Dodaj do ulubionych

Prośba o analizę wyniku

14.07.22, 13:33
Hej, (mężczyzna, lat 28)
byłem dzisiaj na pobraniu krwi - standardowo hormony tarczycy plus przeciwciała
Po wizycie u endokrynolog, które mi te badania zleciła + usg (na nie jeszcze muszę poczekać - terminy...)
ft3 4,16pmol/l zakres 3,10-6,80 (28,6% o ile dobrze przeliczyłem)
ft4 13,45pmol/l zakres 9,01-19,05 (44%)
TSH 1,695 ulU/ml zakres 0,270-4,200

Wizyta u endokrynologa była wynikiem usg szyi (zapalenie migdałków przez paciorkowca - trzeba było sprawdzić w jakiej kondycji węzły chłonne) - radiolog stwierdził widoczne niejednoroności tarczycy do konsultacji.

Ogólnie zmagam się z epizodami depresyjnymi (po i w trakcie psychoterapii i wizyt u psychiatry) + zespół jelita drażliwego (wykluczone kolonoskopią i gastroskopią inne zmiany), migrenowe bóle głowy (wykluczone zmiany u neurologa), ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie, średnia jakość snu, bóle stawów itd... ten sam schemat.

Na razie wyniki skomentowane w systemie przez lekarkę - wyniki w normie. Z tym, że widzę, że nie zawsze norma = odpowiedni wynik.
Proszę o pochylenie się nad wynikami wraz ze swoim doświadczeniem - to moje pierwsze historie z endokrynologiem. Przeciwciała załączę w komentarzu, jak je zrobią. + robiłem jeszcze kortyzol.
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: Prośba o analizę wyniku 14.07.22, 16:04
      Nie dziwię się że tak się czujesz masz bardzo nisko hormony potrzebne leczenie tarczycy
      • artur11111111 Re: Prośba o analizę wyniku 14.07.22, 16:18
        Twoja pani doktor nie ma pojęcia co mówi potrzebny ci jest hormon bo inaczej będziesz się pogłębiał w depresji i że złym samopoczuciem jesteś źle leczony
        • dozer123 Re: Prośba o analizę wyniku 14.07.22, 22:59
          Jeszcze z nią nie przedyskutowałem wyników, ale śledząc wątki w internecie i patrząc na objawy u osób z "wynikami w normie" to trochę zdębiałem.
          Leczenie ma Pan na myśli podbicie hormonów euthyroxem?
          Powoływanie się u lekarzy na informacje w internecie nie jest dobrze widziane - więc obawiam się, że to będzie beznadziejnie i bezsensownie długa droga.
          • artur11111111 Re: Prośba o analizę wyniku 15.07.22, 08:38
            Tak trzeba podbić hormony ft3ift4 do góry na poziom 65-75%normy a dużo objawów poprostu zniknie te depresyjne też smutne jest to że leczą nas ludzie którzy nie mają pojęcia co robią tutaj na forum jest więcej wiedzy niż nie jeden endokrynolog sam to przerabiałem od lekarza do lekarza i wszyscy mówili wyniki w normie jest dobrze ale tak nie było teraz już wiem co było przyczyną zwiększałem dawkę i widziałem jak poprawia się moje samopoczucie jesteś młodym człowiekiem i szkoda twojego zdrowia
            • dozer123 Re: Prośba o analizę wyniku 15.07.22, 10:51
              Aktualizacja jeszcze o przeciwciała
              ATG 258 IU/ml przy normie poniżej 115
              ATPO 50.5 IU/ml przy normie poniżej 34.
              Wiec raczej wyniki nie są prawidłowe - patrząc całościowo.
              • artur11111111 Re: Prośba o analizę wyniku 15.07.22, 11:30
                Masz stan zapalny tarczycy powiedz swojej lekarce żeby ci przepisała eutyrox powiedz że chcesz na próbę może tak ja przekonasz do przepisania hormonu jak już będziesz miał te tabletki to pójdziesz w dobrą stronę później tylko ustalenie odpowiedniej dawki i będzie git jeśli ci nie przepisze to próbuj u rodzinnego musisz mieć te tabletki zobaczysz odrazy poczujesz się lepiej tarczyca odpowiada za cały organizm jeśli źle funkcjonuje to będziesz miał dużo objawów z różnych dziedzin o których piszesz a wyniki będą dobre i inni lekarze będą wykluczać inne choroby a objawy zostaną to jest wszystko od tarczycy sam to przechodziłem
                • dozer123 Re: Prośba o analizę wyniku 15.07.22, 11:50
                  No nic. Będę musiał próbować. Dziękuję za poświęcony mi czas. Bardzo to doceniam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka