pralinkowa 10.01.12, 08:49 czy otręby owsiane też trzeba wcześniej płukać, moczyć? czy płatki owsiane błyskawiczne są dobre dla rocznego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a-bara Re: owsiane 10.01.12, 10:12 Ja daje owsiane blyskawiczne pelnoziarniste o takie www.chili24.pl/SZCZYTNO-Platki-pelnoziarniste-owsiane-400-g(4,4617,4661).aspx Daje tez pozostale czyli jeczmienne, zytnie, orkiszowe. Na poczatku je gotowalam ok 5 minut aby byly bardziej miekkie i przyzwyczaic corke. Teraz zalewam goraca woda lub mlekiem i czekam az wystygna. Wtedy podaje. Nigdy nie plukalam platkow. W jakim celu to robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
pralinkowa Re: owsiane 10.01.12, 10:39 jeszcze tego nie robiłam, ale próbuję jak najwięcej dowiedzieć się o tych płatkach i min. znalazłam coś takiego: "Płatki owsiane zawierają fityniany, związki antyodżywcze, które utrudniają wchłanianie min. wapnia (ale także cynku, żelaza) wiążąc go w przewodzie pokarmowym w trudno rozpuszczalne sole a tym samym uniemożliwiają jego wykorzystanie przez organizm. Im więcej fitynianów w posiłku tym więcej wapnia niewykorzystanego. Moczenie zbóż (pszenicy, owsa, orkiszu, jęczmienia) powoduje wypłukiwanie fitynianów i przechodzenie ich do wody, a więc ważne aby nie gotować ich w tej samej wodzie w, której są moczone. Dodadkowo zakwaszona woda ułatwia przechodzenie fitynianów do wody czyli daje lepszy efekt pozbywania się ich." nie wiem, może to przesada, ale daje do myślenia. na tę chwilę zagotowałam kilka łyżek i dam małemu z jogurtem naturalnym - dziś pierwszy raz więc zje odrobinę. pozdrawiam i dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: owsiane 10.01.12, 11:37 Myślę, że moczenie dotyczy zboża, ziaren, a nie przetworzonych już poważnie płatków. Nie mocz, bez przesady. Ja daję dziecku same zalane tylko wrzątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: owsiane 10.01.12, 11:45 jul-kaa napisała: > Myślę, że moczenie dotyczy zboża, ziaren, a nie przetworzonych już poważnie pła > tków. Zwykłe płatki nie są przetworzone. Tylko po prostu potłuczone, czasem nieco rozdrobnione. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: owsiane 10.01.12, 12:13 joshima napisała: > Zwykłe płatki nie są przetworzone. Tylko po prostu potłuczone, czasem nieco roz > drobnione. Błyskawiczne też? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: owsiane 10.01.12, 13:17 jul-kaa napisała: > joshima napisała: > > Zwykłe płatki nie są przetworzone. Tylko po prostu potłuczone, czasem nie > co roz > > drobnione. > > Błyskawiczne też? O rety. Przecież piszę wyraźnie (i bez ortów tym razem) zwykłe. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: owsiane 10.01.12, 11:43 Daje do myślenia daje. Ja zawsze moczę. Kasze dłużej, płatki krócej. Oczywiście oprócz kaszy mannej Nie wiem jak się po moczeniu zachowują błyskawiczne. Myślę jednak, ze błyskawiczne to mają trochę inaczej z tymi fityniami, bo już są jakoś tam wstępnie spreparowane. Odpowiedz Link Zgłoś
pralinkowa Re: owsiane 10.01.12, 11:53 a jak długo moczysz, w jakiej ilości wody i czy gotujesz później w tej samej wodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: owsiane 10.01.12, 11:56 Oczywiście, że nie gotuję w tej samej wodzie, bo byłoby to bez sensu. Grube kasze i grube płatki mocze na noc (czasem jeszcze zmieniam wodę). Bardziej rozdrobnione płatki mocze krócej 1-2 h i intensywnie przepłukuje na sitku. Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: owsiane 10.01.12, 10:42 Ja kupuję płatki owsiane zwykłe lub górskie, nie błyskawiczne. Jakoś wydaje mi się, że jak coś jest błyskawiczne to znaczy, że jest bardziej przetworzone niż to co takie nie jest Nie wiem ile w tym racji. Ale na pewno nie podałabym rocznemu dziecku nie gotowanych płatków. Ja swojemu synowi gotuję owsiankę na wodzie, a jak ostygnie to dodaję miód i rodzynki. Kocha to jedzenie już od 3 lat niezmiennie Odpowiedz Link Zgłoś
pralinkowa Re: owsiane 10.01.12, 10:52 też wołałabym płatki owsiane górskie, ale wczoraj mąż robił zakupy i kupił błyskawiczne, a że na dzisiaj zaplanowałam owsiankę więc spróbowałam z tymi błyskawicznymi. jest to mój pierwszy raz i niestety wyszła mi opropna breja . Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: owsiane 10.01.12, 10:56 To może spróbuj je tylko wrzucić na wrzątek, pogotować dosłownie z kilkadziesiąt sekund i wyłączyć? No nie wiem, bo z błyskawicznymi nie mam do czynienia. A dziecku przeszkadzała ta breja? Bo mojemu im bardziej są rozgotowane tym bardziej smakują Odpowiedz Link Zgłoś
pralinkowa Re: owsiane 10.01.12, 11:00 wzięłam łyżkę tej breji i wymieszałam z jogurtm naturalnym - wyszła całkiem niezła konstystenja nie dawałam tego jeszcze małemu bo śpi, jak się obudzi to dam znać co On na to Odpowiedz Link Zgłoś
pralinkowa Re: owsiane 10.01.12, 11:56 synek zjadł całą porcję jaką mu przygotowałam Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: owsiane 10.01.12, 11:41 Bo płatki sa takie brejowate. Ja w każdym razie bardzo takie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
pralinkowa Re: owsiane 10.01.12, 11:55 bo mąż wczoraj kupił również otręby i tak się zastanawiam co i jak z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: owsiane 10.01.12, 11:57 Otręby sobie zostaw na panierki One są dobre dla dorosłych na diecie. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: owsiane 10.01.12, 11:40 A po co otręby owsiane? płatki owsiane są bardziej wartościowe. Odpowiedz Link Zgłoś