Dodaj do ulubionych

Integracja sensoryczna

07.02.19, 23:33
Cześć, proszę o radę - szczególnie mamy z Warszawy. Synek 3 lata - ma jakiś zakres problemów z sensoryką. Uwielbia kręcenie, wiszenie głową w dół, opieranie się głową, jest wiercipiętą, szuka mocnych wrażen typu bujanie. Z drugiej strony ma słabe poczucie równowagi, nie czuje się pewnie na rowerku etc. To nie są duże problemy, ale w moim odczuciu ten rozwój ruchowy jest nieco nieharmonijny, tj ma czasem nadwrażliwość a czasem niedowrażliwość. Pani w przedszkolu też mówi, że pewnie nie zaszkodziłoby kila zajęć IS, ale że według niej jest blisko tzw normy.
Czy znacie jakieś solidne miejsce w Warszawie, do którego można się udać? Dobrego specjalistę? Czy to powinien być psycholog czy fizjoterapeeuta?
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • biankao Re: Integracja sensoryczna 09.02.19, 14:41
      Najlepiej zrobić diagnozę integracji sensorycznej. Ja robiłam synowi w Fundacji Okno - są w centrum.
      • aga.aga22 Re: Integracja sensoryczna 11.02.19, 22:44
        Dziękuję za info.
    • joannaemi Re: Integracja sensoryczna 09.04.20, 14:48
      W wielu przedszkolach pracują z dziećmi na pomocach sensorycznych, ćwicząc właśnie koordynację ruchowa itp
      Słyszałaś o takich pomocach?
    • k_w_o_j_u Re: Integracja sensoryczna 27.04.20, 15:21
      ja bym zaczął od specjalisty SI a niekoniecznie od np. psychologa. Możesz też trochę doczytać na www.lyke.dk
      • joannaemi Re: Integracja sensoryczna 29.04.20, 14:43
        Tak dokładnie tam lyke.dk/. Maja wiele ciekawych przydatnych informacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka