21.09.12, 09:15
syn od kilku dni jest lekko przeziębiony, ma katar i kaszel. katar nie wypływa mu z nosa, ale spływa przez gardło i stąd kaszel. w nocy narzekał na ból ucha, dostał rano panadol i jest ok, temp. brak, no może lekko podwyższona, nie mierzyłam. czy może wychodzić na dwór? co robić? do lekarza biec..? ma 3 i pół roku, nigdy nie chorował i nie wiem co zrobić. teraz zachowuje się normalnie, je za dwóch, bawi się, skacze, ale to może dzięki lekowi przeciwbólowemu. w każdym razie do przedszkola nie poszedłwink
Obserwuj wątek
    • sinceramente Re: ból ucha 21.09.12, 09:44
      Do laryngologa i to migiem.
      Z bólem ucha tak jest, że często ustępuje po środkach przeciwbólowych, ale nie zmienia to faktu, że zapalenie ucha się rozwija.
    • annubis74 Re: ból ucha 21.09.12, 09:51
      idź do lekarza, jak narzeka na ból ucha to moze ma zapalenie ucha, po infekcji
      • doti_2 Re: ból ucha 21.09.12, 09:58
        w takim wypadku poszłabym DZIŚ do pediatry/laryngologa żeby zobaczył jak to wygląda.

Mój pediatra o ile nie ma dramatu zaleca podawać 3 dni krople do ucha (bez recepty w aptece) jak nie przechodzi to antybiotyk.

Jak w uchu płyn to generalnie z marszu leci antybiotyk i to silniejszy niż na drogi oddechowe, albo sporo wyższe dawki.
    • slonko1335 Re: ból ucha 21.09.12, 10:03
      Obecny standard postępowania świadomych laryngologów przy bólu ucha u dziecka powyżej drugiego roku życia to dwie doby podawania elków p.bółowych i obniżających gorączkę. Do lekarza idzie się dopiero po tych dwóch dobach chyba, że leki nie pomagają bądź gorączka nie spada. Jak pójdziesz do lekarza za wcześnie to będzie bez sensu bo i tak nie będzie mógł nic stwierdzić i albo da antybiotyk na wszelki wypadek albo każde przyjść później. Oczyszczaj nos, podawaj mukolityk na rozrzedzenie wydzieliny, krople do nosa i wstrzymaj się jeżeli po lekach p.bólowych dziecko czuje się dobrze do poniedziałku, jeżeli nie to jak najbardziej szybciej trzeba.
      • morgany Re: ból ucha 21.09.12, 10:12
        problem w tym, że on nie ma temp., nie ma kataru wielkiego, nic mu nie zalega, oddycha normalnie, ale słychać, że coś tam w nosie ma... do lekarza umówiony przez upartego męża. zobaczymy. dzięki!
        • mikams75 Re: ból ucha 21.09.12, 10:26
          moja tez tak miala, i to bylo lekkie zapalenie ucha, wyleczylismy w szybko przeciwbolowym/przeciwgoraczkowym lekiem. Ale lekarka mi mowila, ze nie kazdy przeciwbolowy lek ma tez dzialanie przeciwzapalne. Mielismy algifor.
          Dobrze, ze idziecie do lekarza, bo z uchem nie ma co czekac, im wczesniej sie zareaguje tym lepiej i obejdzie sie bez antybiotykow.
          • carmita80 Re: ból ucha 21.09.12, 11:07
            Z twojego opisu wynika, ze tow jeden z objawow (takich jak cieknacy nos czy kaszel) infekcji wirusowej. Dziecko nie na goraczki i zacgowuje sie normalbie wiec nie ma powodu do paniki. Wiekszosc takich infekcji nie wymaga zadnych lekow ani wizyty u lekarza. Inna sytuacja gdy bol uvha pojawia sie nagle, jest silny czyli nie zanika po syropach przeciwbolowych calkowiecie, temperatura jest wysoka czyli powyzej 39.5 a nie 38 itp. dochodzi zielona/zolto-szara wydzielina i dziecko nie bawi sie, nie biega, jest apatyczne, lezy, placze itp. wtedy nalezy sie udac do lekarza a ten powinien bez problemu po ogledzinach i wywiadzie rozpoznac rodzaj infekcji, takie sa najzesciej bakteryjne i zapisac antybiotyk. Z malymi dziecmi do ok. 2 roku zycia lepiej zasiegnac porady lekarskiej za kazdym razem gdy objawy wskazuja na bo l ucha. Moje dzieci mialy kiedyw taka wlasnie infekcje, gdzie goraczkowaly lekko (ponizej 39.5) i byly zatkane przez flegme ktora nie splywala nosem, u corki wyplywala przez oczy a u syna przez uszy, mlody skarzyl sie na bol uvha ale.nie byl on bardzo silny (ustepowal po paracetamolu) i wydzieline przezroczysta i kleista. Niczego oprocz paracetamolu nie podawalam, chodzil normalnie do przedszkola a corka do szkoly, przeszlo samo w ciagu kilku dni. U corki wydzielina sie sama rozrzedzila i ja odetkalo ale miala kaszel, zniknal po paru tygodniach bez zadnych syropow oczywiscie a syn nawet nie mial.kaszlu. Dac szanse organiznowi, poradzi sobie.
          • zjawa1 Re: ból ucha 23.09.12, 01:12
            A co takiego lekarz zrobi z ,,uchem"? Sorry ale paranoja.
            Piszesz im szybciej , tym lepiej, bo antybityk bedzie potrzebny?
            Wiec pytam, co takiego szybkie zgloszenie sie do lekarza robi, ze antybol przestaje byc potrzebny?
            Sorry, ale idiotyznymy kompletne!
        • justyna198515 Re: ból ucha 21.09.12, 11:44
          ja właśnie przerabiam zapalenie ucha- po katarze właśnie- i lekarz pediatra jest w stanie stwierdzić czy to rzeczywiście jest zapalenie- korzysta ze specjalnego przyrządu- mój dostał zastrzyki-biofuroksym dwa razy dziennie, otinum do ucha. Powiedział lekarz,że zwykły antybiotyk w zawiesinie nie da rady a trzeba to rozpdezic zanim na dobre sie zacznie- podkresle,że lekarz ten jest daleki od wypisywania antybiotyków bez konieczności lub na wszelki wypadek.
          • aniasa1 Re: ból ucha 22.09.12, 00:50
            Powiedział lekarz,że zwykły antybiotyk w zawiesinie nie da rady a trzeba to
            > rozpdezic zanim na dobre sie zacznie- podkresle,że lekarz ten jest daleki od wy
            > pisywania antybiotyków bez konieczności lub na wszelki wypadek.

???? Dlaczeo? Moje dziecko tylko raz mialo zap ucha i dostal antybiotyk w zawiesinie - pomoglo bardzo szybko. Laryngolog powiedzial ze jest duzy stan zapalny i plyn, co lepsze synek wcale nie narzekal na bol uch tylko w nocy wymiotowal............. tylko podczas wymiotow jeden raz powiedzial ze zabolalo ucho. Nie goraczkowal wysoko. Nie bylam szczesliwa z tego antybiotyku bo to pierwszy w zyciu ale zarowno pediatra jak i laryngolog twierdzili ze trzeba. Nastepnej nocy spal juz jak suselek........ Wiec antybiotyk w zawiesinie pomogl, i to szybko
            • justyna198515 Re: ból ucha 22.09.12, 08:53
              Ah bo nie dodałam,że to zaczął się już drugi tydzien walki z chorobą: najpierw zapalenie oskrzeli i antybiotyki dwa w zawiesinie nie daly rady( od pediatry w przychodni)i powikłaniem jest zapalenie ucha stąd zastrzyki od lekarza prywatnie. Bo oprócz bólu ucha nadal katar po pas , gardło z naleciałościami ropnymi i kaszel mokry. Dziś jest już lepiej bo nie gorączkuje i mniej kaszle.
              • aniasa1 Re: ból ucha 22.09.12, 23:40
                > Ah bo nie dodałam,że to zaczął się już drugi tydzien walki z chorobą:......
                aaaaaaaaa to zupelnie zmienia poglad. Zycze zdrowia
                • memphis90 Re: ból ucha 23.09.12, 20:31
                  Ja też doczytałam i zgadzam się z podaniem biofuroksymu w takiej sytuacji, ale nadal nie zgodziłabym się na podawanie domięśniowe (bo wątpię, żeby dziecko w domu było z wenflonem i dostawało lek dożylnie).
          • zjawa1 Re: ból ucha 23.09.12, 01:16
            Tak, czy siak jasnowidze, zez wymazu. Antybiotyk,, w zawisinie". tak zastanawiam sie czy ci lekarze trzezwi choc troche byli?
            Czy bawia sie we wrozke?
            Tragedia! Jesli antybol w zawisinie nie pomoze, to chyba juz zaden!
            Antybol, to antybol. Bakterie, to bakterie. Niestety w przeszlo 90% zapalen ucha, to nie bakterie tylko wirusy pokataralne, wiec antybol w zaaiwsinie, czy tez nie i tak nie pomoze!!!!!!!!!!!!1\
          • memphis90 Re: ból ucha 23.09.12, 20:28
            Antybiotyk dwa razy dziennie domięśniowo przez tydzień zapewne? W życiu nie zgodziłabym się na takie rozwiązanie w przypadku mojego dziecka... Dzieciom w ogóle nie powinno się podawać antybiotyków domięśniowo, ze względu na dużą objętość leków i ryzyko martwicy tkanek. Nie znam też sytuacji, żeby zapalenie ucha wymagało leków w zastrzykach zamiast w zawiesinie, szczególnie że biofuroksym na formę doustną. A lekiem I rzutu w zapaleniu ucha i tak jest amoksycylina. Biofuroksym nie jest nawet zarejestrowany do leczenia zapaleń ucha...
        • ola33333 Re: ból ucha 22.09.12, 07:15
          jak ucho tylko lekko boli i srodek typu ibuprofen pomaga, to nic wiecej bym nie robila, no ja daje jeszcze witaminy z cynkiem. Moja corka miala takie lekkie stany zapalne ucha 2 razy i po dwoch dniach sladu nie bylo.
          • morgany Re: ból ucha 22.09.12, 08:47
            u nas skończyło się niczymwink ból przeszedł po jednej dawce paracetamolu, do lekarza jednak nie udało nam się dostać, synek na nic już nie narzeka, a noc minęła spokojnie. może po prostu źle spał, a my spanikowaliśmy.
            • zjawa1 Re: 23.09.12, 01:08
              Przeszlo 90% zapalen ucha to sprawa witusow!
              Nie pankuj, ja z uchem 2 lata temuy przezylam wiele. Boli, nie ma temperatury wyzeszj niz 38 , odczejkaj, bo dziecko Twoje nafaszeruja penuicylina czyli najczestsza postacia typu: Augumentin!
    • dianaro Re: ból ucha 23.09.12, 12:22
      Na Twoim miejscu udałabym się do laryngologa. Lekarz wcale nie musi od razu dawać antybiotyku doustnego - mogą to być krople czy maść, które w żaden sposób nie są inwazyjne dla organizmu. Sama kilkakrotnie miałam zapalenie ucha i wiem, co oznacza taki ból więc tym bardziej nie narażałabym na niego dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka