noneczka1983 17.03.10, 14:20 Z Czego pija wasze 2-latki? Mój synek w maju skończy 2 lata i pije z niekapka, ale coraz częsciej słyszę uwagi, że powinien pic już ze szklanki, umie z niej pić ale wydaje mi sie że jest jeszcze za mały, bo wylewa i zdarza mu się oblać Poradźcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda.tyl Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 14:27 W domu niech pije ze szklanki, kubeczka, niech się uczy, a jak się obleje to cyste ubranie pod ręką. Na wyjście niekapek, po co przysparzać sobie kłopotu z mokrym ubraniem. Ja tak robię. Odpowiedz Link Zgłoś
karina00 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 14:28 hej, mój pije równiez z niekapka, czesto też z takirgo bidoniku z rurką, ze szklanki czy kubka normalnego tylko jak mu przytrzymuje bo się zalewa i widzę że nie za bardzo to lubi więc nie naciskam.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 14:30 Z kubka.Ze szklanki tylko takiej od Nutelli bo jest gruba i w razie jakby co to tak zaraz się nie zbije a jak zbije to nie jest wielka strata. Jak jedziemy w gości to zabieram butelki od Jupik Aqua albo Kubuś Waterr,mają dziubki z których sie nie wylewa nic,mają silikonowe zamkniecia w srodku dziubka.A wiec na gościnie maja suche ubrania Nasze bliźniaki piją z kubka już od dawna ale czasami jeszcze się zdaży że się obleją,bo za szybko chcą wypić albo za mocno przechylą kubek. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolkka Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 15:16 jak jedziemy w gosci to butelka od Kubusiowej wody, a wdomu z kubeczka lub z malej filizanki Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 15:49 dwulatki piły ze szklanek z Ikei (małe i grube scianki) oraz z normalnych kubków, czasem ze słomką. Co więcej, najczęściej samodzielnie sobie picie nalewały z małego dzbanka. Odpowiedz Link Zgłoś
zamolskaz Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 15:58 Ze zwykłego kubka, czasem przez słomkę. Niech się oblewa i wylewa. Nikt z nas od razu nie nauczył się pić "na sucho" i "na czysto" Jak nie będzie ćwiczył, to będziesz miała za jakiś czas ciągle oblewającego się pięciolatka Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 16:12 To ja chyba będę miała oblewającą się pięciolatkę. Moja prawie 2,5latka nie chce pić ze zwykłego kubka. Co jakiś czas jej daję, żeby spróbowała i jeśli akurat wyrazi ochotę, to łyk, dwa i krztusi się. I już potem nie chce. Oblewanie się to dla mnie nie problem - problem u nas to krztuszenie się, gdy pije z kubka, co ją skutecznie do dalszych prób zniechęca. Odpowiedz Link Zgłoś
zamolskaz Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 19:47 A krztusi się dlatego, że jak przechyla sama kubek to się tym piciem zalewa czy z innego (jakiego?) powodu? Bo jeśli zwyczajnie zbyt mocno przechyla kubek, to wystarczy jej podtrzymać, dawkować i powinno być ok Ale jeśli próbuje pić małymi łyczkami, a mimo to się krztusi, to wydaje mi się, że warto pogadać o tym chociażby z pediatrą. To nie jest raczej standardowa sytuacja, że 2,5latka krztusi się piciem. Odpowiedz Link Zgłoś
jaad33 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 16:55 Ze wszystkiego, pod warunkiem że w środku jest sok jabłkowy Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 17:33 z niekapka, przez rurke, ze szklanki (musze podtrzymywac, bo albo nie napilaby sie wcale, albo wylala wszystko), z butelki z dziubkiem Odpowiedz Link Zgłoś
kasia236 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 17:55 Uczyłam córkę pić ze szklanki jak miała półtora roku,na działce w słoneczku nawet jak się zalała/pije zwykle wodę/ to schło w 5 sekund. Nalewałam jej kila razy ale nie więcej niż po pół cm,mogła pić najwyżej po 2-3 łyczki oczywiście siedząc i pod moim okiem. Jak miała 2 latka piła ze szklanki i w razie potrzeby ze zwykłej butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 18:46 Ze szklanki, ze zwykłego kubka. Nigdy nie używał innych naczyń (butelek, niekapków, bidonów itp) - z piersi od razu na kubek, jeszcze jako niemowlak. Odpowiedz Link Zgłoś
jezozwierzynka Re: Z czego piją wasze 2-latki? 17.03.10, 19:14 Niekapki są ponoć szkodliwe, więc raczej należy z nich zrezygnować, niezłą alternatywą są kubki ze słomką. A moje dzieciaki ok 1,5 roku przeszły na normalne kubki i szklanki. Pewnie, że zalewały się na początku, ale co z tego? Inaczej by się nie nauczyły. Nie róbmy z dzieci kalek na siłę, dajmy im szansę się uczyć, jak wyleje to co? to wytrze? jak stłucze to co? na przyszłość będzie uważać... wszystko wymaga pewnych kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 18.03.10, 06:17 Starszy w wieku 1,5 roku przerzucił się na picie z kubka/szklanki, ładnie mu szło nie oblewał się i nie krztusił. Młodszy, teraz 2 latek, najczęściej pił z butelki po Kubusiu- Water, teraz pije z kubka ale zdarza mu się krztusić, nabiera takie wielkie łyki.Uczę jednak cierpliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
lullanka07 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 18.03.10, 09:02 w domu z kubka,szklanki itp. melko z bidonu z rurka TT jak bedzie cieplo bedziemy zabierac na dwor jakis bidon lub butelke z woda Odpowiedz Link Zgłoś
agaklis Re: Z czego piją wasze 2-latki? 18.03.10, 09:12 Syn ma 18 m-cy.od co najmniej jakichś 3 pije najczęściej bidonu z rurką lub butelki po Kubuś Play.bardzo lubi pić też ze szklanek, więc jak jestem obok nalewam po troche i pije b.ładnie(jak miał roczek to świetnie Mu szło picie ze szklanki trzymanej przez mnie wtedy jeszcze) Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo bidon 18.03.10, 08:37 bidon canpol 270ml - herbata, soczki, woda mleko nadal z butelki przez ustnik Odpowiedz Link Zgłoś
jorn1 Re: bidon 18.03.10, 09:16 Z normalnego kupka i czasami z normalnej butelki. Nigdy nie uzywalismy niekapka, zaden z moich synow ich nie lubil. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Z czego piją wasze 2-latki? 18.03.10, 10:09 Moja córka właściwie zawsze piła ze szklanki, bo jakoś niekapki mi nie podpasowały (mi, a nie jej, a butelki nigdy nawet nie posiadałam), a samodzielnie, bez wylewania na siebie piła jak miała coś między 14 a 15 miesięcy, nie pamiętam dokładnie. Ale już jako niespełna roczne dziecko dość dobrze sobie radziła, tylko, że wolałam ją asekurować. I to jest dowód na to, że dziecko naprawdę nie potrzebuje korzystać tak długo z tych niekapków, tylko wynika to wszystko z naszej wygody i oczywiście nie ma nic w tym złego, że chcemy być wygodne ;P. Na pewno na początku syn trochę na siebie będzie wylewał, szczególnie, że do tej pory był przyzwyczajony do tego, że mógł kubeczek do góry nogami sobie przewrócić, więc to nie tylko sama nauka, ale też walka z przyzwyczajeniami. Ale, żeby nie było tak "pięknie", że moje dziecko takie mądre, bo w wieku 14 miesięcy umiało normalnie pić ze szklanki i robiło to lepiej od większości dwulatków, to mam syna 14 miesięcznego, który pije z kapka i póki co nie chce mi się go jeszcze przyuczać do picia ze szklanki i bardzo możliwe, że jeszcze długo ten stan będzie trwać ;P. Raz próbowałam go uczyć, ale wyrwał mi szklankę z rąk i wszystko na siebie wylał . A poza tym i tak nie wiem czemu otoczenie na Ciebie naciska w tak błahej sprawie. Z moich obserwacji wynika, że dzieci w wieku Twojego syna w zdecydowanej większości nie potrafią jeszcze w prawidłowy sposób pić ze szklanki. Odpowiedz Link Zgłoś
mona_mayfair Re: Z czego piją wasze 2-latki? 18.03.10, 10:47 szklanka, kubek, butelka po wodzie "kubus" czy "jupik" Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 18.03.10, 11:07 Jak synek mial okolo 20 miesiecy, zaczal pic ze szklanki, takiej "nietlukacej" - najpierw wodopodobne napoje - woda, soki itp, kasze jadl z butli. W okolicach 2 urodzin pil juz samodzielnie, a kaszke podawalismy na talerzu Ze szklanka i plastikowym kubeczkiem niezle mu szlo, bo w zasadzie nie mial wyjscia Niekapka nie bylo w edukacji - i to z wyboru malego, bo niekapkow nienawidzil (probowalismy z dwoma roznymi) i w ogole rezygnowal z picia, jak mial pic z niekapka Moim trikiem bylo zaczynanie od malych ilosci w szklance, nawet mniej niz 1/4. Na poczatku podtrzymywalam mu, zeby nie zakrztusil sie, jak wezmie zbyt duzo, pozniej stopniowo pozwalalam na samodzielne picie, jak juz nabral wyczucia. Oczywiscie ilosc napoju stopniowo sie zwiekszala, ale do dzis nie nalewam mu pelnej szklanki, tylko troche ponad 1/2. Jak wypije i chce jeszcze, to dolewam Ma teraz troche ponad 2,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Z czego piją wasze 2-latki? 18.03.10, 15:28 roznie - ze zwyklego kubka, ze kubka-niekapka (to najczesciej, no najwygodniej) nic mnie nie obchodzi, co kto mysli na ten temat i czy z kubka-niekapka wypada, czy nie wypada pic dwulatkowi Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Z czego piją wasze 2-latki? 18.03.10, 15:29 batutka napisała: > roznie - ze zwyklego kubka, ze kubka-niekapka (to najczesciej, no najwygodniej) oczywiscie mialo byc "Z" kubka-niekapka Odpowiedz Link Zgłoś
cibora Re: Z czego piją wasze 2-latki? 18.03.10, 17:13 Witam! Od baaardzo dawna pije sam z kubków, grubych szklanek, ma nawet swoją ulubioną filiżankę w aniołki Na spacerach pije z bidonu. Ma też kubek-niekapek i czasami chce, żeby mu do niego nalać wody. Czasem się zaleje (a najczęściej sam specjalnie opluje), ale go wtedy po prostu przebieram Mam zazwyczaj kubki z jego wodą porozstawiane w kilku miejscach, ostatnio wymyślił zabawę - brał do buzi wodę z jednego kubka, szedł i wypluwał do drugiego ) Już samo przelewanie nie jest takie zabawne. Pozdrawiam. Agnieszka -- Staś (03.05.2008) Odpowiedz Link Zgłoś
justa118 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 18.03.10, 23:58 ze szklanki lub kubka,czasami przez słomkę a na spacerze wodę z butelki np.żywiec Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d z kubeczka 19.03.10, 09:28 normalnego i ze szklanki. tylko w podrozy dostaje kubeczek z dziubkiem, ale kapie Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 19.03.10, 15:00 moja ma wprawdzie prawie 15 m-cy i od 3 m-cy pije sama z czegos takiego: www.hellobabydirect.co.uk/enlargeimage.html?zoomimage=http%3A//images.esellerpro.com/2149/I/887/lrgscaleBlue-Doidy.gif albo ze zwykłego plastikowego kubka bez uchwytów. Pije tez wode z butelki 0,33 l z dzióbkiem (otwarta zatyczka butelki w srodku): www.evian.com/#/fr_FR/54-bouteilles-evian-PET Niekapka nigdy nie było w domu. Na poczatku tez jej sie zdarzyło oblać, trudno, żeby od razu umiała dobrze pić. Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 20.03.10, 23:48 w dzień z kubeczków zwykłych a na spacerze i w nocy z niekapka Aventu. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Z czego piją wasze 2-latki? 22.03.10, 06:54 Z kubka, bezpośrednio z butelki 0,5 l, z kartonika ze słomką, ze stawu Odpowiedz Link Zgłoś