Dodaj do ulubionych

Z kataru w katar

01.10.13, 21:41
Wiem, pewnie dla wielu z was temat znany jak świat...dla mnie nowość...dziecię od połowy sierpnia w 1 grupie przedszkola...jak złapało katar to ciapnie się już 3 tydzień...poza tym żadnych dolegliwości...no może poza 2 dniami, kiedy skarżyła się na gardło i miała 37,3...przeszło...katar wodnisty przeszedł w gęsty, prawie się skończył...a teraz znowu woda...wiem...matka niedoświadczona, a bo pierwsze dziecko, a bo nie chorowało...a bo samemu się nie pamięta swojego dzieciństwa itd itp...ale zawsze mi się wydawało, że jak już katar jest to nie da się znowu wejść w kolejną katarzastą infekcję...a może się mylę...hę... smile
Obserwuj wątek
    • gatta28 Re: Z kataru w katar 01.10.13, 22:25
      Nie pocieszę.... Młody w przedszkolu od roku. I od roku katar co dwa tygodnie - już nie wiem czy to kończy się poprzedni, czy zaczyna nowy.
      • maltry Re: Z kataru w katar 02.10.13, 09:19
        To prawda - moja starsza córka w pierwszym roku przedszkola miała katar od połowy września jakoś do maja chyba, drugi rok był już zdecydowanie lepszy wink
        • rooms Re: Z kataru w katar 02.10.13, 09:47
          organizm broni się przed wirusami, wszystko w normie. Martwiłoby mnie, gdyby z noska brzydko pachniało, a katar miał brzydki kolor. Jeśli to woda - to jest dobrze.
    • lianis Re: Z kataru w katar 02.10.13, 09:59
      Da sie zlapac kolejnego wirusa majac juz jednego na stanie sad
    • kikimora78 Re: Z kataru w katar 02.10.13, 10:02
      da się - moja w zeszłym roku chorowała od października do jakoś maja- czerwca.
      teraz też od czasu do czasu coś złapie - ale już jest o niebo lepiej.

z tym, że mojej się kaszel ciągnął do tego przez ponad pół roku i teraz bierze inhalacje sterydowe - a jak wiadomo - sterydy wszystko wyleczą, więc może dlatego lepiej się trzyma?
    • wro-tka Re: Z kataru w katar 02.10.13, 10:51
      moja ma cały sezon przedszkolny bez przerwy.
      okazało się, że jest uczulona na pleśnie a że budynek przedszkolny ma 51 lat i był zalany powodzą to i pleśnie tam obecne.
      często łapie infekcje a jej karat szybko się nadkaża bakteryjnie.
    • camel_3d jak woda..to olej 02.10.13, 13:51
      i normalnie do rpezdszkola wysylaj..zreszta jak zielony tez..o ile nie ma goraczki czy innych doleglowosci.. u nas tak si erobi..i dzieci zyja..

• kalipso30 Re: jak woda..to olej 02.10.13, 17:38
        Posyłam...wszystkim leci z nosa, nie mowiąc juz o wszedobylskim kaszlu...my na szczęście tylko ten katar przerabiamy ale wiem, że sa rodzice, którzy starają się by zakatarzone dzieci pozostawaly w domu bo mogą zarażac...chyba to jest nierealne...
      • oregano1 Re: jak woda..to olej 02.10.13, 19:07
        Wiem ,faktycznie temat ileś razy powtarzany,ale uważam,że Twoja rada nie jest najlepszą.Mój wnuk po 1 tyg.w przedszkolu dostał kataru ,potem kaszlu,trwało to 3 tyg.Może dlatego,że my dziadkowie możemy opiekowac się nim w takich awaryjnych sytuacjach pozostał w domku.Są mamy,które nie moga zapewnić opieki swoim dzieciom,ale jeżeli ktoś może pomóc i w czasie infekcji zostać z dzieckiem,namawiałabym na to.Proszę pomyśleć,jak sie czujemy,gdy "leje "się nam dorosłym z nosa,albo mamy problem z oddychaniem bo jest zapchany-masakra-dlaczego na dodatkowy stres narażac jeszcze dziecko,w domu jest tak samo,ale opiekunka(mama,babcia,niania,albo przyszywana ciocia) przytuli,odciągnie wydzielinę i umyje buzkę,w najlepszym przedszkolu ,nie ma co na to liczyć,pomijam sprawę zarazenia zdrowych dzieci.

> i normalnie do rpezdszkola wysylaj..zreszta jak zielony tez..o ile nie ma gorac
        > zki czy innych doleglowosci.. u nas tak si erobi..i dzieci zyja..
        >
        • camel_3d Re: jak woda..to olej 02.10.13, 20:42
          oregano1 napisała:

> Wiem ,faktycznie temat ileś razy powtarzany,ale uważam,że Twoja rada nie jest n
          > ajlepszą.Mój wnuk po 1 tyg.w przedszkolu dostał kataru ,potem kaszlu,trwało to
          > 3 tyg.Może dlatego,że my dziadkowie możemy opiekowac się nim w takich awaryjnyc
          > h sytuacjach pozostał w domku

no wiezs...problem w tym, ze pojdzei do przedszkola i za tydzien znow bedzie mial karat.. wiec znow na 2 tygodnie zostanie w domu?

nalezy umiec rozroznic czy dziecko jest chore czy ma katar zwiazany zt nowymi bakteriami, ktoryhc jego organizm nie zna, do tej pory i tak reaguje.
    • klubgogo Re: Z kataru w katar 02.10.13, 19:24
      Wyluzuj, tak już do końca kwietnia big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka