Dodaj do ulubionych

kino 3D dla trzylatka

22.11.10, 07:51
witam, chcialam zapytac o wasze poglady i doswiadczenia jesli chodzi o kino 3D. Chcialam pojsc z coreczka do kina, ale tam tylko bajki 3D, czy nie namieszam jej, jesli pojdziemy na taka bajke? czy lepiej, zeby dziecko tak male ogladalo tylko normalne wersje.
Obserwuj wątek
    • lullanka07 Re: kino 3D dla trzylatka 22.11.10, 08:07
      Bylam z trzylatka na Shreku w 3D,tez nie bardzo odpowiadala mi ta wersja ale niestety teraz wiekszosc filmow jest w takim formacie.
      Malej film sie ppodobal tylko okulary byly strasznie duze i musialam caly czas jej trzymac.
    • camel_3d okulary beda za duze.. 22.11.10, 08:25
      nigdy nie widzaielm okularow dla dzieci..niestety..
      • bobimax Re: okulary beda za duze.. 22.11.10, 08:29
        Była moja trzylatka i było ok.
        • lupa_87 Re: okulary beda za duze.. 22.11.10, 08:40
          Ja bym nie poszła z moim trzylatkiem - za dużo wrażeń wg mnie.
    • mama_amelii Re: kino 3D dla trzylatka 22.11.10, 09:33
      Moja 4 latka bardzo che iść na 3D i pewnie niedługo pójdzie.Nie jestem pewna jak zareaguje,ale z 3 latką na pewno bym nie poszła(zreszta jako 3 latka dopiero pierwszy raz była w kinie)
    • franczii Re: kino 3D dla trzylatka 22.11.10, 09:44
      Z moim 4,5 latkiem jeszcze nie bylam na 3D chociaz jest uz doswiadczonym kinomanem, byl pirwszy raz na Madagaskarze jako niespelna 2,5latek. I 3 D niby chcialby bo widzi reklamy w tv filmow dla dzieci z podkresleniem ze 3D. A nie zabieram go bo sama kiedy bylam na seansie 3D czulam zmeczenie oczu a co za tym idzie efekt ociezalej glowy. W pierwszych kilkunastu minutach filmu mialam silny dyskomfort, czulam wrecz jak mi galki oczne chodza, nie potrafie tego dobrze opisac, cos tak, jakby moje oczy wysilaly sie zeby sie wyregulowac na odbior nietypowego obrazu. A moj maz mial jeszcze gorzej bo po seansie silny bol glowy. Nie bardzo wiemy jakby zareagowalo dziecko.
      • mithryl Re: kino 3D dla trzylatka 22.11.10, 19:25
        To jest sygnał dla ciebie zebys sprawdziła sobie wzrok. Objawy , ktore opisujesz sa typowe dla osob z wada wzroku.
        • franczii Re: kino 3D dla trzylatka 23.11.10, 13:18
          Jestem krotkowidzem od lat.
        • memphis90 Re: kino 3D dla trzylatka 23.11.10, 21:02
          Ja mam jakąś śmieszną wadę, -0.5 dpi i astygmatyzm- ale też zawsze po 3d boli mnie głowa sad
    • mw144 Re: kino 3D dla trzylatka 22.11.10, 09:51
      Mój w tym wieku nie wysiedziałby na miejscu przez cały film, tym bardziej w okularach, więc pierwszy raz na 3D był dopiero jak miał ponad 4 lata.
    • schere Re: kino 3D dla trzylatka 22.11.10, 17:30
      Wiekszość bajek jest wyświetlana także "normalnie", bo większość dzieci męczy się na seansach 3D (podobnie jak większość dorosłych, ale ci się nie przyznają smile).
      Moje dziecko(4,5 roku) za nic by nie wysiedziało w tych okularkach, a półtoragodzinna bajka w "starym" formacie to i tak dość wrażeń.
      (Praktyczna rada: dobrze jest spóźnić się ok. 20 minut co pozwoli ominąć reklamy)
    • black.joanna Re: kino 3D dla trzylatka 22.11.10, 20:24
      Ja bym nie poszła. Sama byłam na bajce 3d i myślałam, że zwymiotuję. Okropieństwo, było mi niedobrze po kilku minutach i musiałam zdjąć okulary. Nawet sobie nie wyobrażam jak mógłby poczuć się taki maluch.
    • monikaa13 Re: kino 3D dla trzylatka 22.11.10, 20:40
      W życiu nie poszłabym z 3 latkiem, 4 latkiem, 5 latkiem tez nie na film 3D. Z 3 latką i teraz obecnie 4 latką nie poszłabym nawet na normalny film do kina, pełnometrazowy. Nie puszczam jej tez takich w TV. Po pierwsze nie widze takiej potrzeby. Po drugie i tak pewnie dużo, by z tego nie zrozumiała.
      Nie widzę sensu i nie rozumiem jak 4 latek może prosic, by rodzice poszli z nim na film 3D. On w ogóle rozumie co to znaczy? Ciekawe skąd?

Sama byłam na filmie 3D i nie podobał mi się. Nie pójde więcej. Nie dość, że trzeba zaplacic kosmiczne pieniądze to jeszcze nie wiadomo do końca za co.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: kino 3D dla trzylatka 22.11.10, 20:48
      Chodze z 4,5 latka juz od pol roku, ale ona troche juz zaprawiona. Od niemowlaka chodzila ze mna na Multikinobaby, w wieku 2-3 byla przerwa, bo nie wysiedziala na dlugim seansie, a ja wolalam wyrwac sie na spokojnie.
      Od 3 roku kilka normalnych filmow, i dopiero kolo 4 roku zycia pierwszy 3W. Teraz glownie chodzimy na 3W, ale takze oprocz bajkowych tez bylysmy w iMaxie, na "Pod tafla oceanu" oraz Hubble.
      Jako mama najpierw sprawdz na poranku dzieciecym, czy wogole twoje dziecko z tych potrafiacych wysiedziec w kinie godzine, pozniej na normalna bajke, czy wysiedzi dwie godziny, a dopiero pozniej na 3D.
      Decydujac sie tez na bajke zwroc uwage, ze jesli rysunkowe to niekoniecznie jest to bajka dla dzieci. Niektore dzieci widzialam ze niezle panikowaly na niektorych bajkach, albo niektore hasla umoralniajace do nich nie docieraly.
      Jednym z najwiekszych niewypalow jakie widzialam to ToyStory3, Shrek to chyba bajka dla doroslych, .
      Zanim sie wybierzesz na jakis film zawsze mozesz sie zapytac na forum, co dziewczyny sadza na temat danego filmu,

--
      https://cdn.unicreatures.com/pet.php?id=5617059https://dragcave.net/image/ZUNG.gifhttps://dragcave.net/image/cffI.gifhttps://dragcave.net/image/GYgm.gifhttps://dragcave.net/image/vBNj.gifhttps://dragcave.net/image/lqqN.gif
      • zjawa1 Re: 22.11.10, 21:31
        To pytanie powinno byc zadane: neurologowii, okuliscie i psychologowismile Wtedy opdowiedz bylaby w 100% wyczerpujaca na temat chodzenia, z tak malymi dzieciakami do kina 3D.
        Ja tu nie chce nikogo krytykowac, bo kazdy rodzic sam odpowiada teoretycznie za zdrowie swojego dziecka, ale osobiscie nigdy nie poszlabym do kina 3D z 3 letnim dzieckiem.
    • emilka_x Re: kino 3D dla trzylatka 23.11.10, 13:39
      Niedawno szperałam o oglądaniu filmów w 3D, akurat czytałam o telewizorach i nie wiem czy ma to znaczenie czy to kino czy telewizora, ale dzieci do 6 lat nie powinny ogladać filmów w 3D, a dorosły człowiek co najwyżej 6 godziny tygodniowo, osoby z jakąkolwiek wadą wzroku, kobiety w ciąży, seniorzy, osoby z problemami zdrowotnymi ( nie napisali jakimi) nie powinny korzystać z tej technologii. Skutki uboczne oglądania w 3D to między innymi uczucie dezorientacji, zawroty głowy, zmęczenie oczu i problemy z odpowiednią postawą, nie wiem dlaczego zaburza odpowiednia postawę. Ale podkreślam że to tyczy się telewizorów, nie wiem czy tak samo ma się to do kina.
      Zanim bym poszła z dzieckiem na taki film, najpierw na sobie sprawdziłabym jak będę się czuła po takim filmie czy bajce.
      • franczii Re: kino 3D dla trzylatka 23.11.10, 15:03
        Skutki uboczne oglądania w 3D to między innymi uczucie dezorientacji, zawroty g
        > łowy, zmęczenie oczu

No dokldnie takie mialam odczucia na filmie 3D. Ja mam wade wzroku wiec jak juz ktos wyzej sugerowal to normalne objawy. W dodatku miewam chorobe lokomocyjna. Moj maz nie ma wady wzroku a po filmie mial bol glowy a i w czasie filmu doznania podobne do choroby lokomocyjnej, na ktora on nier cierpi.
        • kalina886 Re: kino 3D dla trzylatka 23.11.10, 17:24
          My byliśmy pierwszy raz na 3D z córką w tym roku jak skończyła 5 lat i to tylko dlatego, że w multikinie były bilety po 11 zł i wszystkie bajki były tylko w tym formacie - stwierdziłam, że za takie pieniądze warto spróbować.
          Okulary za duże, nie było rozmiaru dla dzieci (w Imaxie i cinema city są na 100% bo byliśmy z mężem i widzieliśmy) spadały jej co jakiś czas z nosa i musiała sobie poprawiać.
          Nie wiem czy to wina bajki (zakochany wilczek), ale córce się wogóle nie podobało.
          Ogólnie bardzo mało chodzimy z nią do kina bo wcześniej każda próba (były dwie) kończyła się tym, że córka po jakimś czasie się wyłączała, bajka przestawała ją intersować i się kręciła.
          Wolę jej coś puścićz w domu z DVD bo przynajmniej jak jej się znudzi to odejdzie i tyle.
          Przyjdzie kiedyś czas i na kino.
          • zjawa1 Re: Zawroty glowy 23.11.10, 17:57
            To, o czym wspomniano w tym watku, a wiec objawy w postaci zawrotow glowy to problemy z blednikiemsmile Oglanie filmow 3d moze doprowadzic do chwilowych zaburzen tego narzadu odpowiadajacego za sluch i rownowage. Dlatego, tez miedzy innymi nie powinno sie chodzic na takie filmy zbardzo malymi dzieciakami.
    • mamajulki05 Re: kino 3D dla trzylatka 23.11.10, 18:30
      U nas to byla tylko strata pieniazkow.Corka sie wkurzale,ze okulary za duze,ze spadaja,ze jej oczy lzawia.Ja tez sie zle czulam w tych okularch.Efekt byl taki,ze od polowy bajki ogladaja bez okularow.Pozdrawiam
      • paulinaiamelcia Re: kino 3D dla trzylatka 23.11.10, 20:27
        byłam z moją córeczką na żółwiku sammym w wersji 3d i finał był taki że wyszłyśmy po obejrzeniu niecałej połowy filmu. córka ma 3 lata i oczywiste jest że okularki są za duże, dziecko zamiast oglądać film to wyciera oczka od łez, nie wspomnę już że okularki są nie czyszczone po seansie...
    • zona_mi Re: kino 3D dla trzylatka 23.11.10, 20:59
      Primo - trzylatka w ogóle nie wzięłabym do kina, prędzej czterolatka na jakiś seans w rodzaju poranka (3-4 krótkie bajki w sumie do godziny).
      Secundo - na pewno nie na 3D, bo nawet pięciolatek moze sobie nie poradzić z dużymi okularami i na pewno nie na produkcje w rodzaju Shreka, bo to jest dla starszaków, a nie maluchów.
    • memphis90 Re: kino 3D dla trzylatka 23.11.10, 21:01
      Nie jestem przekonana, czy 3-latek widzi już stereoskopowo...
      • hanah.vic A może teatr? 24.11.10, 15:52
        A może teatr? ja byłam z młoda ostatnio ( 3 lata), przedstawienie trwało 60 min z przerwą w połowie. Młoda zachwycona. Ja unikam na razie kina ze względu na hałas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka