Dodaj do ulubionych

Jak nauczy picia wody

10.07.13, 20:08
Córcia gdy sie urodziła przez pół roku karmienia piersia nie chciała pic nic po za cycem mamy. Gdy przeszlismy na butelke był problem z piciem nadal. teraz ma 22 miesiace i chcialabym ja nauczyc pic wody ale strasznie sie krzywi gdy jej daje i nie chce pic. chce tlko herbatki i soczki z kartonika. kupuje jej te bez cukru ale czy one faktycznie nie maja tego cukru? watpie. Jak ja przyzwyczaic do wody ? Macie pomysły?
Obserwuj wątek
    • magdalenca78 Re: Jak nauczy picia wody 10.07.13, 20:29
      Podawać te soczki co zawsze, ale rozcieńczone wodą. Zacząć od niewielkiej ilości wody i stopniowo zwiększać.
      Może zachęcą ją butelki wody dla dzieci - np Nestle Aquarel ma na obrazku chłopca i dziewczynkę.
    • bbuziaczekk Re: Jak nauczy picia wody 10.07.13, 20:32
      Zacznij moze od rozcienczania tych sokow z woda. Dodawaj co jakis czas coraz wiecej wody az zalapie smak i zacznie sie przyzwyczajac.
      Ja dzieciowe soki zawsze rozcienczalam woda. Sama wode raz pili a raz robili bunt.
      Obecnie moj 4,5 latek woli wybrac sama wode niz np herbate, soki kupuje raz na jakis czas i mocno rozcienczam z woda dla urozmaicenia. Wode nauczyl sie pic w przedszkolu.
      Mlodsza 2,8 latka miala okres ze pila tez sama wode a potem nie chciala tylko soki rozcienczane z woda albo herbaty. Teraz znowu ma okres ze sama wode tez wypije.
      • bbuziaczekk Re: Jak nauczy picia wody 10.07.13, 20:41
        Ewentualnie dodatkowo sprobuj na poczatek z tymi gotowymi wodami z dziobkiem tymi smakowymi dla dzieci.
      • agmarta2 Re: Jak nauczy picia wody 10.07.13, 20:44
        Odstaw soki, kup wodę taką z dzióbkiem, teraz np. jest taka mała buteleczka Żywca dla dzieci,a w taki upał jak będzie się chciało pić to wypije i wodę......sprawdź a się przekonasz. Wypróbowałam to na moich dziewczynach 21 mieś.Wcześniej jak było zimno to nie chciały wody a w taki upał z takiej buteleczki chętnie piją jak są spragnione.
      • mruwa9 Re: Jak nauczy picia wody 10.07.13, 22:48
        no wlasnie, gdyby dziecko dostawalo wode od niemowlectwa, teraz nie byloby problemu.
        • aniaurszula Re: Jak nauczy picia wody 15.07.13, 21:14
          nie koniecznie moje znaly smak sokow i herbatek ale wola wode. nawet nasz pediatra byl zdziwiony ze dziecko pije czysta przegotowana wode.
    • mikams75 Re: Jak nauczy picia wody 10.07.13, 21:41
      idz w upal na dlugi spacer i wez tylko wode. Jak zacznie usychac to nie wypije?
      Ja na wyjscia zabieralam np. jablko, marchewke. Jak nie bylo niczego innego to zjadala i to. A w domu zadnych szans.
    • camel_3d a co wy pijecie? 10.07.13, 22:09
      >chce tlko herbatki i soczki z kartonika.

trzeba bylo od nich nie zaczynac..

> kupuje jej te bez
      > cukru ale czy one faktycznie nie maja tego cukru?

wierzysz w cuda?

>watpie. Jak ja przyzwyczaic
      > do wody ? Macie pomysły?

tak...wyjsc na plac zabaw i zabrac tylko wode... i zawsze zabierac tylko wode i dawac tylko wode i nie kupowac soczkow i innych paskudztw...

no i zasadnicze pytania co WY pijecie? wode? cole? soki?
      • aniaurszula Re: a co wy pijecie? 15.07.13, 21:16
        zgadzam sie dziecko nie majac wyboru wypije to co ma ale tez rodzice musza mu pomoc i sami powinni zaczac pic czysta wode
    • koza_w_rajtuzach Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 08:52
      Rozcieńczaj te soki wodą.
      Jak dziecko nie lubi wody, to nie ma na to rady. Moja córka pije tylko wodę, sporadycznie jakąś herbatę czy kakao, natomiast syn wody nie tknie, bo jest ble. Pierwszy napój jaki podałam mu po mleku z piersi, to była woda, ale już wtedy jej nie chciał i nie dał się przekonać. Teraz ma już 4,5 roku i nadal wody nie pije. Z drugiej strony ja jako dziecko też nie piłam wody, była dla mnie obrzydliwa, więc piłam oranżady i soki, dopiero w dorosłości zmuszałam się do picia wody, a potem jakoś już ją polubiłam i wszystko inne do picia teraz wydaje mi się za słodkie.
      Moim zdaniem nie ma na to rady.
    • ciufciowy Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 11:05
      U nas dziewczynki nie piją wody, tylko herbatę, ale niesłodzoną. smakuje im. od czasu do czasu jakiś sok, ale wtedy rozcieńczony wodą.
      sam nie piłem wody do 14 roku życia: herbata przede wszystkim. potem polubiłem i teraz piję ją litrami. więc małych nie cisnę.

---
      www.ciufcia.pl
      Edukacyjne zabawy dla dzieci
      • fantomka44 Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 12:36
        Tak ją niestety nauczyłaś. Moim zdaniem nie ma co się bawić w rozcieńczania itp. Kupić małe zdrojki i tylko to ma być w domu. Nie martw się jeśli na prawdę będzie spragniona to wytrąbi wszystko co dasz. Kilka dni i się przyzwyczai.
        Alternatywne napoje to mleko, sok z sokowirówki, woda z miodem i cytryną, kakao, herbata ciepła.
        Ale przede wszystkim woda, inne napoje w mniejszości.
        • koza_w_rajtuzach Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 14:48
          tak, najlepiej niech się dzieciak odwodni, niech nie pije przez 3 dni, może na 4 dzień przekona się do wody..
          • camel_3d Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 14:59
            juz widze dzeicko, ktore nie pije przez 3 dni ze zlosci..zartujesz, nie?
            • koza_w_rajtuzach Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 15:21
              ale dlaczego ze złości?
              Może nie pić, bo nie lubi wody. Ja wiem, że woda niby jest neutralna, więc teoretycznie nikt nie powinien jej nie lubić, ale gdy byłam dzieckiem bardzo woda mi nie smakowała, uważałam, że jest niedobra w smaku na równi z herbatą (nadal herbaty nie lubię).
              Pisałam już, że syna do wody nie mogłam przekonać, choć np. córka pije ją litrami, ja sama też tylko wodę uznaję. Gdy go odstawiłam od piersi w dzień, to nadal nie mogłam go przekonać do picia, bo woda ble i zanosił się z płaczu, bo chce mu się pić. Próbowałam mu ileś tam razy podawać wodę, za każdym razem z tym samym skutkiem, czyli płaczącym dzieckiem, bo woda jest dla niego niedobra, ale jest spragniony. Moje dziecko nie robiło tego po złości, nawet szczerze mówiąc nie był wtedy jeszcze na tyle inteligentny, żeby robić coś z premedytacją. W końcu podałam mu coś innego do picia i zrezygnowałam z przekonywania go do wody.
              Mój syn jak miał dwa lata to odwodnił się, bardzo ciężko przechodził jelitówkę, cały czas pił litrami, co 2 minuty wymiotował piciem i tak w kółko, bez przerwy, całe dnie i noce. Nawet wtedy, kiedy był w naprawdę ciężkim stanie, wyglądał jak umierający - pluł wodą. A próbowałam wykorzystać sytuację...
              • camel_3d Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 15:52
                to nie ma znaczenie, co ty uwazalas... gdybys nia miala pod reka nic innego to na pewno wypila bys takze wode.. to jest tylko kwestia mozliwosci. jezeli pojdzeisz z dzeickiem na spacer i nie wezimiesz sockow..to dziecko na 10000% wypije takze wode.

problem w tym, ze takze w domu nie powinno byc zbyt duzego wyboru.. woda i tyle.. herbata.. bez cukru...

ale jezeli ´rdzice pija fante, cole, soki..to trudno oczekiwac od dziecka, ze bedzie wode chcialo...
                • koza_w_rajtuzach Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 18:18
                  > ale jezeli ´rdzice pija fante, cole, soki..to trudno oczekiwac od dziecka, ze b
                  > edzie wode chcialo...

nie pijemy tego. Pijemy wodę.

> to nie ma znaczenie, co ty uwazalas... gdybys nia miala pod reka nic innego to
                  > na pewno wypila bys takze wode

Tak, wypiłabym, ale gdybym jej nie lubiła, to piłabym ją w bardzo małych ilościach, w zbyt małych.
                  • camel_3d Re: Jak nauczy picia wody 12.07.13, 22:22

> Tak, wypiłabym, ale gdybym jej nie lubiła, to piłabym ją w bardzo małych ilości
                    > ach, w zbyt małych.

obawiam sie, ze nie jestes w stanie powiedziec co bys zrobila jako 2latka.
                    gdybanie nie jest rozsadne. spragnione dziecko wypije wszytsko. moze i malo, ale tez czesto.
                • ann.k Re: Jak nauczy picia wody 15.07.13, 13:10
                  camel_3d napisał:

> ale jezeli ´rdzice pija fante, cole, soki..to trudno oczekiwac od dziecka, ze b
                  > edzie wode chcialo...

Nieprawda. U nas w domu pije się colę i soki, a jednak nasz syn najchętniej sięga po wodę. Dlatego, że kiedy był czas na wprowadzanie napojów, woda była pierwszym co dostawał. Do tego cola i soki stoją zazwyczaj schowane w szafce albo lodówce, natomiast wodę trzymam zawsze w dzbanku na blacie kuchennym, a obok stoją szklanki. Innymi słowy woda jest najłatwiej dostępna.
              • mikams75 Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 16:16
                tylko ze chore dziecko to kiepski moment na wprowadzanie zmian.

Ja mam takie dziecko, ktore jak czegos do jedzenia nie lubi to moze i 3 dni nie jesc a nie przelamie sie. Z piciem jednak jest nieco inaczej. Wprawdzie moja pija tylko wode i nic innego nie lubi ale w zimie na calodniowej wycieczce po lesie z przedszkolem woda sie skonczyla. Mieli termos z herbata, z miodem i cytryna. Corka wypila caly kubek twierdzac, ze jest obrzydliwe. Pozniej mi przez kolejne dni trajkotala w domu, ze musiala to wypic, a bylo okropne. Ale wypila, bo jej sie pic chcialo i nie bylo nic innego.
                Ale jak byla chora i chcialam jej wcisnac troche elektrolitow to klapa. Bo dziecko chore jest rozdraznione, zle sie czuje a tu jeszcze sie go drazni paskudztwami...
                • carmita80 Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 17:27
                  Jak nauczyc? Pdawac wode konsekwentnie. Woda to nie trucizna, smak jest neutralny na tyle z trudno jej nie lubic. Nie jest slodka ani slona ani gorzka itp wiec nie bardzo rozumiem stwierdzenia, ze nie lubi. Wiadomo ze w zaleznosci od regionu woda rozni sie skladem minerlnym i dla kogos przyjezdnego moze miec inn y posmak ale dziecko ktore mieszka od urodzenia jest przyzwyczajone bo i soki i herbaty itp maja ta wode w skladzie. Dzieci nie chca pic wody bo sa przyzwyczajone do slodkigo smaku napojow, herbaty sie dosladza, soki sa slodkie a te produkowane masowo sa dosladzane no i kolo sie zamyka. Niestety ale to dorosli sa winni bo juz od niemowlectwa wprowadzaja za duzo slodkich napojow, czesto dzieci wody wogole nie pija i to sa efekty. Zgodze sie tez z camelem, ze jesli domownicy pija wode to i male dzieci beda ja pic i ze wybor powinien byc jak najmniejszy, kubek soku do sniadania ale najlepij wyciesnietego samemu ras dziennie wystarczy, reszta to woda a jesli dziecko lubi i chce takze mleko nie dosladzane oczywiscie. Moje dzieci (10 i 6) herbaty wogole nie pija ani nie pily, nie widze powodu aby im taki napoj byl do czegokolwiek potrzebny (nistety dzieci pijace herbate najczesciej spozywaja slodka:/) z sokow czasm smoothie robiony w domu lub w miejscach gdzie robia go na mijscu wtedy jest pewnosc ze jest bez cukru czasem tez wyciskam sok z pomaranczy do sniadania. Ich glonym napojm jest woda, zima zwykla zimna a latem z lodem. Same siegaja, zreszta my tez. Zdrowe na zeby i nie dostarcza zbednych kalorii.
                • koza_w_rajtuzach Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 18:25
                  > tylko ze chore dziecko to kiepski moment na wprowadzanie zmian.

niekoniecznie. Syn w tym czasie rzucał się na picie i pochłaniał je litrami, bardzo chciał pić, bo jak wspomniałam, wymiotował co 5 minut piciem (bo nie miał już czym) i od razu musiał się napić, bo go suszyło, więc praktycznie cały czas siedziałam nad nim ze szklanką. Pił wszystko co mu dałam, oprócz wody, co akurat nie tylko było chęcią wprowadzenia zmian, tylko woda była najbardziej wskazana (oprócz coli oczywiście). Uważam, że gdyby to była tylko fanaberia, to wypiłby tą wodę.
                  Oczywiście, gdybym postanowiła postawić na swoim to mogłabym go przetrzymać i jakby się odwodnił to by i wodę wypił. Łatwo by nie było, szkoda moim zdaniem nerwy na to tracić.
            • eliszka25 Re: Jak nauczy picia wody 15.07.13, 23:00
              camel, ze zlosci, to moze nie, ale jak czegos nie chce, to czasem nie poradzisz. moj mlodszy przestal lubic mleko, jak mial 7 miesiecy. dopiero co zaczelam mu wprowadzac inne pokarmy i byl glownie na mleku. z dnia na dzien mu sie odwidzialo i przestal mleko lubic. trwalo kilka dni, zanim zajarzylam, o co mu chodzi. myslalam, ze chory czy co, bo potrafil nie jesc dobe. 7-miesieczne dziecko. jak dawalam mleko, to nie chcial i koniec, bez wzgledu na to, ile czasu minelo od ostatniego posilku. musialam w ekspresowym tempie przebudowac mu jadlospis tak, zeby nabialu i plynow mial wystarczajaco duzo bez tego mleka, co nie bylo takie proste.

czekalbys 3-4 dni az dziecko zacznie cos pic? bo ja szczerze mowiac nie. taki maluch odwadnia sie bardzo szybko i skutki moga byc grozne. mnie moj mlodszy tym swoim buntem niemal o zawal serca przyprawil, bo ma wade ukladu moczowego i jest bardzo wazne, zeby odpowiednio duzo pil.
    • klubgogo Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 17:42
      A dlaczego dopiero teraz o tym pomyślałaś, gdy dziecko ma prawie 2 lata? Trzeba było zacząć od wody.
      Musisz dolewać wodę do soków, zmniejszając proporcje, aż do samej wody. Poza tym 2-letnie dziecko jest rozumne, musisz z dzieckiem porozmawiać, wytłumaczyć.
    • dianaro Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 19:15
      Cóż - po części sama jesteś temu winna. Rozpocząć podawanie w tym wieku wody to trochę za późno. Zwłaszcza, jak dziecko poznało smak słodzonych napojów. Podawałam córce wodę łyżeczką jak miała 3 miesiące a potem ze szklanki. Teraz ma 7,5 miesiąca i już wie, do czego służy szklanka - zna tylko smak wody. Syn 6 letni też pije tylko wodę, od czasu do czasu sok lub colę, ale w bardzo małych ilościach.
      Tak jak piszą inne dziewczyny, choć może się nie zastosujesz i złamiesz, bo będzie Ci szkoda dziecka, ale "przetrzymać" córkę i konsekwentnie podawać tylko wodę. Przecież w owocach, zupie też ma wodę to odwodnić się nie powinna. Poza tym jest już na tyle duża, że można jej wytłumaczyć.
      • agucha824 Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 21:20
        niemowlę karmione piersią które jeszcze nie ma rozszeżonej diety nie musi być dopajane. Przy wprowadzaniu pierwszych posiłków należy już dopajac. Myślę że autorka wątku nie potrzebuje krytyki typu to twoja wina itd ale oczekuje konkretnej rady. Mój mały od malen kiego pije wode ale problemem była ilośc bardzo mało pił 200ml dziennie w wieku ponad rok dopiero jak kupiłam kubek ze słomką to ma taką frajdę że teraz potrafi wypić 1,5 do 2 dziennie a ma dopiero 1,5 roku ! Myślę, że powinnaś zachęcić opakowaniem może spodoba się picie np ze szklanki albo właśnie przez słomkę. Pamiętaj że dziecko jest dobrym obserwatorem i i widzi co wy pijecie jeżeli nie pijecie wody to dlaczego dziecko ma ją pić a jeżeli pijecie to daj spróbowac od siebie moze się spodoba
        • carmita80 Re: Jak nauczy picia wody 11.07.13, 22:04
          agucha824 napisał(a):

> niemowlę karmione piersią które jeszcze nie ma rozszeżonej diety nie musi być d
          > opajane. Przy wprowadzaniu pierwszych posiłków należy już dopajac. Myślę że aut
          > orka wątku nie potrzebuje krytyki typu to twoja wina itd

Dziecko nie bylo jak napisala autorka dopajane woda podczas karmienia piersia ale pozniej dostalo slodkie napoje zamiast wody, bo wody nie chcialo. Gdyby jednak woda byla konsekwentnie podawana, a nie soczki i herbaty to by sie do tej wody przyzwyczailo i w wieku 22 m-cy nie byloby pytania jak w tytule watku. Moze wlasnie taka uwaga jest potrzebna aby przy nastepnym dziecku uniknac problemu i aby inne czytajace tego nie popelnily. Woda jest najbardziej naturalnym i neutralnym napojem dla ludzi (i nie tylko).
          To, ze dziecko nie pije wody to w istocie wina rodzicow, dziecko w wieku kilku miesiecy samo nie siega po napoje ani jedzenie ale je dostaje.
          Autorka jesli chce aby dziecko pilo wode musi ta wode konsekwentnie podawac, a inne napoje ograniczyc do minimum, moze oczywiscie posluzyc sie jakims fajnym kubkiem, butelka, moze za kazdym razem pic z dzieckiem i jeszcze "dopajac" ulubiona zabawke itp. ale zdecydowanie trzymac sie zasady ze woda na ugaszenie pragnienia, woda do posilku. Nie soczek na spacerze, placu zabaw, kompot do obiadu a herbata do sniadania i kolacji, bo na wode juz okazji nie wystarczy.
      • andzia19837 Re: Jak nauczy picia wody 12.07.13, 21:31
        Córce probowałam podawac wode od samego poczzątku i za kazdym razem było to samo. odwracała wode i nie chciała. Dawałam jej zawsze wode na sprobe ale wypiła lyk i koniec, wiec podawalam herbatke do picia. teraz jest to samo gdy kupilam jej wode w buteleczce z dziubkiem to cieszyła sie ze sama moze wypic alee gdy poczula smak oddala mi butelke i na tym sie skonczyło.
        • mikams75 Re: Jak nauczy picia wody 12.07.13, 21:40
          > Córce probowałam podawac wode od samego poczzątku i za kazdym razem było to sam
          > o. odwracała wode i nie chciała. Dawałam jej zawsze wode na sprobe ale wypiła l
          > yk i koniec, wiec podawalam herbatke do picia.

i wlasnie w tym problem, dziecko szybko zalapalo, ze jak nie wypije wody, to dostanie cos innego. Wiec za kazdym razem odmawiala i dostawala co chciala. Nie zdarzyla zalapac smaku ani polubic wody.
          • koza_w_rajtuzach Re: Jak nauczy picia wody 13.07.13, 08:09
            a może by nie polubiła wody.
            To tak jak ja nigdy nie polubiłam herbaty, chociaż mama konsekwentnie mi ją podawała przez całe dzieciństwo, a ja nawet próbowałam ją pić, ale była gorsza od lekarstw.
            • najma78 Re: Jak nauczy picia wody 13.07.13, 08:57
              koza_w_rajtuzach napisała:

> a może by nie polubiła wody.
              > To tak jak ja nigdy nie polubiłam herbaty, chociaż mama konsekwentnie mi ją pod
              > awała przez całe dzieciństwo, a ja nawet próbowałam ją pić, ale była gorsza od
              > lekarstw.

Herbata ma konkretny smak a woda jest neutralna. Dziecko ktoremu dorosly nie poda nic innego oprocz wody, bedzie ja pilo i tyle. Jesli poda sie dziecku sok, herbate itp napoje smakowe to bedzie wiedzialo ze sa, wiec odmowi wody. Moja starsza corka tez jako niemowle pijace tylko mleko wody nie chciala i plula nia, ale nie dostala nic w zamian i zaczela pic. Tylko nic oprocz wody to oznacza co oznacza. Dzieci w wielu rejonach swiata nie maja dostepu do innych napojow niz woda i z odwodnienia nie umieraja pijac H2O, z odwodnienia umieraja gdy tego zabraknie albo z chorob gdy jest brudna. Zauwaz ze pomoc dla krajow w Afryce wysyla czysta wode, a nie soki albo herbatki. Absurdalne sa glosy w dyskusji ze dziecko moze wody nie lubic, bez przesady, nie polubi jesli bedzie dostawalo soki i herbaty a w zasadzie slodkie bo to slodki smak powoduje ze sie go lubi i uzaleznia.
              • koza_w_rajtuzach Re: Jak nauczy picia wody 13.07.13, 11:30
                > Herbata ma konkretny smak a woda jest neutralna.

Może neutralna, ale w dzieciństwie miałam koleżankę, która do tego stopnia nie lubiła wody, że po wypiciu jej od razu wymiotowała, bo nie mogła znieść jej smaku.
                Oczywiście, w końcu każde dziecko zaskoczy i zacznie pić wodę, ale często dzieje się to zbyt dużym kosztem.
                • mikams75 Re: Jak nauczy picia wody 13.07.13, 15:10
                  moze jakies wyjatki sie trafiaja, ale ja nie znam dziecka, ktore nie pija wody. W naszym przedszkolu do picia jest tylko woda. Zadne nie czeka do 18stej az mamusia odbierze i przyniesie cos innego do picia. Wszystkie pija wode. Wyboru nie maja.
                  Do obiadu dodatkowo jest herbata zilowa/owocowa zaparzana, nieslodzona. I tyle. Zadne sie nie odwodnilo.
    • aniaturek0409 Re: tak myślałam 11.07.13, 22:23
      Ze w tym wątku będzie pranie mózgu przez wszechwiedzących to wiedziałam od razu, bo ich dziecko piło to i każde inne będzie tak samo robić. G... prawda. Moja córka przez 6 miesięcy piła tylko pierś. Potem rozszerzyłam dietę i podawałam wodę do pica. Przez 2 miesiące piła a raczej pluła wodą. Udawało mi się dzienne maksymalnie podać jej 10-20 ml wody czyli 1/20 szklanki. Po kolejnym miesiącu odmówiła całkiem picia wody i jej menu to była pierś, zupka i owoce. I tym sposobem w wieku 11 miesięcy dziecko nie piło nic poza piersią i dwiema łyżkami wody z zupy. Pediatra na wizycie zapytała mnie czy mała nie ma biegunki lub wymiotów bo ma cechy odwodnienia. Jak usłyszała że nie podaję nic do picia bo mała pluje wodą a nie chcę przyzwyczajać jej do soczków to konkretnie sprowadziła mnie na ziemię. Dzięki forumowym znawcom od siedmiu boleści mało nie wysuszyłam dziecka na śmierć. Także autorko nie słuchaj tutaj głupot i podawaj herbatki i rozcieńczone soki. Przez tydzień daj 3/4 soku i 1/4 wody potem pół na pół aż dojdziesz do 1/4 soku i 3/4 wody. Może z wiekiem polubi wodę. Starszy syn jako niemowlę pił wodę, potem długi czas nie chciał a teraz ma 11 lat i pije często wodę ale tylko tą lekko gazowaną bo niegazowanej nie przełknie..
      • agucha824 Re: tak myślałam 13.07.13, 21:25
        Moim zdaniem nie ma co zmuszac ważne żeby nie podawac dziecku za dużo chemii poprostu rób soki sama, gotuj kompoty itd. Zamiast białego cukru możesz używać trzcinowy ponoć jest zdrowszy. Ludzie nie siejmy paniki większośc ludzi nie pije czystej wody tylko herbaty, soki itp. nie jest powiedziane ze pija tylko chemie nie tylko woda może być zdrowa. A to że za dziecka będzie się piło wodę wcale nie gwarantuje że w dorosłym życiu też i na odwrót ja jestem dzieckiem które było pojone herbata i kompotem zreszta w tych czasach tak się poiło i co teraz piję tylko wodę i zieloną herbatę raczej tego z dziecinstwa nie wyniosłam. Moje dziecko pije wodę bo herbatek ani soków nie chce czyli na odwrót
        • carmita80 Re: tak myślałam 14.07.13, 09:12
          agucha824 napisał(a):

> Moim zdaniem nie ma co zmuszac ważne żeby nie podawac dziecku za dużo chemii po
          > prostu rób soki sama, gotuj kompoty itd. Zamiast białego cukru możesz używać tr
          > zcinowy ponoć jest zdrowszy.

Nie jest zdrowszy, cukier to cukier obojetnie jaki tuczy tak samo i ma taki sam negatywnym wplyw na uzebienie. Soki nawet te wyciskane samodzielnie, swierze maja cukier dlatego picie ich w duzych ilosciach nie jest wskazane. Kompoty to wogole pomylka, gotowane owoce pozbawione witamin plus cukier. Tak samo ze slodkimi herbatami a takie podaje sie zazwyczaj dzieciom. Slodkie napoje przyczyniaja sie do otylosci i co najgorsze zlego stanu uzebienia w bardzo mlodym wieku.

Ludzie nie siejmy paniki większośc ludzi nie pije
          > czystej wody tylko herbaty, soki itp. nie jest powiedziane ze pija tylko chemie
          > nie tylko woda może być zdrowa.

Owszem, wiekszosc ludzi na swiecie pije glownie wode a czysta woda jest najzdrowsza.
          • agucha824 Re: tak myślałam 14.07.13, 15:59
            Nie jest zdrowszy, cukier to cukier obojetnie jaki tuczy tak samo i ma taki sam

Proponuję poczytaj trochę o cukrach prostych i złożonych a później możesz jeszcze raz się zastanowić czy cukier w owocach jest zły!!! Węglowodany są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Po za tym cukier jest nie tylko w owocach!!! Nie dawać niczego co by zawierało cukry równie dobrze można by porównywać z dietą dukana!!!! Po za tym można dawac też soki warzywne np z marchewki która ma taki sam cukier jak owoce i co też jest zła??????????
      • levoonia Re: tak myślałam 15.07.13, 00:33
        > Przez 2 miesiące piła a raczej pluła wodą.

kto na takie dziecko nie trafił nie powinien się wypowiadać zbyt ostro bo może mu się jeszcze przytrafić.. wink
        ja próbowałam codziennie przez bite 3 miesiące. odpuściłam dopiero przed wyjazdem nad morze w trakcie upałów ale i tak bardziej ze względu na nagłe odstawienie się od piersi. dziewięciomiesięczniak przestał pluć woda dopiero jak dolałam trochę soku...

mam niewiele starsze drugie dziecko (18 m-cy różnicy), od początku pojone tylko wodą pije ja do teraz i lubi. Nie chciało mi się wierzyć,że z drugim będzie inaczej ale życie spłatało figla wink
    • aga.r.72 [...] 14.07.13, 01:42
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • taka-sobie-mysz Re: Jak nauczy picia wody 14.07.13, 09:28
      a ja będę bronić autorki wątku przed tymi mundrymi paniami, co to piszą, że gdyby konsekwentnie dawać wodę od małego to dzieciak nie pił by kilka dni a potem by zaczął bo by musiał.

Otóż ja mam takie dziecko, które nie chciało pić wody. no ale naczytałam się internetowych specjalistek od wszytkiego i pisały one:tylko wodę! To dawałam tylko wodę. W efekcie moje dziecko piło za mało, duzo za mało, tak że miała takie zatwardzenia, że od tego pękła jej szczelina odbytu i rozciągnął się fałd skóry przy odbycie.

Problemy z kupami skończyły się, jak zaczęłam w końcu dodawać do wody glukozę. Dziecko wtedy chętnie piło.

Tak więc nie generalizujcie, że jak nic innego dziecko mieć nie będzie to polubi wodę. Bo to nie zawsze jest prawda. Moje dziecko piło tylko tyle, by z pragnienia nie umrzeć. I wody nie polubiło.
      • taka-sobie-mysz Re: Jak nauczy picia wody 14.07.13, 09:29
        dodam jeszcze, ze tan fałd skóry trzeba bedzie prawdopodobnie usuwac chirurgicznie. super, nie. A wszystko to w imię picia czystej wody uncertain
    • andzia19837 Re: Jak nauczy picia wody 17.07.13, 21:17
      Do
      taka-sobie-mysz
      Wspólczuję, ale tak to jest jak wszystkie fora alarmuja żeby pic tylko wode.
      Próbowalam juz tyle razy nawet kupuje jej butelki z dziubkiem zeby miala frajde ale nic tylko wypija dwa lyki i koniec picia , a gdy naprawde chce pic i podam jej wode to jest taki placz ze w koncu daje jej herbatke lub rozcienczony sok.
      Chyba nie zmusze jej do tej wody jak bedzie chciala to sama wypije
      W sumie ja tez kiedys nie lubilam wody ale w koncu sie do niej zmusiałam
      ale dzieki za rady dziewczyny bede próbowała dalej po trochu nie zmuszajac na siłe moze sie kiedys udawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka