Dodaj do ulubionych

1 listopada

IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 14:03
W tym dniu nie zapomnijscie zapalić znicza na grobie województwa elbląskiego.

Dla tych któzy nie wiedzą:
Grób ten znajduje się na Placu Słowiańskim, visa vi poczty głównej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: 1 listopada IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 30.10.02, 13:11
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: zeta Re: 1 listopada IP: *.zabki.net.pl / 10.100.0.* 30.10.02, 19:40
        niestety nie w tym roku :((

Mistrzem Polski jest Legia!
        Legia najlepsza jest!
        Legia to jest potega!
        Legia CWKS!!!

• michal_el Sytuacja na Dębicy 01.11.02, 15:28
      To co się dzieje dzisiaj w autobusach przy Dębicy to tragedia, nawet nie dadzą
      ludziom wysiąść, pchają się tylko, żeby wejść. To bydło nie ludzie!!!!!
      Na szczęście miałem własny transport:)))))
      Mimo tego, że autobusy (puszki)odjeżdzają praktycznie co 10 sekund ścisk jest
      w nich ogromny. Ludzie popakowani jak sardynki:)))))

Tak sobie myslę, że co roku przybywa na cmentarzu kilkaset nowych grobowców,
      więc na cmentarz dojeżdza coraz więcej ludzi, może władze naszego miasta
      pomyślą o wybudowaniu jakiejś nowej drogi na Dębicę, albo poszerzą o dwa pasy
      Łęczycką, mozna również pociągnąc tory tramwajowe od Grunwaldzkiej na Dębicę.
      • Gość: apv Re: Sytuacja na Dębicy IP: *.24-151.libero.it 02.11.02, 01:12
        ten z tramwajem to bylby doskonaly pomysl. linii z petli na saperow nie mozna
        przedluzac, bo gora na ul. bema i leczyckiej jest zbyt forsowna, poza tym i tak
        nie ma tam miejsca na tory. ale z grunwaldzkiej? to byloby swietne! tym
        bardziej, ze tramwaj (opinia osobista!) daje mi poczucie pewnosci, ze w koncu
        przyjedzie i zabierze mnie z przystanku, bo przeciez nie moze przejechac ulica
        obok, nawet jesli motorniczy bardzo by sie staral.. ;-))))
        • michal_el Re: Sytuacja na Dębicy 02.11.02, 10:13
          Gość portalu: apv napisał(a):

tramwaj (opinia osobista!) daje mi poczucie pewnosci, ze w koncu
          > przyjedzie i zabierze mnie z przystanku, bo przeciez nie moze przejechac
          ulica
          > obok, nawet jesli motorniczy bardzo by sie staral.. ;-))))

Pewnie czekałeś na pętli dolnej na Dębicy i patrzałeś jak przejeżdzają
          autobusy zkmu obok:)
        • michal_el Re: Sytuacja na Dębicy 02.11.02, 10:14

> ten z tramwajem to bylby doskonaly pomysl. linii z petli na saperow nie
          mozna
          > przedluzac, bo gora na ul. bema i leczyckiej jest zbyt forsowna, poza tym i
          tak
          >
          > nie ma tam miejsca na tory.

Wszytsko mozna zrobić, wymagałoby to tylko dużych nakładów finansowych.
          • Gość: zeta Re: Sytuacja na Dębicy IP: *.zabki.net.pl / 10.100.0.* 02.11.02, 18:59
            !?! i to wszystko dla dwoch dni w roku ????????? (1 i 2 listopada)
          • Gość: zeta Re: Sytuacja na Dębicy IP: *.zabki.net.pl / 10.100.0.* 02.11.02, 19:01
          • Gość: zeta Re: Sytuacja na Dębicy IP: *.zabki.net.pl / 10.100.0.* 02.11.02, 19:02
        • michal_el Re: Sytuacja na Dębicy 02.11.02, 10:18

tory. ale z grunwaldzkiej? to byloby swietne!

Myślę, że jedyne miejsce na przeprowadzenie torowiska jest pomiędzy osiedlem
          za politechiką, a domkami na Kolejowej i dalej wzdłuż ogrodzenia jednostki
          wojskowej, tylko "poleciałoby" parę działek.
          Ulica Grottgera i Rawska mają za mało miejsca na tory, chyba , że po ulicy.
      • Gość: apv Re: Sytuacja na Dębicy IP: *.24-151.libero.it 02.11.02, 01:15
        michal_el napisał:

> Tak sobie myslę, że co roku przybywa na cmentarzu kilkaset nowych grobowców,

czy zauwazyles, ze debica to jeden z bardziej "ozywionych" rejonow elblaga?
        rozwijac sie w takim tempie... ;-))))))))))))))))))
        • michal_el Re: Sytuacja na Dębicy 02.11.02, 10:19

> michal_el napisał:
          >
          > > Tak sobie myslę, że co roku przybywa na cmentarzu kilkaset nowych grobowcó
          > w,
          >
          > czy zauwazyles, ze debica to jeden z bardziej "ozywionych" rejonow elblaga?
          > rozwijac sie w takim tempie... ;-))))))))))))))))))

Może kiedyś się tam przeprowadzę.
      • Gość: zeta Re: Sytuacja na Dębicy IP: *.zabki.net.pl / 10.100.0.* 02.11.02, 18:44
        czteropasmowa jezdnia, nowe linie autob. tramw. i to wszystko dla 1 gora 2 - ch
        dni w roku ??????
      • Gość: zeta Re: Sytuacja na Dębicy IP: *.zabki.net.pl / 10.100.0.* 02.11.02, 18:46
        czteropasmowa jezdnia, nowe linie autob. tramw. i to wszystko dla 1 gora 2 - ch
        dni w roku ??????
    • michal_el Jeszcze o cmentarzach 02.11.02, 10:55
      Większośc ludzi mówi, że w Elblągu są dwa cmentarze, nawet w tv elblaskiej to
      powiedziano (wstyd), czy nikt nie pamięta, że jest jeszcze jeden za Zawadzie???
      • francuz_el Re: Jeszcze o cmentarzach 02.11.02, 16:38
        Cmentarzy w Elblagu jest o wiele wiecej,ale tak sie zlozylo,ze czesc z nich
        zostala zniszczona w wyniku budowy drog (np. Grota Rowieckiego),albo zapomniane
        (cmentarz na Sadowej...chyba ewangelicko-augsburski)...

Gdyby sie uprzec to moznaby pociagnac linie tramwajowa z Saperow...wystarczy
        puscic tory razem z droga pomiedzy domkami (ulica Czolgistow przez Wyzynna do
        planowanej obwodnicy polnocnej)
      • francuz_el Re: Jeszcze o cmentarzach 02.11.02, 16:39

• francuz_el Re: Jeszcze o cmentarzach 02.11.02, 16:40

• francuz_el Re: Jeszcze o cmentarzach 02.11.02, 16:41

• michal_el Re: Jeszcze o cmentarzach 02.11.02, 20:13
          francuz_el napisał:

> Cmentarzy w Elblagu jest o wiele wiecej,ale tak sie zlozylo,ze czesc z nich
          > zostala zniszczona w wyniku budowy drog (np. Grota Rowieckiego),albo
          zapomniane
          >
          > (cmentarz na Sadowej...chyba ewangelicko-augsburski)...
          >
          > Gdyby sie uprzec to moznaby pociagnac linie tramwajowa z Saperow...wystarczy
          > puscic tory razem z droga pomiedzy domkami (ulica Czolgistow przez Wyzynna
          do
          > planowanej obwodnicy polnocnej)

Francuz dlaczego powtarzasz się???

Jeśli o cmentarze to mówiłem o czynnych , te są trzy.

A kto wie gdzie pochowali Schichaua?
          Komnicka?
          Nitschmana?
          • francuz_el Re: Jeszcze o cmentarzach 03.11.02, 10:40
            Wszyscy leza na cmentarzu pruskim (teraz park im.Traugutta)

www.wm.pl/Index.php?ct=elblag&id=375721
            • michal_el Re: Jeszcze o cmentarzach 03.11.02, 11:10
              francuz_el napisał:

> Wszyscy leza na cmentarzu pruskim (teraz park im.Traugutta)
              >
              > <a href="www.wm.pl/Index.php?
              ct=elblag&id=375721"target="_blank">www.wm.
              > pl/Index.php?ct=elblag&id=375721</a>

Ale nie Komnick (chyba dobrze napisalem) :)
          • Gość: apv Re: Jeszcze o cmentarzach IP: *.24-151.libero.it 03.11.02, 13:44
            rodzina schichau'ow miala swoj grobowiec w kosciele swietej anny (wewnatrz),
            ktory po wojnie zostal roztrzaskany, dzielac w ten sposob los calego kosciola
            (ob. park trauguta).
          • Gość: apv Re: Jeszcze o cmentarzach IP: *.24-151.libero.it 03.11.02, 13:48
            rodzina schichauow miala swoj grobowiec w kosciele swietej anny (wewnatrz),
            ktory po wojnie zostal roztrzaskany, dzielac w ten sposob los calego kosciola
            (ob. park traugutta).
          • Gość: apv Re: Jeszcze o cmentarzach IP: *.24-151.libero.it 03.11.02, 14:11
            czynnych doliczylbym sie ze cztery: dwa komunalne (Debice, Agricola), jeden
            katolicki (Zawada: Sw. Wojciech), jeden prawoslawny autokefalii polskiej (przy
            cerkwi na ul. Sadowej, wydzielony z dawnego aug.-ew.)
            • michal_el Re: Jeszcze o cmentarzach 03.11.02, 14:16

> czynnych doliczylbym sie ze cztery: dwa komunalne (Debice, Agricola), jeden
              > katolicki (Zawada: Sw. Wojciech), jeden prawoslawny autokefalii polskiej
              (przy
              > cerkwi na ul. Sadowej, wydzielony z dawnego aug.-ew.)

A jeszcze obok kościołu Św.Pawła też jest jeden grób, przeniesiony w tym roku,
              pamiętacie jaka afera była? Mieszkańcy okoliczni się na to nie zgadzali.
              Sprawę pokazali nawet w faktach na TVNie.
              • Gość: apv Re: Jeszcze o cmentarzach IP: *.24-151.libero.it 03.11.02, 14:42
                jaka afera? nic nie slyszalem. czy sa do tego tematu jakiej linki? jakies
                elektroniczne resztki namietnych ongis klotni i sporow? i czyj to grob?
                przeciez franciszkanie od sw. pawla maja swoja kwatere na komunalnym!
                • michal_el Re: Jeszcze o cmentarzach 03.11.02, 14:46

> jaka afera? nic nie slyszalem. czy sa do tego tematu jakiej linki? jakies
                  > elektroniczne resztki namietnych ongis klotni i sporow? i czyj to grob?
                  > przeciez franciszkanie od sw. pawla maja swoja kwatere na komunalnym!

Przenieśli szczątki Andrzeja Klimuszki.
                  Zaraz się postaram o jakieś linki.
                • michal_el Re: Jeszcze o cmentarzach 03.11.02, 14:47

> jaka afera? nic nie slyszalem. czy sa do tego tematu jakiej linki? jakies
                  > elektroniczne resztki namietnych ongis klotni i sporow? i czyj to grob?
                  > przeciez franciszkanie od sw. pawla maja swoja kwatere na komunalnym!

Oto linki:
                  www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=3807http://www.portel.pl/artykul.php3?id_akt=4186

• Gość: apv Re: Jeszcze o cmentarzach IP: *.24-151.libero.it 03.11.02, 14:54
                    dziekuje. nie wiedzialem, ze przeniesiono szczatki o. andrzeja klimuszki. ale
                    calosc wydaje mi sie burza w szklance wody, chodzi - jesli dobrze zrozumialem -
                    o kwatere dla zakonnikow, ktorzy i tak nie spiesza sie z umieraniem;-) a ktos
                    pomyslal, ze od razu stworza mu debice pod oknem. rece opadaja!
                    • michal_el Już nie o cmentarzach 03.11.02, 15:01
                      podobne szumy ludzie robili z CH Ogrody. A teraz każdy widzi jak jest.
                  • Gość: apv Re: Jeszcze o cmentarzach IP: *.24-151.libero.it 03.11.02, 15:05
                    a propos cmentarzy w obrebie miasta: moze spojrzec na nie z innej strony?
                    jezeli sa zadbane i pelne pieknych nagrobkow, i dobranych drzew i krzewow,
                    staja sie automatychnie dostojnymi parkami, pelnymi zadumy i melancholii. tak
                    jak to jest z warszawskimi powazkami. albo z elblaska agricola (ktory to
                    cmentarz cos w sobie ma, z szumem wysokich drzew, doskonaloscia zieleni latem i
                    ponura nagoscia galezi zima...) francuz moglby cos dodac o paryskich cimetieres
                    du montparnasse, du pere lachaise czy du montmartre. jest tam zawsze mnostwo
                    osob, nie tylko w swieto zmarlych. a postulat z woda i wodociagami...? przeciez
                    woda i tak nie jest pobierana spopod swietego pawla!
                    co o tym sadzicie?
                    • michal_el Re: Jeszcze o cmentarzach 03.11.02, 15:15

> a propos cmentarzy w obrebie miasta: moze spojrzec na nie z innej strony?
                      > jezeli sa zadbane i pelne pieknych nagrobkow, i dobranych drzew i krzewow,
                      > staja sie automatychnie dostojnymi parkami, pelnymi zadumy i melancholii.
                      tak
                      > jak to jest z warszawskimi powazkami. albo z elblaska agricola (ktory to
                      > cmentarz cos w sobie ma, z szumem wysokich drzew, doskonaloscia zieleni
                      latem i
                      >
                      > ponura nagoscia galezi zima...) francuz moglby cos dodac o paryskich
                      cimetieres
                      >
                      > du montparnasse, du pere lachaise czy du montmartre. jest tam zawsze
                      mnostwo
                      > osob, nie tylko w swieto zmarlych. a postulat z woda i wodociagami...?
                      przeciez
                      >
                      > woda i tak nie jest pobierana spopod swietego pawla!
                      > co o tym sadzicie?

Wszytsjkie stare cmentarze powinny być odrestaurowane, początek dobry widać na
                      ulicy Sadowej.
          • anna1000 Re: Jeszcze o cmentarzach 04.11.02, 11:20
            michal_el napisał:

> francuz_el napisał:
            >
            > > Cmentarzy w Elblagu jest o wiele wiecej,ale tak sie zlozylo,ze czesc z nic
            > h
            > > zostala zniszczona w wyniku budowy drog (np. Grota Rowieckiego),albo
            > zapomniane
            > >
            > > (cmentarz na Sadowej...chyba ewangelicko-augsburski)...
            > >
            > > Gdyby sie uprzec to moznaby pociagnac linie tramwajowa z Saperow...wystarc
            > zy
            > > puscic tory razem z droga pomiedzy domkami (ulica Czolgistow przez Wyzynna
            >
            > do
            > > planowanej obwodnicy polnocnej)
            >
            >
            > Francuz dlaczego powtarzasz się???
            >
            > Jeśli o cmentarze to mówiłem o czynnych , te są trzy.
            >
            > A kto wie gdzie pochowali Schichaua?
            > Komnicka?
            > Nitschmana?

czynne cmentarze 3
            jeśli wliczasz w to cmentarz na zawadzie to się mylisz - już tam nie chowają z
            tego co wiem (chociaż dawno tam nie byłam)
            cmentarz na sadowej to chyba żydowski - oglądałam nagrobki i tak mi się jakoś
            kojarzą.
            poza tym kiedyś był jeszcze cmentarz na 12ego lutego (w miejscu rozłożystego
            platana) pochowano tam ofiary epidemii ospy (????)czy dzumy (????)
            • michal_el Zawada też czynna 04.11.02, 11:24
              anna1000 napisała:

> czynne cmentarze 3
              > jeśli wliczasz w to cmentarz na zawadzie to się mylisz - już tam nie chowają

Właśnie, że znowu zaczęli chować (chyba od dwóch lat), widać Aniu dawno nie
              byłaś w Elblągu:)))))))))))))))))))
              • Gość: anna Re: Zawada też czynna IP: *.umcs.lublin.pl 04.11.02, 13:22
                jeśli tak to przepraszam
                tak dawno to znowu nie byłam - tegoroczne wakacje spędziłam w E., ale bardzo
                dawno byłam w okolicy tego cmentarza i wspomnienia moje muszą zostać
                uakualizowane, co też niniejszym czynię
                • michal_el Re: Zawada też czynna 04.11.02, 13:32
                  Gość portalu: anna napisał(a):

> jeśli tak to przepraszam
                  > tak dawno to znowu nie byłam - tegoroczne wakacje spędziłam w E., ale bardzo
                  > dawno byłam w okolicy tego cmentarza i wspomnienia moje muszą zostać
                  > uakualizowane, co też niniejszym czynię

Wakacje nie są po to żeby zwiedzać cmentarz.
                  • Gość: anna Re: Zawada też czynna IP: *.umcs.lublin.pl 04.11.02, 13:41

> Wakacje nie są po to żeby zwiedzać cmentarz.

masz rację, dlatego nie byłam w tamtej okolicy, ale zdarza mi się "zwiedzać"
                    cmentarze w różnych miejscach i to wcale niekoniecznie podczas Wszystkich
                    Swiętych
                    cmentarze są miejscem dla wyciszenia, zapomnienia o terażniejszości,
                    uświadomienia ulotności życia i miejscem powagi
                • Gość: apv Re: Zawada też czynna IP: *.24-151.libero.it 04.11.02, 13:32
                  cmentarz przy sadowej byl przed wojna cmentarzem gminy ew.-augs., a po wojnie
                  umiejscowila sie tam cerkiew prawoslawna autokefalii polskiej. piszac o czynnym
                  cmentarzu na sadowej mmialem na mysli cmentarz prawoslawny, bo od lat
                  osiemdziesiatych przed cerkwia pojawiaja sie systematycznie nagrobki z napisami
                  w jez. ros. i z krzyzem sw. andrzeja.
    • Gość: Piotr:-) Nie do podrobienia IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 15:05
      ja uważam że co do pierwszego listopada
      to zdięcie jest nie do podrobienia

marcy.symboliczna.net/cygan.jpg
      <a href="Piotr@blue-gin.com?subject=z forum gazeta">Piotr</a>
      • Gość: apv Re: Nie do podrobienia IP: *.24-151.libero.it 03.11.02, 15:10
        jest to namacalny przyklad na to, ze samochody maja dusze!
        biedne swietej pamieci WCY 4753 (bo to chyba jego pomnik, sadzac z napisu)
        sit tibi terra levis ;-)))
      • michal_el Re: Nie do podrobienia 03.11.02, 15:13
        Gość portalu: Piotr:-) napisał(a):

> ja uważam że co do pierwszego listopada
        > to zdięcie jest nie do podrobienia
        >
        > <a
        href="http://marcy.symboliczna.net/cygan.jpg"target="_blank">marcy.symbolicz
        > na.net/cygan.jpg</a>
        > <a href="<a href="mailto:Piotr@blue-gin.com?subject=z"target="_blank">Piotr@
        > blue-gin.com?subject=z</a> forum gazeta">Piotr</a>

Właścieciel musiał być do niego mocno przywiązany, że nie oddal go nawet na
        złom.
        • Gość: Piotr:-) Re: Nie do podrobienia IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 16:56
          michal_el napisał:

> Właścieciel musiał być do niego mocno przywiązany, że nie oddal go nawet na
          > złom.

a co powiecie na taki samochód i przywiązanie właściciela ?
          forum.blue-gin.com/viewtopic.php?t=178
          Pozdrowienia Piotr
          • michal_el Re: Nie do podrobienia 03.11.02, 17:02

> michal_el napisał:
            >
            > > Właścieciel musiał być do niego mocno przywiązany, że nie oddal go nawet n
            > a
            > > złom.
            >
            > a co powiecie na taki samochód i przywiązanie właściciela ?
            > <a href="forum.blue-gin.com/viewtopic.php?
            t=178"target="_blank">forum.bl
            > ue-gin.com/viewtopic.php?t=178</a>
            > Pozdrowienia Piotr

Po Babci:)) - spadek:) Ktoś miał super pomysł.
            • Gość: Piotr:-) Re: Nie do podrobienia IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 21:04
              michal_el napisał:

> Po Babci:)) - spadek:) Ktoś miał super pomysł.

a może masz jakieś obrazki w tym temacie ?

• michal_el Re: Nie do podrobienia 03.11.02, 21:31

> michal_el napisał:
                >
                > > Po Babci:)) - spadek:) Ktoś miał super pomysł.
                >
                > a może masz jakieś obrazki w tym temacie ?
                >

Niestety.
                • Gość: detritus Re: Nie do podrobienia IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 21:37
                  Czasem widuje samochod patrioty - "POLAND1" ;o)
                  Ale i tak nic nie przebije samochodu ktory kiedys widzialem w Wawie - az zal ze
                  nie mialem przy sobie cyfry... "PIZD98"...
                  • Gość: Piotr:-) Re: Nie do podrobienia IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 22:41
                    Gość portalu: detritus napisał(a):

> Czasem widuje samochod patrioty - "POLAND1" ;o)
                    > Ale i tak nic nie przebije samochodu ktory kiedys widzialem w Wawie - az zal
                    ze
                    >
                    > nie mialem przy sobie cyfry... "PIZD98"...

ach to szkoda :(
                  • Gość: zeta Re: Nie do podrobienia IP: *.zabki.net.pl / 10.100.0.* 03.11.02, 23:19
                    Gość portalu: detritus napisał(a):

> Czasem widuje samochod patrioty - "POLAND1" ;o)
                    > Ale i tak nic nie przebije samochodu ktory kiedys widzialem w Wawie - az zal
                    ze
                    >
                    > nie mialem przy sobie cyfry... "PIZD98"...

b. dziwne - przeciez mozna wstawic tylko piec znakow a w slowie POLAND i 1 jest
                    ich 7 - dziwni ci patrioci w olsztynie (z koneksjami i znajomosciami??)
                    • Gość: detritus Re: Nie do podrobienia IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.11.02, 07:35
                      Ale jak zapiszesz P0 (zero) LAND1 to Ci sie zgodzi, prawda? :o)
                      Poza tym, gosc nie jest z Olsztyna, numery sa poznanskie ;o)
                      • Gość: zeta Re: Nie do podrobienia IP: *.zabki.net.pl / 10.100.0.* 04.11.02, 08:47
                        no niby tak zapomnialem o takiej kombinacji :(
                        (ale gosciu moze miec voksa w leasingu a sam byc patriota z olsztyna
      • Gość: zeta Re: Nie do podrobienia IP: *.zabki.net.pl / 10.100.0.* 03.11.02, 23:12
        nie wiedzialem ze we wrocku sa takie ...
        • Gość: Piotr:-) Re: Nie do podrobienia IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 23:20
          Gość portalu: zeta napisał(a):

> nie wiedzialem ze we wrocku sa takie ...

są i to nie tylko takie ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka