Dodaj do ulubionych

ospa - bardzo duzo wyprysków

16.03.12, 13:01
Synek od 3 dni ma ospę. Ciągle dochodzą mu nowe wypryski. Smaruję mu co kilka godz. pastą variderm. Problem w tym ze wyprysków jest cała masa - smarując naliczyłam ok 180. Kilka pryszczyków zamieniło się w bąble. Na szczęscie nie drapie, a widzę ze bardzo go swędzi. W domu mam jeszcze 3 - miesięczną coreczkę, ktora niestety jest powaznie zagrozona. Mam jednak nadzieję, ze uchronią ją moje przeciwciała, które dostaje z mleczkiem z piersi. Jak nie to czeka nas szpital.
Czy bardzo obfity wyprysk jest normą i czy mogę kąpać dziecko, bo rady są rózne.
Obserwuj wątek
    • carmita80 Re: ospa - bardzo duzo wyprysków 16.03.12, 13:11
      Owszem, moze byc bardzo duzo wypryskow i owszem mozesz kapac. Lepiej zeby maluch nie zlapal teraz bo niemowleta gorzej znosza no i musza byc pod specjalna kontrola ale na to czy zachoruje nie masz wplywu.
    • green_agula Re: ospa - bardzo duzo wyprysków 16.03.12, 14:48
      Córka znajomej ma tez wlasnie ospe , naliczyła 350 wyprysków wiec to chyba norma wink
      • magda.tyl Re: ospa - bardzo duzo wyprysków 16.03.12, 15:58
        Siostry 2,5 latka miała taką masę wyprysków, że smarowali ją wacikiem z pudrem po całym ciele, normalnie jak wałkiem malarskim. Na szczęście tych wyprysków z płynem miała stosunkowo niewiele.
    • monikaa13 Re: ospa - bardzo duzo wyprysków 16.03.12, 18:19
      A po co liczycie te wypryski? big_grin
    • igajos Re: ospa - bardzo duzo wyprysków 16.03.12, 21:20
      180 to chyba nie tak dużo. Jak córka miała ospę, to raz postanowiłam liczyć tylko te duże. Przy 600 przestałam, a tak do połowy gdzieś doszłam. Młoda miała wtedy roczek.
      Pudroderm nie pomagał. Po "fiolecie" zaczęło przysychać. Kąpaliśmy zgodnie z zaleceniem pediatry, ale bez przesiadywania w wodzie. Na początku jeszcze robiliśmy kąpiele schładzające, bo temperatura osiągała 40 stopni sad
      Na pocieszenie - nie ma blizn po ospie
    • tu_mama Re: ospa - bardzo duzo wyprysków 19.03.12, 10:16
      gdy moją córke baaardzo zsypało, nawet oczy i język miała zapuchnięte.. no strasznie się męczyła, to pediatra pzrepisała Heviran - przestały się pojawiać nowe krostki.
      • myroad Re: ospa - bardzo duzo wyprysków 19.03.12, 10:38
        Wypróbuj Octenisept.
        U córki sprawdził się rewelacyjnie.
    • betty842 Re: ospa - bardzo duzo wyprysków 19.03.12, 20:07
      Ja też myślałam,ze mój 7-miesięczniak nie zachoruje na ospe bo karmię go piersią...Niestety zachorował i przechodził ją baaardzo ciężkosad. Ale twoja mała jest młodsza,wiecej mleczka pije wiec może jednak sie nie zarazi...Mi lekarka powiedziała (jak starszy zachorował na ospę),że młodszy albo sie nie zarazi wcale,albo zarazi sie i przejdzie łagodnie (że niby karmię go piersią) albo zarazi sie i przejdzie ciężko.Niestety sprawdził sie ostatni scenariusz.
    • wronka30 Re: ospa - bardzo duzo wyprysków 19.03.12, 21:50
      U nas starsza corka miala ospe w wieku 3 lat, mlodsza za 2 tyg. tez dostala, a miala tylko 3,5 miesiace. Ale przyznaje, ze jakos specjalnie nie separowalismy corek. Starsza przeszla lagodniej, mlodsza tak zsypalo, ze nie bylo jej widac spod babli (prawie wszystkie z plynem). Mlodsza ze wzgledu na wiek wyldadowala w szpitalu na kontroli. Po paru dniach krosty zaczlely wysychac i pojawily sie strupy. Niestety te krosty z bablami pozostawiaja blizny (dziury sad ) Uzywalismy jakis srodkow na ospe ale nic nie pomoglo. Trzeba bylo przeczekac i tyle.
      Jesli chodzi o kapiel to chyba bym sie wstrzymala, ciepla woda moze zwiekszyc swedzenie.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka