Dodaj do ulubionych

Czy to jest normalne raczkowanie ?

28.03.11, 12:26
Córka ma 11 m-cy od niedawna raczkuje ale robi to tak że zrobi kilka kroków i zaraz potem siada, lewą nogę ma ustawioną prawidłowo natomiast prawa jest pod pupą i jak siada to na tej nożce, czasami tez "jedzie" na tej pupie trochę to wygląda tak jakby zapomniała że ma prawą nóżkę. Poza tym rozwija się super. Nie wiem czy to normalne ?
Obserwuj wątek
    • 18_lipcowa1 Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 12:27
      Moja córka tak się przemieszała- miała obniżone napięcie mięśniowe.
      • heca7 Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 12:40
        Moja córka tak raczkowała i nic jej nie było. Taki stylwink
        • emitka1.1.9 Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 12:53
          dokladnie, moja kuzynka w takim wlasnie stylu raczkowala i nic jej nie dolegalo.
          jesli jednak masz watpliwosci, zapytaj lekarza, bedziesz spokojna smile
          • 18_lipcowa1 Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 13:37
            Nie wiem czy to dobre stwierdzenie że '' nic nie dolegało'' , że ''taki styl'' bo nie jest to normalne raczkowanie.
            • sotto_voce Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 18:22
              To nie jest normalne czworakowanie, warto odwiedzić neurologa albo lekarza rehabilitacji. Warto, bo zaniedbana asymetria może potem powodować różne komplikacje (np. wady postawy). Niestety wielu pediatrów bagatelizuje takie problemy albo w ogóle nie ogląda dzieci w ruchu.
            • heca7 Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 18:35
              Ja wiem Lipcowa ,że odkąd urodziłaś pierwsze dziecko znasz się na wszystkim ale zapewniam Cię, że w przypadku mojego I dziecka było to normalne tongue_out Chodzić samodzielnie zaczęła w wieku 9m, 3 tyg. bez niczyjej pomocy( jeszcze tego by brakowało żebym zgarbiona za nią łaziła) teraz jest w II klasie i nie ma żadnych problemów, ba! jest najlepszą uczennicą.
              Pozostała dwójka tak nie raczkowała , w tym jedno w ogóle nie raczkowało!
              Ale cóż, Ty pewnie znasz się lepiej niż ja matka trójki dziecitongue_out
              Co innego sprawdzić u lekarza czy wszystko ok, a co innego stawiać wirtualną diagnozę, no chyba że jesteś lekarzem.
            • atrapcia Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 29.03.11, 20:46
              I jak tam mała lipcowa? Chodzi już? Jak z tym napięciem teraz? smile
    • w_miare_normalna Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 13:31
      normalne smile
    • obasic Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 13:36
      O ile dobrze zrozumiałam styl poruszania, to zapewne nie jest to typowe raczkowanie, raczkownaie to tak jakby szło czworonożne zwierzątko - na wszystkich łapkach - naprzemiennie . Wtedy jest to najwłaściwsze i ma pozytywny wpływ na rozwój mózgu, a dokładnie na współpracę obydwu półkul. Część dzieci tak się właśnie porusza z podwiniętą nóżką. A jak raczkuje po dywnie/wykładzinie, tam gdzie nie jest ślisko i wówczas już jest gorzej "jechać" na pupie? Może unikać śliskich podłoży? Warto by było trochę popracować nad maluszkiem dla ww. korzyści.
      • jomat Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 13:50
        Mój synek dokładnie tak samo rozpoczął przemieszczanie się i był to pierwszy etap do raczkowania tego dosłownego tj. na kolankach i rączkach i do późniejszego chodzenia. W ogóle mnie to nie niepokoiło i nie zastanawiałam się czy to normalne czy nie. Tyle tylko, ze synek miał wtedy 6,5 m-ca. Myślę, że to jest metoda Twojej córci na przemieszczanie, za chwilę wstanie i pójdzie. Moim zdaniem nie ma się co przejmować - każde dziecko rozwija się w innym tempie: Młody zaczął chodzić (a nawet biegaćsmile ) jak miał 11 m-cy, a moja siostrzenica gdy miała 16 jeszcze się bała "puścić"wink za to gadała jak starasmile Nie przejmuj się!
      • kocio-kocio Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 14:15
        Dokładnie tak.
        Znam dwóch chłopaków, którzy nie raczkowali, tylko poruszali się w ten sposób.
        Jeden ma 28 lat, drugi 16. Wtedy nikt się tym nie przejmował. Dzisiaj obaj są ciężko dyslektyczni i mają inne problemy neurologiczne.
        Ja bym poszła do neurologa, szczególnie, że młoda w ogóle późno zaczyna eksperymenty z poruszaniem.
    • pysia_35 Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 13:50
      mój synek też tak na początku raczkował a po jakis 4-5 tygodniach zaczął "poprawnie". Ja bym sie nie martwiła...
      • mak-111 Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 19:40
        pewnie mozna to nazwac raczkowanie, ale nie jest to poprawny sposob. nawet jesli jakies dziecko tak sie przemieszczalo i teraz nic mu nie jest nie oznacza to, ze jest to dobre. raczkowanie prawidlowe jest wtedy gdy wykonywane ruchy naprzemienne sa symetryczne. dzieki takim ruchom nie tylko lepiej rozwija sie motoryka, ale i caly UN.
        • olcia71 Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 22:40
          Nie jest to raczkowanie, ale nie jest to patologia. Dzieci często wybieraja taki sposób przemieszczania jak im tak wygodnie. W moim domu panele i mała też tak sie przemieszcza. Dla spokojnosci skonsultowałabym z lekarzem,a ponizej wypowiedź fizjoterapeuty w tej wlaśnie sprawie wink Oczywiście, że poprawne raczkowanie jest korzystne dla rozwoju i tp itd ale nie wszystko dzieje sie książkowo przecież a zadna to patologia, bez przesady! Niektórzy to głupoty wypisują...
          forum.gazeta.pl/forum/w,1017,114652765,114743261,Re_Panie_Pawle_prosze_o_rade.html
    • olcia71 Re: Czy to jest normalne raczkowanie ? 28.03.11, 22:44
      I jeszcze jeden link do wypowiedzi specjalisty w takiej samej sprawie.
      forum.gazeta.pl/forum/w,1017,114092654,115049178,Re_slizganie_sie_na_pupie_zamiast_raczkowania.html
    • joshima A czy to jest forum o niemowlętach ? 28.03.11, 22:49
      msarnecka napisała:

> Córka ma 11 m-cy od niedawna raczkuje ale robi to tak że zrobi kilka kroków i z
      > araz potem siada, lewą nogę ma ustawioną prawidłowo natomiast prawa jest pod pu
      > pą i jak siada to na tej nożce, czasami tez "jedzie" na tej pupie trochę to wyg
      > ląda tak jakby zapomniała że ma prawą nóżkę. Poza tym rozwija się super. Nie wi
      > em czy to normalne ?
      • olcia71 Re: A czy to jest forum o niemowlętach ? 28.03.11, 22:53
        Nie, ale skoro dla rodziców mających MAŁE DZIECI, ktore pewnie kiedys były niemowlętami to chyba nie jest az tak duze nieporozumienie... Moja mała ma 15 miesiecy a wciąż sie tak przemieszcza... A ja zagladam na przemian to na to forum to na niemowlaki, bo to jakby etap posredni, prawda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka