Dodaj do ulubionych

Nikt nie chce Modrzewiny

23.03.09, 18:05
Czy Modrzewina był niewypałem i inwestycją zupełnie niepotrzebną?Czy zamiast
tego władze naszego miasta powinny się poświęcić na rzecz propagowania
przekopu i przyłączenia nas do Pomorskiego?

www.info.elblag.pl/19,13948,Miasto-ma-problemy-ze-zbyciem-dzialek-na-Modrzewinie.html
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Nikt nie chce Modrzewiny IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.09, 18:39
      Jedno z drugim nie ma nic wspólnego
    • Gość: pismak Re: Nikt nie chce Modrzewiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 20:43
      Czy miasto nie robi nic innego poza szukaniem chętnych do budowy domów na Modrzewinie? Bo tak Elbinger wynika z Twojej wypowiedzi. czy nikt nie zajmuje się niczym innym:)? Poza tym , decyzje o przekopie należą do tych, którzy rządzą kasą. Przecież w ub. tygodniu prezydent Elbląga potwierdził, że nawet jeśli zapowiedź Rosjan o udostępnieniu zalewu się potwierdzi, to miasto od przekopu nie odstępuje.Podały to media:). Niektóre. Inne zajęły się golasami w saunie.
      • tramcez Re: Nikt nie chce Modrzewiny 23.03.09, 21:17
        No cóż przetargi na zabudowę jedno i wielorodzinną zakończyły się
        fiaskiem. Z tego co już wiem narazie żaden inwestor nie wykupił
        działek Na Modrzewinie Północ aby rozpocząć budowę. Moim zdaniem są
        dwie i tylko dwie główne przyczyny tego stanu rzeczy. Po pierwsze
        uważam, że ceny działek są zbyt drogie aby jakikolwiek inwestor miał
        to kupić. Po drugie mamy w Polsce kryzys ekonomiczny w wielu
        branżach, między innymi w budownictwie, więc trudno teraz rozmawiać
        o budowach. Sądzę jednak, że w końcu jakiś inwestor kupi działki i
        zdecyduje się na budowę pod warunkiem, że ich ceny zostaną
        zmniejszone o 1/3 :):):)
        • francuz_el Re: Nikt nie chce Modrzewiny 23.03.09, 22:16
          Kryzys nie kryzys, nie zmienia to faktu, że ze świecą szukać człowieka, który
          będzie na tyle naiwny, żeby mieszkać na Modrzewinie, 3 km od jakiejkolwiek
          cywilizacji. Jeżeli już tak, to nie za taką cenę.

Całą Modrzewinę Północ należało sprzedać jednemu deweloperowi, z którym miasto
          byłoby w stanie się porozumieć i wszystko zaplanować, żeby razem z osiedlem
          powstała cała niezbędna infrastruktura (ulice, sklepy, szkoły itd.).

A jak tam ze Strefą Ekonomiczną? Nadal czeka kolejka chętnych? ;-)
          • Gość: 123 Re: Nikt nie chce Modrzewiny IP: 89.174.178.* 24.03.09, 07:19
            O rany, ale bredzisz...

"3 km od cywilizacji"...
            Ciekawe dlaczego ludzie się budują w Jagodnie, Rubnie, Dąbrowie i
            podobnych mieścinach...
            • francuz_el Re: Nikt nie chce Modrzewiny 24.03.09, 10:33
              Co nie zmienia faktu, że nikt tam nie chce mieszkać. Ciekawe dlaczego? Przecież
              to taka piękna okolica, niedaleko do oczyszczalni ścieków, a może i na widok na
              zalew można się załapać ;-)
          • Gość: qwert Re: Nikt nie chce Modrzewiny IP: *.isp.broadviewnet.net 24.03.09, 14:11
            Zgadzam sie jeden duzy deweloper (nawet swiatowy czy europejski) powinien
            zabudowac ten obaszar.
    • Gość: J&D Re: Nikt nie chce Modrzewiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 01:10
      Niech lepiej najpierw zabuduja wolne przestrzenie w centrum i na
      starowce.
      • Gość: 1lazio Re: Nikt nie chce Modrzewiny IP: 217.201.16.* 24.03.09, 15:04
        a jeszcze niedawno prezydentowi marzyl sie 20 pietrowy budynek na
        Modrzewinie z widokiem na Zalew
        • michal_el Re: Nikt nie chce Modrzewiny 24.03.09, 15:06
          Każdy ma jakieś marzenia:P
          • tramcez Re: Nikt nie chce Modrzewiny 24.03.09, 20:50
            Popieram francuz_el twój pomysł aby całą Modrzewinę zbudował jeden
            inwestor :) Wówczas cała dzielnica powstałaby zdecydowanie szybciej!
            Jak każdą działkę będzie budować różny inwestor to powstanie wielki
            chaos!!! Jeden zbuduje od razu; drugi z opóźnieniem a trzeci nie
            dokończy pewnie budowy i powstanie ten sam cyrk co Na Starym
            Mieście!!! gdzie budują różni inwestorzy dlatego mamy niedokończoną
            Starówkę, która wygląda jak szwajcarski ser :P:P:P
            • Gość: KKE Re: Nikt nie chce Modrzewiny IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.03.09, 12:19
              Nikt nie chce Modrzewiny? Może i są inwestorzy na Modrzewinę, tyle
              tylko czy o niej wiedzą. Inwestycja ta nigdzie nie jest reklamowana,
              żaden liczący się inwestor, nie wie o niej. Wie o niej pewnie tylko
              Pan M. Miasto powinno przeznaczyć większe środki na reklamę
              inwestycji. Modrzewina sama sie nie sprzeda. Co wiecej, w olsztynie
              to nawet na promocję miasta w czasie rozgrywek sportowych przenacza
              się 540.000zł. A u Nas? Po za śmieszną prezentacją na CD - miasto
              nic nie zrobiło.

Pozdrawiam
        • elbinger1237 Re: Nikt nie chce Modrzewiny 24.03.09, 20:57
          Marzyła mu sie także:
          - kompletna rekonstrukcja TRuso,
          - port morski w Elblągu,
          - przekop Mierzei,
          - wielki aquapark,
          - centrum wypoczynku futurystycznego w Bażantarni,
          - cała paleta inwestorów na Modrzewinie,
          - światłowód,
          - inkubator przedsiębiorczości dla przyszłych pokoleń elbląskich biznesmenów :)
          - centrum pobytowe dla Euro 2012

Coś pominąłem?
          • Gość: pR0SiAczek Nikt nie chce Modrzewiny, ale wszyscy chca Sloniny IP: *.gorzow.mm.pl 25.03.09, 18:58
            Prawdziwy problem, że te porażki nie były opisywane przez Niego jako samotne
            marzenia a jako niedaleka zakontraktowana rzeczywistość! Ja za to właśnie tego
            człowieka usunąłbym ze stanowiska już 7 lat temu! Nie za nieudolność, bo nie
            każdy urodził się zwycieżcą, ale za to że pomimo tego uporczywie wmawia ludziom,
            że zapewni im lada dzień dobrobyt i sukces. Ludzie jak widać są naiwni i głodni
            sukcesu - wierzą człowiekowi, który nie potrafi nawet własnych marzeń uzasadnić,
            ani opisać rzeczowo i szczegółowo na łamach uległych i służalczych lokalnych
            mediów. Rzuca bezpodstawnie hasła, kreśli wizje które nie mają szans się
            urzeczywistnić, a wszyscy łykają te głupoty jako prawdę objawioną. Podajcie
            proszę chociaż jedną inwestycję tego gościa, która jest sukcesem! Inwestycję,
            którą zaplanował i zrealizował sam ze środków miejskich, która przyniosła więcej
            korzyści niż strat.
            • elbinger1237 Re: Nikt nie chce Modrzewiny, ale wszyscy chca Sl 25.03.09, 19:27
              To człowiek z "poprzedniej epoki". Oni juz taka mają. Wolą kłamać niż przyznać
              sie do błędu :(
              • francuz_el Re: Nikt nie chce Modrzewiny, ale wszyscy chca Sl 25.03.09, 21:02
                PROSiAczku, ja się tylko cieszę z tramwajów, że chociaż nie najlepiej
                zorganizowane, to jednak w jakimś stopniu rozwijane. Nie to co porównywalny
                wielkością Gorzów Wlkp. No ale ja w tej kwestii jestem nieobiektywny, bo mam
                sentyment ;-)
                • elbinger1237 Re: Nikt nie chce Modrzewiny, ale wszyscy chca Sl 25.03.09, 21:32
                  To się nie ciesz, bo chodzą słuchy, że chcą zlikwidować tramwaj z Królewieckiej
                  (a może Kaliningradzkiej?).
                  • tramcez Re: Nikt nie chce Modrzewiny, ale wszyscy chca Sl 25.03.09, 22:34
                    Elbinger1237 powiedz mi gdzie się dowiedziałeś, że tramwaj na
                    Królewieckiej ma być zlikwidowany??? Przecież tramwaj na tej ulicy
                    to w końcu część niemieckiej historii Elbląga, no a ty jesteś jej
                    gorącym zwolennikiem. Moim zdaniem ta plotka to totalna bzdura,
                    która ma wkurzyć innych forumowiczów :P:P:P Nawet jeśli to prawda to
                    powiedz mi elbingerze1237 czym wówczas ludzie bedą jeździć do
                    Wojewódzkiego Szpitala z Centrum Elbląga i dzielnicy "Grottgera i
                    Rawska" hm??? Autobusem linii 24, której w ogóle nie ma???
                    • michal_el do elbingera i tramceza 26.03.09, 12:31
                      Doczytaj do końca co czytasz. Likwidacja dotyczy odcinka
                      Królewieckiej od Pl. Jagielończyka do ABB.
                      Jestem przeciwnikiem takiej likwidacji, znikanie wtedy połączenie na
                      linni Stare Miasto - Pl Jagielończyka - Płk. Dąbka.
                • Gość: pR0SiAczek Re: Nikt nie chce Modrzewiny, ale wszyscy chca Sl IP: *.gorzow.mm.pl 30.03.09, 18:01
                  francuz, ale w gorzowie zamiast wydawac kilkanascie milionow (odejmuje juz
                  dotacje unijna) na kilka tramwajow nowych, wydadza kilkanascie milionow na
                  parenascie tramwajow uzywanych. dla jednego do dowod glupoty dla innego dowod na
                  rozwage wladz. dziela sloniny nie da sie ocenic dwuznacznie - ono definitywnie
                  jest MEGA porazka. jestem w Elblagu co tydzien na 1-2 dni, wielokrotnie
                  przejezdzam w miesiacu przez inne porownywalne miasta Polski polnocnej i
                  zachodniej a jakos nie zauwazam degrengolady jaka ma miejsce w Elblagu. i to
                  jest porazka tego 70letniego!! czlowieka. szacunek dla faktu ze doswiadczony
                  czlowiek to jest, zero szacunku dla klasy tego doswiadczenia.
    • Gość: napisawszy do KKE IP: *.acn.waw.pl 27.03.09, 11:17
      Masz rację - jeśli się tego typu inwestycji nie rozpropagowuje
      (reklamuje, czyni starania PR, tudzież inne mniej standardowe
      rozwiązania - same targi, to przeżytek), to pewnie, że nie ma
      efektów. Zwyczajową podstawą jest umieszczenie ogłoszenia (ze
      zdjęciem, z informacją o przeznaczeniu terenu oraz o powierzchni do
      sprzedaży) w krajowym dzienniku plus w prasie branżowej. Czy tak
      było w przypadku Modrzewiny, tego nie wiem i rad byłbym się
      dowiedzieć.
      • Gość: BAsia Re: do KKE IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.09, 16:27
        Jestem przekonana, że nic w tej sprawie się nie działo. Wystarczy poczytać dodatki NIeruchomości do ogólnopolskich dzienników, aby zobaczyć i nauczyć się w jaki sposób promować inwestycje. A może to jest działanie celowe?

Proszę zwrócic uwagę, w jaki sposób proawdzona jest sprzedaż działek. Przecież na tych działkach zanim się coś postawi to minie kilka lat. Trzeba przecież najpierw je uzbroić. A chyba tam nawet nie ma jeszcze prądu. Co więcej. Wycena działek, została dokonana w chwili, gdy kończyło się "prosperity" na działki i zaczynał wchodzić do nas kryzys. Dziś już ich nikt z lokalnego rynku nie kupi. A tu ani strony (poza społeczną), ani reklamy w mediach, ani nawet ogłoszen w pismach branżowych. Za co miasto chce taką cenę?

Przecież moża byłoby tam ściągnąć kapitał zagraniczny. Mamy PWSZ, miasto mogło by z niej zrobić projekt na miarę "doliny krzemowej"

Czy to nie jest nieudolność? A może naruszenie dyscypliny finansów publicznych? Pewnie już wkrótce rozstrzygną to wyborcy.

• 1lazio Re: do KKE 30.03.09, 17:48
          oby w końcu to wyborcy rozstrzygneli!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka