Gość: Elblazanin IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.11.07, 18:12 Co byscie zmienili w Elblągu? Jak byscie zabudowali niektóre ulice? To jest w wątek na takie tematy:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Elblążanin Pl. Jagielończyka IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.11.07, 18:20 Na pierwszy ogień Pl. Jagielończyka:) Wyobrażalbym sobie przy nim zamiast obecnego Swiatowida całkowicie inną budowlę. Drugi, po Katedrze symbol Elbląga. Duży kilkudziesięciopiętrowy obiekt, pięknie wykończony, który mieściłby kilka sal teatralnych, duże kino, różne restauracje oraz różne instytucje kulturalne, ale przedewszystkim również OPERĘ i FILHARMONIĘ:) Byłoby to wielkie centrum kulturalne miasta:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblązanin Gwiezdna IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.11.07, 18:22 Na ulicy Gwiezdnej mógłby powstać całkowicie nowy, zadaszony pasaż handlowy, w którym zimą kwitły by kwiaty, byłoby dużo zieleni przez cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Gwiezdna 02.11.07, 14:47 A wiesz że ta wizja doczeka się realizacji? Konkurs na nowe oblicze pasażu "Gwiezdna", trwa do końca marca 2008, a potem wszyscy poznamy jak będzie wyglądał po przebudowie. Wiadomo że już nie będzie na nim budek hadlarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblążanin Autostradą z Elbląga do A1 + obwodnica Malborka IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.11.07, 19:36 Marzy mi sie polaczenie Elbląga autostradą z autostradą A1, początek tej autostrady zaczynałby się w Elblągu, gdzieś na Zawodziu, tworząc od razu węzeł z S7, autostrada prowadziłaby w stronę Malborka i gdzieś w okolicach Tczewa łączyłaby się z Autostradą A1. Autostada posiadałaby cztery węzły - w Elblągu, w Malborku dwa (tworzyłaby jednocześnie obwodnicę Malborka) i ostatni przy połaczeniu z A1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.1. :) IP: *.elb.vectranet.pl 01.11.07, 20:20 Ja marze o zabudowaniu Placu Konstytucji,na co nam ten blaszak zwany Pomnikiem Odrodzenia,co tak naprawde on nam odrodzil i po co ten wielki i pusty plac kolo niego?Miejsce dla deskorolkowcow i innych magikow,nic pozatym,miejsca w centrum miasta powinny byc nalezycie wykorzystane,bo to wielkie pieniadze,ale nie u nas,w miescie zarzadzanym przez postokomuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiou Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.1. :) IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.07, 21:12 Myślę, że sam plac może zostać... nie ma w sumie u nas wielu placów :) przecież nie można zabudować miasta w każdym wolnym miejscu budynkami, a elbląg i tak jest gęsto zabudowany... Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.1. :) 02.11.07, 14:50 Tylko nie stawiacie tam biurowca, bo taka koncepcja całkowicie zepsuje obecny dobry układ placu Konsytucji :) Zamiast burzyć pomik odrodzenia, może wreszczie zabudujmy teren przy kinie Syrena? Tam rośnie dzika trawa, zamiast planowanego tam budynku :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Herman von Balk - wróć do nas! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.07, 20:37 Ja mam nadzieje, że władze naszego miast wreszcie pogodzą się z tym, że nasze miasto zostało założone przez Krzyżaków, natomiast "ojcem" naszego miasta jest wielki mistrz Herman von Balk. Gdy już się pogodzą niech wreszcie zrekonstruują pomnik Balka na fontannie na Placu Słowiańskim, który został z zemsty zniszczony w latach PRL-u :) Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Herman von Balk - wróć do nas! :) 02.11.07, 10:28 Tak tez sie stanie,ale to juz jak Elblagiem zaczna rzadzic nowi ludzie,bo Slonina i spolka(nie wszyscy),to pociotki PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matex Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.1. :) IP: 172.16.8.* 02.11.07, 11:17 Plac jest ok. Pomnika też bym nie czepiał się. Z pomnikiem założyciela Elbląga, to bym tyle szumu nie robił, ale nie mam nic przeciwko jego rekonstrukcji, tudzież stowrzeniem nowego - myślę jednak, że są ważniejsze sprawy, aniżeli to. Spodobała mi się wersja z przebudową Gwiezdnej - szalenie romantyczna wizja, ale naprawdę dziarska. Co do okolic placu jeszcze, to przede wszystkim chodzi o Syrenę i teren obok - to tutaj w pierwszej kolejności wymaga przeobrażeń. Kina samego w sobie mi żal, ale wypalowany teren w sąsiedztwie, to już mnie sterczącymi prętami o mdłości przyprawia. Dla mnie oprócz tego terenu, newralgicznym jest ten przy Feniksie oraz sam Feniks. Tam przydałaby się galeria handlowa z prawdziwego zdarzenia. Poza tym marzy mi się intensyfikacja odbudowy Starego Miasta i Wyspy Spichrzów - kulturalno-sportowo-hotelowo-rozrywkowego centrum dla Elbląga. ;) Dorzucę jeszcze trzy, cztery rzeczy: zadaszony skatepark oraz plac do freerun, a także ścianka wspinaczkowa i centrum rozrywki dla młodzieży starszej i młodszej z grami zręcznościowymi wszelkiej maści plus miejsce do zabawy dla małych dzieci, a i jeszcze wydzielone miejsca do swobodnego, a najlepiej artystycznego spreyowania (np. cała stara i zaniedbana ulica, którą odnowiłoby się w tym stylu), choćby po to, aby tagi i durne napisy nie lądowały na budynkach, które np. świeżo zostały odnowione, albo wybudowane. No dobra - czasem fajnie dać się ponieść fantazji :) ale czy aby na pewno fantazi jeno - przecież to relane przy odrobinie chęci - Elbląg powienien wyróżniać się właśnie m.in. za sprawą tego typu rzeczy na tle innych polskich miast ;) Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.1. :) 02.11.07, 14:44 Zmienić należałoby budynek dworca PKP, który zaczyna straszyć swoim widokiem :( Przy odnowionym PKS-ie oraz wyremontowanym placu dworcowym będzie wyglądał szaro i miernie :( Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Wyobrazenia o Elblągu - moje wizje :) 02.11.07, 14:57 Należałoby odtworzyć fontannę na Starym Mieście? Myślę że należy też postawić pomnik F. Schichau-a, obok dzisiejszego Alstomu,w miejscu gdzie do niedawna, stał pomnik gen. Świerczewskiego. Rozebrałbym czołg przy miasteczku handlowym, i poszeżył ulicę Armi Krajowj. Pośrodku zaś puściłbym tramwaj, podobnie jak to zrobiono na Dąbka. Należy też pomyśleć o przedłużeniu, torowiska tramwajowego do "Jeleniej Doliny", tak aby elblązanie mogli relaskować się, przy odnowionych wiatach "Smokach" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.07, 17:32 A ja bym chcial też, żeby oprocz pomnika Balka nasze wladze zrobiły sobie rachunek sumienia i zatrzymaly "rekonstrukcję" Starowki. Tego co robią nie da się nazwać dbałością o dziedzictwo kulturowe miasta. Nasze wladze na każdym kroku kłamią, że maja oryginalne lpany kamienic, uklad dawnych ulic, a jak to się przekłada w rzeczywistość wszyscy widzimy. Czekam więc, aż nasze wladze zaczną wiernie rekonstruować kamienice wszędzie tam gdzie się da. mowie tu chociażby o fragmencie Pocztowej i Rycerskiej gdzie obecie są parkingi a wcześniej przez kilakset latstały kamienice. mowię tu o Bulwarze, gdzie kamienie stały od poczatku istniena tego miasta, a teraz jest tam deptak i ne zanosi się, żeby coś się w tej kwestii zmieniło!!! Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki 02.11.07, 18:13 Idąc takim tokiem myślenia, należałoby zlikwidować przystanek autobusowy na pl. Słowiańskim w stronę Robotniczej. No bo przecież stał tam Ratusz który też zapewne należy odbudować kolego elbinger :) A-ha, i jeszcze nie zapomnij o pomniku Bismarca, na pl. Słowiańskim, a może raczej Fridrich-Wilhelm Platz :) Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki 03.11.07, 00:52 Centrum na Gwiezdnej będzie miało 4 opery i 17 operetek. Na otwarciu zaśpiewa Jan Kiepura a wstęgę przetnie von Balk. Kawiarnia będzie mogła pomieścić jakieś 150 tys ludzi. Sam ekspres do kawy przewidziano wielkości trzech lokomotyw. Oczywiście przystanek na pl. Słowiańskim zostanie przeniesiony - a dokładnie wyniesiony- za miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiou Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.07, 01:23 wy to lepiej zadbajcie o problem końskich odchodów na ulicach i zapachów ze stajni w olsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaa Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 08:56 I znowu jakis olsztynski bobek sie wpierdziela. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki 03.11.07, 10:11 Kiedy wy się wkońcy wyniesiecie z tego województwa? Z tego co sie dowiedziałem nie staracie się już o powrót do Pomorza. W wyborczych hasłach waszych "polityków-bobków" nie znalazło się ani jedno nawołujące do odłączenia się od Warmi i Mazur. Ani Warmią ani Mazurami nie jesteście i nigdy nie będziecie więc pytam otwarcie kiedy w końcu zabierzecie swoje dupska i wyniesiecie sie bo w naszym województewie nikt Was nie chce, nie chciał i nie będzie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 10:59 A ty kiedy wreszcie się wyniesiesz na swoje forum miłośniku Elbląga? Kiedy zabierzesz swoje dupsko do siebei izrozumiesz, ze nikt cię tu nie chce? Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki 03.11.07, 13:57 Może cię boli że będziemy mieli, wicemarszałka woj. z Elbląga :) Będzie nim pan Nowaczyk, do niedawna wójt gm. Elbląg :) Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki 03.11.07, 13:55 Przecież Kiepura dawno zmarł, tak samo ja Herman Von Balk :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 11:01 > No bo przecież stał tam Ratusz który też zapewne > należy odbudować kolego elbinger :) To byłoby też całkiem ciekae, ale wątpie czy kiedyolwiek do tego dojdzie? :( > A-ha, i jeszcze nie zapomnij o pomniku Bismarca A po co pomnik Bismarcka? Wytłumacz nam wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: 91.106.72.* 03.11.07, 11:22 A mi sie marzy ze pewnego dnia elblaska ssawka niczym za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki myk i w Pomorskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 14:00 A potem, gdy już znajduje się w pomorskim posłowie zdają sobie sprawe, że tego tworu - czyli Wojewodztwa WM nie opłaca się utrzymywać i rozdzielają je między: Pomorskie, Podlaskie i Mazowieckie... Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki 03.11.07, 15:06 A Ty już się nie martw co będzie dalej z Warmią i Mazurami. Byle tylko wypalić tę elbląską kurzajkę. Nie jesteście Wamią ani Mazurami więc kiedy w końcu zabierzecie dupska z tego województwa? Na co czekacie ? Czy trzeba Wam powiedzieć bardziej dosadnie? A co do wizyt na forum to geodeta ALf z Genrerallo złamali zasady których zresztą i tak nigdy nie mieliście... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 15:34 Jakie zasady. To byly tylko i wyłacznie twoje rojenia Leon (Rem) więc się ich trzymaj hipokryto. Oni nigdy nic nie mówili na teamt nie wchodzneia na inne fora. Poza tym jeśli wchodzą to tylko gdy Elbląg jest opluwany. Najpierw opluwacie innych u siebei, a jak to was za mało podnieca to wchodzicie do innych. Taka wasza mentalność "Zaproś olsztyńskiego chłopa do domu, a ten położy nogi na stole" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: 91.104.80.* 03.11.07, 15:40 Nawet Bruksela wykluczy Polske z UE bo powiatowe miasteczko Elblag,ktore nie naley do Wi M a liczy zaledwie okolo7%mieszkancow tego wojewdztwa dostanie buciora do Gdanska.No to juz Tu nikt was nie chce nawet a niektorzy poslowie otwarcie mowia ze jestescie 5 kolem u wozu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 15:45 > jestescie 5 kolem u wozu. Ty i te twoje rolnicze przysłowia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUMNY ELBLĄŻANIN Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.elb.vectranet.pl 03.11.07, 16:14 Zobaczylibyscie jakby Elbląg stał sie miastem wolnym! Ku$%*&%a taka by wam gula skoczyla ze az szok. <Bylem raz niestety we wsi zwanej Olsztyn i nie dosc ze NIE MACIE TRAMWAJOW to jeszcze baaaardzooo smierdzicie (ale wy to uwazacie za wasza ceche)> A tak apropos zazdroscicie NAM ze wiecej dostajemy kasy z Unii niz wy. Smierdziele!! Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki 03.11.07, 18:42 Kiedy w końcu się wyniesiecie? Trzeba Wam mówić dosadnie? O to czym będziemy i czym jesteśmu niech Was rozczochrana nie boli... ;) :) :) Po prostu kiedy macie zamiar wynieść swoje dupska z naszego województwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bac Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 21:13 leonie: Zajmij się gościu: - psami na cmentarzach (to takie ...olsztyńskie) - zakazem palenia na cmentarzach (pół Polski się z was smieje) - przecudownym zapachem na dworcu PKP w waszej metropolii A później weź coś. Najlepiej na luz. Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki 03.11.07, 22:26 Wiem czym mam się zajmować. Pytam Was kiedy w końcu wyniesiecie swoje dupska z Warmi i Mazur bo ani Warmią ani Mazurami to Wy nie jesteście... Więc kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzetelny Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 09:43 Wtedy kiedy ty byly elblazaninie przestaniesz opluwac miasto w ktorym mieszkales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.ols.vectranet.pl 04.11.07, 10:22 \A potem, gdy już znajduje się w pomorskim posłowie zdają sobie sprawe, że tego tworu - czyli Wojewodztwa WM nie opłaca się utrzymywać i rozdzielają je między: Pomorskie, Podlaskie i Mazowieckie.. haha i część jeszcze może przyłączą do obwodu kaliningradzkiego? zastanów sie czasami co piszesz. rola elbąka w tym województwie jest bardzooo mała, poza tym, że pasożytujecie. także bez was to województwo sobie doskonale poradzi Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki 04.11.07, 10:43 I tak znowu rzeczowa dyskusja o przyszłości Elbląga, zamieniła się w pyskówkę nie na temat :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.elb.vectranet.pl 04.11.07, 11:26 Dziwi mnie jedno,dlaczego the jazz nie potrafi wykasowac tych durnych tekstow,nie zwiazanych z tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aas Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.11.07, 17:49 Pasozytem to jest olsztynkowo, ktore chcialoby wszytskie pieniadze dla siebie i nic dla calej Warmii i Mazur oraz regionu elbląskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.elb.vectranet.pl 04.11.07, 18:01 Swoisty wrzod na dupie,ktory z racji tego,ze czuje wielka misję sprawiania bolu i budowania sie czyims kosztem,jest do usuniecia (oczywiscie mam na mysli olsztynkowo). Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki 04.11.07, 21:43 Olsztyn leży na Warmi jakbyście nie wiedzieli... Więc jest częścią województwa Warmińsko-Mazurskiego. Wy nie jesteście jego częścią bo nigdy nie byliście ani Warmią ani Mazurami. Jesteście niechcianym podrzutkiem i pytamy kiedy wreszcie zabierzecie dupska z nieswojego województwa? i co w tym celu robicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bac Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.07, 21:51 Nudny już jesteś leonie z tymi dupskami. Czyżby??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A do leona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 11:44 Ale my tu zawsze bedziemy, zebys mial sie czym podniecac leonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matex Re: do leona IP: 172.16.8.* 05.11.07, 14:19 przez pomyłkę pustostan wysłałem :) sorry Leonie, czy: Podbeskidzie, to Górny Śląsk? Częstochowa, to też Śląsk? Tarnobrzeg, to Podkarpacie? Można by powiedzieć, że prędzej powstanie silnego województwa w ramach np. Staropolskiego Okręgu Przemysłowego byłoby senswoniejsze, aniżeli wrzucanie Kielc, Częstochowy, Tarnobrzegu, Stalowej Woli czy np. Radomia do różnych województw. Twoją metodologię, można zastosować wielorako. Nie wszyscy sa zadowoleni z podziału administracyjnego, ale już przestań z tymi swoimi nudnymi wywodami dotyczącymi podkreślania naszej "nie- warmińskości". Wiemy o tym doskonale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: do leona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 14:32 Wojewodztwo powinno miec nazwe: Wojewodztwo Warminsko-mazurskie z regionem elblaskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DUMNY Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.elb.vectranet.pl 05.11.07, 21:13 leon spierdlaj d olsztyna tego zapier*****o i smierdzacego miasta. widocznie w czyms nam zazdroscisz ze wchodzisz na nasze forum i gadasz glupoty, powtarzajac sie w kolko. ty sie wynos z naszego forum, a my z checia bysmy sie wyniesli z tego paskudnego woj. bo przeciez nie zaslugujemy na takiego smierdzacego, ohydnego, brzydkiego "partnera" jakiego niestety mamy. zal mi was olsztyniacy, radze wam na waszym miejscu bym jak najszybciej wyjachal do Irlandii lub Anglii, jadąc ze wstydem do Gdańska przez NASZĄ obwodnice!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Rzetelna rekonstrukcja Starowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 17:06 A my pytamy kiedy ty i hołota twojego pokroju zabierze dupskaz tego forum i co w tym celu robicie. > Wy nie jesteście jego częścią bo > nigdy nie byliście ani Warmią ani Mazurami. Gratuluje znajomości ogólnej wiedzy z geografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyswiatowy o swiatowym pisza jego wspolmieszkancy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 14:49 "swiatowemu za całokształt daje 1 miejsce i nagrode roku w swiatowej glupocie.Amen" "Przyłączam się! Choć z drugiej strony te wieczne majaczenia swiatowego są bardzo zabawne - to taki smaczek, "folklor" naszego Forum." Źródło: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=71662739&a=71678419 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s t a d i o n Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 14:15 Sta dion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p.s Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 14:16 Wreszcie coś konkretnego i jasnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Męndryk Kłosina Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 14:17 A co to jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokay Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 14:18 Panie Zewsina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Męndryk Zewsina Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 14:19 Proszę o wybaczenie to moja ulubiona ksywka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brakslovv Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 14:45 NIE MA RADY ! W ELBLAGU NIE MA RADY Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) 05.11.07, 21:11 Matex trochę racji to Ty masz lecz nie w tym rzecz czy jakaś Częstochowa nie jest Śląskiem. Rzecz w tym że Wy nie jesteście Warmią ani Mazurami więc chodzi o to żebyście się nie czuli zbyt pewnie w nieswoim województwie z którym nie macie jakichkolwiek więzi ani geograficznych ani historycznych. Oczywiście że podział administracyjny był dla Was krzywdzący ale to nie nasza wina. Chcemy byście się odłączyli od Wa-Ma bo zachowaliście się nie fair w stosunku do Olsztyna i jesteście nie fair w stosunku do Ełku "wysyłając" go do Podlaskiego... Poza tym Braniewo i Frombork podupadły znacznie przez Was i do dziś nie mogą się podnieść z zapaści jaką zafundowaliście tym miastom. Ostróda Iława Szczytno Mrągowo to były kiedyś miasta porównywalne z Braniewem. Dziś dzieli je przepaść... a to dzięki ELblągowi który nie potrafił dbać o własne interesy ani interesy miast satelitarnych. Potrafi jedynie wbijać nóż w plecy udając że się nic nie stało... a niestety stało się i Olsztynianie Wam tego nie zapomną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amsterdam Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 09:03 Kolejny idiota, ktory kieruje odpowiedz nie we wlasciwym watku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 09:17 Umiecie tylko brac, brac, brac i brac! Nic dla calego wojewodztwa! Taka jest wasza ideologia. Wszystko dla Olsztyna! I to sa fakty! A teraz mity! Kto wysyla Ełk do Podlaskiego? Jakis nasz radny? prezydent Elbląga? czy jakis dzieciak z forum? Bo jezeli ty bazujesz na jakiejs wypowiedzi jakiegos dzieciaczka z forum to jestes po prostu bardzo, delikatnie mowiac, dziwny! W Braniewie biznesmani z Elbląga uruchomili niedawno z powrotem browar. Poza tym co ma Elbląg wspólnego z tym, że trudno sprowadzić inwestora do takich miejscowości jak Frombork i Braniewo? W Braniewie działał browar EB, dopóki nie wkroczyła Grupa Zywiec i nie zaprzepascila browaru... na szczescie stalo sie to co wyzej napisalem. Co innego "wasza" Ostróda, która lezy przy waznej trasie! Ale co my porownujemy, to nie ta ilosc mieszkancow!!!!!!!!!!!!!!!! Spojrz na Kwidzyn czy Malbork, do Kwidzyna władze wojewodztwa elblaskiego skierowały powaznych inwestorow i to miasto po prostu caly czas kwitnie. Co do tego noza to wy go wbijacie caly czas i to wszystkim w calym wojewodztwie, a w jaki sposob? w taki, ze nie podoba wam sie cos ze zostanie zbudowane w Lidzbarku Warmińskim czy w Elblągu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elblazanin Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 13:24 leonie jak smiesz byc przeciwko miastu, w ktorym mieszkales? Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) 06.11.07, 15:16 Wracaj nad Łynę Leonku :) I od teraz, jeśli ktoś z was - Olsztynioaków, wejdzie na nasze forum, to ja wejdę w odwecie na wasze, i założę podobny temat, do tego założonego przez was, na forum miasta Elbląga :) Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) 06.11.07, 18:08 Gdyby to ktoś inny napisał Generallo to może bym się zastanowił. Ty jednak tak czy siak wchodzisz wchodziłeś i będziesz wchodził na forum olsztyńskie więc Twoje argumenty nie są warte funta kłaków... :) :) :) Martwi mnie jednak że Alf nie nawołuje już do odłączenia Elbląga. Coś cicho w tym temacie. MOJŻESZU !!!! PROWADŹ ICH !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek.schichau Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) 06.11.07, 21:48 Wiec ja biore generalla i alfa w obrone. Chlopaki maja duzo racji. W Polsce, W-M uchodzi za outsaider'a. 5-ta liga, prowincja, antycywilizacja, glod, ubostwo i biededoda. Stolicą tego jest misto Olsztyn, de facto najmiejsze z cos znaczacych w Polsce. Dziwisz sie Leonie, ze dumne miasto Elblag (ktore gdyby nie II wojna i niesprawiedliwy podzial po tejze wojnie oraz tenze niesprawidedliwy pdzial po'99 roku, domaga sie suwerennosci. Dziwisz sie, ze miasto setapu Rycerzy Zakanu NMP, krzyczy teraz, kiedy wieś z lat 19-stego wieku probuje mu uzropowac cokolwiek. Tak, czasy sie zmienieja, ale rowniez ewololuje swiadomosc spoleczenstwa. Tak wiec, szkieliem i okiem Polski polocnej stanie sie portowy ELBLAG, a nie zasciankowy i prowincjonaly (nawet w Magdzie "M") Olsztyn! Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) 06.11.07, 23:44 Ferdek oczywiście że nie pasujecie do Województwa Warmińsko- Mazurskiego dlatego już od tygodnia pytam się kiedy ruszycie tyłki i zabierzecie je do Pomorza czyli "lepszego świata" :) :) :) Wszyscy wiemy gdzie kończy się Warmia i zaczyna Pomorze więc sprawa jasna... My wolimy żyć bez "establishmentu" tego pokroju :) :) :) Aha i nie martwcie się co z nami będzie to już nasza sprawa. Byle tylko wypalić elbląską kurzajkę :) :) :) Gdzie jest więc ten Wasz Mojżesz? Co robicie by się w końcu wynieść? Gdzie są działania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sędzia Najwyższy do leona - wyrok z dnia 07.11.2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 09:00 Decyzja Sądu Najwyższego Forum Elbląga dostajesz zakaz pojawiania sie na forum pięknego miasta Elbląga na portalu gazeta.pl. Decyzja jest nieodwołalna. Uzasadnienie wyroku: Wyrok został wydany dlatego,że oskarżony Leon nie potrafi uszanować miasta, w którym mieszkał. Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.stadion. :) 07.11.07, 15:46 Leon,nie wierzysz sam,w to co piszesz,przeciez Braniewo i Frombork rozwijaly sie za wojewodztwa elblaskiego bardzo dobrze,mam tam znajomych i rozmawialem z nimi na ten temat,teraz Elblag nie ma sily przebicia,aby cokolwiek wywalczyć dla tych miasteczek,osrodkiem decyzyjnym jest wasz Olsztyn,w ktorym urzeduja specjalisci od kasowania np.kolei nadzalewowej.Braniewo i Frombork zawsze byly za tym,aby byc razem z Elblagiem i przestań wypisywac bzdury,bo sam w to nie wierzysz,chyba ze masz klapki na oczach,w co nie wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Wyobrazenia o Elblągu:) cz.1. :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 09:07 "Polska to nie tylko Warszawa czy Kraków - to również Olsztyn, Białystok czy Rzeszów (...) w zagłębiach biedy ludzi nie stać na to aby płacić za studia." Prof. Józef Górniewicz- prorektor ds. nauki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Kanalizacji brak - trzeba ja budowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 13:53 "Za jeden z najważniejszych programów uznał też budowę sieci kanalizacyjnej i wodociągowej w Olsztynie: - Są tutaj duże opóźnienia. Ale jestem przekonany, że opanujemy sytuację" - zapewnia Szczyglewski. dlaczego stolica nie ma kanalizy? Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: Kanalizacji brak - trzeba ja budowac 07.11.07, 15:53 A co nas to obchodzi?niech idą za stodolę:) Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Kanalizacji brak - trzeba ja budowac 07.11.07, 22:41 Byle tylko wypalić elbląską kurzajkę :) :) :) Gdzie jest więc ten Wasz Mojżesz? Co robicie by się w końcu wynieść? Gdzie są działania? Jeśli nie odpowiada Wam to województwo to jeszcze raz pytam co robicie by się z niego wynieść???????????????? Jeśli jesteście tak cywilizowani i na poziomie to dlaczego nie potraficie nic zrobić z tym faktem? Podajcie przykład choćby jednego działania zmierzającego do odłączenia się. I nie martwcie się za innych pokażcie że Was stać podjąć choćby jakikolwiek WYSIŁEK... Jesteście bardzo zaangażowani w opluwanie Olsztyna, Warmi i Mazur a dlaczego nie angażujecie się w odłączenie od tego województwa? Jest ktoś w stanie rzeczowo odpowiedzieć na te pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kanalizacji brak - trzeba ja budowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 07:21 Sorki, ale jezeli ktos tu opluwa to tylko olsztyn! Warmia i mazury niczemu nie sa winne. A olsztyn jako pijawka chcaca cala kase dla siebie jest wielkim szkodnikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Kanalizacji brak - trzeba ja budowac 08.11.07, 14:40 Widocznie za krótko jesteś na forum... Jeśli piszesz że "TYLKO" Olsztyn to jesteś po prostu albo kłamcą albo głupi (sory za mocne sformułowanie). Zasypałbym Cię linkami do wąków po uszy, gdzie piętnuje się województwo nazywając je: "biedotą, szuwarowo- bagiennym, wschodnim biedakiem, dziczą ze wschodu" itd itp. Lecz nie odpowiedziałeś na pytanie CZYŻBY PRZYPADKIEM...???? A może jesteś człowiekiem, który udaje że nie widzi esencji (istoty)treści i skupia się na sobie wygodnych sformułowaniach do interpretacji...???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kanalizacji brak - trzeba ja budowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 14:53 podobnie jak ty, a co do stazu to bardzo dlugo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Kanalizacji brak - trzeba ja budowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 12:45 to miał być watek dla Elblazan o ich marzeniach, a jakies trole oslztynskie robia tu smietnik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Pasłęcka - Grunwaldzka - Tysiąclecia - Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.07, 12:44 Marzy mi sie aby ten cały ciag komunikacyjny posiadał w całości 4 pasy ruchu, a od Rycerskiej po Żeromskiego nawet 6. Żeby wzdłuż tego ciągu kom. odnowiono elewacje budynków, między Rawską i Grottgera, wyburzono niektóre budynki w ciągu od Sadowej do Polnej. Przebudowano tereny Elzamu na piekne centrum handlowe (jak np. Manufaktura w Łodzi). Na skrzyżowaniach z Hetmańską i Rycerską powinny pojawić się estakady. A przejścia dla pieszych przynajmniej na odcinku od Żeromskiego do Rycerskiej powinny być podziemne. Linia tramwajowa powinna poruszać się środkiem cały czas. Ta ulica jest najczęściej oglądaną ulicą dla tych co tylko przejeżdzają przez Elbląga. Na szczęście coś się zaczęło już dziać, wieżowce są odnawiane, jest nowy dworzec PKSu, trwa przebudowa placu dworcowego, niedługo powstanie Hotel przy Tysiąclecia, jest ładne rondo i węzeł bezkolizyjny, powstała Hala Widowiskowo sportowa, mam nadzieje ze to poczatek dobrych zmian w tym ciagu komunikacyjnym miasta Odpowiedz Link Zgłoś
leon.1 Re: Pasłęcka - Grunwaldzka - Tysiąclecia - Warsza 09.11.07, 18:10 BAJKA A mnie się marzy Elbląg poza województwem Warmińsko- Mazurskim ze złotymi tarasami z metrem lotniskiem na którym lądują Jambo Jety i z ogromnym światowym festiwalem filmowym na którym pojawiają się największe światowe gwiazdy i co roku jest wielki europejski piłkarski finał w którym występuje Olimpia "... mówicie jakie to nie bajki wszystko to być może... lecz pozwólcie że ja to między bajki włożę" Odpowiedz Link Zgłoś