elka136 01.10.10, 20:47 Nie mogę znaleźć wątku o książkach, może ktoś mnie nakieruje lub poleci jakieś ksiązeczki, które zaciekawią 5 latkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: książki dla 5 latki 01.10.10, 20:49 Kopalnia wiedzy: forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
epreis Re: książki dla 5 latki 01.10.10, 21:01 plastudiowy pamiętnik i przygody wróbelka elemelka,to książki które uwielbiają moja 2,5latka i 5latek. oprócz teho(jeśli mała temperamentna) polecam koszmarnego karolka, i książki g.kaspedke,szczególnie "bon ton" Odpowiedz Link Zgłoś
on-na Re: książki dla 5 latki 03.10.10, 12:24 A książki o szwedzkie? "Nusia i bracia łosie", "Nusia i baranie łby", "Billy jest zły", "Jabłonka Eli" - moje dziecko uwielbia (5 lat, dziewczynka ) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: książki dla 5 latki 04.10.10, 11:30 Przejdź się z córką do biblioteki, niech sobie sama coś wybierze. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: książki dla 5 latki 04.10.10, 11:39 Nie pomyślałam, że może nie chodzić o córkę, tylko prezent dla czyjegoś dziecka. Jeśli tak, to masz np. listę polecanych przez fundację "Cała Polska czyta dzieciom" książek dla tego wieku: CytatWiek 4-6 lat: Florence and Richard Atwater - Pan Popper i jego pingwiny Hans Christian Andersen - Baśnie Wanda Chotomska - Wiersze, Pięciopsiaczki Carlo Collodi - Pinokio Waclaw Čtvrtek - O gajowym Chrobotku; Bajki z mchu i paproci Astrid Lindgren - seria o Pipi Pończoszance, Emil ze Smalandii Hugh Lofting - seria o Doktorze Dolittle Kornel Makuszyński - Przygody Koziołka Matołka Małgorzata Musierowicz - Znajomi z zerówki Alan A. Milne - Kubuś Puchatek, Chatka Puchatka Renata Piątkowska - Na wszystko jest sposób #; Nie ma nudnych dni Barbara Stępniak-Wilk - Tulisia # Małgorzata Strzałkowska - Leśne głupki; Wierszyki łamiące języki Danuta Wawiłow - Wiersze Moja 5-latka uwielbia Plastusiowy pamiętnik, cała serię o Martynce (ja tego nie cierpię), wróbelka Elemelka, Kubusia Puchatka (nie tylko rygunał, ale też różne książeczki oparte o kubusiowe przygody), Dzieci z Bullerbyn, Emila ze Smalandii i Lottę z ul. Awanturników. Teraz np. czytamy "Baśnie z dalekich wysp i lądów" z kolekcji "Cała Polska czyta dzieciom". Ale generalnie korzystamy z biblioteki i dzieci same wybierają, co je interesuje. A - wszelkie małe książeczki z łamigłówkami i naklejkami są od zawsze przebojem (Gratka 5-latka, Zeszyt pięciolatka itp., teraz córka dostała "zwierzęta domowe" ale jest cała seria: www.eduarena.pl/zwierzeta-domowe,18056,p.html Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: książki dla 5 latki 04.10.10, 11:34 A my standardowo jesteśmy na etapie Baśni Andersena ( powoli zaczynam czuć się upośledzona, że nie przechodzimy dalej), Baśnie i Legendy Polskie, Muminki ( wersja mniej dojrzalsza )a i Martynka Odpowiedz Link Zgłoś
epreis Re: książki dla 5 latki 04.10.10, 12:31 e tam baśnie to podstawa. u nas też są ulubione- o dziwo bardziej przez syna niż córkę. ale oboje uwielbiają legendę o smoku wawelskim a jakiś czas temu przez ok2miesiące czytałam CODZIENNIE "brzydkie kaczątko" Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: książki dla 5 latki 04.10.10, 12:18 Ja mam synka, ale może nasze książki ją zainteresują. My teraz czytamy "Ronję, córkę zbójnika" - bardzo mu się podoba. Podobały mu się "Karolcia" i "Witaj, Karolciu" Marii Kruger. Wiele razy maglowaliśmy "Matyldę" Roalda Dahla. Hitem był "Ferdynand Wspaniały". Odpowiedz Link Zgłoś