Dodaj do ulubionych

sucha skóra

04.05.11, 11:56
Mój synek(14msc) od kilku msc ma bardzo suchą skóre,tylko miejscami ,szczególnie na buzi ,rączkach i troche na nóżkach.Oliwka nie nawilża zbyt dobrze.Możecie polecić jakiś dobry krem lub mleczko nawilzające w przyzwoitej cenie?
Obserwuj wątek
    • joshima Re: sucha skóra 04.05.11, 12:01
      A nie ma jakiejś alergii? Może lepiej, żeby zobaczył to lekarz?
    • blaszany_dzwoneczek Re: sucha skóra 04.05.11, 12:01
      U nas pomogło Emolium - krem specjalny. A najbardziej pomogło zaniechanie codziennych kąpieli. Odkąd kąpiemy córkę co 2-3 dni jest dużo lepiej.
    • amulka1987 Re: sucha skóra M 04.05.11, 12:14
      Mleczko intensywnie nawilżające Nivea nutri sensitive i kąpiel w emoliumsmile U nas pomaga. Lekarz twierdzi, że suchośc skóry mojego dziecka jest spowodowana porą roku, (zaczęło się jesienią). Odkąd przyszła wiosna i mały jest lżej ubierany jest zdecydowanie lepiej. A mleczko z nivei jest rewelacyjnesmile
      • leneczkaz Re: sucha skóra M 04.05.11, 12:20
        My też mamy suchość 'zimową' (i ja i syn). Kąpiemy się w Oilatum lub tańszym Oilanie. Smarujemy piekącym Balneum. Pomaga.
    • ponponka1 Re: sucha skóra 04.05.11, 12:49
      Jak czesto jest kapany? Woda lub woda + mydlo bardzo wysusza skore. U nas pomoglo zredukowanie kapieli - raz na tydzien i smarowanie tlustym kremem (nie nawilzajacym ale tlustym) po miesiacu skora sie unormowala. Teraz smarujemy normalnym kremem ale kapiel ciagle raz w tygodniu.
      • claphands Re: sucha skóra 15.06.11, 11:33
        Nie rozumiem jak można dziecko kąpać raz w tygodniu. Zgodzę się, że mydło i twarda woda wysuszają skórę, ale po to są emolienty, żeby móc temu zapobiec w czasie kąpieli i po niej. Jeśli dziecko ma suchą skórę, to do kąpieli trzeba używać specjalnych płynów właśnie z emolientami, albo myć kostką dermokosmetyczną, która wygląda jak zwykłe mydło, ale nie wysusza skóry, tylko myjąc jednocześnie nawilża.

Jakoś nie wyobrażam sobie kąpać moje dzieciaki raz w tygodniu. Poza tym co ja miałabym z nimi robić na co dzień, żeby się nie wybrudziły smile
        • lupa_87 Re: sucha skóra 15.06.11, 11:40
          Kup albo kosmetyki z mocznikiem (np. tani oxedermil) albo emolienty (np. tani oilan). Nam jednak dermatolog bardziej zalecał mocznik.
          • egraczyk Re: sucha skóra 09.01.12, 12:37
            a może jakieś kosmetyki na bazie kokosa? Tutaj można poczytać o własciwościach odzywczych tego owocu i zobaczyc, które kosmetyki go w sobie zawierają: wodakokosowa.wordpress.com/2012/01/06/kokosowe-sos-w-karnawale/
            • tomaszek21_6 Re: sucha skóra 22.04.12, 11:47
              słuchaj może poszukaj zastępczych produktów do pielęgnacji, ja się na tym nie znam, ale chodzi mi o coś w tym stylu luszczycaleczenie.net.pl/2012/03/27/mydla-szampony-emulsje-i-kremy/
        • ponponka1 Re: sucha skóra 15.06.11, 12:40
          claphands napisała:
          >
          > Jakoś nie wyobrażam sobie kąpać moje dzieciaki raz w tygodniu. Poza tym co ja m
          > iałabym z nimi robić na co dzień, żeby się nie wybrudziły smile

Wszystko zalezy od priorytetow. Jesli dla Ciebie wazniejsza jest codzienna kapiel niz skora (i kapiele w olejkach) to twoj wybor. Moja mala jest KAPANA raz w tygodniu. Myta jest codziennie (twarz, podwozie, stopy, rece, zeby). Ma sucha skore, dlatego kapiel jej szkodzi. Brudna spac nie chodzi, uwierzmi. Sa inne niz kapiel sposoby umycia dziecka smile
          • claphands Re: sucha skóra 15.06.11, 22:44
            Skóra moich maluchów jest dla mnie bardzo ważna. Tym bardziej, że synek jest atopikiem, a córeczka ma suchą skórę. Mimo tego nie zrezygnowałam z codziennej kąpieli dzieciaków, tylko nauczyłam się jak to robić, by im nie zaszkodzić. I wierz mi... nie powiedziałbyś, że mają jakieś problemy ze skórą (choć synek jeszcze niedawno dość ciężko przechodził alergię).

Oprócz zdrowia, ważna jest dla mnie zabawa i radość dzieciaków z wody. Nie zamierzam zabierać im tej frajdy, tylko robię wszystko, by im umożliwić normalne funkcjonowanie i dobrą zabawę. Dlatego wole używać odpowiednich dermokosmetyków niż kąpać je raz na tydzień.
            • annamcgurran Re: sucha skóra 23.09.11, 21:43
              a ja zapraszam do krainy surowych, pięknych i niezwykle skutecznych kremów z prawdziwego zdarzenia: GAIA CREAMS. Kremiki są wyrabiane przeze mnie z surowych, nieratyfikowanych maseł i olei, wszystko świeżutkie, organiczne i fair trade. Zero ukrytych okopieństw.
              Zapraszam na moją stronę po więcej informacji :www.gaiacreams-pl.blogspot.com
            • truscaveczka Re: sucha skóra 22.04.12, 12:09
              Ty patrz - dość sławna alergolog, lecząca mojego syna, zakazała kąpieli W OGÓLE. Najwyżej w jeziorze wink
              Mój półtoraroczniak od roku nie był kąpany, straszne, nie?
              • truscaveczka Re: sucha skóra 22.04.12, 12:10
                A - tych ropopochodnych emolientów też zakazała.
    • ana_mama_patrycji Re: sucha skóra 04.05.11, 14:09
      U nas tez zimowa suchość skóry w rodzinie. Dzieciaki kąpie w Emolium i bardzo przesuszone miejsca smarujemy kremem specjalnym emolium. Od kiedy jest już ciepło i wiosennie skóra dużo lepsza.
    • 1085stokrotka Re: sucha skóra 04.05.11, 14:24
      Moja córeczka też ma suchą skórę jesienią i zimą, jak ma już wysuszoną to smarujemy po kąpieli emulsją specjalną Emolium, cały czas jest kąpana w emulsji do kąpieli Emolium i mydełku nawilżajacym himalaya bądź AA. Dziecko jest kąpane codziennie nawet jak ma suchą skórę, smarowanie emulsją specjalną ( tylko jak ma suche placki, rzadko ale sie zdarza w okresie zimowym) szybko daje rezultaty smile Więc polecam! Dziecko od urodzenia ma suchą skórę, preparaty polecone przez alergologa i dermatologa, jedynie mydełko sama przypadkowo odkryłam i okazało się lepsze od iwostinu,którego wczesniej używaliśmy.
      • mama-w Re: sucha skóra 05.05.11, 17:09
        moja córka od urodzenia ma suchą skórę i byłam z nią u dermatologa i alergologa i jest ok. Podobno już ma taka skórę. Pomogła nam zwykła maść z witaminą A.(kosztuje grosze a lekarz też nam wypisał receptę i w aptece zrobili nam duży pojemniczek)
    • truscaveczka Re: sucha skóra 05.05.11, 17:24
      Nie kąp za często. Szybki prysznic i oliwka na mokra skórę wystarczą.
      • ma-rylka Re: sucha skóra 06.05.11, 12:23
        Pomógł balsam do ciała Lipikar Baume AP firmy La Roche-Posay ( reklama wink ). Jest rewelacyjny, dla dziecka od 1. dnia życia, ale również dla Ciebie. Nawilża i natłuszcza cudownie. Kąpię córeczkę codziennie. Smaruję jej ciało i buźkę. Wszelkie wspomniane przez koleżanki mazidła pomagały doraźnie. Balsam zaś pomógł wszystkim dzieciom koleżanek, którym poleciłam ten bezzapachowy, pozbawiony parabenów i szybko wchłaniający się balsam. Naprawdę z czystym sumieniem POLECAM. Pozdrawiam
        • lupa_87 Re: sucha skóra 06.05.11, 17:09
          Emolieny lub kosmetyki z mocznikiem. Trzeba wykluczyć alergię oraz tarczycę.
          • niebieska.sofa lupa_87 06.05.11, 17:11
            tarczyce??czemu?
            • lupa_87 Re: lupa_87 06.05.11, 22:09
              Ponieważ jednym z bardzo częstych i charakterystycznych objawów niedoczynności tarczycy jest nadmierna suchość skóry.
              • mamanadi Re: lupa_87 07.05.11, 10:02
                U NAS MAGICZNYM ŚRODKIEM JEST BALSAM DEXERYL.Duży, bezzapachowy, w przystępnej ceniesmile miałam już wszystko i poprawa była na krótko a z dexerylem skóra Nadi jest idealna i w końcu się nie drapie smile
    • silje78 Re: sucha skóra 07.05.11, 10:34
      bardzo dobr jest lipikar la roche, ale drogi. u nas ostatnio sprawdził sie tańszy balsam oilanu. sama się zdziwiłam, bo olejek do kąpieli był do duszy. tym balsamem smaruję małej także buźkę.
    • noemi29 Re: sucha skóra 23.09.11, 22:36
      Poszłam z moim dzieckiem do dermatologa, bo ja z tych panikujących i co z byle pierdołą lecą do lekarza smile Ale jestem zadowolona, przepisał małemu maść-krem do zrobienia w aptece, zapłaciłam 5 zł. Skóra jak marzenie. Emolienty sobie nie poradziły niestety sad
    • rulsanka Re: sucha skóra 09.01.12, 13:07
      Najtaniej i najzdrowiej - oliwa z oliwek, olej słonecznikowy.
      Oliwka dziecięca to olej mineralny, on nie natłuszcza, bo nie wnika w skórę. Natłuszczają tylko oleje roślinne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka