Dodaj do ulubionych

podać antybiotyk? doradźcie

11.10.12, 14:01
dziecię 4,5 r - od środy 03/10 z gorączką (do 39st), od poniedziałku już tylko stan podgorączkowy i więcej kaszlu (mokry), teraz raczej bez gorączki ale nadal kaszle jak wściekła, słaby apetyt, wymioty (w nocy, chyba związane z kaszlem)

dostaje flavamed, pulmeo, inhalacje z berodualu

byłby to jej drugi antybiotyk w życiu - lekarka kazała podać jak będzie się utrzymywać stan podgorączkowy lub gorączka
no więc gorączki nie ma ale kaszel straszny ; /

czekać dalej? dodam, że w każdej chwili mogę iść do szpitala wydać na świat brata mojej chorej księzniczki : /
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 14:04
      Teraz? Po chorobie? Po co? Kaszel może utrzymywać się nawet 6 tygodni po infekcji, skoro jest silny to daj leki łagodzące, rozrzedzające wydzielinę, wykrztuśne - w zalezności od potrzeby, a na noc hamujące odruch kaszlu.
      • manala Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 14:10
        Nie jestem właśnie pewna czy rzeczywiście już "po chorobie". Wcześniej tak wściekle nie kaszlała ; /
        • kruszonka84 Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 14:25
          Ja bym jeszcze poczekała z tym antybiotykiem z dzień, dwa. Sądząc po Flavamedzie to dziecko ma kaszel mokry, więc oklepywałabym kilka (6-7) razy dziennie (po każdym dziecko ma porządnie odkaszlnąć), flavamed do 16stej, na noc Sinekod/Accodin (coś przeciwkaszlowego żeby się wyspało i nie wymiotowało od kaszlu). Ja u swojego 4-latka dodatkowo przy mokrym kaszlu stosuje kąpiele w soli Bocheńskiej (rozluźnia wydzieline) i smaruje na noc Vickiem (ale to bardziej dla udrożnienia nosa).
          No i polecam bańki (ale to raczej na początku infekcjiuncertain
          U nas sprawdzają się takie sposoby, jednak to twoje dziecko i na ciebie spada odpowiedzialność za jego stan zdrowia. Pozdrawiam
          • manala Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 15:10
            dzięki, ja smaruje pulmexem ale to raczej przy przyziębieniu, na noc sprawdzał się Levopront ale alergolog mnie zjechała i teraz to nie wiem czy mogę go podawać
            flavamed dostaje o 15 ostatnią dawkę, stosuję inhalację już ponad tydzień i kurcze nie chce dziadostwo przejść
        • slonko1335 Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 14:27
          dajesz jej flavamed to lek wykrztuśny-musi kaszleć po nim....odkrztusza rozrzedzoną wydzielinę...już raczej poszłabym dziecko osłuchać zamiast serwowania antybiotyku.
          • manala Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 15:05
            wiesz, młoda często dostaje flavamed i NIGDY po nim tak nie kaszlała

do lekarza najwcześniej się dostanę w poniedziałek, w poniedziałek sama też idę do szpitala więc chciałabym mieć już w miarę zdrowe dziecko : /

• slonko1335 Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 19:54
              dziwne jest dla mnie to często w przypadku mukolityku...może nie miała tyle wydzieliny wcześniej żeby tak mocno odkrztuszać, tak czy owak zdecydowanie osłuchałabym jakby mnie niepokoiło a nie podawała antybiotyk zamiast.
    • aniasa1 Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 14:31
      tak, tak lepiej jeszcze raz osluchac niz pakowac antybiotyk.
    • rulsanka Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 15:13
      Dwie niepokojące rzeczy tu widzę. Stan podgorączkowy, brak apetytu. Zasadniczo dziecko powinno już czuć się dobrze - a tak nie jest.
      Poszłabym osłuchać dziecko to po pierwsze.
      Zrobiłabym badanie krwi z rozmazem ręcznym i crp, to po drugie.
      Być może to normalne, że tak kaszle, ale lepiej sprawdzić.
      Dopiero po obejrzeniu wyników podjęłabym decyzję o ew. antybiotyku.
    • frestre Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 15:15
      podjechałabym z córką do pediatry na osłuchanie...chyba kobiecie w wysokiej ciąży nie odmówią ? wink
    • annubis74 Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 15:17
      wytłumacz dlaczego ufasz głosom nienzanych ci anonimowych osób na forum niż lekarzowi czy nawet tylko swojej intyucji? Rozumiem ze nie jest łatwo zdecydować się na antybiotyk, że masz wątpliwości czy go podać, ale naprawdę rozwiejesz je dzięki głosom z forum, gdzie jest spora frakcja anty-antybiotykowych fanatyczek. Sama nie jestem zwolenniczką podawania antybiotyku, ale mam też świadomość że czasem jest to konieczne. A czy powinnaś podać nie wiem...
      • manala Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 15:56
        pediatrze dziecka ufam tylko po prostu nie mam możliwości się z nią zobaczyć bo na dziś nie było zapisów a jutro jej nie ma
        zapisałam młodą na poniedziałek na wszelki wypadek
        moja intuicja podpowiada mi, że to za długo trwa i jakoś właśnie nie widać poprawy w samopoczuciu dziecka (no owszem już nie gorączkuje) + stresuję się ew. zostawieniem chorej młodej
        a wątpliwości mam bo również nie lubię antybiotyków i ich unikam, dlatego chciałam poznać zdanie innych osób
        • rulsanka Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 21:39
          Dochodzi jeszcze ryzyko, że zarazi noworodka.
          Ja bym się wcisnęła do lekarza jutro (jestem asertywna, a w ciąży to już w ogóle nie wyobrażam sobie odmowy smile )
          Albo chociaż zrób te badania krwi o których pisałam wyżej.
        • annubis74 Re: podać antybiotyk? doradźcie 12.10.12, 09:13
          ostatnio też miałam taki dylemat, 2,5 tygodnia kaszlu który zaczął się razem z wiatrówką (lekarka tłumaczyła to krostą/krostami na błonach śluzowych), ale po zakończeniu wiatrówki trwał dalej. Leczenie inhalacjami, pulneo, syropkami. Ostatnio pani doktor też zapisała antybiotyk - dziecko w świetnej formie, bez gorączki ale kaszel jak ze studni. Miałam zamiar zrobić crp ale nie zdążyłam bo kaszel w nocy jeszcze się nasilił, aż do wymiotów. poOdałam antybiotyk i widzę że jest poprawa - kaszel płytszy, mniej szarpiący
      • camel_3d annubis74 12.10.12, 09:39
        annubis74 napisała:

> wytłumacz dlaczego ufasz głosom nienzanych ci anonimowych osób na forum niż lek
        > arzowi ...

bo lekarze w PL chetnie wala antybiotykami przy kazdej mozliwej okazji...

mieszkam w niemczech.. i tu antybiotyk daje sie juz na prawde w powaznych sytuacjach..a nie kiedy dziecko ma 39 goraczki i kaszel...

Ja bym wezwal jeszcze innego lakarza, ale nie lazilbym po przychodniach, gdzie masa chorych dzieciakow jest...
        • annubis74 Re: annubis74 12.10.12, 12:08
          nie zgadzam się z Twoją opinią. Z mojego doświadczenia wynika że lekarze naprawdę ostrożnie przepisują antybiotyki. MOja córka ma ponad 4 lata i antybiotyk dostaje po raz 4. Nigdy z powodu wysokiej gorączki (antybiotyk nie słuzy do zbijania gorączki) i nie tylko z powodu kaszlu. Ostatnio widziała córkę w srodę i dała mi wybór - mogę jeszcze kilka dni leczyć córkę pulneo i inhalacjami ale jeśli to nie pomoże powinnam podać antybiotyk, natomiast jeśli kaszel się pogorszy lub wystąpi gorączka/stan podgorączkowy to mam podać od razu. W czwartek zdecydowałam sie podać antybotyk. Nie jest to początek infekcji, tylko jej 3 tydzień, więc raczej szansa na to że nagle przejdzie samo jest minimalna
          Lekarza wzywam do domu, nie miotam się od jednego do drugiego, kiedyś to robiłam, nic dobrego z tego nie wynikało, do tej lekarki mam zaufanie.
          Myślę że wszyscy zgadzamy się że antybiotyk to ostatecznośc ale wkurzaja mnie też głosy na forum, które brzmią jakby antybiotyk był jakimś wytworem szatana, samym złem. Co nie jest prawdą.
          • rulsanka Re: annubis74 12.10.12, 12:23
            A ja co i raz się spotykam z sytuacją że dziecko dostało antybiotyk na wirusowe zapalenie krtani, że dostało antybiotyk na czerwone gardło w 1. dniu infekcji, że dostało antybiotyk na wirusa "żeby się infekcja bakteryjna nie rozwinęła", że dostało antybiotyk na chorobę bostońską, że dostało antybiotyk na katar "żeby nie zeszło na oskrzela".
            Spotkałam się też z lekarzem, który paciorkowca typu B leczy homeopatycznie, a dziecko ma cały czas stan podgorączkowy i źle się czuje (bez komentarza).
            Lekarze są bardzo różni i niestety wielu z nich pokrywa niekompetencję podając antybiotyk, w założeniu, że jak samo nie przejdzie to antybiotyk pomoże. Są też, rzadziej, skrzywieni w inną stronę - nie leczą prawdziwej, poważnej infekcji.
            I jeszcze jeden problem, większość lekarzy nienawidzi diagnostyki - wymazów, rentgenów, usg, nawet zwykłe badanie krwi ich mierzi. Lepiej podać antybol na ślepo.
    • budzik11 Re: podać antybiotyk? doradźcie 11.10.12, 15:25
      U mojego syna podobne objawy (po miesiącu prób leczenia bez antybiotyku, pod kontrolą lekarza) okazały się zapaleniem płuc. Tydzień gorączki/stanu podgorączkowego to IMO już poważna sprawa, jeśli nie masz możliwości iść z dzieckiem na osłuchanie, to ja na twoim miejscu dałabym jednak ten antybiotyk. Nieleczone zapalenie płuc jest groźniejsze niż antybiotyk.
    • camel_3d na goraczke???? 12.10.12, 09:35
      zartujesz....

• saguaro70 Re: podać antybiotyk? doradźcie 12.10.12, 10:40
      Czy Ty jesteś poważna?? Pytasz się na forum, czy podać lek zaaplikowany przez lekarza? Wprawdzie kaszel po infekcji może się utrzymać dość długo, ale mnie zastanawiają nocne wymioty. Takie coś może świadczyć o zapaleniu oskrzeli ze skurczami, a nawet o zapaleniu płuc.
      Przecież jesteś w ciąży, chcesz się zarazić od córki???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka