Dodaj do ulubionych

jak oduczyć dwuipółlatkę robienia kupki w majtki?

05.03.12, 09:32
Jak w tytule.
Córka od kilku mscy odpieluchowana, od tego momentu ma zaparcia nawykowe, ewidentne zwiazane z nocnikiem/nakładką. Wcześniej zero problemów z zaparciami, kupka codziennie albo i dwie, wrecz skłonność do biegunek raczej. Z zaparciami sobie radzimy za pomocą forlaxu, robi już w zasadzie codziennapie ale absoultnie nie chce na nocnik ani sedes!
Jak ją przyłapię na robieniu kupy to płacze i nie chce na nocnik i robi w majtki. I tak od 2 mscy przynajmniej..Jak ją przekonać na powrót do nocnika/sedesu? Przecież za pół roku idzie do przedszkola, jak to będzie wyglądało? poza tym mam już dość prania majtek i kupy w majtkach...
Obserwuj wątek
    • lianis Re: jak oduczyć dwuipółlatkę robienia kupki w maj 05.03.12, 09:59
      ja sie moge podpiac z pytaniem, syn odpieluchowany 5 mies temu, zadnych klopotow z wytrzymywaniem na spacerze, w samochodzie i sikaniem na nocnik, wola, leci, zdejmuje majtki, zero wpadek, ale od jakis kilku tyg syn nie wola kupy, choc wczesniej wolal i robil na nocnik, teraz robi w majtki i przychodzi kaczym krokiem jak juz ma pelno, tlumaczenie nic nie daje. Nie mam pojecia co sie stalo i jak to ugryzc, na razie tlumacze, dziecko kapie, i cierpliwie piore zakupane ubrania, liczac ze to jakis tymczasowy bunt, ale czasami miewam dosc i zastanawiam sie w czym problem.
    • camel_3d niech sie sama przebierze... 05.03.12, 10:36
      jezeli umie juz si eprzebierac to daj jej majtki i niech sie sama przebiera, zak zeby zobaczyla, ze przebieranie zabiera dluzej czasu niz pojscie na kilbelek.

Mlody po 1 takiej akcji juz nie robil w majtki.
    • zuzia_31 Re: jak oduczyć dwuipółlatkę robienia kupki w maj 05.03.12, 10:41
      Za wcześnie zaczęłaś!!! i pewnie za bardzo naciskasz! i masz odwrotny wynik Przystopuj trochę Szkoda dziecka
    • cibora Re: jak oduczyć dwuipółlatkę robienia kupki w maj 05.03.12, 10:56
      U nas było to samo, więc mogę radzić. Też zpotwornym zaparciami nawykowymi, mimo iż z dziennej pieluch zrezygnował sam, nikt na niego nie naciskał i do niczego nie zmuszał. Przestań zwracać uwagę, nie pytaj o kupę, nie patrz, jak robi, zero reakcji. Przebierz, umyj jak przyjdzie, BEZ KOMENTARZA. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, niestety. Nasz syn najpierw robił w majtki, w lecie biegał na golasa i zaczął robić prosto na trawę/podłogę. W pewnym momecie zaproponowałam robienie na tackę (mąż nazwał ją "kupacką", co się dziecku bardzo spodobało) i już było łatwiej sprzątać smile A potem nagle sam z siebie siadł na nocnik i tak już robi.
      Pozdrawiam i cierpliwości życzę.
      Agnieszka
      --
      Staś (03.05.2008)
      • lucky80 Re: jak oduczyć dwuipółlatkę robienia kupki w maj 05.03.12, 12:02

• lucky80 Re: jak oduczyć dwuipółlatkę robienia kupki w maj 05.03.12, 12:04
        No właśnie zaczęłam z odpieluchoaniem jak miała ponad 2 lata! w dwa dni się oduczyła robić w pieluchę, podczas drzemki ma suchą pieluchę, często po nocy również. Więc ewidentnie była gotowa...
        Faktycznie, chyba muszę po prostu przestać zwracać uwagę bo tłumaczenie (a przecież w tym wieku dziecko już naprawdę dużo rozumie) nic nie daje....
        • bbuziaczekk Re: jak oduczyć dwuipółlatkę robienia kupki w maj 05.03.12, 13:24
          Wprowadź nagrody za kupe do nocnika. U nas mlody tez dluuugo nie umial zalapac kupy do nocnika a sikanie juz dawno zalapal. Z kupa zachiny ludowe nie moglismy go nauczyc. Udalo sie z nagrodami (za rada innych mam) w naszym przypadku kupilam gumy mamba i mowilam ze za kazda kupe do nocnika dostanie 1 gume. Po 2 dniach przyjal to do wiadomosci i sie udalo smile za kazdym razem jak lecial na nocnik to wolal zeby mu juz gume wyciagac.
          Nie potrafilismy go kilka m-cy nauczyc a z nagroda udalo sie w 2 dni
          • bbuziaczekk Re: jak oduczyć dwuipółlatkę robienia kupki w maj 05.03.12, 13:28
            A jesli kupy nie chce robic dlatego ze sie boi czegos albo ze to bedzie bolalo to proponuje pojscie do psychologa. Moje 2 znajome wizyta u spychologa rozwiazaly sprawe. Dzieci poprostu wstrzymywaly kupe bo baly sie bolu. Czasami mialy zaparcia i zapamietaly ze kupawtedy ciezko idzie, trzeba cisnac i ze to troche boli. Zostalo to zakodowane w psychice i dopiero wizyty u psychologa pomogly.
            • aaola Re: jak oduczyć dwuipółlatkę robienia kupki w maj 05.03.12, 13:59
              moja córka mając 2 latka sikała już do nocnika Za to kupkę robiła w majty przez 6msc Nie chciała z powrotem pampersa (ja tez wolałam nie zakładać) Musiałam czekać Oj ile się nawnerwiałam (robi kupkę 4razy dziennie) Po 6msc sama siadła na ubikację i zrobiła! mówiąc "to nic strasznego" W tym samym czasie przestała siusiać w nocy
              wiem że jest ciężko ale zyczę cierpliwości
    • upartamama ten sam problem 05.03.12, 13:59
      z córką w tym samym wieku. Siku do nocnika a kupa w majty. Dodam, że dziewczę rozumiało co robi i mówiło już. Bez gadania zmieniałam majty i wyrzucałam kupę do kibla. Blisko przez 3 miesiące. Przyszedł dzień, że sama siadła na podkładkę i zrobiła.

Poprostu poczekaj, samo przyjdzie.
      • eliszka25 Re: ten sam problem 05.03.12, 16:23
        tez mialam ten problem z moim obecnie 5-latkiem. byl wlasnie w wieku twojej corki. odpieluchowanie poszlo bez wielkich problemow, sikac szedl ladnie do ubikacji, a z kupa sie chowal i walil w majtki. nie dzialalo nic, choc probowalam przeczekac, dawac nagrody. w koncu dostalam rade, zeby sprobowac najpierw "przeciagnac go" na swoja strone, czyli absolutnie nie pozwalac robic po prostu w majtki. ma sygnalizowac kupe, ale jak nie chce, nie musi do ubikacji czy na nocnik, moze w pieluche. pod warunkiem, ze zawsze zawola, ze chce kupe. no i podzialalo. wytlumaczylam raz i mlody sam przychodzil i mowil zeby mu zalozyc pieluche, bo chce kupe. przez jakis czas robil te kupe w pieluche (zakladana na 5-10 min. na czas zalatwiania sie), a pozniej sam tak po prostu przesiadl sie na nakladke na sedesie. bez nerwow moich i jego. zdecydowanie wolalam przebrac pieluche niz myc go calego i prac ciuchy.
    • mamalbrun Re: jak oduczyć dwuipółlatkę robienia kupki w maj 05.03.12, 16:51
      Mój syn miał ten sam problem.
      Tyle,że ja odpuściłam.Widziałam,że brzydzi się kupy,że coś z niego wychodzi.
      Tłumaczyłam,ubierałam pieluchę na czas kupki,nie komentowałam.
      Przeszło w wieku 3,5 roku.Trochę to trwało nim dziecię dojrzało i stwierdziło,że usiądzie na nocnik.

W przedszkolu (państwowym)Panie wiedziały jaki jest problem.Miały pieluszki jakby co.
      Zero problemów.
      • ania_kr Re: jak oduczyć dwuipółlatkę robienia kupki w maj 05.03.12, 22:31
        Mój syn też tak ma. Odpieluchowany w wieku 2 lat, szybko bez problemów, kupy nie nauczył się robić do nocnika. U nas to trwa już prawie rok. On nie potrafi zrobić kupy na siedząco - jak się uda na nocnik to stoi nad nim, ale najczęściej na widok nocnika ucieka. Przerabialiśmy już zaparcia z tego powodu i ja wolę już prać majtki niż patrzeć jak się męczy. Przedszkolem się nie przejmuj, podobno dużo takich dzieci trzyma i robi dopiero w domu, w tym nasz syn. Radziłam się psychologa i mówiła, żeby czekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka