Dodaj do ulubionych

Zawiodłam się :((((

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 12:47
Głosowałam na PiS z nadzieją, ze powstanie koalicja z PO. Nawet przez myśl mi
nie przeszło, że ich koalicjantem może być Samoobrona...
Jestem zawiedziona i to strasznie....
Do tych co tak gorliwie przed wyborami kibicowali PiS (francuz m.in)
Napiszcie więc prosze - co o tym myślicie?CZy jesteście zadowoleni, że ktoś
taki jak Andrzej L. będzie współrządził naszym krajem?CZy gdybyście
wiedzieli, że tak sie potoczą losy zagłosowalibyście na PiS?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomala Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.chello.pl 13.01.06, 13:18
      Nigdy nie interesowala mnie tematy polityczne ale na ostatnie wydarzenia nie
      moge patrzyc spokojnie.
      Ja na szczescie nie glosowalem na nikogo z "koalicji prawicowo-chlopskiej" wiec
      sumienie mam czyste, mimo to i tak mnie to wszystko denerwuje.
    • generallo Ja to przewidywałem 13.01.06, 15:05
      że po wygraniu wyborów przez ludzi z Pis-u,
      będziemy świadkami żenujących "gier salonowych" :-(
      ja osobiście głosowałem na Platformę Obywatelską,
      i też żałuję że Pis nie chciał koalicji z PO :-(
      A obecne zamieszanie w sejmie zawdzięczamy między innymi
      politykom Pis-u,zamiast najeżdzać Radyjko Maryjka
      i TV Trwam należałoby wziąść się na serio do pracy,
      aby nasz kraj nie był już pośmiewiskiem europy :-(
      a wcześniejsze wybory przyniosą(mam nadzieję)zwycięstwo Platformie
      lub Sojuszowi Lewicy :-)
      bo jeśli tak się stanie to jest nadzieja,
      na prawdziwy rozwój gospodarczy :-)
      który jewst trudny pod rządami pseudoekspertów pis-s :-(
      bo ich eskperymenty na gospodarce mogą mieć opłakane rezultaty :-(
      • Gość: pR0SiAczek przewidziec mozna wszystko niemal i zarazem nic IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.01.06, 17:21
        bedzie mniejszym zlem taka zamiana u sterow??
        • Gość: RAF Re: przewidziec mozna wszystko niemal i zarazem n IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.01.06, 20:00
          Głosowalem na PO, musze przyznac ze troche za szybko uwierzylismy w zwyciestwo.
          Wierzylem w koalicje PO-PiS... jestem, zawiedziony, rozczarowany, zdegustowany...
    • maszar Re: Zawiodłam się :(((( 13.01.06, 22:11
      do kompletu szczęścia brakuje nam jeszcze Renaty B. jako ministra kultury, a
      Danuty H. jako ministra sprawiedliwości;
      oto IV RP braci Kaczyńskich...
      • francuz_el Re: Zawiodłam się :(((( 13.01.06, 22:57
        Co tu dużo mówić. Przed wyborami wszyscy myśleli, że na jesień będzie koalicja
        PO-PiS, czy PiS-PO, w zależności od tego, kto wygra. Tak się jednak nie stało,
        ale winę ponosiły obie strony, chociaż nie ma co się tutaj mocno dziwić. Za
        pierwszym "podejściem" PO przedstawiła takie warunki, których przyjąć partia,
        która parę tygodni wcześniej wygrała wybory, nie mogła.
        Następnie nie było woli porozumienia, PiS stworzył rząd mniejszościowy, zaczął
        rządzić, a Platforma nadal nie mogła wyjść z szoku, że przegrała wszystko, co
        było do przegrania.
        W końcu po nowym roku do rządu weszła Zyta Gilowska, co było nie tylko z
        politycznego, ale i gospodarczego punktu widzenia bardzo dobrym posunięciem
        Marcinkiewicza i J.Kaczyńskiego. Za to w PO od dłuższego czasu jest coraz
        większe zniecierpliwienie, a tracący poparcie Tusk stara się jakoś jeszcze
        wszystko trzymać w ryzach. Łatwo jednak nie jest. Np.: w warmińsko-mazurskim
        zlikwidowano zarżąd regionalny i wprowadzono ręcznie komisarza - Krzysztofa
        Liska - zaufanego człowieka niedoszłego prezydenta. Podobnie będzie pewnie w
        Warszawie, gdzie członkowie partii nie pozwolą na wystawienie Hanny
        Gronkiewicz-Waltz jako kandydatkę na prezydenta stolicy i trzeba będzie to
        uczynić odgórnie.
        Podczas kryzysu parlamentarnego wszystkie partie przestraszyły się
        wcześniejszych wyborów. Okazało się nagle, że na gwałt wszyscy chcą wejść w
        koalicję z PiS-em (oczywiście poza SLD). Tusk rozmawiał z Kaczyńskim, ale z
        rozmowy nie wyszło nic konkretnego. Może przewodniczący Platformy myślał, że w
        tej sytuacji PiS jest "pod ścianą" i zgodzi się na wszystko. Tak się jednak nie
        stało, bo tego dnia były prowadzone rozmowy ze wszystkimi chętnymi.
        Kraj nie może być rządzony przez rząd mniejszościowy w nieskończoność. Jeżeli PO
        nadal nie rozumie kto wygrał wybory i kto rozdaje karty, niech zostanie w takim
        przekonaniu dalej. Z jednej strony nienajlepiej wygląda cała sytuacja, ale z
        drugiej nie ma innego rozwiązania. Wcześniejsze wybory nie usatysfakcjonowałyby
        wszystkich, bo po nich sytuacja pozostałaby albo bez zmian, albo PiS uzyskałby
        większość. Czy opozycja tego by chiała??
        Zresztą bardzo możliwy jest manewr, że PiS tak jak odsunął na boczny tor LPR,
        tak zrobi z Samoobroną i w następnej kadencji te ugrupowania nie będą już nic
        znaczyć. Z tego by się większość ludzi na pewno ucieszyła :-)
        Inną sprawą są personalia. Kogo mogą zaproponować zaproponować Samoobrona i PSL?
        Rząd się w większości nie zmieni, poza może paroma resortami np.: rolnictwa,
        środowiska czy polityki społecznej. Takie nazwiska jak Hojarska czy Beger nie
        pojawią się, bo nikt zdrowo myślący na to nie pozwoli, w końcu Marcinkiewicz nie
        jest samobójcą. Wszystko co ważne pozostanie w rękach PiS-u, a Gilowska nadal
        będzie trzymała pieczę nad gospodarką. Tak więc groźba załamania gospodarczego
        nam nie grozi. Wzrost gospodarczy jak był, tak jest, benzyna nie kosztuje 5 zł,
        a złotówka cały czas się umacnia, nawet trochę za mocno, bo optymalny byłby
        poziom 3,90-4,00 zł.
        Co do postrzegania Polski w świecie, gdzie się z nas naśmiewają? Do tej pory
        Kazimierz Marcinkiewicz wywarł bardzo dobre wrażenie w Europie, szczególnie
        podczas negocjacji. Unię Europejską nawet można powiedzieć PiS zaskoczył
        otwarciem na integrację i brak zahamowań w wielu sprawach.
    • Gość: Sonia Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 22:36
      a francuz cicho siedzi a pierwszy zachwalał pod niebiosa braci K.
      • francuz_el Re: Zawiodłam się :(((( 13.01.06, 22:58
        Nie to że siedzę cicho, ale dopiero co do domu wróciłem. Najpierw zajęcia
        miałem, a później na zakupy się wybrałem :-)
    • wasyl26700 Re: Zawiodłam się :(((( 13.01.06, 22:53
      PIS wygrało wybory, więc ma prawo zawrzeć koalicję z dowolną partią według mnie.
    • the_jazz Re: Zawiodłam się :(((( 14.01.06, 00:37
      Nie tylko Ty sie zawiodlas :( Ja tez jestem zalamany :(
      Co prawda nie widzialem w roli prezydenta zadnego z obu kandydatów, ale
      glosowalem na TUSKA, bo kaczor to jest kompletna kompromitacja! :( Wstyd mi za
      to, ze nasz naród wybral tego czlowieka. Najchetniej zaglosowalbym na
      Cimoszewicza... szkoda, ze sie wycofal, ale z drugiej strony jestem w stanie go
      zrozumiec.
      • francuz_el Re: Zawiodłam się :(((( 14.01.06, 00:49
        Napisz mi w którym miejscu obecny prezydent jest tą "kompletną kompromitacją"??
        Tusk przegrał wybory, bo popełnił mnóstwo błędów, szczególnie pod koniec
        kampanii, ponieważ nie jest politykiem tej klasy co L.Kaczyński. 8 mln wyborców,
        którzy na niego zagłosowali, to nie tylko słuchacze Radia Maryja, działacze
        "Solidarności" i chłopi, bo tylko tych się wymieniało. Zresztą zbaczamy z tematu.

Jeżeli chodzi o Platformę, to mogą być chyba z siebie zadowoleni. Od wakacji
        mieli niby-prezydenta Tuska, od dwóch lat niby-premiera z Krakowa, a od dzisiaj
        niby-rząd. Jak tak dalej pójdzie utworzą również także niby-wojewodów, a może i
        nawet całą niby-administrację. Wszystko na niby. Czemu to wszystko mają służyć
        te wszystkie cienie, nie wie nikt i dlaczego nie ma wśród nich Hanny
        Gronkiewicz-Waltz?? Tych wszystkich rzeczy raczej nikt się nie dowie.
        • Gość: obywatEl_NDG Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 11:08
          Dla PiS-u też wygrana w wyborach była totalnym zaskoczeniem. Macie niewielkie
          ławy kadrowe. Nie możecie znaleźć jeszcze 5 wojewodów, sięgacie po ludzi,
          którzy już na początku się kompromitują. Wiem, ze trudno jest zebrać
          nieskazitelnie czystych ludzi, zwłaszcza, że ma się obsesję na punkcie osób
          solennie oddanych braciom K. Jarosław pociąga za sznurki i Marcinkiewicz w
          krótce może stać się dla niego niewygodny, bo za bardzo zyskał w sondażach.
          Tylko czekac, aż ten ruch przedprezydencki z innym premierem niż sam Jarosław
          donknie się i to on wskoczy na ten fotel.
          Myślę, że jednak z Lepiejem Jędrkiem to nawet jeśli wypali, to na moment.
          Kaćzyńscy spojrzą przez pryzmat sondaży i stanie się jasnym, że będą
          przyspieszone wybory, nawet z samorządowymi, żeby czasem nie spotkać się z
          zarzutami, że to kolejnie niepotrzebne wydane pieniądze.
          Najgorsze, że takim stylem prowadzenia polityki, to państwa obywatelskiego,
          które mi się marzy, to nie nie dorobimy.
          • francuz_el Re: Zawiodłam się :(((( 14.01.06, 11:31
            Czy wypali, czas pokaże. Jeżeli tak, to i na całą kadencję może być koalicja.
            Tak jak pisałem wyżej i tak Samoobrona z PSL-em będą miały niewiele do gadania i
            tak. Tutaj chodzi tylko o stworzenie stałej większości i nic więcej. Czysta
            kalkulacja. Platforma chciała być opozycją, to niech będzie, ich sprawa.
            • Gość: pR0SiAczek Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 14:28
              ciekawa forma koalicji, w ktorej "koalicjant" nie bedzie mial wiele do
              gadania.. zreszta nie jest to zaskoczenie, skoro "na atakowaniu potencjalnego
              koalicjanta - PO" polegala kampania "wyborcza" PiSu... szkoda.. dzisiaj ta
              czysta kalkulacja powoduje ze brudow i niedorobek coraz wiecej widac...
              • francuz_el Re: Zawiodłam się :(((( 14.01.06, 17:24
                PROSiAczek, co innego perspektywa krótkoterminowa, a co innego długoterminowa. W
                tej pierwszej lepszym rozwiązaniem jest wejście w koalicję z Samoobroną, jej
                uporządkowanie, marginalizacja i ostateczna likwidacja. W tej drugiej najlepszym
                rozwiązaniem jest koalicja z PO, ale to jeszcze nie teraz, kiedy jest taki chaos
                na scenie politycznej.
                Jeżeli do tej pory PO się nie rozpadnie na dwie części: jedna bliżej lewej
                strony (frakcja liberalna), druga konserwatywna (bliżej PiS-u), to będziemy
                mieli dobre rządy. Ale to może za pół roku, rok, kto wie...
                • Gość: pR0SiAczek Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 17:40
                  to co mamy czekac "poł roku, rok" na "dobre rzady"?? a w tym czasie co?? swiat
                  stanie w miejscu, bo w polsce nie ma "dobrych rzadow"??
                  • francuz_el Re: Zawiodłam się :(((( 14.01.06, 17:44
                    Dlaczego? Mając stabilną większość wszystkie pomysły będą realizowane tak samo,
                    jak jest to robione do tej pory. Czy jakiś kryzys sejmowy jest czy nie, rząd
                    pracuje dalej, opracowuje ustawy i życie toczy się dalej.
                    • Gość: ...ach ! Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.06, 18:14
                      I co z tych opracowanych ustaw jeśli nie ma większości żeby je uchwalić....PiS
                      to beznadzieja...
                • maszar Re: Zawiodłam się :(((( 14.01.06, 20:22
                  rancuz_el napisał:

"PROSiAczek, co innego perspektywa krótkoterminowa, a co innego długoterminowa.
                  W tej pierwszej lepszym rozwiązaniem jest wejście w koalicję z Samoobroną, jej
                  uporządkowanie, marginalizacja i ostateczna likwidacja."

No i włąśnie takie myslenie PiS, że "cel uświęca środki" jest powodem mojej
                  awersji do tej partii;
                  zapomniałeś, co w poprzedniej kadencji Sejmu mówił Kaczyński na temat Leppera?
                  Chyba, że słowa Kurskiego o "ściemie, którą ciemny naród kupi" to niebacznie
                  zdradzona oficjalna polityka PiS;
                  rzeczywiście PiS wybrał wybory; ale nie taką większością głosów, aby
                  usprawiedliwiało to dyktatorskie zapędy braci K.
                  Niestety nadeszła długo oczekiwana przez żądnych władzy chwila na realizowanie
                  zasady TKM - czas się bać... A że nie są to czcze obawy, świadczą choćby słowa
                  Dorna o pomysle brania "w kamasze" - czyżby czekał nas stan wojenny?
                  • Gość: gutek Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.softel.elblag.pl 14.01.06, 21:37
                    to ze tak bedzie mozna bylo juz przewidziec przed wyborami,pewnie nastepnym
                    priorytetem rzadu po becikowym bedzie aborcja ,likwidacja agencji
                    towarzyskich,zeslanie gejow i lesbijek za ural,przymus uczestnictwa w
                    niedzielnej mszy swietej,przemianowanie telewizji trwam w media publiczne,
                    likwidacja gazety wyborczej bo rzekomo jest antykatolicka itd. ; w czwartej RP
                    wszystko jest mozliwe a moze nawet wiecej .
                    • francuz_el Re: Zawiodłam się :(((( 14.01.06, 21:59
                      Wyolbrzymiacie. Instytucje państwowe, owszem zmienią się, resorty zostaną
                      zreorganizowane, a w innych dziedzinach życia czekają nas zmiany, ale nie będzie
                      żadnej cenzury, ograniczania praw obywatelskich, autorytarnych rządów. Dla wielu
                      zmiany są niewygodne, ale to chyba dobrze.
                      Patrząc na to, co się działo do tej pory, chyba nie możecie mieć większych
                      zarzutów. Rząd pracuje, powstają nowe ustawy, jest normalnie. Krachu
                      gospodarczego nie i, pewnie nie będzie, bo Zyta Gilowska na to nie pozwoli.
                      Do IV RP jeszcze trochę czasu zostało. Musi najpierw zostać wprowadzona nowa
                      konstytucja itp. To co się dzieje teraz, możemy nazwać okresem przejściowym. W
                      każdym razie ja jestem optymistą.
                      • Gość: gutek Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.softel.elblag.pl 14.01.06, 22:25
                        z calym szacunkiem francuz ale odkad pamietam to kazda ekipa rzadzaca twierdzi
                        przez swoja kadencje ze to okres przejsciowy. A efekty mizerne lub ich brak .A
                        tak swoja droga wole koalicje PIS-SAMOOBRONA niz PIS-LPR .
                      • maszar Re: Zawiodłam się :(((( 14.01.06, 23:38
                        "nie będzie żadnej cenzury, ograniczania praw obywatelskich, autorytarnych rządów"

rację masz tylko w jednym - tego wszystkiego nie będzie, bo JUŻ jest cenzura
                        (np. ingerencja rzecznika rządu w treść Wiadomości), ograniczanie praw
                        obywatelskich (na razie zapowiedź - słynne "kamasze Dorna"), autorytarne rządy
                        (bezprawie i arogancja w Sejmie w wykonaniu Jurka);

"Krachu gospodarczego nie i, pewnie nie będzie, bo Zyta Gilowska na to nie pozwoli"
                        ciekawe tylko, jak wytłumaczyć powołanie na ministra finansów gorącego
                        zwolennika podatku liniowego z owymi wyborczymi spotami ze znikającą żywnością z
                        lodówki? czysty fałsz i zakłamanie...

"Rząd pracuje, powstają nowe ustawy"
                        efektem owych ustaw jak na razie jest li tylko całkowite zawłaszczenie mediów;
                        ciekawe jak wytłumaczysz sprzeczność wyborczego sloganu o tanim państwie z
                        koniecznością wpłaty w sumie milionowych odpraw dla odwołanych członków Rady ?
                        • francuz_el Re: Zawiodłam się :(((( 15.01.06, 01:00
                          maszar napisał:

> "nie będzie żadnej cenzury, ograniczania praw obywatelskich, autorytarnych rząd
                          > ów"
                          >
                          > rację masz tylko w jednym - tego wszystkiego nie będzie, bo JUŻ jest cenzura
                          > (np. ingerencja rzecznika rządu w treść Wiadomości), ograniczanie praw
                          > obywatelskich (na razie zapowiedź - słynne "kamasze Dorna"), autorytarne rządy
                          > (bezprawie i arogancja w Sejmie w wykonaniu Jurka);

1. Cenzura: Rzecznik rządu zwrócił uwagę redakcji Wiadomości i dobrze. Sprawę
                          rozpatrzyła Rada Etyki Mediów i żadnego większego uchybienia nie znalazła. Nic
                          więcej się nie stało. W redakcji przy Woronicza nie ma polityka PiS-u z
                          nożyczkami, który by wycinał niewygodne materiały. Podczas kampanii wyborczej w
                          TVN-ie paru materiałów filmowych nt. Tuska dla Faktów nie wyświetlono.

2. Ograniczanie praw obywatelskich: Na wypadek klęski żywiołowej, wojny, itd.
                          jest możliwa mobilizacja poszczególnych zawodów niezbędnych do prawidłowego
                          działania państwa w warunkach nadzwyczajnych. To prawda, że nic takiego się nie
                          zapowiadało i minister Dorn niepotrzebnie pogroził palcem na lekarzy w taki
                          radykalny sposób. Nie powinien był tego robić. Lekarze, jakby nie było, nie mają
                          źle. Wychodzą spokojnie na swoje, ale chcieliby więcej, jak każdy. Jestem
                          ciekaw, gdyby rząd zaproponowałby im podwyższenie stawki do 6 zł wzamian za
                          wprowadzenie Rejestru Usług Medycznych , to czy by zechcieli? Zgodziliby się
                          wtedy nawet na obniżenie stawki! Przekręty w środowisku lekarskim to miliardy
                          złotych i dlatego lekarze boją się jak ognia wszelkich zmian i wprowadzenia
                          kontroli nad ich działalnością. Chyba nie zaprzeczysz?

3. Autorytarne rządy: Gdybyś poznał całą sytuację, jaka miała miejsce w tych
                          dniach w sejmie, postąpiłbyś podobnie. Działy się niesłychane rzeczy, o których
                          lepiej zapomnieć. Po tamtych wydarzeniach wiele osób chciało przegonienia całego
                          towarzystwa gdzie pieprz rośnie i nie chodziło o zachowanie Jurka czy
                          Kotlinowskiego. Więcej nie powiem, bo to nie nadaje się na forum.

> "Krachu gospodarczego nie i, pewnie nie będzie, bo Zyta Gilowska na to nie pozw
                          > oli"
                          > ciekawe tylko, jak wytłumaczyć powołanie na ministra finansów gorącego
                          > zwolennika podatku liniowego z owymi wyborczymi spotami ze znikającą żywnością
                          > z
                          > lodówki? czysty fałsz i zakłamanie...

Minister Gilowska wypowiedziała się już w tej sprawie wystarczająco łatwo. Do
                          podatku liniowego będziemy zmierzać, kiedy będzie na to czas i warunki. Teraz
                          ich nie ma.

> "Rząd pracuje, powstają nowe ustawy"
                          > efektem owych ustaw jak na razie jest li tylko całkowite zawłaszczenie mediów;
                          > ciekawe jak wytłumaczysz sprzeczność wyborczego sloganu o tanim państwie z
                          > koniecznością wpłaty w sumie milionowych odpraw dla odwołanych członków Rady?

Ciekawe, Danuta Waniek i inni członkowie KRRiT zapowiedzieli, że wniosą sprawę
                          do sądu o odszkodowania, ale to nie jest równoważne z tym, że takie
                          odszkodowania dostaną. Nie sądzisz? Jakoś do tej pory nie zauważyłem rozkładu
                          mediów. Tak w ogóle widziałeś sejmowych kandydatów na nowych członków KRRiT?
                          Sami starzy partyjni wyjadacze i zwolennicy cenzury, jak nic. Media robią
                          sztuczne zamieszanie, tzn. część mediów. Co jeszcze takiego złego zostało
                          uchwalone? Drugie becikowe było niepotrzebną komplikacją, ale ta ustawa została
                          uchwalona m.in. przez PO, która wcześniej była przeciwna takiemu rozwiązaniu,
                          jednak mogła zapłacić taką cenę za poparcie ustawy samorządowej. Ta jednak
                          przepadła albo zaraz przepadnie w Senacie, a drugi raz LPR już nie odważy się
                          wyłamać w Sejmie i nie będzie wcześniejszych wyborów na prezydenta stolicy.

Następny zestaw pytań poproszę.
                          • maszar Re: Zawiodłam się :(((( 15.01.06, 10:55
                            widzę, że do perfekcji opanowałeś tak typową dla polityków PiS umiejętność
                            odpowiadania "obok" niewygodnych pytań;

1. irzecznik rządu zwócił uwagą redakcji Wiadomości - i jak się okazało -
                            zupełnie niesłusznie; natomiast dla każdego myślącego pracownika mediów jest to
                            wystarczająco czytelny sygnał, aby się nie wychylać. Faktycznie, czasy cenzorów
                            z nożyczkami minęły - dzisiaj wystarczą subtelniejsze formy nacisku, aby
                            zapewnić sobie pozytywny wizerunek w TV;

2. czy my mamy wojnę (chyba PiS-u o przetrwanie przy żłobie władzy...) lub
                            klęskę żywiołową? Niepubliczne NZOZ-y są samodzielnymi jednostkami
                            samofinansującymi i mają święte prawo negocjować warunki zawieranych kontraktów
                            na opłacalnych dla nich warunkach. Tu nie było żadnego strajku, zrywania umowy -
                            jedynie sprzeciw wobec podpisywania nowej umowy z monopolistą dyktującym
                            niekorzystne warunki finansowe; czili normalne postępowanie w świecie gospodarki
                            rynkowej. Czasy nakazów pracy minęły - chyba, że dekretem Dorna wrócą.
                            Co do RUM-ów mylisz się - w kilku województwach w Polsce (chociażby pomorskim)
                            istnieją nadal i nie mają absolutnie żadnego wpływu na wysokość zawieranych
                            kontraktów.
                            O konieczności wprowadzenia zmian w systemie ochrony zdrowia mówi się (niestety
                            tylko mówi) od dawna - niestety nowy minister zdrowia stwierdził jedynie, że
                            przez następny rok nie będzie żadnych zmian (czyli kolejny stracony rok.
                            Przy okazji Religa na stanowisku ministra zdrowia to kolejny przykład
                            schizofrenii politycznej PiS - powołanie osoby składającej pare miesięcy temu
                            projekt reformy ochrony zdrowia całkowicie sprzeczny z programem PiS świadczy
                            albo o tym, że program wyborczy PiS to jedne wielke kłamstwo, albo o tolerancji
                            w rządzie dla karierowiczów wyrzekających się dla stołka własnych poglądów.
                            Tertio non datur...

3.odnośnie kompromitacji w Sejmie - w podobnym tonie tłumaczył się Jaruzelski
                            wprowadzając stam wojenny;
                            wybacz - jakieś rzekome kuluarowe gierki nie są dla mnie wytłumaczeniem dla
                            łamania prawa przez marszałka Sejmu, który powinien być gwarantem równości dla
                            wsdzystkich zasiadających tam stron (klub parlamentarny PiS to ok. 1/3 posłów,
                            natomiast Jurej zachowuje się jak dyktator dysponujący władzą absolutną);

4. odszkodowanie dla osób zwalnianych wskutek zerwania obowiązującej umowy w
                            państwie prawa są oczywiste (chyba, że minister Ziobro nakaże sędziemu inaczej);
                            Nie oceniam personalnie obecnych i przyszłych członków Rady (też mi się nie
                            podobają), ale kolejne kłamstwo PiS - usprawiedliwienie chęci zawłaszczenia
                            mediów rzekomymi oszczędnościami finansowymi. Chyba tylko dziecko w to mogło
                            uwierzyć.

I ostatnie pytanie - naprawdę nie czujesz niesmaku widząc Leppera jako
                            wicepremiera powołanego przez PiS? Gdyby PO wycięła mi taki numer, w życiu nie
                            znalazłbym dla nich usprawiedliwienia;
                            • francuz_el Re: Zawiodłam się :(((( 15.01.06, 11:26
                              maszar napisał:

> widzę, że do perfekcji opanowałeś tak typową dla polityków PiS umiejętność
                              > odpowiadania "obok" niewygodnych pytań;
                              >
                              > 1. irzecznik rządu zwócił uwagą redakcji Wiadomości - i jak się okazało -
                              > zupełnie niesłusznie; natomiast dla każdego myślącego pracownika mediów jest to
                              > wystarczająco czytelny sygnał, aby się nie wychylać. Faktycznie, czasy cenzorów
                              > z nożyczkami minęły - dzisiaj wystarczą subtelniejsze formy nacisku, aby
                              > zapewnić sobie pozytywny wizerunek w TV;

Zwracanie uwagi nie jest niczym złym. Gorzej byłoby, gdyby razem w tym pisemkiem
                              poleciała głowa danego dziennikarza, czy redaktora Wiadomości. Tak się jednak
                              nie stało. Czasy kiedy różne niewygodne programy wraz ze zmianą władzy były
                              likwidowane, skończyły się.

> 2. czy my mamy wojnę (chyba PiS-u o przetrwanie przy żłobie władzy...) lub
                              > klęskę żywiołową? Niepubliczne NZOZ-y są samodzielnymi jednostkami
                              > samofinansującymi i mają święte prawo negocjować warunki zawieranych kontraktów
                              > na opłacalnych dla nich warunkach. Tu nie było żadnego strajku, zrywania umowy
                              > -
                              > jedynie sprzeciw wobec podpisywania nowej umowy z monopolistą dyktującym
                              > niekorzystne warunki finansowe; czili normalne postępowanie w świecie
                              gospodarki rynkowej.

Tyle że służba zdrowia jak na razie nie jest elementem gospodarki rynkowej
                              chciałbym zauważyć. Całość wymaga gruntownej przebudowy, nie tylko fizycznej,
                              ale i mentalnej, a także pogodzenie interesów wszystkich. Jakbyś nie wiedział,
                              lobby lekarskie i koncernów farmaceutycznych jest olbrzymie. W końcu gra się
                              toczy razem o parędziesiąt miliardów złotych. Dlatego to jest takie trudne.

> Czasy nakazów pracy minęły - chyba, że dekretem Dorna wrócą.

Jedną wypowiedź uznajesz za wzór wszystkich działań MSWiA. Dorn nakazu pracy nie
                              ma prawa wprowadzić i tego nie zrobi.

> Co do RUM-ów mylisz się - w kilku województwach w Polsce (chociażby pomorskim)
                              > istnieją nadal i nie mają absolutnie żadnego wpływu na wysokość zawieranych
                              > kontraktów.

Chodziło mi o spójny system na cały kraj, który by zapobiegł olbrzymim
                              przekrętom, jakie od wielu lat mają miejsce. Wprowadzał to Sośnierz w Śląskiej
                              Kasie Chorych, ale go za to wywalili z hukiem, a na dodatek ABW postraszyli.

> O konieczności wprowadzenia zmian w systemie ochrony zdrowia mówi się (niestety
                              > tylko mówi) od dawna - niestety nowy minister zdrowia stwierdził jedynie, że
                              > przez następny rok nie będzie żadnych zmian (czyli kolejny stracony rok.
                              > Przy okazji Religa na stanowisku ministra zdrowia to kolejny przykład
                              > schizofrenii politycznej PiS - powołanie osoby składającej pare miesięcy temu
                              > projekt reformy ochrony zdrowia całkowicie sprzeczny z programem PiS świadczy
                              > albo o tym, że program wyborczy PiS to jedne wielke kłamstwo, albo o tolerancji
                              > w rządzie dla karierowiczów wyrzekających się dla stołka własnych poglądów.
                              > Tertio non datur...

Czy Religa jest złym ministrem? Prace nad reformą służby zdrowia trwają. Co jak
                              co, ale w ciągu 2 miesięcy nie da się przygotować i wprowadzić reformy. Za dużo
                              jest do zmiany, tak jak pisałem wyżej, gra idzie o miliardy...

> 3.odnośnie kompromitacji w Sejmie - w podobnym tonie tłumaczył się Jaruzelski
                              > wprowadzając stam wojenny;
                              > wybacz - jakieś rzekome kuluarowe gierki nie są dla mnie wytłumaczeniem dla
                              > łamania prawa przez marszałka Sejmu, który powinien być gwarantem równości dla
                              > wsdzystkich zasiadających tam stron (klub parlamentarny PiS to ok. 1/3 posłów,
                              > natomiast Jurej zachowuje się jak dyktator dysponujący władzą absolutną);

Marszałek Sejmu wg konstytucji jest drugą osobą w państwie, zaraz po
                              prezydencie. Patrząc na prawo, wicemarszałkowie nic nie znaczą. Co do łamania
                              prawa, wg ekspertyz m.in. prof.Winczorka, co do którego miałem zawsze duże
                              uznanie, tamten wniosek nie był wnioskiem formalnym, zmieniał ustalony wcześniej
                              porządek obrad i nie mógł być głosowany. Zresztą nic się tak właściwie nie
                              zmieniło. Rząd musiał wycofać środową autopoprawkę i po prostu drugi raz ją
                              wprowadzić w sobotę. Z przerwaniem obrad Sejmu wiązała się inna sprawa, o wiele
                              bardziej niewygodna dla jego wizerunku.

> 4. odszkodowanie dla osób zwalnianych wskutek zerwania obowiązującej umowy w
                              > państwie prawa są oczywiste (chyba, że minister Ziobro nakaże sędziemu inaczej)
                              > ;
                              > Nie oceniam personalnie obecnych i przyszłych członków Rady (też mi się nie
                              > podobają), ale kolejne kłamstwo PiS - usprawiedliwienie chęci zawłaszczenia
                              > mediów rzekomymi oszczędnościami finansowymi. Chyba tylko dziecko w to mogło
                              > uwierzyć.

KRRiT ma w końcu zostać zlikwidowana, ale do tego trzeba zmian w konstytucji.
                              Zmiana ustawy była podyktowana uzasadnionymi obawami, że Danuta Waniek zacznie
                              obsadzać swoimi ludźmi wszystkie zarządu TVP, żeby dalej lewica trzymała
                              telewizję publiczną w ryzach, stary numer. Widać to nawet na naszym podwórku.
                              Elblążanin Leszek Sarnowski został oficjalnym kandydatem na szefa TVP3 w
                              Gdańsku, jednak nie zaakceptowała go Rada Nadzorcza TVP, gdyż jest on niewygodny
                              dla obecnie panującego układu.

> I ostatnie pytanie - naprawdę nie czujesz niesmaku widząc Leppera jako
                              > wicepremiera powołanego przez PiS? Gdyby PO wycięła mi taki numer, w życiu nie
                              > znalazłbym dla nich usprawiedliwienia;

Nie podoba mi się to, ale w dzisiejszych warunkach nie będzie innego wyjścia.
                              Rozwiązanie tymczasowe, ale jedyne możliwe niestety. Na razie umowy koalicyjnej
                              jeszcze nie ma, a jakie będą jej postanowienia, okaże się wkrótce.
                              PO nie "wytnie" takiego numeru, bo to jedyna centrowa partia w Sejmie chyba w
                              całej historii parlamentaryzmu, która nie ma zdolności koalicyjnych. Jako jedyne
                              ugrupowanie widzi niebywały chaos w Sejmie dzisiaj, broni się, bo boi się
                              zepchnięcia na boczny tor. W dzisiejszym Siódmym Dniu Tygodnia Olejniczak,
                              rzadko się z nim zgadzam, ale dzisiaj ujął to bardzo trafnie, powiedział, że
                              Platforma jest na kolanach i udowodni to idąc w poniedziałek do prezydenta.
                              • Gość: Luiz Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.06, 11:28
                                Ciekawe jaką preferencję ma nasz opiekun?
                              • Gość: Bilko Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.06, 11:36
                                to chyba jakiś manifest?Trąci to trochę najnowszą historią ,gdy tak czytam
                                widzę rewolucjonistów na placu Czerwonym i płakać mi się chce.
                              • Gość: pR0SiAczek Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.elblag.dialog.net.pl 15.01.06, 13:10
                                gra slow, maskujaca flasz i oblude partii wiodacej - widoczna wyraznie.. i
                                niesmiertelne: "chcemy, ale obecna sytuacja nie pozwala"...

to PiSzacy Program byli az tak nieswiadomi stanu panstwa?? to po co chcieli 4rp
                                skoro nie wiedzieli jak wyglada IIIRP?? byli tak nieswiadomi, ze zamiast
                                uciekac z kraju postanowili walczyc (i niszczyc) w drodze po Wladze?? taki
                                wniosek sie nasuwa samoistnie... a jesli byli tak nieswiadomi (co swiadczyc
                                moze o ograniczeniach natury intelektualnej) czy zasluzyli by powierzyc im tak
                                powazna kwestie, jak kierowanie Polska i losem 37mln jej obywateli?? a moze to
                                jednak lektura "socjotechnicznych biblii", ktorych efektem byly "zwyciestwa"
                                wzmocnily wiare w "motloch, ktory uwierzy we wszystko"?? a jesli byli swiadomi
                                Sytuacji to czemu w Programie zapisali nierealne do realizacji postulaty?? to
                                czemu dzis udaja niewinne i nieswiadome istotki, ktorym nagle kazano (sami
                                rwali po trupach do Wladzy absolutnej) zmierzyc sie z Ukladami??
        • Gość: Sonia Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 18:10
          Czemu to wszystko mają służyć
          > te wszystkie cienie, nie wie nikt i dlaczego nie ma wśród nich Hanny
          > Gronkiewicz-Waltz?? Tych wszystkich rzeczy raczej nikt się nie dowie.

Bo Gronkiewicz-Waltz ma być NIBY prezydentem Warszawy
          • francuz_el Re: Zawiodłam się :(((( 15.01.06, 21:55
            Jeżeli ma być niby-prezydentem, to mnie uspokoiłaś ;-)
    • Gość: odwetówna Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 14:36
      To już było, tylko, że pisali Ci którzy zawiedli sie na pO...
      • Gość: Teraz Ja Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.06, 20:26
        W 1947r kto nie należał do partii w Elblągu ten nie miał pracy ,czy ten stan
        rzeczy jest i dzisiaj .Przecież przybyli z Francji Polacy z książeczkami Partii
        komunistycznej to tylko 0,8% ludności osiedlonej na Żuławach .
        • Gość: gutek Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.softel.elblag.pl 16.01.06, 20:44
          Te rzady PiS to bedzie powtorka z AWS i SLD , czyli duzo zamieszania a zero
          efektow. Kolejne pare lat stracone dla polski.Doszlo juz do tego ze nie tylko
          smieja sie z naszych rzadzacych w Rosji ale tez w krajach Uni . Ja tez mam
          ubaw jak ogladam Wiadomosci. Ale to niestety trzeba plakac bo jak tak dalej
          bedzie to zostaniemy druga Bialorusia i bardziej koscielnym panstwem niz
          Watykan.
          • Gość: pR0SiAczek Re: Zawiodłam się :(((( IP: *.elblag.dialog.net.pl 17.01.06, 19:21
            Te(m)pyLud wybral takich przedstawicieli, wiec przymiotnik sam sie nasuwa
            odnosnie ich...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka