Dodaj do ulubionych

Odpieluchowanie prosze o info

16.07.14, 12:41
Starszy syn odpieluchowany zupelnie inaczej. Kupe zaczal robic sam na toalete w wieku 2 lat. Siku na nocnik w wieku 2 i 6 mies. Zaskoczyl po 2-3 dniach treningu.
Mlodszy ma teraz 2 i 4 mies. Odstawial histerie przed posadzeniem na nocnik czy toalete (z nakladka). Wstrzymywal kupe (wszystko jakies 4 miesiace temu). Teraz jest super, da sie sadzac na nakladke, robi siusiu i kupa tez sie zdarzy do toalety. Minal ponad tydzien i nie sygnalizuje sam potrzeby. Jestem na urlopie, moge go wysadzac nawet i 10 razy dziennie. Wszystko bez stresu oczywiscie, bo to nie zaden problem. Pytanie, czemu nie sygnalizuje i czy faktycznie zaskoczy po jakims czasie czy po prostu jest niegotowy. Prosze o opinie od mam, ktorych dzieci mialy podobnie, czy po 2 czy 3 tygodniach dzieci zaczely sygnalizowac potrzebe same, czy raczej odpuscic i zalozyc pieluche.
Obserwuj wątek
    • julita165 Re: Odpieluchowanie prosze o info 16.07.14, 13:05
      Moim zdaniem to bardzo krótki okres. Ja zaczęłam odpieluchowywać synka w wieku 2 l i 4 m-ce zyli w lutym. W ogóle nigdy w życiu nie usiadł na nocniku. Zaakceptował sedes z nakładką. Przez 2-3 m-ące lał w majty po 5 razy dziennie. Od czerwca uznaję go za z grubsza odpieluchowanego chociaż zdarzają się wpadki i to ja częściej muszę sama go sadzać niż on zawoła. Na szczęście ma jakieś wyjątkowo mocne "zamki" i sika 3 razy dziennie a kupa zdarza się raz na dwa dni. Na noc zakładam pampersa i mały cwaniak dobrze się w tym zorientował bo często z dwójką czeka do wieczora a poza tym rano zanim wyjdzie z łózka to sika do tego nocnego pampersa.
      • camel_3d ?? 16.07.14, 13:17
        > Od czer
        > wca uznaję go za z grubsza odpieluchowanego chociaż zdarzają się wpadki i to ja
        > częściej muszę sama go sadzać niż on zawoła.

i ty uwazasz to za odpieluchowanie?????? nie zartuj
      • jehanette Re: Odpieluchowanie prosze o info 16.07.14, 16:00
        Skoro Ty musisz go sadzać a nie on woła to nie jest odpieluchowany, tylko wysadzany...
        Moja córka odpieluchowała się w kilka weekendów. Tak, taka herezja, zakladaliśmy jej majtki dosłownie na 2 godziny po południu w weekend, bo nie było czasu w tygodniu (praca, przedszkola) a w weekendy też spacery, wyjścia - no szkoda mi było czasu na "trening". I po miesiącu sama odrzuciła pieluchę również na noc, woła sama, czasem sama idzie jak ma chęć, czasem chce żeby iść z nią. Miała 2 lata 4 mc.
    • camel_3d no skoro na urlopie jestes to.. 16.07.14, 13:16
      niech lata bez majtek..i popatrzy co z niego wylatuje..i kiedy...

ppieluchy maja jedna wade..jest w nich sucho...on musi zakumac, ze cos tam wylatuje..BEZ WYSADZANIA:.. wysadzanie sygnal, TERAZ zrb siku.... a on ma sie sam nauczyc, kiedy mu sie chce.

Idz na plaze, pusc dziecko na golasa i niech biega....

poza tym kazde dziecko jest inne i nie kazde zgodnie z zyczeniem polowy matek ma sie odpiwluchowac w 18 miesiacu. Nietore potrzebuja nawet do 4 roku zycia... nie panikuj...
      • plain-vanilla Re: no skoro na urlopie jestes to.. 16.07.14, 13:36
        Nie panikuje. Mlody chodzi w majtkach, nie w pieluchach. Z golym tylkiem nie moze chodzic ze wzgledow praktycznych. Plazy tez nie mam tutaj. Zreszta on widzial juz jak z niego wylatuja obie rzeczy i wie bardzo dobrze co i jak. Najbardziej mnie interesuje wlasnie, jak dlugo trwa zanim dziecko bedzie sygnalizowac, ze chce sie siusiu czy kupe. Starszy po 3 dniach biegal na nocnik. Dodam, ze mlodszy nie sika w majtki, potrafi utrzymac, tylko nie syganlizuje, kiedy mu sie zachce. Jak do konca urlopu nie bedzie sygnalizowal, to wracam do pieluch, bo nie ma sensu, zeby dziecko sikalo i robilo kupe w majtki przez kilka miesiecy.
        • camel_3d Re: no skoro na urlopie jestes to.. 16.07.14, 14:30
          no to trwa tak dlugo, jak potrzeuje dzeicko..Jedno potrzebuje dzien..inne 3 lata. Ona ma maly wplyw na to, musie sie nauczyc. Musi dojzec i psychicznie i fizyczne. Moze byc psychicznei dojzale..ale fizycznie nie..I odwrotnie... Lato jest wiec poczekaj..Jak nie uda sie teraz to poczej kilka miesiecy az dojzeje.
    • mama_kotula Re: Odpieluchowanie prosze o info 16.07.14, 16:04
      A próbowałaś nie wysadzać wcale? Mówisz, że trzyma - no i dobrze. Z wysadzaniem to jest trochę na zasadzie odruchu Pawłowa: tyłek dotyka nocnika, oho, trzeba zrobic to i owo. A to na odwrót jednak powinno być wink.
      Może on nie ma szansy skojarzyć parcia na pęcherz z tym, że trzeba biec do kibelka?

• plain-vanilla Re: Odpieluchowanie prosze o info 16.07.14, 19:27
        Tak wlasnie wyglada, ze jednak nie kojarzy. Wysadzanie bylo z nastawieniem, ze jednak zaskoczy jakis trybik i zacznie wolac. Wiadomo, ze nie bede ganiala za nim kilka tygodni i pilnowala, zeby wysadzac. W sumie juz prawie 2 tygodnie tego biegania i nic. Wyglada na to, ze niegotowy. Faktycznie przestane od jutra wysadzac.
        • sunnysmile Re: Odpieluchowanie prosze o info 17.07.14, 23:13
          Kiedyś dorwałam mądrą książeczkę jak nauczyć dziecko sikać w 7 krokach czy coś takiego. Były tam wyszczególnione zachowania dziecka, które sygnalizują czy dziecko jest gotowe na odpieluchowanie czy nie. Nie pamiętam tytułu, postaram się znaleźć. Wiem, że była tam mowa, że gdy się budzi z suchą pieluchą to jest sygnał że umie już "zapanować" nad sikaniem i jest gotowe do odpieluchowania. Była też tam mowa o tym, że jak już odpieluchowujemy to całkowicie, a nie po kilku dniach niepowodzenia zakładamy znowu.

U mnie córka załapała w 3 dni o co chodzi (miała 18 mcy), zdarzały się jej potem jeszcze wpadki, ale nie chciała już więcej pieluchy. Na materac nałożyłam specjalny pokrowiec nieprzemakalny i po problemie. Nawet jak popuściła to materac był cały. Zwykle jednak to posiusianie się budziło ją i "kończyła" już na nocniku.

Syn teraz ma 19 mcy i od tygodnia lata bez pieluchy. Zakładam tylko na noc jeszcze, bo dopiero kilka nocy było z suchą pieluchą. Na wyjazd w foteliku ma poskładaną tetrową pieluszkę pod pupą, ale i tak idzie siku przed wejściem do samochodu. Zdarza mu się zapomnieć o sikaniu ale pieluchy już nie chce.

Znalazłam książkę, o której pissałam. Jest nawet recenzja:
          parenting.pl/portal/jak-nauczyc-dziecko-korzystac-z-nocniczka-w-7-dni-recenzja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka