Dodaj do ulubionych

Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie

11.03.11, 20:32
możecie coś polecić coś w co i Wy z przyjemnością gracie a nie tylko dziecko. U nas króluje Jenga uwielbiamy ją wszyscy, lubimy też żabki(kiedyś pchełki to były-teraz żabki wskakujące do wiaderka). A pozostałe, cóż są śmiertelnie nudne albo już mi się znudziły....
Obserwuj wątek
    • koza_w_rajtuzach Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 11.03.11, 20:46
      My dzisiaj graliśmy w Zgadnij kto to. Spoko gra, głównie dlatego, że szanse są wyrównane. Czasem wygrywam ja, czasem córka, forów żadnych jej nie daję wink.
      Wcześniej graliśmy w Kiki Ricky, ale już nam się znudziła ta gra wink.
      • slonko1335 Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 11.03.11, 20:49
        O kIcky Ricky jeszcze trawię ale Wyprawa po echo, Grzybobranie czy Moje pierwsze monopoly to jakiś dramat...
        • koza_w_rajtuzach Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 11.03.11, 21:08
          No to może spróbujcie z tą grą "Zgadnij kto to". Mi wydawało się, że to jakaś głupia gra, ale córa dostała w prezencie na gwiazdkę i od tej pory dość często w nią gramy. Mamy tą allegro.pl/gra-zgadnij-kto-to-ekstra-elektroniczne-hasbro-w24-i1482011499.html
          Póki córka nie umie jeszcze czytać, to gramy tylko z tablicą ze zwierzątkami, ale to nam nie przeszkadza, na razie to wystarcza wink.
          Ogólnie to gra polega na tym, że każdy z graczy zaznacza sobie jedno zwierzątko, a potem trzeba próbować odgadnąć co zaznaczył drugi gracz. Kto pierwszy do tego dojdzie ten wygrywa. Pierwsze pytanie dotyczy opisu zwierzątka (np. czy to zwierzę ma skrzydła) i zasłania się te zwierzęta, które do tego opisu nie pasują, a drugie pytanie to jest próba odgadnięcia zwierzęcia (np. czy to jest kotek?). Jeśli się nie odgadnie to jest kolej drugiego gracza i tak naprzemiennie. W sumie fajna gierka smile.
          • slonko1335 Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 11.03.11, 21:17
            Mieliśmy podróbę ze zwierzątkami z Pepco ale się rozpadła. To faktycznie była całkiem fajna gra i przy planszy ze zwierzętami bardzo edukacyjna.
            Mam zbunkrowanego w szafie Blokusa z promocji poświątecznych, jest bardzo fajny podobno i dla dorosłych, ale na razie nie dostanie, jutro ma urodziny to pewnie kilka nowych gier będzie-na pewno Spadające Małpki bo zamówiła u cioci.
      • kanna Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 21.03.11, 12:45
        E, w zgadnij kto da się w trzech ruchach wygrac, tylko trzeba dac w pytaniu wiecej atrybutów niz 1.
    • plusimisi Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 14.03.11, 20:13
      Monopoly z bankomatem na kartę, Tumblin Monkeys- Małpki spadają z palmy, tic-tac Bingo
    • monikaa13 Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 14.03.11, 20:17
      Monopol.
    • panna.w.drodze Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 14.03.11, 20:20
      gry-planszowe.net/category/gry-dla-dzieci/
      może tutaj coś znajdziesz? ale mam ochotę w coś pograć smile
    • mala-mila Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 15.03.11, 12:08
      monopoly z bankomatem i scooby doo gdzie jesteś - zasady jak w chińczyku ale naprawdę wciągasmile

mąż jeszcze lubi grać w lego lunar smile
    • mama-ola Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 15.03.11, 12:13
      Ja lubię memo, domino i makao.
    • karynk Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 16.03.11, 16:28
      pędzące żółwie
      www.planszomania.pl/image/zolwiepedzace.jpg
      • rolly_mo Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 17.03.11, 11:23
        Właśnie dziewczyny, czy mozecie mi napisać na czym polega gra "Pędzące żółwie"? Zbiera rewelacyjne opinie, ale wszędzie jest taki ogólny opis z pudełka, a chciałabym wiecej szczegółów, bo też szukam jakichś planszówek dla córy, gdyż z większosci juz powyrastała, a nie chcę wyrzucić kasy w błoto.
      • xhon Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 24.03.11, 14:36
        też polecam pędzące żółwie
        a inne sprawdzone propozycje to np.
        Skubane Kurczaki (chociaż to od 4 lat)
        www.planszomania.pl/dla-dzieci/2144/Skubane-kurczaki.html
        Zwierzak na zwierzaku (też już od 4)
        www.planszomania.pl/dla-dzieci/2955/Zwierzak-na-zwierzaku.html
        można też spróbować znaną Jengę albo Make'n'Break tyle że bez ograniczeń czasowych

pozdrawiam
    • kws Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 17.03.11, 10:22
      polecam Pędzące żółwie. Wyścig do sałaty. - mój 5 latek uwielbia i dorośli tez się super bawią...gramy w trudniejszą wersję + własne modyfikacje wydłużajace trasę tongue_out
    • maderta Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 17.03.11, 11:20
      Z planszowych to lubię Grzybobranie, a poza tym to podoają mi się gry na ps2 z użyciem kamerki eyetoy.
    • halapta Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 17.03.11, 11:22
      Z pięciolatkiem chrześniakiem to ja już w Super Farmera i Skubane kurczaki grałam. Fajne bo dziecku już może kumać bazę i dorosły nie wynudzi się przy infantylnych grach.
    • belleb Farmer, Pędzące żółwie 21.03.11, 12:19
      Nasze ulubione to Farmer (polecam wydanie z Egmontu, co prawda sporo droższe, ale świetne pod względem graficznym) i Pędzące żółwie (dla pięciolatka największa trudność to nieujawnianie, który żółw jest jego). Niecierpię gry Pluszaki Rozrabiaki - kompletnie bez pomysłu. Grzybki są już za łatwe... Ogólnie - szukam nowych pomysłów, w co by tu jeszcze pograć. I nie mogę odżałować, że nie mam bieżącego dostępu do gier firmy Orchard Toys, dostępnych w Wlk.Bryt. i w Irlandii. Ostatnio zniknęły z Amazona - kiedyś było ich tam sporo i po cenach lepszych niż na stronie macierzystej producenta, ostatnio posucha. A gry są ciekawe, fajne graficznie.
      • magdalenna224 Re: Farmer, Pędzące żółwie 22.03.11, 15:45
        Wiekszość gier planoszych, jak wynika z mojego doświadczenia, to średnio edukacyjne a do tego totalnie kiepsko wykonana zabawki. Mattel produkuje cala mase gier i nie dosc, ze ich cena jest zawrotna, to sposob wykonania pozostawia wiele do zyczenia.
        Zastanawiam sie nad zabawami z komputerem, w internecie. Macie jakis doswiadczenia?
    • inezz11 Re: Monopol.-super.:) 22.03.11, 16:41
      my bardzo lubimy grac w Monopol dla 5-latk ów...Super gra dla całej rodzinki, bardzo rozwijająca i przy tym dziecko uczy sie dodawać i odejmowac..naprawde polecamsmilesmile
    • agnopka Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 27.03.11, 11:54
      Moja pięciolatka uwielbia "Zgadnij kto to" i nam się ta gra też nie nudzi na szczęście. Dokładam również swój głos do fanów Pędzących żółwi.
      Bardzo dobrze z pięciolatkiem gra się już w Superfarmera, polecam najbogatszą wersję de Lux - fajne figurki i szata graficzna sprawiają, że dzieciaki chętniej grają
      www.dzieckowcentrum.pl/superfarmer-de-lux---gra-granna-cat-17-id-365.aspx
      Jeśli ktoś lubi zagadki logiczne, to polecam serię Smart Games. Można je układac samodzielnie, ale można i w kilka osób szukając "alternatywnych rozwiązań".
      Dla chłopców świetna jest Blokada lub Piraci.

Polecam też nową serię gier Trefl: Matematyczne safari, Sylaby i Jeżyki
      www.dzieckowcentrum.pl/jezyki-trefl-gra-planszowa-strategiczna-cat-16-id-700.aspx
      Ładne graficznie, dobrze zrobione jakościowo. Dobra zabawa z edukacją w tle smile

Agnopka
      • tijgertje Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 27.03.11, 15:37
        My lubimy Jenge oczywisciewink A Poza tym :
        Pedzace zolwie,
        Zgadnij, kto to
        Labirynt Mini (maz nie lubi, mlody wszystkich ogrywawink )
        Hooop z Granna
        Junior monopoly
        Wilki i owce
        Triominos junior
        • magdalenna224 Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 30.03.11, 10:46
          a gry komputerowe? albo na komputerze? pozwalacie dzieciom?
          • mondovi Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 30.03.11, 11:30
            gram razem z synem w: www.addictinggames.com/fireboyandwatergirl.html, fajna gra dla dwóch osób, gdzie trzeba współpracować. Pozwalam synowi grać na komuterze, bardzo lubi serię Pluszaki.
            • magdalenna224 Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 01.04.11, 09:57
              Faktycznie! dodane do zakładek, chociaz bardziej mi niz dziecku sprawilo to frajde ;l)))) ja znam jeszcze serwisy www.ciufcia.pl - bardzo proste i smieszne, ale zaraz edukacyjne. Pozatym, mozna w tym czasie szybko ogarnąć dom, bo dziecko może samo sie bawić; )))

mondovi napisała:

> gram razem z synem w: www.addictinggames.com/fireboyandwatergirl.html, fajna gra dla dwóch osób, gdzie trzeba współpracować. Pozwalam synowi grać na komuterze, bardzo lubi serię Pluszaki.
      • kacja321 Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 24.07.11, 12:19
        grryizabawy.blogspot.com/
        polecam coś o grach i zabawach wink
    • mondovi Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 30.03.11, 11:26
      oprócz planszówek(standardowo - grzybobranie, chińczyk), gramy po prostu w karty - wojnę, kuku, makao.
      • magdalenna224 Re: Jakie gry dla pięciolatka i Wy lubicie 18.04.11, 11:06
        i w wojnę! smile najlepsza gra karciana heheh
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka