oskar_86 14.09.06, 10:52 cóż praca idzie jak trzeba. Chodniki szersze, wyminana przystanków, nowe krawężniki, az milo popatrzeć. Jak roboty sie zakoncza, to nie ma watpliwosci ze efekt bedzie zadowalający :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 11:18 wkońcu zaczyna wyglądać wielkomiejsko:) tramwaj+sygnalizacje świetlne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracus Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) IP: *.elb.vectranet.pl 14.09.06, 15:29 Szkoda ze ludzie nie wygladaja wielkomiejsko. Jak ide rano do pracy przez centrum, to czuje sie jak na pustyni. Jak wracam z pracy to tylko starsi ludzie albo zebracy! Gdzie sa mlodzi ludzie, kto tu w ogole pracuje oprocz mnie? Czy to jakas sypialnia tylko? Gdzie ludzie z kultura w gajerkach? Chyba zostalem sam. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) 14.09.06, 16:35 Młodzi albo studiują albo już wyjechali :( Taka jest niestety prawda o Elblągu. Jesteśmy świadkami starzenia się społeczeństwa, i coraz więcej będze staruszków na ulicach :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracus Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) IP: *.elb.vectranet.pl 14.09.06, 16:42 Ja wyjechalem, ale tylko po to zeby zdobyc wyksztalcenie i moc tu pracowac. Pracuje i wcale malo nie placa. Bez mieszkancow to miasto umrze. To bledne kolo, ktore mozna rozpatrywac na wielu plaszczyznach. Malo mieszkancow (w domysle te niecale 130 tys) - inwestorzy (Ci co tworza miejaca pracy i Ci co buduja kina, hotele, hipermarkety), beda nas omijac z daleka. Z drugiej strony bez inwestorow nie bedzie tu mieszkancow. Czy w ogole nasze miasto ma szanse wyjsc z tego zakletego perpetum-mobile? Odpowiedz Link Zgłoś
oskar_86 Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) 14.09.06, 17:30 Niestety tez odnosze takie wrazenie.... rano pustki, wieczorami pustki, starówka umiera juz po 21 studentow troche jest w elblagu okolo 12 tys ale wiekszosc mlodych ludzi niestety wyjezdza do gdanska, olsztyna, torunia.... Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) 14.09.06, 18:09 A ci studenci co przybywają na weekendy do miasta, bawią się raczej ze znajomymi w domch :( I dlatego puby są pustawe :( Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) 14.09.06, 20:53 W Elblągu nie ma 12 tys. studentów. Może z 10 tys., ale wątpię. Dopóki nie będzie tutaj uczelni na właściwym poziomie, ludzie będą wyjeżdżać. Normalne zjawisko. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo PWSZ, E.U.H.-E. i Jański 14.09.06, 21:37 Jeśli te uczelnie nie reprezentują wysokiego poziomu, to nie wiem co cię zadowala Francuz? U.M.K. w Toruniu? Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański 14.09.06, 21:57 Generallo, moze Ty nie wyrazaj swojej opinii o poziomie szkol wyzszych w Elblagu. Bo nie wiesz, po prostu nie wiesz, jak jest. Ja studiowalem na 3 uczelniach i poziom elblaskiej nie jest najgorszy, ale dzieki wlasnej pracy jestem tu, gdzie jestem. A Janski i Regent - smiech na sali. EUHE stoi najlepiej z prywatnych. Poza tym, dopoki PWSZ nie uzyska uprawnien magisterskich,o dobrym poziomie nie ma co mowic! Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański 15.09.06, 06:12 To Francuz jest niezadowolony z elbląskich uczelni, ja mu tylko odpowiadam że nasze uczelnie nie są najgorsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański 15.09.06, 11:41 Słuchaj się lepiej Mrjulka generallo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NA Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański IP: *.elb.vectranet.pl 18.09.06, 20:12 To nie są UCZELNIE! To są SZKOŁY! Generallo, zrozum w końcu różnicę. A to nie przeczy przecież tezie, że lepiej nie mieć żadnej uczelni i dobre szkoły, niż żadnej uczelni i złe szkoły. Tylko, że to inna liga. To tak jakbyś w jednym rankigu ujął zawodówki i ogólniaki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NA Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański IP: *.elb.vectranet.pl 18.09.06, 20:19 Racja. A to nie nastąpi dopóki nie będzie zaplecza naukowego. A nikt tu nie przyjdzie - chyba, że na zsyłkę. Poki co - w Elblągu można robić magisterke na JEDNYM kierunku!! Odpowiedz Link Zgłoś
oskar_86 Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański 14.09.06, 22:09 akurat janskiego zdecydowanie bym wykreslił - o tej uczelni slyszalem wiecej zlego niz dobrego. Natomiast co do pozostalych to wiem ze jedynie euh-e ma uprawnienia magisterskie,na wydziale pedagogiki bodajze, czytalem gdzies tez o studiach doktoranckich w najblizszym czasie.... Osobiscie studiuje i w elblagu i w gdansku, co do poziomu to wszystko zalezy od kierunku, wykladowcow etc. Oczywiscie taki UG to na pewno wiekszy prestiz. Nie ulega watpliwosci ze ci ktorzy dostali sie na wymarzony uniwersytet wybiora wlasnie taka uczelnie, a nie powiedzmy PWSZ natomiast znam tez osoby ktore wybraly byle co i byle jaki kierunek, aby tylko wyrwac sie z elblaga, aby poznac nowe miasto, usamodzielnic sie... Mysle ze nawet jesli w elblagu istnialaby jakas dobra akademia to i tak w wiekszosci ludzie w moim wieku by wyjezdzali :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański 14.09.06, 23:24 >Mysle ze nawet jesli w elblagu istnialaby jakas dobra akademia to i tak w wiekszosci ludzie w moim wieku by wyjezdzali :) ale przyjezdzaliby inni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadowolony_w_Egu Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański IP: *.elb.vectranet.pl 15.09.06, 16:27 Co trzyma ludzi w miescie? Odpowiedz: dobra praca=dobra placa!!! A taka w Elblagu jest choc nie jest jej za wiele i tylko dla najlepszych. Dla leni i wiecznych narzekaczy jej na pewno nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NA Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański IP: *.elb.vectranet.pl 18.09.06, 20:22 I ja jestem zadowolona z Elbląga!! Przyjechałam tu bo dostałam znakomita pracę (studiowałam oczywiście gdzie indziej!) I bardzo lubię Elbląg, mimo, że nie jest metropolia! Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański 19.09.06, 16:25 To czego pyszczysz? Jednak nie wszystko jest złe w Elblągu, no a szkoły ops. uczelnie wyższe nie będą nigdy takie jak np. w Toruniu :( bo i miasto mniejszej rangi :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NA Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański IP: *.elb.vectranet.pl 19.09.06, 16:50 Generallo, ja NIGDY nie napisalam, ze wszystko jest zle w Elblagu - bo uwazam, ze wrecz przeciwnie! Mieszkam tu z wyboru (dorosłego człowieka) i bardzo lubie to miasto. Podjelam jedynie dyskusje na temat szkolnictwa wyzszego. Ale czy kazde miasto musi byc osrodkiem akademickim? I nie ranga miasta czyni je nasza mała ojczyzna! Wazna jest ogolna atmosfera i duch miasta. Wiec kochajmy nasz Elblag bez wzgledu na to jakie mamy uczelnie, tramwaje, czy ratusz. Jedno jest lepsze, inne gorsze. I tyle:) Pozdrawiam z Królewieckiej! PS Jade zaraz obejrzec Ogolna, bo od tego zaczelismy temat:) Dawno tam nie byłam i ciekawa jestem jak wyglada. Za to regularnie bywam na stronie Francuza - jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański 19.09.06, 19:11 Dzięki NA :-) Następna aktualizacja pewnie za półtora tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NA Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański IP: *.elb.vectranet.pl 18.09.06, 20:05 Generallo, nie rób sobie jaj z pogrzebu - może na kimś po zawodówce te szkółki robią wrażenie - ale one nie mają ani poziomu, ani prestiżu. I uwierz, że większość tutejszych tzw. studentów nie uczy się tu z wyboru, lecz z konieczności. Każdy kogo stać na studia (mówie o aspektach zarówno finansowych jak i o walorach intelektualnych) wybierze jakieś miasto akademickie zamiast tych pseudouczelni bez zaplecza naukowego. (a posiadanie kadry naukowej odróżnia uczelnie od szkółek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NA Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański IP: *.elb.vectranet.pl 18.09.06, 20:09 PS. jeśli powstana poważne inwestycje w Elblagu, to będą zatrudniać absolwentów uznanych Politechnik, a nie Wyższej Szkoły Zawodowej w Elblagu. Sama skończyłam dobrą uczelnię i dlatego mam świetną pracę (w Elblągu:) Odpowiedz Link Zgłoś
oskar_86 Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański 19.09.06, 09:19 "Na" - idz dziewucho leczyc kompleksy gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański IP: 213.77.49.* 19.09.06, 09:17 Do NA: EUHE - wiekszosc wykladowcow profesorowie zwyczajni z Gdanska. PWSZ - rowniez zwyczajni profesorowie z samego uniwerku i polibudy gdanskiej. Mozna ich zobaczyc np. na juwenalich, bo maszeruja ulicacmi Elblaga razem ze studenciakami. Ogolnie bylem zaskoczony jak zobaczylem jak wyposazone sa pracownie komputerowe, czy laboratoria na PWSZ i EUHE. Nawet polibuda gdanska nie ma tak nowoczesnych sal. Wiec NA nie pieprz glupot! Ranging wprost PWSZ - zawsze w czolowce w Polsce. No czego Ty chcesz? Poza tym obok PWSZ ma powstac filia PG, w ktorej studenci z PWSZ beda mogli robic mgr inz. Do tego od lutego na EUHE planowane jest otwarcie nowych kierunkow mgr. Jednym z nich jest administracja. Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański 19.09.06, 09:43 Moze i masz racje, ale tak wcale rozowo nie jest na filologiach obcych w PWSZ. Wsrod calej kadry, autorytetami moze byc tylko 2-3 osoby. Reszta to, niekompetetne panie magister, ktore same nie znaja sie na rzeczy, ktore nie powinny w ogole uczyc, ze wzgledu na fakt, ze ich jezyk obcy jest daleki od idealu nauczyciela jezyka obcego. Poza tym, co to za uczelnia, gdzie mgr nie rozwijaja sie, bo im sie nie chce. Myslalem, ze jak bylem tam studentem, to wlasnie zaczal sie dobry okres dla elblaskich filologii, ze za chwile bedzie wysyp doktoratow na moim kierunku. Ale wiem, ze od 4 lat nic sie nie zmienilo. Dalej ucza te same osoby, tego samego, i dlatego poziom absolwentow jest coraz nizszy. Przykre to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NA Re: PWSZ, E.U.H.-E. i Jański IP: *.elb.vectranet.pl 19.09.06, 15:51 Skoro tu wykłada taki kwiat nauki polskiej, więc czemu na trzy "uczelnie" magisterkę można zrobić tylko na.. pedagogice?? Odpowiem Ci czemu - wykładowcy z GDA faktycznie przyjeżdżają - ale na kilka godz. w tygodniu, nie sa więc zatrudnieni na etatach w Elblągu. I dopóki nie będzie tu zaplecza naukowego, nie będzie magisterek. A Ci profesorowie z doskoku - obskakują po kilka takich szkółek poza swoja macierzysta uczelnia. Kiedys ukazało się zestawienie z którego wynikało, że w PL jest więcej "uczelni" ekonomicznych niz profesorów ekonomii. Wnioski łatwe chyba do wyciągnięcia. Nie zmienia to faktu, że w rankingach szkół zawodowych czy niepublicznych Elbląg jest w czołówce, ale nie róbmy z Elblaga ośrodka uniwersyteckiego! Odrobina obiektywizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NA Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) IP: *.elb.vectranet.pl 18.09.06, 21:07 Oj, większość tych "studentów" to zaoczni, wieczorowi i inni nie-dzienni. I bynajmniej nie są tuż po maturze. Średnia wieku jest dużo wyższa, są to ludzie mający często rodziny i pracę. A te szkoły to dla nich jakieś tam podniesienie kwalifikacji (często obowiązkowe) Więc co się dziwić, że knajpki świecą pustkami. Życie studenckie kwitnie jedynie w miastach akademickich, czyli tam, gdzie są "prawdziwi studenci". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezydent Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) IP: 213.77.49.* 19.09.06, 09:11 I nzowu konfident z Olsztynkowa. Co za ludzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 11:00 Profesor a TY co tak wyzywasz od konfidentów ? Jak ktoś mówi rzeczowo to zaraz konfident :) :P Czy tu ktoś jest upośledzony żeby nie wiedzieć co to znaczy JEDEN KIERUNEK na którym można zrobić mgr? Czy ktoś ma złudzenia co to znaczy studia zaoczne? Handel papierami niby potwierdzającymi jakieś umiejętności w tym kraju KWITNIE. Niedługo na wsiach będzie można studiować pedagogikę czy marketing i zarządzanie. Niedawno byłem w USA gdzie każde miaseczko powyżej 30 tys ma swój "UNIWERSYTET". Mój przyjaciel prowadzi kursy przygotowujące do "studiowania" i uczy murzynków i "mokre plecy" CZYTAĆ I PISAĆ.... by mogli "studiować". Do tego zmierzamy i my. Nikt nie ma wątpliwości o co chodzi na tzw wyższych szkołach... Fabryki dyplomów za pieniądze i tyle. Chyba nie macie wątpliwości o co chodzi prawda? Pozdrawiam Konfident z Olsztyna :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_jazz Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) 19.09.06, 11:50 Przepraszam, ze sie wtrace, ale kto Ci powiedzial, ze wiekszosc studentow to zaoczni, wieczorowi itd? Do tego, ze srednia wieku jest o wiele wyzsza... No kpiny sobie jakies urzadzasz. Sam studiuje na PWSZ i sa to studia dzienne, wiec mam chyba najlepsze rozeznanie z Was wszystkich, wypowiadajacych sie tu forumowiczow bo znam obecny stan rzeczy. Nie zgadzam sie z tym, co "NA" pisze. Chyba sie troche zagalopowales/las. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 15:35 Poczytaj sobie wcześniejsze posty studentów.... Będziesz wiedział skąd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) IP: *.elb.vectranet.pl 19.09.06, 16:46 Wlasnie jestem studentem i pisze. Wieszkosc studiujacych to studenci dzienni. Lada chwila bedzie wiecej studiow magisterskich. Obecnie wydaja je EUHE-pedagogika, Janski-zarzadzanie organizacjami, marketing i zarzdanie oraz colege jezykowe. Tytul inzyniera nadaje natomiast PWSZ-informatyka stosowana, mechanika, elektrotechnika itd. Czy akademia rolnicza w olsztynie nadje tytuly inzynierskie z branzy stricto technicznej? Watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a wlasnie, ar olsztyn dołem IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.09.06, 17:48 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NA Re: wlasnie, ar olsztyn dołem IP: *.elb.vectranet.pl 19.09.06, 18:02 ...możesz jaśniej?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aadadsaad Re: wlasnie, ar olsztyn dołem IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.09.06, 18:28 akademia rolnicza czyt. UWM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rolnik Re: wlasnie, ar olsztyn dołem IP: *.elb.vectranet.pl 19.09.06, 19:51 To co tam studiuja same chlopy-rolnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: wlasnie, ar olsztyn dołem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 20:25 Student aż mi ręce opadły... Nadaje nie tylko inż. i to w kilkudziesięciu specjalnościach nadaje mgr inż. Nadaje tytuły doktorskie. Tobie się chyba coś stało :-) Porównujesz UWM z "latającymi" wyższymi szkołami? Zorientujesz się ile one są warte gdy będziesz szukał pracy... Kierunków magisterskich jest na UWM coś około 40. W Elblągu jeden... czytaj słownie JEDEN. Bądźcie obiektywni co? :) WIdzę że mitomania i megalomania w Elblągu to epidemia :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: wlasnie, ar olsztyn dołem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.06, 21:25 LO jest lepsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Ogólna zaczyna wyglądać imponująco :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 22:55 co ty gadasz jaki postep Odpowiedz Link Zgłoś