Dodaj do ulubionych

Wyciecie migdałka gardlowego

04.11.12, 14:35
Witam.

Mój cztero i pół letni sy dość często choruje i okzało się że ma przerośnięty, "ogromny" jak to powiedziała Pai laryngolog migdal i dała skierowanie na operację, jak to jest po tym zabiegu, długo maluszek dochodzi do siebie, jak jest z infekcjami po????
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Wyciecie migdałka gardlowego 04.11.12, 15:25
      Mój syn miał wycinany migdał jak był w wieku Twojego. Nie zauważyłam żeby częściej chorował. Raczej normalnie, a nawet z każdym rokiem mniej. Aktualnie ma lat 10 i poza niewielkimi infekcjami nic mu nie dolegasmile
      --------
      Dlaczego panny są szczuplejsze od mężatek??? Bo panna wraca do domu, patrzy co ma w lodówce i idzie spać. Mężatka wraca do domu, patrzy co ma w łóżku i idzie do lodówki.
    • betty842 Re: Wyciecie migdałka gardlowego 04.11.12, 15:27
      A nie zaproponała próby farmakologicznego obkurczenia migdała? Moj 5-latek też miał przerośnięty 3.migdał i też dostałam skierowanie na zabieg.Ale nasza pediatra była przeciwna i przepisała nam immunotrofine na okurczenie migdała.Poszłam jeszcze poradzić sie innego laryngologa,który nie miał nic przeciwko kuracji immunotrofiną. Aha jeszcze mieliśmy krople do nosa nasonex. Po 3 miesiącach bylismy w kontroli i migdał sie obkurczył. Końcem listopada mamy sie znów zgłosić żeby laryngolog zobaczył migdał.Mam przeczucie że znów sie powiększył bo syn znów mówi przez nos....Zobaczymy co powie laryngolog.Nawet jakby sie powiększył to nie żaluję bo chociaż próbowaliśmy innego sposobu niż zabieg.Ja sie zabiegu boję bo koleżanka mi mówiła,że jej syn bardzo źle sie czuł po wszystkim....A z koleji nasza pediatra mówi,że wycięcie migdałka to mały pikuś-gorzej jest ze znieczuleniem....Nie wiem o co jej dokładnie chodziło...
      • tijgertje Re: Wyciecie migdałka gardlowego 04.11.12, 19:04
        Temat byl juz setki razy walkowany. Zabieg to pryszcz. Po godzinie mlody brykal jakby nigdy nic. narkoza, zwlaszcza wybudzanie jest malo przyjemne, ale wiekszosc dzieci dochodzi do siebie bardzo szybko, a trzeci migdal nawet nie boli. Nam laryngolodzy odradzali leki, bo nie dosc, ze dluuugo sie migdal obkurcza, to szybko moze sie znowu powiekszyc ( jeszcze gorzej), a zaden lek nie jest obojetny dla organizmu.
      • anq-ua do betty842 - ile immunotrofiny? 05.11.12, 10:05
        Czy możesz napisać w jakiej dawce stosowałaś immunortofinę 5ml czy 10 ml? My również mamy zaleconą na obkurczenie 3 migdała, ale jedna laryngolog to zasugerowała i kazała skonsultować z lekarzem laryngologiem prowadzącym synka, a wizytę tam mamy dopiero 27.11. (miałam nadzieję na szybszy termin, niestety nasza służba zdrowia...) Chciałam do tego czasu już zacząć podawać immunotrofinę tylko nie wiem jaką dawkę, podaję 5 ml żeby nie przedobrzyć.
        • betty842 Re: do betty842 - ile immunotrofiny? 05.11.12, 10:20
          Już nie pamiętam ale chyba podawałam 10ml....Wiem napewno,ze butelka starczała mi na ok 3 tygodnie wiec chyba by tak to wychodziło,że 10ml dziennie.
    • pagaa Re: Wyciecie migdałka gardlowego 05.11.12, 10:19
      nie ma reguły, sąsiadki córka miła wycięty w wieku 4 lat, podobno zabieg ok, mała szybko wróciła do normy, ale niestety teraz ma 5,5 roku i odrósł i do ponownego wycięcia ma iśćsad a mała ma faktycznie dużego tego migdała, a się męczy starsznie z nim, chrapie jak stary, sapie, ciągle przez nos mówi itp.
    • kblp Re: Wyciecie migdałka gardlowego 05.11.12, 11:41
      Nie ma reguły. U nas wycięcie migdała nastąpiło późno, w wieku 6,5 lat. Migdał był "ogromny", nie mieliśmy niestety szczęścia trafić na lekarza, który zdiagnozowałby to szybciej ale prawda jest też taka, że ciągłe, nieprzerwane infekcje sprawiały, że nie można było zrobić fachowej diagnozy. Po wycięciu córka bardzo szybko doszła do siebie, leki przeciwbólowe jedynie w szpitalu zaraz po zabiegu, żadnych wymiotów ani innych historii. Rok po wycięciu migdała nie miała ANI JEDNEJ infekcji - ZERO! Teraz jest gorzej bo dopiero listopad a już angina i 1 infekcja za nami. Ale mimo wszystko warto - jakość życia - nieporównywana, dziecko odzyskało swój prawdziwy głos, przestało chrapać i o dziwo przestało się pocić w nocy (nie wiem czy to ma związek), śpi z zamkniętą buzią i ma zupełnie inny wraz twarzy.
    • gwen_s Re: Wyciecie migdałka gardlowego 05.11.12, 11:44
      mój młody miał jako 3latek, ale to ze względu na niedosłuch na obu uszach już...
      Po samym zabiegu była tragedia, przez tydzień wymiotował jak kot, ale miał dość silną dawkę przy usypianiu stąd taka obfitość później...
      Teraz jest lepiej, młody praktycznie nie choruje, zdarza się 2x w roku we wrześniu i na przełomie styczeń/luty smile
      • mamusia881 do gwen_s 05.11.12, 19:27
        u mojego syna też mamy niedosłuch lewego ucha ma całe sine uszy zbiera się płyn i też mamy właśnie na wycięcie migdałka trzeciego i na podcięcie dwóch podniebnych cały czas choruje powiedz jak z tym słuchem po wycięciu??
        u nas terminy na wycięcie są na 2014 dopiero i myślimy nad prywatnym.
    • mk271 Re: Wyciecie migdałka gardlowego 05.11.12, 12:35
      moje bliźniaki miały usuwane wszystkie migdałki - jeden w sierpniu tego roku drugi pod koniec września. ten co misł w sierpniu do tej pory jedna wirusówka przyniesiona z przedszkola, natomiast ten co miał miesiąc temu od tej pory już 3 infekcje miał. Obaj po zabiegu brali antybiotyk. Narkozę znieśli ok.
      • motylk-kk Re: Wyciecie migdałka gardlowego 05.11.12, 21:01
        jesteśmy świeżo po wycięciu migdała u prawie 2,5 latki - 3 dni w szpitalu 1 dzień krew mocz badanie ogólne 2 dzień zabieg - 3 dzień wyjście do domu sam zabieg trwa chwilkę u nas ok 8 rano był zabieg a o 14 szalała na szpitalnym korytarzu jadła wszystko tylko nie mocno przyprawione i nie gorące dania. Nie ma co się martwić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka