Dodaj do ulubionych

Amotax czy AzitroLek?

25.04.12, 12:47
Witam!Poradźcie bo głupia już jestem.Mała 2 latka kaszle już 2 tydzień a teraz doszły gęste zielone gile.Tak sie złożyło,że byłam u 2 lekarzy,jeden zapisał Amotax a drugi zalecił AzitroLek?Leki niby na to samo ale ja skłonna byłabym ku temu który sie krócej podaje,tylko juz sama nie wiem co podać,obaj lekarze dobrzy.Dodam jeszcze ,że Azitro juz kiedys mała miała i pomógł a Amotaksu jeszcze nie.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Amotax czy AzitroLek? 25.04.12, 14:20
      Ja w ogóle nie gorączkującemu, osłuchowo czystemu dziecku nie podałabym antybiotyku.
      • ewczak6 Re: Amotax czy AzitroLek? 25.04.12, 22:15
        Hmmm... Azitrolek to juz bardzo mocny antybiotyk- fakt podaje się krócej bo z reguły 3 dni ale to nie jest antybiotyk pierwszego rzutu. Jesli juz to bardzeij Amotaks, choc tak jak pisze poprzedniczka, zalezy co powiedzial lekarz. Jak osłuchowo jest Ok to nie wiem czy konieczny antybiotyk. MOże prędzej jakies krople z antybiotykiem do noska ( biodacyna, tobrex) skoro piszesz o zielonym katarze, ale one tez na receptę.

- - - - - - - - - -

<< - Porady farmaceutki - >>

zapytaj-farmaceute.blogspot.com/
    • sylviam84 Re: Amotax czy AzitroLek? 25.04.12, 22:54
      Moje dziecko 1,5r. dostało Amotaks na brzydki kaszel i lekkie zmiany vv oskrzelach.
      pomógł po 7 dniach davvkovvania. A AzitroLek miał na silniejsze zapalenie oskrzeli jak miał 5 miesięcy i też pomógł...
      Zdrovvia życzymysmile
      • rulsanka Re: Amotax czy AzitroLek? 25.04.12, 23:08
        Jeżeli poprawa była po 7 dniach, to było samowyleczenie a nie efekt antybiotyku. Innymi słowy dziecku przeszło samo.
        Dobrze dobrany antybiotyk daje spektakularny efekt po kilku godzinach, maksymalnie 2 dni (ale to przy ciężkich zakażeniach w trudnych miejscach - jak np. struktury kostne).
        Przy dobrze dobranym antybiotyku jest efekt gwałtownej poprawy samopoczucia, znika gorączka, pojawia się apetyt itp. Jest to nie do przeoczenia.
        • sylviam84 Re: Amotax czy AzitroLek? 26.04.12, 14:45
          Źle to ujęłam. Po 5dniach podavvania amotaksu, na kontroli, nie było już zmian vv oskrzelach, a 7 dni trvvało podavvanie antybiotyku.Natomiast kaszel utrzymyvvał się trochę dłużej. Myślę, że obyło by sie bez antybiotyku ale moje dziecko panicznie boi się inhalatora, vvięc vvzievvy odpadają.....
          P.S. czy Ty rulsanka jesteś lekarzem???
          a vv" samovvyleczenie " u małych dzieci nie vvierzę.
          • carmita80 Re: Amotax czy AzitroLek? 26.04.12, 14:59
            sylviam84 napisała:

> a vv" samovvyleczenie " u małych dzieci nie vvierzę.

Tu wiara nie na nic do rzeczy, takie sa fakty. Wiekszosc infekcji jest spowodowana wirusami a na e antybiotyki nie dzialaja, uklad immunologiczny radzi sobie sam. Do nadkazen moze dojsc ale na szczescie nie zdarza sie to czesto i latwo mozna poznac po objawach.

Do autorki: skoro uwazasz tych lekarzy za dobrych to wlasciwie po co konsultowalas banalna infekcje u obu? Masz dwa rozne antybiotyki i dylemat, moze zastosuj sie do zalecen obu i podaj oba albo wez monete i losuj wink pytasz na forum, ktory antybiotyk lepszy? Prawdopodobnie zaden, bo dwa tygodnie kaszlu i zielonh katar to raczej nie ciezka infekcja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka