Dodaj do ulubionych

Lektury dla 5-latka

10.10.16, 10:40
Chłopca. Co polecacie. Mój synek fanem czytania mu nie jest, no nie ma co ukrywać ale od 2rż pilnuję żeby codziennie przed snem co najmniej te 20 minut mu poczytać. W ciągu dnia nie ma opcji, w ogóle nie slucha. Przez pewien czas to były głównie proste książeczki jak cos typu " mam przyjaciela policjanta, strażaka" itp. dużo obrazków, mało słów. książęczki z niektorych bajek jak stacyjkowo, tomek i przyjaciele, masza i niedźwiedź, smurfy, auta Odnoszę jednak wrażenie, że on z nich wyrósł, nudzi go to powinien sluchać czegoś "poważniejszego". Ale zupełnie nie wiem co mu zaproponować. Wiem tylko, że w ogóle nie chce sluchać żadnych klasycznych bajek, żadnych wierszy, wprost mowi, że to nudne. Ostatnio kupiłam mu książeczkę ze szwedzkiejs erii o małych detektywach lasse i mai. To chyba się spodobało ale nie aż tak, żeby się zachwycił. Jak tak patrzę w księgarniach to jest dużo dla malutkich dzieci, a potem to już chyba dla takich szkolnych. Polecicie coś ?
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 11:12
      Nie wiem, czy to będzie jeszcze jego poziom (córka lubiła, jak była młodsza), ale zobacz serie z Franklinem (my zaczynaliśmy od tych najkrótszych historii - zamysł chyba jest taki,że dzieci mogą je samodzielnie czytać). (nie mogę wkleić obrazka - w każdym razie - takie żółte zeszyty, Franklin jest żołwiem).

Fajna jest też seria z Maksem (w tej książeczce np. jest chyba jedno z najlepszych wytłumaczeń zjawiska tęczy, na jakie się natknęłam w literaturze i kinematografii dla najmłodszychsmile). (znowu mam problem z obrazkiem - szukaj pod nazwiskiem autorki: Katarzyna Zychla)

Na obie serie natknęliśmy się przypadkowo - na Franklina na stacji benzynowej, na Maksa - na poczciesmile
      • szonik1 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 12:07
        Franklin super!
        Moja 4,5 letnia córka lubi też serię o Basi.
        Fajna jest stara (sama miałam jako dziecko) "Nasza mama czarodziejka".
        Nie lubi za to klasycznych bajek, "bo są smutne" - i ma rację! Sama przemoc, zło i niedobrzy ludzie w tych bajkach dla dzieci...
        • agata_abbott Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 12:17
          Mamy taką książkę z bajkami, którą dostał jeszcze mój mąż w nagrodę za coś tam we wczesnej podstawówce. Bajki od sasa do lasa, bo jest i "Piękna i Bestia", "Bajka o Trzech Świnkach", ale też "Arka Noego". Nie znoszę tej książki - większość bajek nie ma żadnego morału, ilustracje słabe, sam tekst - też tragiczny. Ale raz na jakiś czas moją córkę nachodzi, żeby tę książkę poczytać - aż mnie wtedy wykręca... smile
          • szonik1 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 12:21
            Fajne są jeszcze opowiadania o Żabku i Ropuchu.
            • agata_abbott Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 12:33
              Wygląda sympatyczniesmile

Ewa ma też czasami fazę na książki z dużą ilością ilustracji - typu Ulica Czereśniowa. Idąc tym tropem kupiliśmy kiedyś "Skąd się bierze miód" z serii "Poczytam ci mamo" - tam oprócz świetnych ilustracji są też fajne teksty (trochę wiedzy teoretycznej przeplatanej zabawnymi rymowankami). Ewa bardzo się ta książka podoba. Chciałam kupić inne książki z tej serii (jest o mrówkach, o żabach, o autach itd.) - ale w pozostałych już tekstu mniej, ilustracje też dużo uboższe. A szkoda, bo ta o miodzie była nie tylko ładna, ale przemycała też sporo wiedzy (dzięki niej moje 3,5 letnie dziecko zna np. budowę kwiatusmile). Może kojarzycie podobne książki?
              • izjaa Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 14:44
                Masz na myśli serię "Opowiem ci, mamo", "Poczytaj mi, mamo" to coś innego smile moje dzieci mają z tej serii książki o autach, samolotach, narzędziach, mrówkach i żabach. Są jeszcze o pająkach (nikt z nas nie chce) i o kotach. Zaraz będzie część o statkach, na którą niecierpliwie czekamy smile
                Znasz "Rok w lesie" Emilii Dziubak? Wygląda nieźle (widziałam tylko w Internecie). Skoro córka lubi książki o ulicy Czereśniowej (mamy wszystkie 5 części, pewnie zaraz się rozpadną), może przypadnie jej do gustu Ali Mitgutsch? Trochę staroświeckie rysunki, ale można oglądać godzinami wink
                • agata_abbott Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 15:00
                  Tak, chyba "Opowiem ci, mamo"smile
                  Oglądalam wczoraj w księgarni te pozostałe książki (mrówki, samoloty, narzędzia i coś tam jeszcze) - ale po "miodzie" zrobiły na mnie marne wrażenieuncertain Spodziewałam się jednak więcej treści - przynajmniej w mrówkach, bo to ta sama autorka miała być.

"Rok w lesie" też wczoraj oglądaliśmy - książka super, pewnie kiedyś kupimy (póki co mamy "Rok w przedszkolu"), ale staram się sterować też w kierunku jakiejś treści.

Ali Mitgutsch - super, dzięki!

W ogóle to córka lubi takie książki do takiego stopnia, że jest fanką serii "Gdzie jest Wally?" - mnie bolą oczy od samego patrzeniasmile
    • paulinus2001 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 12:25
      Moje bliźniaki w grudniu skończą 5 lat i jakiś rok temu kupiłam im Pipi Pończoszankę jak były chore. Na początku wytrzymywały 1 rozdział, ale z czasem coraz bardziej im się podobało. Książka jest naprawdę zabawna, nawet dla mnie. W końcu przeczytaliśmy wszystkie 3 części, dwa razy. Teraz czytamy dzieci z Bulerbyn, troszkę mniej zabawne może już, ale też im się podoba. My czytamy zawsze przed snem, chyba że są chore, to wtedy też w ciągu dnia. Czytam przeważnie po 2 rozdziały, chyba, że widzę, że są znudzone to wtedy 1, albo jak bardziej im się podoba to wtedy i 3 czy 4. Pipi mimo że ma ponad 60 lat jest świetna!
    • grajfrutt Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 12:40
      Mojemu w tym wieku czytałam Pana Kuleczke, Astrid Lindgren o Emiliu i Lotta (jest kilka). Przedszkolaki z ulicy Morelowej B.Gawryluk, Opowiadania dla przedszkolaków, opowiadania z piaskownicy i piegowate opowiadania Renaty Piątkowskiej. Seria o Franklin mojemu średnio odpowiadała, już lepsza Basia, syn ma teraz 6 lat a Basie czytam córce 2,5 letniej, syn tez chętnie słucha.
      Często przy wyborze książek korzystam ze złotej listy, no i duuuuuzo wypożyczamy z biblioteki, przynajmniej jak nie podejdzie treść to nie ma żalu ze kasa wydana. Ale fakt, moje dzieci książki kochają miłością wielką.
      • agata_abbott Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 12:44
        Złotej listy?
        • grajfrutt Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 13:05
          www.calapolskaczytadzieciom.pl/zlota-lista
          • agata_abbott Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 13:19
            Dziękismile
          • julita165 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 13:34
            Z calej listy na 4-6 oraz na 6-8 lat ( tak po tytułach bo części w ogóle nie znam) to zostałoby nam warte spróbowania

Pan Popper i jego pingwiny
            Kosmiczni odkrywcy
            Gdybym był dorosły
            Piaskowy Wilk
            Pippi Pończoszan
            ka
            Emil ze Smalandii
            Jak tata pokazał mi wszechświat
            Dziwny tygrys
            O chciwym Achmedzie
            Kosmita
            Detektyw Pozytywka
            Dzieci z Bullerbyn
            Pięcioro dzieci i coś
            Historia Amuletu
            Feniks i dywan
            Najwyższa góra świata
            a pewnie część i tak by odpadła.
    • mw144 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 12:58
      Córka w tym wieku czytała serię o Basi (Basia i...)
      www.empik.com/basia-i-nowy-braciszek-stanecka-zofia-oklejak-marianna,prod61061324,ksiazka-p
      ale to krótkie książeczki, przeczytanie zajmowało jej jeden wieczór.
      Z dłuższych polecam Karolcię, dra Dolittle i zwierzęta. Z Karolcią walczyła chyba ze 2 tygodnie, więc dziecię wieczorami z głowywink a przy okazji przeczytana lektura, bo jedno i drugie potem w szkole będzie.
    • julita165 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 13:01
      Dzięki. Z podanych propozycji może by nam podeszła Pipi i Dzieci z Bullerbyn ( moja ukochana lektura z dzieciństwa smile) bo to trochę o łobuziakach/rozrabiakach i ich numerkach smile
      Nie napisałam ale synek oprócz klasycznych baśni nie lubi też takich opowiadanek o tym i owym jakich duzo jest dla dzieci np. jak to Jaś do przedszkola chodzil albo jak to opiekował się pieskiem itp.
      Mogłyby mu się spodobać jakieś przygodowe, tajemnicze, może też podróżnicze ale raczej nie z serii o neli małej reporterce, coś z większym "jajem".
      • grajfrutt Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 13:08
        A może poprostu idźcie z synem do biblioteki, niech pobuszuje w dziale dziecięcym, sam wybierze sobie książkę, może wtedy bardziej polubi książki.
        • julita165 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 13:14
          No nie wiem. Do bibilioteki nie chodzimy ale w księgarni był nie raz i to jest trochę bez sensu bo on wybiera za łatwe książeczki, ktore potem go nudzą. Ja się nawet nie dziwię, czytac nie umie więc wybiera te z ładnymi obrazkami a one są dla młodszych. W bibioltece pewnie byłoby podobnie. I to nie jest tak, że on w ogole nie lubi żeby mu czytać. Nie chce słuchać w dzień, za bardzo go nosi, on na tyłku nie może usiedzieć ale wieczorem, przed spaniem sam sie domaga, tylko potem okazuje się, że lektura go nudzi.
          • grajfrutt Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 21:02
            Dlatego biblioteka może być dobrym rozwiązaniem bo można wybrać kilka różnych książek i trafić w upodobania dziecka. Można od razu trochę poczytać, zobaczyć czy syn się zainteresuje, zazwyczaj w bibliotekach dział dziecięcy jest fajnie przygotowany dla młodych czytelników.
            Kiedyś wypożyczalam coś o piratach, synowi się podobało, mali piraci czy jakoś tak.
            • julita165 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 21:28
              Ja ostatni raz w bibliotece to byłam za czasow studenckich...A i to tylko po te niedostępne w księgarniach podręczniki. Lata świetlne temu. Mize teraz się zmieniło bo kiedyś tak do poczytania to leżał Janko muzykant i Timur z drużyną ☺. Wybiore sie z mlodym, chocby dla rozrywki, może cis znajdzie.
    • julita165 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 13:08
      Może coś o jakis odkryciach, piratach, kosmitach, motoryzacji, policjantach, strażakach...
      • szonik1 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 13:21
        To może Tajemnica więzienia? Biuro detektywistyczne Lassego i Mai.
        • julita165 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 13:24
          Na Lasse i Maję już trafiłam. Mamy tajemnicę szpitala, dobrze nam idzie smile
          • koralik37 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 13:35
            Tola i Felek. Sa 4 części. Tola i Felek. Do zobaczenia Felku i Tolu. Felek i Tola na wyspie. Felek i Tola i porywacze. Seria przygodowa. Zdania dosc proste, czyta sie niezle. Jest jakas tresc.
            Zabek i Ropuch troche przykreconewink ale niezle.
            Kubus puchatek.
            Poczytaj mi mamo - to juz dosc przypadkowy mix, ale zawsze sie cos znajdzie.
            • julita165 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 13:43
              Moim zdaniem ta seria Poczytaj mi mamo jest do bani, mamy trzy części i nic tam się nie spodobało.
    • rulsanka Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 14:18
      lasse i maja są książkami do czytania samodzielnego
      do czytania przez rodzica nadają się książki trudniejsze, dłuższe, pisane drobnym drukiem. Są one zarazem ciekawsze, pisane bardziej żywym językiem niż lasse i maja
      ja mojemu czterolatkowi czytam obecnie muminki. Starszak mając 5 lat uwielbiał kroniki narnii, przeczytaliśmy mu wszystkie tomy. Czytaliśmy kubusia puchatka, doktora dolittle.
      • julita165 Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 14:25
        Masz rację ! Niby podoba nam się lasse i maja ale właściwie to oczekiwalam czegoś więcej. Temat niby fajny ale język trochę jak dla 3-latka. Te Kronikii narnii to może być to ! A może już uderzać np. w Hobbita ? Albo tego Harrego Potera ? ( ja tego nie znam, widziałam raz z pół jakiejś części i wg mnie nuda ale trudno żeby dorosły Poterem się zachwycał smile ). Młody też uwielbia Gwiezdne wojny, widziałam np. Przebudzenie mocy w wersji dla nastolatków i nieco młodszych dzieci, dla młodszych gdzieś o połowę krótsze i pisane trochę prostszym językiem.
        • rulsanka Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 14:53
          Harry potter może byc, ale tylko pierwsza część nadaje się dla młodszych dzieci.
          Ale przede wszystkim polecam serię Magiczne Drzewo Maleszki. Super książki, wartka akcja, niezwykła wyobraźnia. My zaczęliśmy jak syn miał 6 lat, ale spokojnie można czytać pięciolatkowi.
    • k_linka Re: Lektury dla 5-latka 10.10.16, 14:41
      Astrid Lindgren wszystko, ale corka najbardziej lubi serie o Lotcie, "Madika" i "Emil ze Smalandii" mniej ja bawia, Pippi troche jeszcze za trudna, "dzieci z Bullerbyn" jeszcze nie probowalam. Zabek i Ropuch slabo chwycili (ale czasem czytamy), Basie bardziej, ale ja z kolei ich niecierpie.... Podobnie odrzuca mnie od Franklinow (natretny dydaktyzm - podobnie jak Basia) i Martynki (zbyt cukierkowe ilustracje plus brak sensu w tekscie), ale corka czasem sie domaga. Lubimy wspolnie Piaskowego wilka i Nusie, "Jak tata pokazal mi wszechswiat" bawi glownie mnie, corce sie nie podoba. Z wydawnictwa Zakamarki swietny jest jeszcze Albert Albertson, a do czytania wieczornego to juz najlepsze "Dobranoc ALbercie Albertsonie". Jest jeszcze seria "Ja i moja siostra Klara", rozne czesci i rozne tlumaczenia chyba, bo poziom nierowny, ale corka ma ulubione rozdzialy.
    • ania.n-82 Re: Lektury dla 5-latka 11.10.16, 21:03
      Poszukaj informacji na forach o książkach dla dzieci:
      forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html
      forum.gazeta.pl/forum/f,101462,Lista_Ksiazek_dla_Dzieci.html
      Mój 5-latek lubi na przykład:
      * Opowiadania dla przedszkolaków
      * książki Neli Reporterki
      * Niezwykłe przygody latającej myszy
      * Lotta. Trzy opowiadania
      * Lotta z ulicy Awanturników
      * Uwaga, budowa! Jak się projektuje i buduje dom
      * Listy od Feliksa
      * Pan Kuleczka

Klasycznych bajek nie lubi (a jak już przypadkiem pojawi się gdzieś jakaś księżniczka to od razu mówi że on tego nie chce bo to dla dziewczynek), za wierszami też nie przepada. Chociaż mamy jeden wyjątek, wiersze (a raczej rymowana proza) które mu (i mi też) bardzo przypadły do gustu:
      * Czekoladki dla sąsiadki
    • wro-tka Re: Lektury dla 5-latka 12.10.16, 08:59
      franklin - mega nuda
      poczytaj mi mamo - mega nuda
      książki typu - mam przyjaciela policjanta, strażaka - powinny być zakazane
      stacyjkowo, tomek i przyjaciele, masza i niedźwiedź, smurfy, auta - w formie książki nuda

masz syna, bojownika, odkrywcę, budowniczego i literatura musi być dostosowana do zainteresowań, charakteru, płci. nie wsadzaj go na minę w postaci książek dla dziewczyn, bo będziecie w tym samym miejscu...
      Basia - super lektura, ale bardzo dziewczyńska - o przygodach małej dziewczynki.
      Dzieci z Bulerbyn - gromadka dzieci ze wsi, ale jednak oczami dziewczynki, która jest narratorem opowieści
      Pipi - znów dziewczynka
      Karolcia - parka, ale jednak znów dziewczynka jako narrator.

zatem co?
      ano to co lubią chłopaki - łobuzowanie, straszenie, budowanie, moc

to co ja sprawdziłam i bym poleciła:
      Opowieści straszne i niestraszne
      Cornelia Funke

Pan Popper i jego pingwiny
      Richard i Florence Atwater

Mały Duszek
      Otfried Preussler

Cukierku, ty łobuzie!
      Waldemar Cichoń

Bzyk Brzęk
      Roksana Jędrzejewska-Wróbel

Seria książek o Albercie
      Gunilli Bergstrom

PAN TOM BUDUJE DOM
      STEFAN I FRANCISZKA THEMERSONOWIE

Kurczaki Luzaki
      Jolibois Christian, Heinrich Christian

polecam również wszystkie książki obrazkowe Państwa Mizielińskich wink
      • wro-tka Re: Lektury dla 5-latka 12.10.16, 09:02
        Przemyt
        Beata Sroka, Bogna Sroka-Mucha

od tego zacznijcie. prosta i mega zabawna.
      • ania.n-82 Re: Lektury dla 5-latka 12.10.16, 09:28
        Z dzieleniem książek na chłopięce i dziewczęce aż tak bym nie przesadzała. Nie ma nic złego w tym, żeby chłopak przeczytał o przygodach dziewczynki i na odwrót. Mój syn lubi książki i Basi i o Lotcie, i nie uważam żeby było to coś złego. Kiedyś lubił też książki o Franklinie i o Albercie, ale już z nich wyrósł, chociaż do Alberta jeszcze czasem wraca.

Poza tym pisząc "nuda" masz na myśli nuda dla dziecka, czy dla czytającego rodzica? Bo czasem to są dwie różne rzeczy.
        • gacek-junior Re: Lektury dla 5-latka 12.10.16, 09:51
          A ja polecam "Dlaczego mleko jest białe" I "Dlaczego rekiny nie chodzą do dentysty". Oraz ww Pippi, Lotta + z chłopięcych Albert
        • wro-tka Re: Lektury dla 5-latka 13.10.16, 08:56
          nuda literatury dziecięcej ... bo ilustracje mega nieciekawe, brak klimatu bajki, oklepane historie, zero oryginalności, kiepskie teksty.

na rynku jest tyle fantastycznych książek, że nie musimy (my rodzice) sięgać po coś niewysokich lotów.

co do literatury i płciowości.
          oczywiście, że nie warto dzielić książki na chłopackie czy dziewczęce. jednak autorka wątku szuka inspiracji dla syna, który na razie nie jest zaprzyjaźniony z taką formą rozrywki.
          temu warto podać mu coś co go wciągnie. coś od czego zacznie. z czym będzie mógł się utożsamić.
    • truscaveczka Re: Lektury dla 5-latka 12.10.16, 09:48
      Mój niespełna sześciolatek od roku żongluje na zmianę Basią, Filemonem, Plastusiem i Sumińską. Do wymiotów, niestety.
    • marcowa_aprilla Re: Lektury dla 5-latka 12.10.16, 22:29
      Mysle ze moze mu sie spodobac seria o Albercie. Seria: Mama Mu, Zabek i ropuch 4 czesci, Felek i Tola i dalsze czesci.
      Nie sa moze zbyt powazne bo moj 3 latek je uwielbia ale nie sa infantylne. Sa zabawne i rowniez mnie jako rodzicowi fajnie sie je czyta. Polecam wydawnictwo zakamarki generalnie.
    • emka_uk Re: Lektury dla 5-latka 13.10.16, 14:20
      Bolek i Lolek są fajne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka