Dodaj do ulubionych

Teletubisie- problem????

02.03.04, 16:43
Mamy problem z identyfikacja płci.
Laa laa to dziewczynka a Dipsi to chlopiec.Do tego doszlismy.
Ale Thinky Winki na oko to tez chlopiec ale dlaczego ma torebke typowo
kobieca???
A Po ja obstawialam ze to chlopiec ale jakbym slyszala zenska forma???
Pomozcie.
Pati
Obserwuj wątek
    • driadea Re: Teletubisie- problem???? 02.03.04, 19:40
      może Thinky Winki jest gejem?
      żartujęsmile nie wiem nawet co to są teletubisie.
      Pozdraiwam
    • monika_d_edziecko Re: Teletubisie- problem???? 02.03.04, 21:05
      Lala i Po to dziewczynki a Dipsy i Tinky Winky to chłopcy.
      Rzeczywiście ulubionym przedmiotem Tinkiego jest torebka. Być może twórcy
      chcieli obalić mit o typowo dziewczęcych lub typowo chłopięcych zabawkach.
      A dzieciom to wogóle nie przeszkadza, że Tinky chodzi z damską torebką.
      • wierz_14 Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 11:13
        Tinky Winky to chłopiec - przecież mówi męskim głosem. 2xchłopiec,
        2xdziewczynka - musi być równowaga. Nie ma żadnego problemu. dzieci kochają
        Teletubisie, choć nam wydają się głupie. Mój 4 letni synek nawet teraz, kiedy
        przypadkowo zobaczy Teletubisie w telewizji cieszy się "jak dziecko". Kasia.
    • agnieszka_azj_edziecko Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 00:00
      A czy one wogóle mają płeć ????
      Chodzi mi o wersję orginalną, po angielsku. Oglądalam to po angielsku 6 lat
      temu, zanim jeszcze pojawila sie wersja polska, więc nie pamiętam. Wydaje mi
      się, że zawsze mówiono o nich po imieniu, bez she czy he, a po angielsku nie ma
      różnicy miedzy np. zrobił a zrobiła.
      Dla mnie to zawsze były takie stworki bez płci.
    • koralka Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 00:52
      Teletubisie sa filmem dla najmlodszych, dlatego sa nijakie. Dzieci do ok.2-3
      roku zycia nie odrozniaja plci, jest im wszystko jedno i dlatego tez tak
      przepadaja za Teletubisiami,moga sie z nimi utozsamic. Mama Kory i Boubou
      Pozdrawiam
    • wieczna-gosia Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 01:32
      laa laa i Po to dziewczynki- Po to taki niemowlak po prostu trudno
      powiedziec wink))
      Tinky Winky i Dipsy to chlopcy. Tinki inky to faktycznie gej a Dipsy jest
      Mulatem badz murzynem- zobaczcie ze pyszczek ma wyraznie ciemniejszy.

Jak to uslyszalam to tez nie werzylam ale wlazlam kiedys na strony BBC i tam
      sie faktycznie wszystko potwierdzilo wink)))
    • mamakaji Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 11:06
      Najlepiej przestać oglądać Teletubisie. I problem z głowy.

PS.
      Już sobię wyobrażam tę lawinę protestów. Ale ja na prawdę uważam, że to nie
      jest "dobra" bajeczka dla naszych dzieci.
      • wierz_14 Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 11:19
        Nie wiem, co niedobrego w tym widzisz. Ale ja prawdę mówiąc, kiedy synek był na
        tym etapie też "bałam się" Teletubisiów. Czytałam jakieś anty-artykuły w
        gazetach. To jakieś wariactwo. Dzieci wyrastają z tego tak jak z wielu innych
        rzeczy i jest ok. Nie ma żadnych skrzywień ani urazów - bajka nie wnosi
        przemocy, wulgaryzmów - poza tym wcale nie ma uczyć życia i mowy. Nie wiem, co
        masz na myśli mówiąc że to nic dobrego. Ja przekonałam się że nic złego, a
        wręcz coś dobrego. Miło i kolorowo - dobre wspomnienia z perspektywy 2 lat.
        kasia
        • mamakaji Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 11:38
          Ja się nie boję bo się naczytałam, lecz kupiłam kastę, aby zrobić frajdę mojemu
          maleństwu. Kaji faktycznie podobalo się bardzo. Aż za bardzo. Wzbudzało
          niezwykle dużo emoecji, za dużo. Gdys ktoś/coś nowego pojawiało się na ekranie -
          płacz, gdy coś/ktoś znikał z ekranu "płacz". Kaja zupełnie traciła kontakt z
          rzeczywistością. PO za tym nie wydaje mi się by infantylne zachowania bohaterów
          wnosiły cokolwiek wartościowego do rozwoju małego dziecka. A tego właśnie
          oczekuję od "dobrych" bajeczek. Owszek jest ślicznie, kolorowo, i w tej
          nienaturalności nie widzę niczego złego. ZDaje się, że psychologowie właśnie za
          tą "Nieprawdziwość" najbardziej krytykowali teletubisie. Nie chcę teraz na siłe
          tworzyś jakiejś anty-teletubisiowej filozofii. Mnie sie po prostu nie podobają
          jako bajka dla mojego dziecka. I tyle.
          • aniamr Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 12:02
            A ja czytałam, że właśnie Teletubisie powstały na podstawie długich badań nad
            małymi dziećmi i wszystko jest w nich tak ujęte jak to widzą dzieci. Same
            wyglądaja jak małe dziecko w pampersie. To, że przedstawiają różne rasy i
            postacie o różnych poglądach myslę nie jest złe o ile chce sie wychowac dziecko
            bez uprzedzeń - to pewnie też było jednym z powodów dlaczego tak są wykreowane
            postacie. A czy uczą czy też nie to też indywidualne spostrzeżenie, bo jedno
            dziecko wiele nauczy się oglądając np. "Misia Uszatka" inne "Teletubisie". Jest
            to bajka uniwesralna przedstawiająca codzienne zachowania, codzienne czynności,
            zależności przyczynowo-skutkowe, nie ma w niej przemocy, jest dużo miłości, a
            dla najmłodszych dzieci to chyba dobre. Moja córka jest wielką fanka tych
            stworków i widzę, że wiele dobrego się nauczyła oglądając te bajkę.
          • catalinka Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 12:03
            A czy nie zuważyłyście, że jest tam wiele pojęć, które dzieciom się wpaja. Jest
            część która dzieje się na zewnatrz, wewnątrz, zabawa ze sobą, z przyjaciółmi
            itd. Poza tym są przecież filmy, które mówią o życiu dzieci, czyli nie są to
            tylko kolorowe postaci. Moja córcia też zareagowała płaczem na to kiedy Noonoo
            zjadł teletubisiom ciastko. Wyrosła z tego, ale i nauczyła się odróżniać bajkę
            od życia codziennego. My w dodotku oglądamy Teletubisie na BBC i córcie moje
            osłuchują się z angielskim. Oglądają też po Teletubisiach inne programy jak
            Balamory, Yoho Ahoj itd. Moim zdanie to naprawdę fajna rzecz. Pozdrawiam
            Kasia
          • malgosia87 Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 12:14
            O matko, a czy zauważyłyście, że one nie mają rodziców , w komunie jakiejś zyją czy co?. No jak tak można wink,a gdzie wartości rodzinne?. A czy któryś teletubiś wyglada może na Zyda, podpowiedzcie proszę, jest mulat, jest gej no a co z Żydem?
            Teletubisie kształtują fałszywy obraz rzeczywistości , precz z teletubisiami.

Pozdrawiam,
            Małgosia

PS a dla wyjaśnienia wink)))))
            • wieczna-gosia Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 14:32
              a mis uszatek to tez nie mial mamy... kurcze no....

wink)))
            • kramla Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 14:37
              No to idźmy dalej tym tropem;
              Biedny Miś Uszatek bez mamy, bez taty, sam sierotka zakłada sobie co wieczór
              piżamkę...
              Bolek i Lolek- chłopcy z rozbitej rodzny.Mama czasami tam się pojawia, tata
              nigdy.Pewnie mieszka z najstarszą córką Tolą, która sporadycznie pojawia się u
              swoich braci w odwiedzinach.
              Wobec tego nie ma to jak Rumcajs;Tata w pracy (zbójeckiej), mama warzy strawę i
              dba o obejście, jak najbardziej służy radą swojemu mężowi, no i synek Cypisek
              wisus i rozrabjaka nie jakiś maminsynek, przy okazji mądry i zaradny życiowo.

Głosuję na Rumcajsa
              • mika_p Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 21:59
                kramla napisała:

> No to idźmy dalej tym tropem;
                > Bolek i Lolek- chłopcy z rozbitej rodzny.Mama czasami tam się pojawia, tata
                > nigdy.Pewnie mieszka z najstarszą córką Tolą, która sporadycznie pojawia się
                > u swoich braci w odwiedzinach.

Ej, ależ Bolek i Lolek mają tatę ! On jest górnikiem ! Pojawił się w co
                najmniej jednym odcinku, babrórkowym.

wink)
                • kramla Re: Teletubisie- problem???? 04.03.04, 09:33
                  No, nie napisałam, że nie ma (fakt, że ten odcinek z górnikiem przeoczyłamwink.Ni
                  mniej ni więcej co to za ojciec, który nabija kasę kilofem (za Gierka
                  rzeczywiście mu się powodziło ), a chłopaki same po świecie się włóczą.
                  Mówię Ci rodzina rozbita jak nic.Jakoś domowa okolica dwóch braci nie
                  przypomina Śląska.Wiem coś o tym, bo sama tam mieszkam...
                  wink))
            • wierz_14 Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 15:27
              Małgosiu 87!

Jacy rodzice, jakie wartości rodzinne?! Czy tego przede wszystkim wymagasz od
              swojego małego dziecka i od bajek - wartości rodzinnych? Przecież dla 1,5 - 2
              latka nawet nie przychodzi do głowy to, co w mocno filozoficzny sposób
              wyobrażasz sobie Ty i uważasz, że wiesz lepiej od dziecka, co mu się podoba.
              Nie przesadzaj, po prostu nie przesadzaj! CDhyba naprawdę Rumcajs byłby dla
              Ciecie lepszy. A co z bajkami o Panu Kuleczce? Tam też nikt nie ma rodziców...
              • malgosia87 Re: Teletubisie- problem????- do wierz_14 03.03.04, 17:38
                wierz_14
                wink no nie, nie sądziłam, że ktoś potraktuje poważnie to co napisałam powyżej , na wszelki wypadek dodałam jednak w PS wink))), co według mnie oznacza (moze nie zauważyłas, a może ja jestem w błędzie), że post należy potraktowac z przymrużeniem oka.
                Dobra będzie serio, uważam, że jak najwcześniej trzeba dziecku uświadamiać co to świat realny i świat wymyślony (bajkowy, kreskówkowy)i nie przenosić na bajkowe stworki ludzkich obyczajów i możliwości (oględnie mówiąc).
                A moja 4,5 letnia córka we wczesnej młodości (miedzy 12-24 m-cem) często oglądała teletubisie i w ogole nie zwracała uwagi na ich płeć, jak napisała , wcześniej jedna z mam tak małe dzieci jej po prostu nie rozróżniają (tej płci; teraz moze by wyraziła zdziwienie, ale teletubisiów ogladac już nie chce .

Pozdrawiam i życzę więcej luzu smile))))))))))),
                Małgosia

• wieczna-gosia Re: Teletubisie- problem???? 04.03.04, 03:36
                A co z bajkami o Panu Kuleczce? Tam też nikt nie ma rodziców

Ale tam de facto ie ma tez dzieci tylko kaczka pies i mucha wink)))

Wierz ja w kazdym razie zlapalam ze Malgosia sie nabija wink)))
                • malgosia87 Re: Teletubisie- problem???? 04.03.04, 10:29
                  wieczna _gosiu - smile)))

A w temacie wink Tinkiego Winkiego (czy to się tak odmienia?) torebka to pryszcz, własnie przypominiałam sobie (naprawdę w tej chwili) odcinek jak w/w tańczył w, o zgrozo!, spódniczce (bynajmniej nie szkockiej)

Rumcjas w zasadzie mógłby być, pod 2 warunkami, kolejność przypadkowa:
                  1) musiałby zgolić brodę (jeszcze dziewczę moje zagustuje w brodaczach, a ja nie chcę mieć brodatego zięcia)
                  2) Cypisek musi mieć rodzeństwo

Pozdrawiam,
                  Małgosia

PS winkwinkwink
                  • kramla Re: Teletubisie- problem???? 04.03.04, 14:10
                    W sprawie Rumcajsawink

Jeśli chodzi o rodzeństwo ok.Ale z brodą się nie zgodzę!
                    Żona brodacza.
    • jagienka.harrison Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 18:27
      Ja wprawdzie na Teletubisiach przysypiam i czasem aż się nadziwić nie mogę że
      któs wymyśla takie bajki, ale Dominik uwielbia - od nich nauczył się robić
      papa, łapie się za głowę itp...najbardziej mnie zasze przeraża "Funny
      Lady"...wiecie o którą mi chodzi?!
      Pozdrawiamy
      Jagienka & Dominik (29.11.02)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7662007&a=11091732
    • agnieszka_azj_edziecko Re: Teletubisie- problem???? 03.03.04, 23:52
      Zaraz po przeczytaniu rewelacji Wiecznej Gosi pobieglam sprawdzić. Moim zdaniem
      Dipsy to Murzyn, a Lala Mulatka, bo też jest ciemniejsza, ale mniej. A może
      tutaj prowadzi ten trop syjonistyczny wink))
      Co do płci Tinky Winky, to na kasecie "Zatańcz razem z Telatubisiami" jast taki
      tekst: "Tinky Winky SKAKAŁA dla zabawy" I co teraz ???

A dla mnie najważniejsze jast, że sloneczko z Taletubisiów, to wypisz wymaluj
      Julka jak miała pół roku. Dostaliśmy wtedy kilka kaset i podobieństwo było
      uderzające.
      • wieczna-gosia Re: Teletubisie- problem???? 04.03.04, 03:34
        agnieszka ale to tylko tlumaczenie, a po angielsku rodziajow nie ma wink))

Wiec mysle ze to po prostu uwolniona forma a dzieciom i tak to wisi i powiewa.

Mozliwe ze lala jest mulatka a dipsy murzynem wink) juz nie pamietam wink))
        • agnieszka_azj_edziecko Re: Teletubisie- problem???? 04.03.04, 18:53
          Gosiu, też uważam, że dziecom to nie stanowi... co więcej mi też niespecjalnie.

Oprócz słoneczka polubilam Teletubisie za to, ze jak pierwszy raz je obejrzałam
          po angielsku, to wszystko zrozumiałam. Uwierzylam w siebie dzięki nim wink))
    • steffa Re: Teletubisie- problem???? 04.03.04, 02:07
      Tinky winky i Dipsy - chłopcy, Po i Laalaa - dziewczyny. Już w Stanach
      zajmowano się orientacją seksualną Tinkywinky'iego. A co z tego, że z
      torebką? Przecież to dziecko i może nosić sobie różne rzeczy. Może to
      fascynacja torebką mamusi (której jak wiadomo Teletubisie nie mają, w każdym
      razie nic o tym nie wiadomosmile)
      • aniamr Re: Teletubisie- problem???? 04.03.04, 07:34
        Ot i taka bajeczka wywołała burzliwą dyskusję)))))
        Czego to dorośli nie wymyślą....
        A calineczka została znaleziona w pączku kwiata - to dopiero edukacyjne!!!!
        Myślę, że wartości rodzinne dziecko powinno z domu wynosić, a nie z bajek.
        Bajki mają kształtować wyobraźnię, uczyć zachowań, również rozwijać emocje i
        pewnie dlatego w wielu bajkach nie ma pełnych rodzin - tak jak w naszym
        otoczeniu. Zwraca się uwagę na coś innego: na przyjaźń, na kontakty z innymi,
        na sytuacje, które się w życiu zdarzają.

A co do żydów i innych nacji to filmiki z dziećmi, które sie przeplatają w
        Teletubisiach świetnie to nadrabiają. Łatwo można zauważyć, że zawsze jest to
        mieszana gromadka dzieci. Mi to osobiście nie przeszkadza....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka