Dodaj do ulubionych

pasta do zębów

02.02.11, 14:05
od którego roku zycia dziecko może stosować 'dorosłą' pastę do zębów
rozumiem, ze chdozi o zawartość fluoru, ale czy sprawę moze załatwić mniejsze dozowanie pasty?

w latach 70 bywały problemy z pastą dla dzieci, czesto wiec dzieci stosowały pastę rodziców i jakoś pokolenie '70 zyje wink
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: pasta do zębów 02.02.11, 14:07
      U malucha stosuje się maluśką ilość pasty. Myślę, że jeśli dziecku odpowiada smak pasty dorosłej to może ją stosować.
      • elan-o100 Re: pasta do zębów 02.02.11, 14:25
        sa dla dzieci odpoeiwdnie pasty, nie ryzykowalambym z pasta dla doroslych, skoro jest taki wybor.
        jesli chcesz zeby dziecko przyzwyczajalo sie do "doroslego" smaku pasty, to polecam elmex 1-6 lat.
    • slonko1335 Re: pasta do zębów 02.02.11, 14:17
      Kiedyś był fajny wątek napisany przez modą mamę dentystkę. Pisała właśnie o tym iż pasty dziecięce na polskie warunki mają zbyt mało fluoru aczkolwiek trzeba się wywiedzieć czy w regionie woda nie jest fluorowana. Jak znajdę wątek to wkleję bo zdaje się, że mam gdzie s w linkowni na drugim kompie..
      • slonko1335 Re: pasta do zębów 02.02.11, 14:22
        Tamtego nie mam bo pisała go na forum rówieśniczym które się zamknęło więc nie można go otworzyć ale napisała też podobny na MD:
        forum.gazeta.pl/forum/w,566,72809372,,Pielegnacja_zebow_dzieci.html?v=2
    • marghot Re: pasta do zębów 02.02.11, 14:28
      dziękuję za linka
      poczytam smile
      • slonko1335 Re: pasta do zębów 02.02.11, 14:35
        no i zapomniałam napisać, że o wszystko to wypytałam naszą dentystkę i potwierdziła, że faktycznie teraz właśnie są takie tendencje
    • mruwa9 Re: pasta do zębów 02.02.11, 16:12
      europejskie (obowiazujace) rekomendacje - dorosla pasta ( z zawartoscia fluoru 1500 ppm) od ok. 6. roku zycia, czyli, gdy pojawiaja sie zeby stale. Mozna, oczywiscie, wczesniej, z tym, ze malutka ilosc (zreszta paste zawsze powinien dozowac rodzic, nie samo dziecko, zwlaszcza dwuletnie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka