Dodaj do ulubionych

2.l soku dziennie

24.04.11, 19:27
Pytanie z serii 'a dziecko koleżanki', niby nie zdarza mi się ale potrzebuję opinie zwrotnej..

Dzieć 15 m-cy wypija dziennie 6-7 butelek po 300ml. soku (domowej roboty takiego np. marchew + jabłko + banan + troszkę wody) + oczywiście jakieś tam mleko i herbatki dodatkowo. Powiedziałam jej, że to dużo i niebezpiecznie bo chyba pije dość często, żeby takie ilości ogarnia, ale usłyszałam, że "jak pije to widocznie chce mu się pić a sok zdrowy bo domowy". Dodam, że dziecko szczupłe nie jest (ale to już mniej ważne).

Co Wy myślicie?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: 2.l soku dziennie 24.04.11, 19:41
      myslicie, ze za chwile bedzie placz, ze prochnica i ze to z pewnoscia slabe geny..
      Palnac rodzicow w glupie lby to malo. tak z premedytacja okaleczac wlasne dziecko..to powinno byc karalne.
    • budzik11 Re: 2.l soku dziennie 24.04.11, 19:53
      leneczkaz napisała:

> Powiedziałam jej, że to dużo i niebezpiecznie

Ale o co ci chodzi - że pije dużo, czy że pije dużo soków (węglowodany) czy właściwie na czym to niebezpieczeństwo polega wg ciebie?
      • leneczkaz Re: 2.l soku dziennie 24.04.11, 19:57
        7 butelek (niekapków) soku dziennie jest wg. Ciebie ok?
        • budzik11 Re: 2.l soku dziennie 24.04.11, 20:17
          leneczkaz napisała:

> 7 butelek (niekapków) soku dziennie jest wg. Ciebie ok?

Nie, nie ok, dlatego moi prawie w ogóle soków nie piją, ale koło pióra mi lata czym inni poją swoje dzieci, a ty widać bardzo przejęłaś się tym dzieckiem. I ponawiam pytanie, co cię tak martwi - zagrożenie próchnicą, otyłością, czy że to nadmierne pragnienie jest objawem cukrzycy, czy co?
          • leneczkaz Re: 2.l soku dziennie 24.04.11, 20:50
            Chodzi o sam fakt.. Czysto informacyjnie. Zagrożeń widzę wiele i je matce zasugerowałam a ona mnie wyśmiała i jej zdanie poparła inna koleżanka.. Nic z tym nie zrobię, bo dzieć nie mój ale chciałam się upewnić, czy nie wyolbrzymiam zagrożeń (wymieniłaś wszystkie).
            Poza tym może przeczyta to jakaś inna mama i się zastanowi...
    • gemmavera Re: 2.l soku dziennie 24.04.11, 20:08
      leneczkaz napisała:

> Dodam, że dziecko szczupłe nie jes
      > t (ale to już mniej ważne).

To wlaśnie JEST ważne.
      Moim zdaniem taka ilosc to przegięcie. Problemy, jakie mogą sie pojawić - próchnica, nadwaga, biegunki.
      Tak na szybko wyguglałam:
      W diecie małych dzieci należy zwrócić uwagę na częstotliwość wypijanych soków. Zbyt duża podaż soków w diecie dziecka jest prostą drogą do nadwagi i otyłości, gdyż soki zawierają duże ilości łatwo przyswajalnej energii w postaci cukrów prostych, głównie fruktozy. Zbyt duże spożycie fruktozy dodatkowo według ostatnich badań może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu II a także stłuszczenia wątroby. Lepiej jest, zatem spożywać świeże owoce, które zawierają też spore ilości błonnika pokarmowego, który chroni nas przed wieloma zaburzeniami w organizmie. Podając soki między posiłkami możemy doprowadzić do tego, że nasz maluch nie będzie miał apetytu na zjedzenie podstawowego posiłku w ciągu dnia. Należy pamiętać, że soki nie służą do gaszenia pragnienia, nie zastępują wody w żywieniu.

www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/cc39cc65-4461-4b44-bdad-25e02d87645d
    • julka1967a Re: 2.l soku dziennie 24.04.11, 22:33
      Duże pragnienie może być objawem choroby np. cukrzycy.
    • lilka69 pewnie, ze za duzo! 24.04.11, 22:43
      nawet dla dorsolego a co dopiero dla dziecka!
      nie samym sokiem sie zyje!
      1 butelka to dla mnie max- i zima i latem.
      • paliwodaj Re: pewnie, ze za duzo! 25.04.11, 01:18
        a dlaczego jej nie wydrukujesz tych wiadomosci z internetu i nie wreczysz do reki, wraz z zaznaczeniem wiarygodnego zrodla
        I to w taki sposob zeby kolezanka sie nie zbuntowala, powiedz ze znalazlas to przypadkiem i ze moze ja zainteresuje
        Wylewanie swoich madrych postow na forum w najmniejszym stopniu kolezance nie pomoze, a to ze 15 miesiecznik do najszczuplejszych nie nalezy o niczym jeszcze nie swiadczy
        • lilka69 Re: pewnie, ze za duzo! 25.04.11, 14:45
          ja to uwazam, ze kazdy robi jak chce... ma za przeproszeniem w nosie czyjes dzieci. ale 1 butelka soku dziennnie moim zdaniem starczy smile
          • lilka69 Re: pewnie, ze za duzo! 25.04.11, 14:45
            mialo byc mam.
    • joshima Re: 2.l soku dziennie 25.04.11, 14:56
      Ja bym się martwiła, gdyby moje dziecko wypijało tyle jakiegokolwiek płynu. Nawet jeśli byłaby to tylko woda. To może świadczyć np o cukrzycy.

Owszem domowe soki uważam za zdrowsze niż kartonikowe podróby, ale nie sądzę, żeby dało się je zrobić bez cukru, tak więc taka ilość cukru dziennie nie może pozostać bez uszczerbku na zdrowiu. Z resztą nadmiar płynów w ogóle jest niezdrowy.
      • tempera_tura Re: 2.l soku dziennie 26.04.11, 12:57
        To ciekawe..... Nadmiar wody może być szkodliwy? O jakie płyny Ci chodzi?
        Zwiększone pragnienie może być objawem choroby ale samo w sobie picie nie jest szkodliwe.
        • joshima Re: 2.l soku dziennie 26.04.11, 14:12
          tempera_tura napisała:

> To ciekawe..... Nadmiar wody może być szkodliwy?
          Tak może być, niestety. Całą ta woda musi być przepuszczona przez organizm. Przepompowana i odfiltrowana i zupełnie bez potrzeby obciąża organizm.
    • mama-ola Re: 2.l soku dziennie 26.04.11, 13:23
      Sok może i zdrowy, ale kaloryczny. Przecież owoce mają mnóstwo cukru. Woda zdrowsza.
    • marghot Re: 2.l soku dziennie 26.04.11, 13:30
      owoce są zdradliwe, bo zawierają dużo cukrów, weglowodanów

osoby dorosle będące na diecie owocowej potrafią przytyć - wlasnei przez te 'cukry'

moze lepiej podawac oprocz sokow owocowych, takze warzywne i nauczyc dziecko pic wode

jak moja corka wypija szklanke soku dziennie to mi sie to wydaje spora iloscia wink
    • mikams75 Re: 2.l soku dziennie 26.04.11, 22:01
      dla mnie to nie jest normalne, moje dziecko to by juz nic nie zjadlo, dla niej szklaneczka soku marchewkowego, domowego to juz posilek.
      Ale znam jedno dziecko, ktore podczas mojej dwugodzinnej wizyty wypijalo litr rozwodnionych sokow. Teraz to zdrowa 10-latka, ale pila jak smok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka