Dodaj do ulubionych

posikiwanie

17.05.17, 21:13
Córeczka prawie trzy latka pielucha tylko do spania już od ładnych kilku miesięcy. Od jakiś dwóch miesięcy posikuje tzn. mówi, że chce siusiu idziemy do toalety i majtki są troszkę pomoczone. Miała badanie moczu - wszystko w normie. Jakiś czas temu miała jakąś infekcję - zaczerwienione wargi sromowe i nieprzyjemny zapach- dostała maść Rivel. Lekarka nie widzi problemu i mówi żeby obserwować. Macie jakieś sugestie czy taka sytuacja rzeczywiście jest normalna?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: posikiwanie 18.05.17, 06:16
      Miałam taką samą sytuację w podobnym wieku i obstawiam, że to na tle nerwowym. Badania nic nie wykazały, samo przeszło.
      • zosk-a84 Re: posikiwanie 18.05.17, 12:29
        Może rzeczywiście coś w tym jest. Miałyśmy podejście do przedszkola, żeby przed wrześniem oswoić temat i ewidentnie nie spodobało jej się i bardzo to przeżyła.
    • iziula1 Re: posikiwanie 18.05.17, 09:21
      Mieliśmy to samo. Dziecko jeszcze uczy się panować nad zwieraczami. I przeważnie komunikuje chcęć siusiu w ostatniej chwili stąd to popuszczanie kropelkami.
      Moja rada: zdejmij pieluchę na noc. Jest zbędna. A jeśli boisz się wpadek połóż pod prześcieradło ceratkę.
      Zdejmując pieluchę na noc okażesz córce zaufanie, bo jestem pewna że sobie da bez niej radę smile
      • bookends Re: posikiwanie 18.05.17, 10:36
        ryli? A dlaczego sądzisz, że jest zbędna? Moje dziecko samo podjęło decyzję o zdjęciu pieluchy na noc i NIGDY nie zmoczyło łóżka. Wg niej pielucha była niezbędna do czasu, kiedy SAMA zdecydowała, ze już jest gotowa. I dokładnie okazałam jej zaufanie biorąc pod uwagę jej zdanie odnośnie pieluchy. Na propozycje zdjęcia pieluchy powiedziała: wolę spać w pieluszce, bo wtedy czuje się bezpieczniej w nocy i nie musze myśleć o siusianiu. Miała wtedy niecałe trzy lata. Trzy miesiące później zdecydowała, ze jest już gotowa. No to jak? Była ta pielucha zbędna czy nie? Podejmujesz się decydowania za wszystkie trzylatki świata i ich rodziców?
        • iziula1 Re: posikiwanie 18.05.17, 10:48
          bookends napisał(a):

> Na propozycje zdjęc
          > ia pieluchy powiedziała: wolę spać w pieluszce, bo wtedy czuje się bezpieczniej
          > w nocy i nie musze myśleć o siusianiu. Miała wtedy niecałe trzy lata.

Świetnie mówi ta twoja trzylatka. jestem pod wrażeniem.
          • juuuu7 Re: posikiwanie 18.05.17, 13:54
            Mowa przed skonczeniem 3 lat to chyba nie jest nic unikalnego😉
            • iziula1 Re: posikiwanie 18.05.17, 14:00
              juuuu7 napisał(a):

> Mowa przed skonczeniem 3 lat to chyba nie jest nic unikalnego😉

Z tak rozbudowaną składnią i słownictwem? Nie u każdego niespełna 3 latka. Dlatego jestem pod wrażeniem umiejętności wysłowienia się ( uzasadnienie ) i bogactwo znajomości słów.
              • bookends Re: posikiwanie 18.05.17, 15:59
                Tak dokładnie tak mówiła. Ma obecnie lat 5. Takie słownictwo i składnia. Zaczęła mówić, zdaniami złożonymi mając niespełna 1,5 roku, wiec w jej przypadku to nic nadzwyczajnego.
                • bookends Re: posikiwanie 18.05.17, 16:03
                  ale nie to jest meritum. Meritum to: nie każdy trzylatek musi spać bez pieluchy i pielucha u tak małego dziecka nie zawsze jest zbędna, a próba narzucenia niegotowemu do odpieluchowania dziecku swojej woli w tej kwestii i nazwanie tego "okazaniem zaufania" jest wywieraniem presji i zwykła manipulacją.
              • vinca Re: posikiwanie 18.05.17, 21:12
                Zdziwilabys się jak złożone zdania buduje moja niespełna 2,5 latkasmile I z tego co obserwuje nie jest jakimś mega wyjatkiem...
      • leni6 Re: posikiwanie 18.05.17, 11:10
        Ja też zupełnie nie rozumiem takiej rady, trzylatek może jeszcze siusiac w nocy, nie zależy to od jego woli tylko od rozwoju organizmu. Większość trzylatkow już nie potrzebuje (zwłaszcza dziewczynek), ale skąd wiesz że ta też? Chyba rodzic lepiej wie czy dziecko mocny jeszcze pieluszke w nocy czy nie.
        • biankao Re: posikiwanie 18.05.17, 11:35
          Mój syn ma 3.5 i choć mówi, ze jest gotowy na zdjęcie pieluchy w nocy wszelkie próby spania bez kończą się zasiusianym łóżkiem. Ostatnio zdrzemnął się na 2 godziny i zasiusial mi całe łóżkouncertain w nocy wysadzanie tez nie pomaga, bo on kilka razy siusia i się nawet nie budzi tylko śpi w tych sikachsad tak wiec różnie to bywa...
      • zosk-a84 Re: posikiwanie 18.05.17, 12:24
        Pielucha po nocy jest pełna. Myślę, że mała nie jest gotowa na jej odstawienie. Ostatnio jechaliśmy samochodem i mała zdrzemnęła się na trochę i od razu się posiusiała. Siusiu na nocnik zaczęła wołać jakieś pół roku temu ale na kupę przestałyśmy zakładać pieluchę dopiero tydzień temu. Także poczekamy z kolejnymi etapami.
        • iziula1 Re: posikiwanie 18.05.17, 13:42
          zosk-a84 napisał(a):

> Pielucha po nocy jest pełna. Myślę, że mała nie jest gotowa na jej odstawienie.

A kiedy robi siusiu w nocy,czy tuż nad ranem? Bo jak nad ranem to już niedługo będzie mogła spać bez.
          Czy są już czasem suche pieluszki?
          Jeśli tak to za każdym razem chwal córkę,to wzmocni jej chęć do nauki nad zwieraczami.
        • juuuu7 Re: posikiwanie 18.05.17, 13:56
          Moj synek dokad mu zakladalam na noc pieluche to w nia sikal. Jak tylko pieluchy sie skonczyly ( chyba mial wtedy 2l8m ) - nigdy nie mial wpadki w nocy, nie wstaje tez na siku. Ma 3.5roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka