodzą dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 16:39 W końcu powiało optymizmem! Brawo!!! posejdon_el napisał: > Elbląg 7 lat temu - Elbląg wojewódzki > Elbląg dziś - Elbląg wychodzący z dołka po utracie województwa > Elbląg za 7 lat - Same plusy, niskie bezrobocie, które będzie skutkiem zmian > jakie zachodzą dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 18:25 optymizm jest mi bardzo bliski, ale REALNE PODEJSCIE jeszcze blizsze... i nie chodzi tu o Nas, czy o Nich, chodzi o patologiczny SystemPartyjny (w polskim wydaniu wybitnie patologiczny) gdzie mafia dupolizow nie ma interesu w zmienianiu czegokolwiek... ElblascyPolitycy, ktorzy raz dopadli koryta nie chcac zostac od niego odrzuceni nie zbuntuja sie przeciw olsztynskiej KlasiePanujacej, poza tym przy trwaniu przy obecnym ukladzie okregow wyborczych mamy TYLE SAMO DO POWIEDZENIA w sejmie co ostroda czy ilawa :( okreg 34: ELBLASKI Gintowt-Dziewałtowski Witold, ELBLAG - ale to karierowicz, a nie patriota - dal wiele razy dowod na to - szczegolnie w 1998r. Krasulski Leonard, ELBLAG Gajewska Karolina, Lidzbark - kazdy wie ze to strefa wplywow i milosci do olsztyna Gorczyca Stanisław Andrzej, Milomlyn - jw. Lisek Krzysztof, Iława - zakochani w Stolicy Ołdakowski Adam, Bartoszyce - strefa wplywow i milosci do olsztyna o Elblagu to nawet nie slyszeli Rochnowska Renata, Nowe Miasto Lubawskie - jw. Żelichowski Stanisław, Iłowo k. Mławy - wg nich Elblag to EMBLONG :( tak wiec gratuluje - mamy DWOCH POSLOW na OSMIU MOZLIWYCH!!!!, co przekroczylo moje najgorsze przypuszczenia wysuwane przed wakacjami... liczylem na 3-4 poslow z "Elblaskiej Strefy"... tak wiec optymizm mozesz schowac na najblizsze 4 lata do szafy ;( bo z Naszego okregu mamy SZESCIU proolsztynskich - bojacych sie utrate i tak niklych korzysci (ale za to wiedza ze na COS moga liczyc) dla Ich miast na rzecz Elblaga. wiec na pewno nie beda za jakakolwiek rewolucja.... zreszta gloszone przez Nich opinie nie pozostawiaja zludzen... MAMY DWOCH SWOJAKOW - ktorzy mogliby ale nie beda chcieli zostac REWOLUCJANTAMI, olsztyn conajmniej CZTERNASTU utrwalaczy obecnego ukladu! Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 18:40 Problemem posłów z okręgu elbląskiego nie jest to, czyje interesy popierają, ale o ich aktywność w ogóle. Większość nic nie zrobiła, ani dla Elbląga, ani dla województwa. Gorczyca chce zadowolić wszystkich, mówi to co mu ślina na język przyniesie, wszystko zależy od tego, której gazecie udziela wywiadu. Nie ma się co oszukiwać, w tej kadencji sejmu liczy się tylko jedna partia, więc jej posłowie powinni być najaktywniejsi i pewnie będą. Reszta jakoś dociągnie do końca kadencji nie robiąc wiele. Karolina Gajewska jest z Lidzbarka, ale Welskiego. Tworząc listę do wyborów parlamentarnych nie było, nie ma i nie będzie nigdy polityków związanych z Olsztynem, więc akurat w tym przypadku się pomyliłeś, bo po prostu niektórych spraw nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 18:53 Francuz co ty? "Tworząc listę do wyborów parlamentarnych nie było, nie ma i nie będzie nigdy polityków związanych z Olsztynem, więc akurat w tym przypadku się pomyliłeś, bo po prostu niektórych spraw nie znasz" teraz to walnales tak ze w Polityce powinienes byc spalony, ale nie w polsce... jak mozesz pisac taka BRUTALNA PRAWDE, ze wyborcy nie "losuja" swoich przedstawicieli, przedstawicieli swoich interesow tylko POSLUSZNYCH WYBRANCOW, WYKONAWCOW PRZYKAZOW PARTII ps. wiem ze lidzbark oznacza welski a lidzbark warminski oznacza warminski. ps2. bylem w w jednym i drugim w tym roku z 10 razy wiec wiem co pisze o strefach wplywow... ps3. jedyne gdzie moge sie mylic to lokalny patriotyzm pani Gajewskiej, ktora moze postawic wiernosc Elblaskiemu PiS wyzej niz interes lidzbarka (welskiego) ps4. jesli piszesz o tworzeniu list masz na mysli PiS? bo o zasadach w innych partiach chyba nie powinienes pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 20:28 Napisałem tylko to, że na liście PiS-u nie znajdziesz ludzi posłusznych Olsztynowi i tyle. Jeżeli to jest wg Ciebie brutalna prawda, o której nie powinno się mówić, to Twoja sprawa. Strefy wpływów to jedno, a ludzie sprawujący dany urząd to drugie. Oceniaj ludzi na podstawie tego co robią, a nie tego skąd pochodzą. Nie mi wiedzieć jak układają listy inne ugrupowania, jeżeli np.: przywożą swoich liderów w teczce parę miesięcy przed wyborami, to ich sprawa. Ludzie wybrali jak wybrali, a to że wśród ośmiu posłów tylko dwóch jest z Elbląga, mówi się trudno, przecież nie zmienisz tego. Ja też bym chciał, żeby ich było więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 22:05 z jednym sie zgodze: nie zmienimy tego nawet razem... co do brutalnej prawdy to napisales dokladnie to: "Tworząc listę do wyborów parlamentarnych nie było, nie ma i nie będzie nigdy polityków związanych z Olsztynem" co mozna zinterpretowac na wiele sposobow w tym na podany przeze mnie ;) Oceniam ludzi na podstawie dzialan [wystarczy poczytac odnosnie (nie)dzialan Politykow] i to samo polecam Tobie, szczegolnie odnosnie wlasnego ugrupowania i jego przedstawiciela w parlamencie z prawomocnym wyrokiem... widac takie mamy Prawo... z drugiej strony przyznam, ze kazdy moze sie pomylic, a pan pOsel redydywista w tej materii nie jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 22:27 Jakbyś go nie nazwał, ten "recydywista", bo to prawda, że to nie był jego pierwszy wyrok (w latach 80. skazano go na 5 lat za działalność opozycyjną, czego już gazety nie przypominają), jest obecnie najaktywniejszym posłem Ziemi Elbląskiej i załatwia wiele spraw dla regionu, o czym się niedługo dowiesz z jego strony internetowej. PS Przeczytaj artykuł w najnowszym Newsweeku, strona 20. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 22:48 Francuz chcialem pokazac jak blednym moze byc ocenianie ludzi wg jednego czy dwoch kryteriow np. czynow a nie pochodzenia - choc to nadal tylko jedno kryterium :) wg dzialan - tych niezgodnych z prawem - p.Krasulski nie powinien byc poslem... i nic nie zmieni faktu co zrobil w PRL dla III RP (o czym slusznie twierdzisz: nie wiedzialem), ktora chce zmieniac w IV RP, czy co zrobi o czym dowiem sie z neta :) jesli oceniac po znanych mi czynach nie powinien byc poslem... a to ze zrobi jako Nasz posel wiele wiecej dla Elblaga (mam nadzieje) nie zmienia faktu wyroku za jazde... a wyrok nie zmienia tego ze jako "niesluszny posel" moze zrobic wiele dla Elblaga :) ps. nie odczytuj tego jako nagonke, akurat przyklad p.krasulskiego jest na tyle wyrazisty. nie chodzi osobiscie o niego, chcialem ukazac (by zrzucic z siebie zarzut o "ocenie za pochodzenie") ze wg mnie ocenianie ludzi jest duzo bardziej zlozonym niz sie zwykle kazdemu, w tym rowniez mi, wydaje :) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 23:58 Każdemu może się przytrafić błąd w życiu, za co będzie pokutował do końca swoich dni, a gdyby całe to zdarzenie miało miejsce wcześniej, to sprawa zakończyłaby się na kolegium, no ale nie ma już co tego rozstrząsać, w końcu wyborcy dając mu 7777 głosów uznali, że powinien jednak zostać posłem :P Nie martw się, nie uznałem tego co piszesz za nagonkę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 16:50 kazdemu sie moze przytrafic blad, wazne by wyciagnal z niego wnioski... wyborcy "losujac" 7777 razy nie wiedzieli zapewne o bledzie - szumu nie bylo, zainteresowany sie nie chwalil ;) jakkolwiek oceniac przeszlosc, jest to posel, ktory MUSI dla Elblaga TERAZ dzialac :) w przyszlosci wystawimy mu ocene :) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 15.12.05, 23:35 Jeżeli po pokazaniu sprawy w niemal wszystkich gazetach przez talboidy, GW, Rz, Trybunę, tygodniki bez wyjątku oraz połowę stacji radiowych i telewizyjnych w tym kraju, ktoś jeszcze o tym nie słyszał, to ja już nie wiem, jak do danej osoby dotrzeć ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.12.05, 17:49 Francuzie... przed wyborami tego newsweeka nie bylo :P szumu tez za wiele, dopiero po, kiedy okazalo sie ze to jeden z przybocznych... Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 16.12.05, 18:35 Jak to nie było szumu? Przecież ta sprawa wyszła na jaw w samym środku kampanii i się wtedy urywały telefony z całego kraju, pojawiły artykuły we wszystkich liczących gazetach itd. Chyba już nie pamiętasz ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.12.05, 18:47 szum (po jednym artykule w ogolnopolskiej prasie) w "srodku kampanii" (lipiec/sierpien - totalny sezon ogorkowy)?? sorki, ale glosniej sie mowi o tym przestepstwie po wyborach niz w trakcie kampanii - kiedy normalnym bylo uciszanie sprawy... dzis jest to "hak" nie na samego zainteresowanego, ale na "prawego i sprawiedliwego" prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 16.12.05, 21:52 Dobrze, że napisałeś "hak" w cudzysłowiu, bo co ma z tym wspólnego prezydent? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.12.05, 22:18 z samym przestepstwem nic. z "akceptacja przestepcy" tez pozornie niewiele. (niektorzy zapewne zestawia wypowiedzi sprzed kilku lat, z obecnym lagodnym podejsciem do p.krasulskiego przez PiS, by ukazac niekonsekwencje partii obojgaBraci). ps. jestem zaskoczony ciaglym uporem we wmawianiu ludziom ze prezydent nie ma wiele wspolnego z PiSem i partyjnymi decyzjami... bardzo ciekawy eksperyment, ktory zapewne sie uda, bo PiS akurat ma najlepszych specow od mieszania pospolstwo "we lbach"... a napisany przez specow scenariusz jest realizowany niemal idealnie... zeby tak idealnie realizowano w tym kraju inne sprawy (moze sie uda w "lansowanej" 4RP zrobic idealnie cos dobrego, a nie tylko zlego) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 16.12.05, 22:24 Uczepiłeś się normalnie i szukasz dziury w całym. Zobacz lepiej co się dzieje w innych partiach, w takiej np.: Platformie Obywatelskiej, a tam się dzieją same ciekawe rzeczy :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.12.05, 22:40 nie odwracaj uwagi od "swojej" nieskazitelnej... nie twierdze ze inni sa lepsi, pewnie sa gorsi nawet... zapewniam Cie ze sie nie uczepilem (napisalem ze nie chodzi mi o p.krasulskiego). odpowiedz sobie na pytanie: czy to jest konsekwentne? czy to jest uczciwe wobec tych wybrorcow, ktorzy uwierzyli w kategoryczne trzymanie sie budowanego wizerunku Szeryfa bez Litosci? mnie to naprawde malo obchodzi, po raz kolejny powtarzam ze obecny SystemPartyjny jest pelen patologii, a wytykana niekonsekwencja jest jego cecha wbudowana, niezalezna od ZwycieskiejPartii. System jest prosty: MUSISZ obiecac nierealne, MOZESZ zrealizowac realne. to nie ja sprawilem ze najwieksza partia i najwiekszym beneficjentem Systemu (ma Wladze przeciez) jest "Twoj" PiS, bedacy mi obojetnym jak SLD PO czy UPR. macie inna flage, inne wartosci, ale metody dzialania narzuca System. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 16.12.05, 23:27 Ja odpowiem jak zwykle przy naszej dyskusji nt. systemu partyjnego. Wymyśl coś lepszego ;P Jak na razie nikt tego nie zrobił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.12.05, 16:03 dlaczego ja mam to wymyslic? moze Ty (raczej nie, bo polityka jeszcze nie jest Twoim zawodem), wiec moze Twoja partia, moze CALY PARLAMENT? ja mam inna prace... to za poprawianie polski "politycy" dostaja kase... ale nie, lepiej zwalic na "obojetnosc" innych... Inni maja inna prace :P "Jak na razie nikt tego nie zrobił" wiec moze najwyzszy czas WZIAC SIE DO ROBOTY a nie kultywowac System dzieki ktoremu jest sie u Wladzy. na tym polega patologia. JAK CI KTORZY DZIEKI NIEMU RZADZA MAJA PODCIAC GALAZ (naprawic System) NA KTOREJ SIEDZA (mimo ze rowniez za to dostaja kase)? Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 17.12.05, 17:31 Już teraz nie wiem, co nazywasz systemem, a co nie. Pogubiłem się ;P Wiadomo, że trzeba reformować kraj, zmniejszać administrację, likwidować niepotrzebne oddziały państwowych instytucji, agencje, zreformować aparat skarbowy, służbę zdrowia, ZUS (w tym to jest tyle patologii, że aż można się za głowę złapać). Ale do tego trzeba czasu. Jeżeli ktoś myślał, że uda się uchwalić całkiem inny budżet w 2 miesiące, to się mylił. Do końca pierwszego półrocza 2006 powinien zostać przedstawiony program likwidacji niepotrzebnych instytucji, a bodajże w lipcu projekt nowych podatków. Do tego wszystkiego trzeba jeszcze przygotować się do pozyskania funduszy unijnych od 2007 r., czym zajmie się Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. Pracy jest mnóstwo ale wszystko po kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.12.05, 19:47 System jest bardzo zlozona siecia powiazan i zaleznosci, dlatego tez nie sposob opisac go w calosci. do tego ewouluje kazdego dnia, to nie jest proste by sie w tym polapac. wiekszosc "obywateli" nawet nie chce sie lapac, czesc nie potrafi. to o czym napisales to patologiczne efekty funkcjonowania patologicznego Systemu. System wymaga od kazdego kto chce cos zrobic dla kraju/wojewodztwa/miasta, by potulnie kajal sie przed swoimi partyjnymi zwierzchnikami (bez partii nic nie osiagniesz - musisz miec tzw. zaplecze polityczne (sic!), by najpierw przeszedl prawdziwa lekcje pokory i posluszenstwa, a kiedy ten proces sie zakonczy z ambitnego pelnego pomyslow i wiary czlowieka nie pozostaje nic. jest juz zmieniony w cwaniaka, dla ktorego zawod polityk (w sumie super! ogromna kasa za SUKCES wyborczy wyplacana przez 4 lata, a wiecej odpowiedzialnosci zawodowej ma kasjerka w markecie) to sposob na zycie, a nie sposob na naprawianie kraju, czlowiek ktory ma swoich "partyjnych" podwladnych, ktorzy musza sie "wykazac" conajmniej jak On. kolo sie zamyka. to ulamek Systemu Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 17.12.05, 20:01 Ładnie żeś to napisał, na szczęście nie jest to w 100% zgodne z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.12.05, 20:11 z natury tak duze uproszczenie musi sie nieco mijac z rzeczywistoscia. dzieki ze przyznajesz ze bardzo sie nie myle :( Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 18.12.05, 13:59 A co mam Tobie napisać? Wszystko zależy od człowieka. Są tacy, którzy nie robią nic, ale sporo też takich, którzy każdego dnia przychodzą do Sejmu na 6.00, a wychodzą w środku nocy i ich głównym zajęciem nie jest picie herbatki, czy kawki, ale ostro harują bez wytchnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 14:08 wlasnie napisales: "Są tacy, którzy nie robią nic"... Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 18.12.05, 14:24 Bo to prawda, jak w życiu. W każdej firmie są i pracusie i cwaniaczki, którzy zwalają całą robotę na innych, ale nie jest tak, że nie obywa się bez określonych konsekwencji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 14:30 "nie jest tak, że nie obywa się bez określonych konsekwencji..." w parlamencie? a jaka jest kara? utrata diety? taki darmozjad zajmuje miejsce na ktorym moglby wykazywac sie przytaczany "pracus"... Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 18.12.05, 20:14 Tak, są konsekwencje finansowe. Powiedz mi pROSiAczku, kto głosuje na tych wszystkich posłów, senatorów, radnych etc.? Wyborcy, którzy mają wolną wolę i mogą zagłosować na kogo chcą. Przecież nikt im nie zabrania dokonać własnego wyboru. Zresztą jak nie polityków, to kogo wysyłać do parlamentu? Przecież każdy reprezentuje konkretne grupy społeczne i ich interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.05, 19:31 Francuz, dobrze wiesz jak traktuje sie wyborcow... ja patrze na to tak: sterowalny motloch, z ktorego jak najwieksza czesc osob nalezy oszukac na tyle by wygrac losowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 20.12.05, 11:44 Myślisz, że lokalnie bardziej znane bezpartyjne osoby, które by się dostały do sejmu, dałyby radę coś zmienić działając w pojedynkę? Przecież musi być pewna strategia działania państwa. Co do kierowania wyborcami, jak sobie wyobrażasz inną formę wyłaniania parlamentu/prezydenta jak nie przez kampanię wyborczą? oże wg Ciebie w ogóle nie jest potrzebna? Powiedz mi, skąd byś wziął elity? Większość Polaków nie ma żadnych przekonań politycznych, dlatego co 4 lata radykalnie zmieniają się rządy. Wszystko musi być przejrzyste, dlatego najlepiej nakreślić linię podziału, co pokazały tegoroczne wybory. Na początku był taki: Polska postkomunistyczna i postsolidarnościowa, a kiedy PO rozprawiła się z Cimoszewiczem: Polska solidarna/socjalna i liberalna. Przynajmniej każdy mógł się identyfikować z którąś z opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.12.05, 22:16 Francuz Elity biora sie z pracy organicznej na szczeblu lokalnym a nie z widzimisie prezesa partii, problemem polski jest to ze w parlamencie wcale nie zasiadaja Elity, bo takich nie ma prawie - istnieja w szczatkowej formie, tlamszone wlasnie przez buracka partyjnosc... zreszta Elity wymordowali 65 lat temu sasiedzi ze wschodu i zachodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.12.05, 22:19 "Polska solidarna/socjalna i liberalna" no nie!!! przestan prosze... jesli w to wierzysz... solidarna nie rowna sie socjalna, tak jak bardzo byscie chcieli... SOCJALNA zgadzam sie jak najbardziej jest, a PiS i inne partyjki tylko to poglebia... a co mieli wybrac "polacy z PRLu"? tych ktorzy urodzili sie po 1989 i maja prawo glosu jest zaledwie ulamek... my np. nie jestesmy w tej grupie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek NEWSWEEK 50/05 STRONA 26 IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 20:40 mam nadzieje ze nie zlamie prawa jesli strone 26 z NEWSWEEKA 50/05, ktory nalezy kupic, zapodam na neta. nie chce czerpac zadnych korzysci z tej publikacji. www.furel.elblag.pl/news.jpg w ramach zadoscuczynienia szkodzie wpisze ze jest to strona 26 z tygodnika: NEWSWEEK 50/05 NEWSWEEK 50/05 NEWSWEEK 50/05 NEWSWEEK 50/05 NEWSWEEK 50/05 NEWSWEEK 50/05 NEWSWEEK 50/05 NEWSWEEK 50/05 NEWSWEEK 50/05 NEWSWEEK 50/05 Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: NEWSWEEK 50/05 STRONA 26 15.12.05, 23:37 Czytałem tego Newsweeka, bardzo miły artykuł :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: NEWSWEEK 50/05 STRONA 26 IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.12.05, 22:11 przeciez to Ty dales namiar na niego w tym temacie :) zakladam ze dzialales jako osoba prywatna, a nie polityk-promotor ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 17:59 przepraszam cie posejdonie ale jakie to zmiany? oprocz estetycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 17:22 Sa dwie opcje... Pierwsza opcje przedstawil pROSiAczek, druga to sukcesywne wygrzebywanie sie z dolka jaki zostal podkopany pod nami pod koniec lat 9o- tych, drastyczne i daleko idace zmiany w obecnym sprawowaniu władzy w miescie i instytucjach o strategicznym znaczeniu dla jego rozwoju, zmiany mentalnosci urzednikow w olsz... i bardziej proElblaskie spojrzenie, a w rezultacie za 7 lat będziemy w o wiele lepszej sytuacji niz obecnie... :P Szkoda, ze brzmi to jak moja prywatna lista cudów... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 18:02 mozemy byc w lepszej sytuacji niz dzis? jesli wogole, to tylko nieznacznie, a dystans do reszty sie poglebi :( Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 18:20 Przynajmniej dobrze skomunikowani będziemy :-) Na kolei spore zmiany, w najbliższym roku przebudowa linii Malbork-Elbląg-Braniewo, a także Gdańsk-Iława-Działdowo-Warszawa się szykuje. Z drogami też powolny, ale zawsze postęp, czyli S7 i S22. Chociaż to marne pocieszenie dla reszty województwa, gdzie wszystkie inne duże inwestycje infrastrukturalne staną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 18:28 "dla reszty województwa stana w 2006 roku duże inwestycje" wiec w imie wyrownywania "strat" marszalek przez 4 lata niczego dobrego dla promowanego w 2006 roku Elblaga nie zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 18:33 Nie rozumiem, o co Tobie teraz chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 18:57 o to ze profity(?) jakie zbierze w 2006 roku Elblag (trasa kolejowa do braniewa, bo jako Nasza korzysc bedzie ta inwestycja odbierana w olsztynie na 100%) beda wspanialym wytlumaczeniem blokowania wszelkich zaleznych od wojewody elblaskich inwestycji, na rzecz doinwestowania innych czesci regionu przez kolejne 4 lata :( po prostu: skoro w 2006 dostal Elblag to w 2007,2008,2009 nalezy sie innym a na pewno nie Elblagowi kasa Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 20:17 Ciekawy jest Twój sposób patrzenia na tą sprawę. Jeszcze nie ma założeń na następne lata, a Ty już dzielisz wszystko. Nawet jeszcze wojewody nie ma, więc możesz conajwyżej gdybać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.12.05, 21:51 wlasnie sobie gdybam, lecz nie sa to wyssane z palca przypuszczenia... zwyczajnie prognozuje przyszlosc na podstawie przeszlosci... (jeden fakt na samym koncu postu) byc moze jest to ciekawe podejscie, w moim odczuciu nie jest to nieuzasadnione niestety... w przeciwienstwie do nieuzasadnionego czy wrecz naiwnego optymizmu ktory forsujesz ws. Wladzy. zreszta bezpiecznie nie poruszasz kwestii jej podzialu mieszy olsztyn a Elblag, bo go po prostu nie bedzie. bedzie za to retuszowanie pod postacia: a) wojewody z innego regionu (podobno nie patrzymy skad kto jest a co zrobil a skoro jest z tamtad to niewiadomo co zrobi, choc mozna przypuszczac ze olsztynscy doradcy swoje zrobia) b) wicewojewody z Elblaga, wojewody z olsztyna i zamknijcie sie w koncu macie niewiele znaczacego, "reprezentacyjnego", elblaskiego WICEwojewode FAKT Z PRZESZLOSCI: przypomne tylko ze zabrana Elblagowi zostala pare lat temu PRAWDZIWA HALA NA KILKA TYSIECY MIEJSC w parku modrzewie, ktorej projektu nie aprobowal owczesny wojewoda :( z dopiskiem: "bo taka bedzie bardziej potrzebna w olsztynie..." a dwoch w regionie to ue nie dofinansuje... i co? ani Elblag ani olsztyn nie maja PRAWDZIWEJ HALI :( mimo ze u Nas zbudowano dwie nowiutkie, ale w mikroskali... tak wiec status uranii pozostal nienaruszony :( nie stracil olsztyn i to bylo najwazniejsze... tak wlasnie sie steruje niemal wszystkim, zrecznie udajac ze w niczym sie nie miesza recznie... Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 23:15 1. Mam wrazenie ze troche za bardzo obwiniacie Olsztyn za swoje niepowodzenia. Przeciez startowalismy z podobnego poziomu , sam nie wiem czemu nasi dzialacze polityczni postrzegani sa przez was jako wszechmocni. Przeciez mozecie tyle samo. 2. Zrodlem waszego problemu jest zbyt niska odległosc od Trojmiasta, ta metropolia wysysa wszystko w okolicy 100km. Łacznie pewnie z najzdolniejszymi ludzmi , ktorzy jada tam na studia. Miejcie pretensje do morza bałtyckiego ze zamuliło wasza zatoke i to Gdansk wygral wyscig do swiata... Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 23:29 ol4.. skoro tak to ODDAJCIE NAM WŁADZE NA 7 LAT !! Przeciez będziecie mogli tyle samo co teraz !!!!!! Zastanów sie czasem co piszesz :)) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 15.12.05, 00:03 Ja nie uważam olsztyńskich polityków za wszechmocnych, nie wiem jak pROSiAczek ;-) A propos hali nie wiem, czy potrzebna byłaby większa, widać na pewno, że przy Karowej na trybunach jest zdecydowanie za mało miejsca, ale tamta została stworzona do zupełnie innych celów. Na pewno koszty byłyby o wiele większe, o ile widać na przykładzie Gdańska i Sopotu oraz ich wspólnej hali, której nie mogą jakoś zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 16:58 o politykach napisalem w poscie do ol4 o hali natomiast: skoro p.Slonina projekt przeslal do akceptacji to pieniadze chyba mial, nie? za te kase mamy dwie male hale, wiec chyba kase mial... nie wiem jak w gdansku z forsa na takie cele... Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 18.12.05, 13:29 600 miejsc na Karowej to wystarczająco jak na halę z lodowiskiem. Natomiast na Grunwaldzkiej 2500 miejsc, to już jest coś!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 16:56 1. nie zartuj sobie tak perfidnie... wszechmocni nie sa, ale moga duzo wiecej niz reszta w wojewodztwie... 2. gdansk i 3miasto istnialo przed 1999 rokiem, wcale sie nie przyblizylo (sam napisales "ze startowalismy z podobnego poziomu", choc nie zgadzam sie zupelnie, bo nie ma takiej daty po 1945 zeby poziom byl "rowny"), a dopiero od 7 lat NEGATYWNY WPLYW GOSPODARCZY WIDAC?? co do najzdolniejszych to oni uciekna i z Elblaga i olsztyna do poz, wroc czy wawy. ulamek wroci... zatoka nie jest nasza - jest podzielona miedzy war-maz a pomorskie :( Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 15.12.05, 17:09 No ale z Olsztyna az tylu nie ucieka, jednak mamy uczelnie na ktorej studiuje 40 tys ludzi. Nie kazdy chce jechac do Gdanska czy Wawy. A Elblag nic nie oferuje a poza tym to tylko 60 km do uczelni gdanskich. A co do rownego poziomu po '45 to mialem na mysli Elblag i Olsztyn... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 17:30 co do uczelni to te 40 tys studentow jest jak 200 tys mieszkancow... z olszt nie ucieka tylu "zdolniejszych" zdecydowanie, ale wlasnie w tym rzecz! gdyby interes Elblaga byl takze traktowany jako interes wojewodztwa (chociaz jego zachodniej czesci) samorzad wojewodzki wspieralby a moze nawet sam prowadzil kampanie na rzecz utworzenia drugiego w miare silnego osrodka akademickiego (byc moze nawet przez wydzielenie czesci "technicznych" wydzialow z UWM) lecz te 20-30-40 tys. studentow to taki ogrom pieniedzy na rynku olsztynskim, ze za skarby nikt z olsztyna do tego nie dopusci... a te 20-30-40 tys. pojawilo sie po CENTRALIZACJI i utworzeniu UWM... oczywiscie mozna tez stworzyc na bazie PWSZ i innych Akademie Elblaska, by nie odbierac studentow, ale obawa o utrate tych milionow zlotych przez olsztyn przewaza... lepiej rozwijac UWM i sciagac z promienia 150km kolejne tysiace ludzi w jedno jedyne najwspanialesz miejsce... musze jednakze PODKRESLIC wine za obecny stan szkolnictwa wyzszego w Elblagu w wiekszosci ponosza wladze Elblaga - tu akurat wplyw olsztyna nie jest znaczacy... bo impuls musi wyjsc z Elblaga :( ps. po 1945 Nasze miasta nie byly nigdy na "rownym poziomie". nierowne traktowanie od 1947, spowodowalo ze poczatkowa wyrazna przewaga Elblaga stopniala w latach 60tych... chce podkreslic ze nie chodzi o to kto JEST LEPSZY tylko o ile lepiej bedzie i Nam i Wam jesli bedziemy dzialac WSPOLNIE! duzo silniejsi bedziemy... pisze "bedziemy" a nie "bylibysmy" poniewaz wierze ze do tego dojdzie w koncu.. mimo ze dzis ma miejsce proces majacy na celu sciagniecie calego potencjalu regionu w jedno miejsce :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fred Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 13:38 Ale przyznacie,że studia w Gdańsku to ni to samo co w Olsztynie.Tam są teatry,opera,kabarety,tam wreszcie jest ośrodek akademicki z prawdziwego zdarzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 15.12.05, 17:45 Nie Zatoka jest podzielona a Zalew!!!, a to spora różnica, bo ten druki jest niemożebnie zamulony (i stąd po raz kolejny płynie konieczność przekopania Mierzei w celu częstszego przepływu wód z Zatoki Gadańskiej do Zalewu Wiślanego) Gość portalu: pR0SiAczek napisał(a): > 1. nie zartuj sobie tak perfidnie... wszechmocni nie sa, ale moga duzo wiecej > niz reszta w wojewodztwie... > 2. gdansk i 3miasto istnialo przed 1999 rokiem, wcale sie nie przyblizylo (sam > napisales "ze startowalismy z podobnego poziomu", choc nie zgadzam sie > zupelnie, bo nie ma takiej daty po 1945 zeby poziom byl "rowny"), a dopiero od > 7 lat NEGATYWNY WPLYW GOSPODARCZY WIDAC?? co do najzdolniejszych to oni uciekna > > i z Elblaga i olsztyna do poz, wroc czy wawy. ulamek wroci... zatoka nie jest > nasza - jest podzielona miedzy war-maz a pomorskie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 18:00 to byla zatoka, zamulilo ja i jest zalew... powinienem uzyc cudzyslowu :( Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 14.12.05, 23:28 Jesli chodzi o sale "Plebania" to pROSiAczku sie mylisz... Pod koniec roku 2006 lub na początku 2007 straci ona palme pierwszeństwa (nie wiadomo na jak dlugo) jesli chodzi o wielkosc widowni... "Plebania" ma ok 2ooo miejsc siedzących (jedne źródła mówią o 19oo a inne o 21oo)... Hala przy Grunwaldzkiej bedzie miała tych miejsc 25oo ;p Powinna być na 5ooo jak nie więcej, ale to inna historia, którą poruszałem tutaj już ładny szmat czasu temu...(niestety nie znalazłem sojuszników w tej sprawie ;P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.12.05, 17:01 nie sadze by dlugo trwal prymat hali na grunwaldzkiej... a wogole jaka nazwe bedzie miec/ma?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: 81.15.226.* 16.12.05, 08:04 I kto tu mowi o prymacie,czlowieku przestań,jest hala w budowie,zbuduja to sie okaze na ile jest przydatna dla miasta i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.12.05, 17:51 prymat w kontekscie ilosci miejsc, a nie znaczenia... i nie probuj udowadniac ze wieksza hala bylaby tak samo lub mniej przydatna... Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 16.12.05, 21:55 Powiedz mi pROSiAczku, jakie znaczenie ma Hala Urania? Jedyna duże wydarzenie, o którym się słyszy, to memoriał Huberta Wagnera. Jakoś nie widać, żeby tam aż kipiało od imprez... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.12.05, 22:24 widzisz jak malo wiesz ;) znaczenie ma i bedzie miec duzo wieksze "niz porwnywalna" hala na grunwaldzkiej. w hali urania odbywa sie kilka imprez targowych rocznie o znaczeniu regionalnym, sporo sportowych rangi regionalnej, raz czy dwa razy ma miejsce PRAWDZIWE WYDARZENIE ogolnopolskie... to i tak o niebo lepiej niz u Nas :( licze na to, ze Elblag w koncu bedzie mogl konkurowac z innymi miastami w staraniach o realizacje imprez (zaluje jednak ze odebrano nam szanse na zdeklasowanie kazdego obiektu w promieniu 200km) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat 16.12.05, 22:27 Liczą się imprezy, które są głośne na cały kraj, a jakieś regionalne targi i tak mało kogo interesują. W całym województwie nie ma odpowiedniego miejsca na wystawy i targi, po prostu infrastruktury brak. Wystarczy zobaczyć takie np.: Kielce, bo o Poznaniu, Warszawie, Gdańsku już nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.12.05, 22:49 "W całym województwie nie ma odpowiedniego miejsca na wystawy i targi" I NIE BEDZIE NADAL :( przeciez o to mi chodzi ze zabrano nam szanse na takie imprezy. NAM POTRZEBNA BYLA OGROMNA PRZEWAGA POD POSTACIA DUZEJ HALI WIDOWISKOWO- SPORTOWO-WYSTAWOWEJ jakiej nie ma do bydgoszczy az... regionalne targi nie interesuja malo kogo, interesuja srednie i male firmy regionalne, a takie wlasnie przewazaja w Naszym regionie. i takie sie licza rowniez, nieslusznie dewaluujesz ich wartosc, czuje ze ze wzgledu na niski prestiz. lecz pieniadze sa nie tylko w najwiekszych miastach polski czy europy. nalezy je sciagac rowniez z wlasnego podworka (duzo latwiejsze zadanie). poznan, wawa to liga miedzynarodowa, gdansk, katowice czy kielce krajowa (wlasnie na taka stracilismy szanse), olsztyn, gorzow regionalna (na taka mamy rowniez male szanse) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elblag.dialog.net.pl 16.12.05, 22:52 heh, zmeczenie daje znac o sobie. oczywiscie nie dewaluujesz, a deprocjonujesz ;) pora spac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elb.vectranet.pl 17.12.05, 17:22 Ta Urania z daleka przypomina mi kopulę meczetu. Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el PROSIACZEK 2500 miejsc na Grunwaldzkiej!!!!!!!! 18.12.05, 13:32 To mało?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Urania ma 2000!!!!!!!!!!!!!!!! (chyba nie całe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek POSEJDON: pisze ze to mniej niz 6000 miejsc :P IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 13:38 ktore miala miec przedlozona do weryfikacji (chyba w 2000 roku) hala w parku modrzewie :( obecnie ta hala bedzie musiala walczyc o organizacje imprez np. z porownywalna urania (pewnie czasem wygra). ja pisze, ze zal mi utraconej szansy na PRZESKOK/NA ZUPELNIE INNA JAKOSC jakiego dokonac miala hala na modrzewiu (to byl jeden z dobrych pomyslow pezydEla) Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: POSEJDON: pisze ze to mniej niz 6000 miejsc : 18.12.05, 13:42 Momencik, porównując halę w Modrzewiu z tą na Grunwaldzkiej, to wychodzi na to, że hala w parku jest mniejsza!! więc o jakiej jakości mówisz? Może wzięła Cię ówczesna propaganda komunistycznych władz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: POSEJDON: pisze ze to mniej niz 6000 miejsc : IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 14:07 ówczesna tzn z jakich lat? Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: POSEJDON: pisze ze to mniej niz 6000 miejsc : 18.12.05, 16:14 komunistycznych:P z przed 1989 Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Nie lepiej stadion zadaszony na 30.000? 18.12.05, 16:16 ...niż hala na 6000? :> Może warto o to powalczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Nie lepiej stadion zadaszony na 30.000? IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 16:23 szczerze powiem ze hala "pozamiatana", wiec wszelkie wysilki w kwestii sportowo- widowiskowej powinny pojsc na stadion (niekoniecznie nawet zadaszony) oraz sale koncertowa (moze kiedys zostalaby na tej podwalinie filharmonia utworzona) Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: Nie lepiej stadion zadaszony na 30.000? 18.12.05, 19:54 Prosiaczek ja uważam, że zarówno sala na 600, na 2500 jest potrzebna. Nic nie stoi na przeszkodzie aby zaplanowac budowę kolejnej na 10.000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Nie lepiej stadion zadaszony na 30.000? IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.12.05, 19:36 niestety stoi wiele... ale koncepcja hali na 10 tys. podoba mi sie jak najbardziej :) zreszta popatrzcie co robi poznan - nie czekaja na cud i rozbudowauja i modernizuja stadion (jesli zdarzy sie ze ME w noge beda w polsce to BEDA PEWNIAKAMI WTEDY DO ORGANIZACJI), a jesli sie nie zdarzy ME to beda mieli jeden z najwiekszych i najnowoczesniejszych obiektow w polsce... bez ogladania sie na reszte.. (choc pomogla im rzadowa mafia poznansko-lodzka pod sztandarem SLD) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Nie lepiej stadion zadaszony na 30.000? 20.12.05, 11:49 Poznań zawsze miał szczęście do polityków. Za rządów Hanny Suchockiej sfinansowano bardzo kosztowną PeSTkę, czyli Poznański Szybki Tramwaj, a bodajże dzięki Labudzie, która teraz sobie wypoczywa w ambasadzie w Luksemburgu (oby jak najkrócej ;P), udało się pozyskać środki na stadion. Problem jest tylko w tym, że miasta do ew. EURO 2012 zostały już wybrane (Warszawa, Chorzów, Wrocław, Gdańsk) i nie ma wśród nich Poznania, co dla mnie jest skandalem, ale to temat na inną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Nie lepiej stadion zadaszony na 30.000? 20.12.05, 10:44 To w Elblagu nie ma filharmonii???? Odpowiedz Link Zgłoś
posejdon_el Re: Nie lepiej stadion zadaszony na 30.000? 20.12.05, 14:55 To w Olsztynie nie było dotąd (do zeszlego tygodnia) żadnego lodowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Nie lepiej stadion zadaszony na 30.000? IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.12.05, 22:33 proponuje zapoznac sie z historia podzialow administracyjnych polski. otoz miasta ktore byly przed 1975 wojewodzkimi maja np.: - filharmonie z nadania warszawy - kody pocztowe dla kazdej ulicy a nawet domu oraz kilka innych zaszlosci historycznych widocznych do dzis (np. oprocz koszalina, wszystkie zostaly wojewodzkimi w 1999 roku - czesto jako powod podawano wlasnie "doswiadczenie" sprzed 1975r.)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elblag 7 lat temu, dzis i za 7 lat IP: *.elb.vectranet.pl 17.12.05, 17:13 Ale te gdybanie,patrząc realnie na olsztynskie"wladanie",jest bardzo realistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś