Dodaj do ulubionych

zanim do ortopedy...

17.02.11, 10:52
mam mały problem i na razie wstrzymuję sie z ortopedą ale moje dziecko 1,8 ciagle chodzi na paluszkach. tzn może nie ciagle ale wiekszosć i to zarowno na bosaka jak i w bucikach (kazdych) Stopy ma normalnie wyksztalcone , niebolesne a mimo to preferuje taki rodzaj chodzenia. martwię sie ze cos może byc nie tak z kośćcem, ze źle sie rozwija choc tego z zewnątrz nie widać ale może to tez taka "fanaberia" u Mlodej. Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • pitu_finka Re: zanim do ortopedy... 17.02.11, 11:23
      Idź do lekarza, najpierw może do neurologa by ocenił napięcie mięśniowe. To nie musi być nic poważnego - niektóre dzieci tak mają, ale na pewno jest to wskazanie do rehabilitacji i nie ma co zwlekać (w drugiej kolejności wizyta u rehabilitanta) Długotrwałe chodzenia na palcach może prowadzić do przykurczu ścięgna Achillesa. Dużo o tym było, wrzuć w wyszukiwarkę "chodzi na palcach".

Tutaj wątek pierwszy z kolei, który znalazłam.

forum.gazeta.pl/forum/w,566,74858240,74858240,15_miesiecy_chodzi_na_palcach.html
      • lupa_87 Re: zanim do ortopedy... 17.02.11, 12:33
        Synek jest wcześniakiem. Do roku czasu był rehabilitowany min. ze względu na słabe napięcie mieśniowe (neurolog). Jak zaczął stabilnie chodzić to byliśmy na kontroli u ortopedy i wtedy już chodził na palcach, ale wszystko ok.
        Teraz niedawno znowu byłam u ortopedy (teraz ma 3,4 lat), bo dalej lata na palcach, a raczej raz tak raz tak.
        Ortopeda zbadał wszerz i wzdłuż i stwierdził, że predyspozycja ta wynika z jakiegoś tam specyficznego ukształtowania miednicy. Wykluczył od razu pozostałe przyczyny ortopedyczne i zapewnił, że z tego wyrośnie.
        Chodzenie na palcach gereralnie może mieć przyczyny: neurologiczne, ortopedyczne lub psychiczne. Zawsze zaczyna się od ortopedy sprawdzanie i warto to zrobić, żeby nie przeoczyć czegoś.
        • pitu_finka Re: zanim do ortopedy... 17.02.11, 12:45
          A ortopeda nie powiedział, że jak synek będzie "wyrastał" to w międzyczasie ścięgno Achillesa będzie się skracało? I że jak się bardzo skróci to potrzebna będzie operacja?
          • ma2ma Re: zanim do ortopedy... 17.02.11, 13:03
            ja właśnie wczoraj byłam z synem w poradni wad postawy, bo tez od kilku mcy chodzi na palcach-potrafi normalnie całą stopą, ale chętnie biega na palcach (ma 3,5r) i najpierw konsultacja u pediatry, który powiedział, że w tym wieku to już "nie powinien" wiec skierowanie i wczorajsza wizyta
            pani doktor po obejrzeniu chodzenia syna powiedziała, ze to normalne czasami tak jest i że ona nie widzi tutaj nic dziwnego czy jakiś zaburzeń, stopy ma płaskie -dobrze, do 7 roku życia maja dzieci płaskie a potem już się wykształca prawidłowo stopa-i powiedziała, że może chodzić na palach bo ćwiczy już w ten sposób mięśnie śródstopi-czyli właśnie te, które w przyszłości odpowiadają za to, że nie ma się płaskostopia. ważne było to, że potrafi chodzić też normalnie i powiedziała, żeby bawić się z nim i np. mówić teraz chodzimy na piętach, na wewnętrznych krawędziach itd...ma mu się to znudzić po jakimś czasie. Tak więc zanim pójdziesz do ortopedy to weź pod uwagę, że w większości przypadków to jest norma dla wieku, spróbuj może też z nim się tak bawić i upominaj, aby chodził całą stopą, ćwiczcie np. podnoszenie paluszkami torebki, zabawki, koca itd...może być też fajna zabawa...jeżeli zobaczysz po jakimś czasie, że nic się nie zmienia dopiero wtedy skieruj się do poradni.

Dodatkowo doktor wspomniała, że po domu dzieci powinny chodzić bez kapci-lepiej dla stopy, ale ważnym jest, aby buty czy kapcie do przedszkola byly za kostkę-aby ją usztywniać, bo potem wychodzą właśnie płaskostopia...
            • blaszany_dzwoneczek Re: zanim do ortopedy... 18.02.11, 09:19
              A czym się różni chodzenie po domu od chodzenia po przedszkolu? Nie pojmuję czemu po domu lepiej dla stopy na bosaka, a po przedszkolu to już szkodliwe i buciory za kostkę potrzebne? Czym ten ortopeda to tłumaczył??
              • ancymon123 Re: zanim do ortopedy... 18.02.11, 10:36
                Chodzi zapewne o to, ze w przedszkolu kapcie są obowiązkowe, więc skoro juz być muszą to właśnie takie wyzsze.
                Odnośnie na bosaka, to owszem, ale tylko po wykładzinach/dywanach, a nie gołej podłodze (za duże wstrząsy), albo skarpeta abs.
    • anulka20001 Re: zanim do ortopedy... 17.02.11, 13:57
      Mój ma 2 lata i od jakiegoś czasu też chodzi na palcach. W sobotę byłam u ortopedy - zbadała stawy biodrowe, kolana. stopy, poobserwowała młodego i powiedział że jest ok czyli nie ma przykurczu ścięgna Achillesa. wczoraj jednak byłam u neurologa i pani doktor powiedziała że zrobi małemu analizę chodu żeby na 100% wiedzieć które mięśnie i jak pracują. Zaleciła wysokie buty za kostkę, ortopeda zalecił miękkie, sportowe, nie usztywniające kostki.

Generalnie są z reguły rozbieżności w zaleceniach ortopedy i neurologa, ja słucham się intuicji i mój synek będzie nosił buty miękkie bo na logike jeśli nie ma jakiś większych dysfunkcji to sama widzę że lepiej mu się biegało w Addidasach niż w Bartkach za kostkę.

Kazda mama napisze ci inną radę, idź po prostu do normalnego lekarza, lepiej zapłacić za prywatną wizytę i iśc do jakiegos polecanego. U każdego dziecka co innego się sprawadza a ty sama tez musisz zdecydować konkretnie co, bo jak widzisz w moim przypadku każdy lekarz ma inne zalecenia. Generalnie neurolodzy 'lubią' sztywne buty - ortopedzi przeciwnie, tak wynika z moich obserwacji.
    • mamaola2 Re: zanim do ortopedy... 17.02.11, 14:13
      mój syn obecnie 5 lat biegał co jakiś czas na palcach do ok. 4 roku życia, też chciałam iść do ortopedy, ale na bilansie 4 latka pediatra nie stwierdził odchyleń, stwierdził po prostu że młody ma taki nawyk, młody jest bardzo ruchliwy wręcz nadpobudliwy, więc od czasu do czasu podczas biegania można było takie zjawisko u niego zaobserwować
      Dodam że odkąd zaczął chodzić do przedszkola chodzenie na palcach zanikło zupełnie
      Ale jeśli masz się martwić to poszukaj dobrego lekarza i skonsultuj to co cię niepokoi
    • judytka01 Re: zanim do ortopedy... 17.02.11, 22:40
      Radzę udać się do fizjoterapeuty i to dobrego, najlepiej z dyplomem metody vojty lub Bobath.
      • lupa_87 Re: zanim do ortopedy... 18.02.11, 08:44
        "Radzę udać się do fizjoterapeuty i to dobrego, najlepiej z dyplomem metody vojty lub Bobath"
        A wytłumaczysz dlaczego sama - bez diagnozy i zaleceń ortopedy lub neurologa - ma się udać do rehabilitanta?
        Do fizjoterapeuty kierują lekarze, w przypadku stwierdzonych problemów neurologicznych czy ortopedycznych, a póki co autorka nie wie nawet z czego wynika chodzenie na palcach.
        • ancymon123 Re: zanim do ortopedy... 18.02.11, 10:39
          Matoda Vojty jest metodą bez wyraźnych efektów za to przynosząca wiele bólu dziecku. I tłumaczenie, ze to nie ból a złość na zmiane przyzwyczajeń jest jak dla mnie bez sensu.
          Był na ten temat bardzo obszerny artykuł.
          • yogisia do ancymon123 18.02.11, 19:41
            > Matoda Vojty jest metodą bez wyraźnych efektów
            > Był na ten temat bardzo obszerny artykuł.

I na podstawie jednego artykułu tak twierdzisz?
        • judytka01 Re: zanim do ortopedy... 18.02.11, 23:11
          Do lekarza nie zaszkodzi iść ale warto też zasięgnąć opinii innego fachowca - fizjoterapeuty. Napisałam "dobrego" czyli takiego który zna się na jednej z metod zajmujących się typowo dziećmi. Z własnego doświadczenia i moich licznych znajomych polecam w Krakowie na Prochowej przychodnie, na wizycie bada dziecko lekarz po czym zaraz idzie się do rehabilitanta na ćwiczenia. Takie leczenie przynosi efekty.
          • judytka01 do ancymon 18.02.11, 23:18
            Nie zgadzam się z opinią bólu. Dziecka to nie boli tylko "wymusza" na nim właściwe ustawienie części ciała, przeciwne do wadliwego. Ponadto czy średnio intensywny ucisk palcem może boleć?? Ta metoda jest najbardziej skuteczna, więc nawet jeżeli jest dla dziecka z jakichś względów nie wygdna to jednak cel uświęca środki, a zdrowie dziecka jest w tym momencie najważniejsze. Ta metoda pomogła nam i wielu innym dzieciom od znajomych.
            • listopadowka2008bis Re: do ancymon 18.02.11, 23:36
              idz do ortopedy, a nawet dwoch i tyle. Jesli oni uznaja, ze problem nie jest po ich stronie, to powiedza ' prosze udac sie do neurologa'. I po sprawie.
    • frestre Re: zanim do ortopedy... 18.02.11, 23:43
      u koleżanki synka chodzenie na palcach jest spowodowane zmiejszonym napięciem w nogach. Chodząc na palcach wzmacnia to właśnie napięcie. Ogólnie nie lekceważ i zasięgnij porady najlepiej fizjoterapeuty lub rehabilitanta, gdyż takie osoby mają dużo doświadczenia w tych kwestiach!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka