Dodaj do ulubionych

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kasku?

03.03.11, 12:28
Drogie mamy, jak już pisałam w innym wątku synek stał się posiadaczem laufrada. I teraz chcąc, nie chcąc czas zakupić kask i ochraniacze. Podpowiedzcie, ponieważ w ogóle się nie orientuję w temacie jakie kask będzie najlepszy. Na co zwrócić uwagę, oprócz rozmiaru no i wyglądu. Może jakaś firma jest najlepsza? Patrzyłam na allegro i ceny wahają się od kilku!!! do kilkuset złotych. Jaki wybrać najlepszy, aby spełniał swoje zadanie, poradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Na co zwrócić uwagę przy wyborze kasku? 03.03.11, 12:40
      ja mam kupiony w tchibo.. w sumie sprawdzalem kilka fir, te tansze i te drozsze..roznicy wielkiej nie ma.
    • ancymon123 Re: Na co zwrócić uwagę przy wyborze kasku? 03.03.11, 14:05
      U mnie to samo, laufrada zamówiłam w tym tygodniu na allegro, ale kask to chyba trzeba zmierzyć, więc wybieramy sie do Decathlonu. Myśle, ze tam nawet najtańszy model będzie ok. Na pewno nie moze byc ani za duzy, ani za mały.
    • lula_p Re: Na co zwrócić uwagę przy wyborze kasku? 03.03.11, 14:20
      zdecydowanie trzeba zmierzyć. Kask musi dobrze, stabilnie trzymać sie na głowie, musi też być wygodny. Powinien mieć regulację obwodu, żeby można było zakładać na czapkę (tylko cienitką bawełnianą, kominarkę podkaskową, albo buff) albo na gołą głowę. Firma jest drugorzędna. My mamy jakiś no name z decatholnu, ale po obejrzeniu i przymiarce dużo bardziej nam pasował niż markowy.
      • mozyna Re: Na co zwrócić uwagę przy wyborze kasku? 03.03.11, 21:52
        Np. na dopasowanie do rozmiaru i ksztaltu glowy, regulacje zapiec, ilosc otworow wentylacyjnych...
    • gardenia_nowak Re: Na co zwrócić uwagę przy wyborze kasku? 03.03.11, 18:47
      Proponuję jakiegoś producenta wyspecjalizowanego w akcesoriach rowerowych. My mamy Kellys, kosztował w rowerowym sklepie stacjonarnym około 70 zł, ale w necie widziałam ceny od 50 zł.
    • annek2 Re: Na co zwrócić uwagę przy wyborze kasku? 04.03.11, 11:02
      Dzięki za odpowiedzi, dzisiaj jadę się rozejrzeć za jakimś kaskiem. Do Decathlonu mam niedaleko, więc chyba od tego zacznę , chociaż obawiam się, że wyboru wielkiego może jeszcze nie być, bo sezon jeszcze się nie rozpoczął.
    • ponponka1 Obwod glowki :) 04.03.11, 15:38
      www.aktywnysmyk.pl/content/66-pomiar-obwodu-glowki-i-wybor-rozmiaru-kasku-dla-dziecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka