Dodaj do ulubionych

Jak się nie nudzić z przedszkolakiem.

07.05.12, 12:53
Jakie są Wasz sposoby na spędzanie czasu z dzieciakami ?
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 07.05.12, 13:10
      Nie wyobrażam sobie, że z przedszkolakiem można się nudzic. W jaki sposób?
      W tygodniu wprawdzie dziecko jest w przedszkolu, ale juz podczas dojazdów tramwajem wymyśla zabawy, od edukacyjnych - ksiązeczki, czytanie numerów domów, reklam, tablic rejestracyjnych, rysowanie liter po zaparowanej szybie, liczenie psów, dzieci, pań, panów. W domu zabawki w ruch i najczęściej bawi się w przedszkole dla zabawek, maluje, klei, lepi, wycina, czytamy. W weekend wszystko, co dziecko wymyśli, od zabawa edukacyjnych z moim udziałem, po samodzielne układanie wszystkiego co w domu ma, i o tej porze roku długie spacery, wycieczki krajoznawcze, place zabaw, rower, spotkania. Nie znajduję czasu na nudę dla przedszkolaka.
      • zjawa1 Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 07.05.12, 13:24
        Zalezy kiedy i gdziesmile
        My robimy wiele, roznych rzeczy. Codziennie wychodzimy na spacer, wykonujemy jakies prace plastyczne, czytamy bajki, rozwiazujemy lamiglowkismile, ktor syn uwielbia, gramy w gry planszowe.
        Ostatnio sadzilismy roslinki, bylismy w teatrze lalek, w zoo. Najwieksza jednak atrakcja ostatnich tygodni okazalo sie wyjazd na station zuzlowy. Syn byl zachwycony, bo kocha motory.
        Siedzial jak wryty patrzac na wyscig.

Dodam, ze nigdy jeszcze nie pozwolilam na to, zeby syn gral w jakies gry na komputerze-jestem przeciwnikiem tego. Jesli musze cos waznego zrobic, to wlaczam mu tak na 30 min bajki na mini mini, albo cos na DVD.
        Ewentualnie sam sie czyms bawi.
        • jestem_fajnou_mamou Zjawa 07.05.12, 19:16
          Zjawa a jakich używacie słuchawek? Chcielibyśmy się wybrać na żużel tylko słuchawek nie mamy.
          • zjawa1 jestem_fajnou_mamou 07.05.12, 20:38
            Nie mielismy sluchawek.
    • mika_p Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 07.05.12, 13:30
      Sprawdzam, czy w mieście się coś nie dzieje i jak tak, to chodzimy sprawdzić, czy to ciekawe. Nawet jak nie, to samo przejście się tam i z powrotem jest jakims zajęciem smile
      • karolina17w Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 07.05.12, 13:59
        Zabawy w piaskownicy.
        Jazda na rowerze biegowym.
        Huśtanie się.
        Wieczorem podlewamy kwiaty w ogródku.
        Jak kałuże to syn chodzi i skacze.
        Zimą zabawy na śniegu, sanki.
        Chodzimy na spacery.
        Na zakupy - syn wozi taką miniaturkę dużego wózka sklepowego i wkłada wskazane przeze mnie artykuły do niego.
        Czytamy bajki, wskazujemy co gdzie jest i jak się nazywa.
        Budujemy z klocków.
        Jak jest jakiś pusty karton to syn bierze go w obroty wink
        Pomaga ściągać i wieszać pranie - uwielbia zaczepianie klamerkami.
        Ostatnio znalazł masę plastyczną z akcesoriami (miała być na Dzień Dziecka smile) - bardzo go to zajmuje.
        Malujemy farbkami, wycinamy nożyczkami.
        Ostatnio upodobał sobie malowanie pudełek po jajkach.
        Idziemy na plac zabaw.
        Naśladuje dorosłych - ma wałek do tej masy plastycznej, dałam mu miskę i chodził po domu i murował ( dzień wcześniej widział jak jego dziadek to robił). A tak to jest śmieciarzem (ma śmieciarkę) lub policjantem (jego rower to auto), narzędzia służą mu za akcesoria do ratowania życia wink
        Ostatnio miał frajdę, jak sprzątałam z nim kotłownie - zajął się odkręcaniem i zakręcaniem pustych słoików na jakieś 2 godziny.
        Często pomaga mi w kuchni - uwielbia kroić więc razem kroimy cebulę do syropu, albo robimy razem ciasto na naleśniki lub gofry, przyprawia ze mną zupę.
        Gry planszowe rzadko ozywamy - nie zajmują go na długo (najbardziej lubi grę "Gdzie jest żabka ale to jakieś 15-20 minut zabawy i to nie zawsze.)

Żebym mogła chwilę odpocząć włączam mu jego ulubiona bajkę na 25 minut smile
        Ma prawie 3 lata.
        • aagnes Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 07.05.12, 14:10
          No nie - to sa zadania dla jakiegos poltoraroczniaka, gora 2 latka, a przeciez nie dla 4-5 leniego przedszkolaka. no i dla kobity, ktora nie pracuje, tylko siedzi w domu.
          Ja tam wychodze z zalozenia, ze dla dziecka wszystko moze byc fajne, lacznie z zakupami w banalnym spozywczaku, jesli tylko sie go zaangazuje w odpowiedni sposob czy zrobi odpowiedzialnym za cos tam. a w ogole mysle, ze juz z w tym wieku dziecko naprawde powinno zajac sie samo sobą, nie za dlugo, ale jednak, nie mozna dziecku poswiecac calego czasu, bo pozniej juz nie bedziemy mogly sie wysikac czy posiedziec i popatrzec w sufit same.
          • joshima Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 07.05.12, 20:20
            aagnes napisał:

> No nie - to sa zadania dla jakiegos poltoraroczniaka, gora 2 latka, a przeciez
            > nie dla 4-5 leniego przedszkolaka.
            A dlaczego uważasz, że 4-5letnie dziecko to musi mieć same kreatywne i rozwijające zadania? Jest już zbyt dorosły na zjeżdżalnie i chodzenie po kałużach?

> a w ogole mysle, ze juz z w tym wieku
            > dziecko naprawde powinno zajac sie samo sobą, nie za dlugo, ale jednak, nie mo
            > zna dziecku poswiecac calego czasu, bo pozniej juz nie bedziemy mogly sie wysik
            > ac czy posiedziec i popatrzec w sufit same.
            A z tym się akurat zgadzam.
          • karolina17w Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 08.05.12, 11:37
            aagnes napisał:

> No nie - to sa zadania dla jakiegos poltoraroczniaka, gora 2 latka, a przeciez
            > nie dla 4-5 leniego przedszkolaka. no i dla kobity, ktora nie pracuje, tylko si
            > edzi w domu.

To co proponujesz "doroślejszego" do zabawy dla 3-latka, skoro w/w są niby dla mniejszych dzieci?

>ze juz z w tym wieku
            > dziecko naprawde powinno zajac sie samo sobą, nie za dlugo, ale jednak
            Z tym się zgadzam, chociaż mój syn nie potrafi. Namawiam, go , proponuję by coś zaczął i mam nadzieję, że się wciągnie ale tak nie jest. Jeśli nie chcę się bawić z nim on też się nie bawi tylko chodzi i marudzi. Czasem z nim zaczynam jakąś zabawę, ale jak widzę że się zajął to odchodzę. A on za mną.
            • joshima Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 08.05.12, 11:48
              karolina17w napisała:

> To co proponujesz "doroślejszego" do zabawy dla 3-latka, skoro w/w są niby dla
              > mniejszych dzieci?
              Wycinanie, klejenie, liczenie, segregowanie... To tylko kilka przykładów nieco doroślejszych zabaw.
    • aniasa1 Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 07.05.12, 14:07
      Ale o co pytasz? O czas po przedszkolu? Czy Twoje dziecko nie chodzi do przedszkola? Mieszkacie w miescie? pod miastem?
      Mysle ze kazdy inywidualnie dobiera do potrzeb dziecka i wlasnych mozliwosci............ Moj np. moglby mieszkac w muzeum kolejnictwa.......... albo na peronach
    • wrzesniowamama07 Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 07.05.12, 20:31
      Pytasz o to, co robić by nie nudzić się z dzieckiem, czy o to żeby dziecko się z tobą nie nudziło?

U nas sposobem na brak nudy dziecka są wyprawy - place zabaw, dmuchańce, zoo, ale również parki, rzadziej lasy, czasem kulkownie i małpie gaje, czasem muzea (takie bardziej dzieciowe), czasem kino. Ostatnio - syn ma 4 lata 8 miesięcy - częściej bawi się sam, ale lubi jak jestem z nim w pokoju (zabawa najlepsza jest w salonie) - bez problemu, ja rozkładam lapka i pracuję, albo czytam książkę, on się bawi.

• upartamama Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 08.05.12, 11:29
      słowa przedszkolak i nuda wykluczają się wzajemnie smile
      Przynajmniej u nas w domu. Marzy mi się chwila spokoju smile
      • twitti Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 08.05.12, 15:28
        u nas ostatnio najlepsze sa zabawy "na niby". Corka udaje:
        - ze wyciaga wymyslony list, z wymyslonej skrzynki i mi go daje, a ja rozpakowuje i mowie co jest w srodku.
        - Albo zabawa w swiatla uliczne - na czerwonym stoimy, na zielonym idziemy, opowiadamy co widzimy
        - zabawa w zbieranie wymyslonych grzybow - bierzemy kilka jednakowych przedmiotow (u nas kwiatki z zestawu lego duplo) i ja zamykam oczy, a ona je chowa i potem razem szukamy. Swietna zabawa na wiele godzin.
        - i inne na wyobraznie

Lubi tez:
        - wszelkiego rodzaju ksiazeczki i naklejki
        - nadal zabawa w sprzatanie
    • anel_ma Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 10.05.12, 13:21
      ja tam sie nie nudzę, raczej nie wiem, w co ręce włożyć, bo mi młoda ciągle przeszkadza, szkoda ze nie ma przedszkoli wieczorowych tongue_out
      • blaszany_dzwoneczek Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 10.05.12, 13:42
        Proszę bardzo - to nie reklama, pierwsze lepsze na jakie się natknęłam:
        www.lalkowo.krakow.pl/oferta
    • karol35dwa Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 13.05.12, 22:55
      jest mnóstwo możliwości, aż mnie dziwi to pytanie. Ja ze swoim synkiem rysuje auta, ulubionym motywem jest zygzak wink nigdy się nie nudzi tak samo jak zabawa w chowanego czy budowanie z kart dawanych do zestawów klocków lego duplo- moja pomoc jest niezbędna smile
    • aleksandra1357 Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 13.05.12, 23:13
      Oj, takie idealne jesteście.
      Ja też mam przedszkolaka, też chodzę na spacery, rower, czytam książki, lepię z ciastoliny, buduję garaże z klocków itd. Cały dzień zajęta, a ja śmiertelnie się nudzę. Ile można słuchać opowieści o jakiś wyimaginowanych samochodach i się tym podniecać. Ja się z moim przedszkolakiem zwykle nudzę, nawet gdy mam mnóstwo zajęć.
      Na szczęście zauważam, że z roku na rok nudzę się coraz mniej, bo syn ma coraz sensowniejsze zajęcia. Np. gra w chińczyka dużo mniej mnie nudzi niż gra w karty w wojnę, w którą godzinami musiałam grać do tej pory.
      • naomi19 Re: Jak się nie nudzić z przedszkolakiem. 14.05.12, 00:42
        Mnie zawsze nudziły zabawy, nieważne czy z rocznym dzieckiem czy z czteroletnim. Oczywiście możliwości jest bez liku, natomiast nie dla wszystkich musi to być od razu rozkosz. Staram się wybierać te zajęcia, które nie najmniej męczą i które najbardziej lubimy.
        Akurat w naszym przypadku jest to jazda na rowerze, na rolkach, spacery, gra w piłkę, huśtanie, piaskownica, kolorowanie, rozwiązywanie zagadek, zadań, czytanie książek, wspólne prace domowe, wspólne gotowanie, granie w niektóre gry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka