mintusa 07.12.04, 07:15 Od kiedy podajecie swoim dzieciom do picia soczki kubusia czy pysia? Mam 1,5 roczne dziecko i nie wiem czy to nie za wczesnie. A na sokach nie ma żadnych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nefretete11 Re: kubuś,pysio 07.12.04, 09:49 Swojej córci zaczęłam dawać te soki jak była dokładnie w wieku Twojej pociechy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: kubuś,pysio 07.12.04, 11:14 Moja córa ma 15 miesięcy i jest alergiczką, ale nasz pediatra-alergolog pozwolił mi już podawać jej te soczki. Kupuję też soki Tarczyn w małych buteleczkach szklanych. Odpowiedz Link Zgłoś
koala500 Re: kubuś,pysio 07.12.04, 13:08 Ja tez zaczęłam dawać swojej córce soczki Kubuś i Pysio, gdy miała z półtora roku, daję jej tez soczki w kartonikach z rurką Vita Mini Tymbarku, które są rekomedowane przez PTS jako "przyjaciel zębów mlecznych", gdyz zawierają wapń. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Tymbark 08.12.04, 18:24 Tymbark jest "przyjacielem zębów mlecznych" bo nie ma cukru - co jest ewenementem wśród soków dla dzieci. Pysio ma cukier, kubuś jest słodzony fruktozą. Mały (2 lata) lubi marchewke, więc daję mu czasem rozwodnionego kubusia. pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kurova Re: kubuś,pysio 07.12.04, 15:55 Kiedyś czytałam że tego typu soki można podawać od 3 roku, ponieważ mają dużo cukru i są robione z koncentratów. Poza tym, mi czasami się zdażało podać dziecku takie picie i później robiło bardzo rzadką kupkę i dlatego staram się nie podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
rtex1 Re: kubuś,pysio 07.12.04, 17:48 Mój synek pierwszy raz spróbował kubusia gdy miał 20 miesięcy. Zobaczył jak starsza córka piła i on też chciał spróbować. To był jedyny raz. Do tej pory dla niego (ma 21 miesięcy) kupujemy soczki bobovity, gerbera lub bobo frut. Spotkałam się z matkami, które kubusia podawały rozcieńczonego z wodą dzieciom nie mającym jeszcze roku. Ale to ich wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiula.m Re: kubuś,pysio 07.12.04, 21:40 Moje dzieci:2- i 4-letnie nadal piją BoboFrut w dużych butelkach, przecierowy o ile nie chce mi sie robić soku w domu. Mówię, że to Kubuś albo Pysio. Takie tam małe kłamstewko. Bobo jest lepszy od K. i P. bo nie zawiera tzw "naturalnych aromatów" (co znaczy identycznych z naturalnymi, ale w Polsce dopuszczalne jest takie nazewnictwo). Nie wierzę w to, że smak truskawek w Kubusiu marchwiowo- truskawkowym pochodzi w 100% od truskawek . Specjaliści od Kubusia też długo pisali np."nie zawiera konserwantów", itd., ale o barwnikach sztucznych cisza. A Bobo Frut jest dla niemowląt, skład czytelny, nawet etykietki coraz ładniejsze. BoboVita też są dobre, ale tylko w takich mini buteleczkach - przedszkolak się zorientuje, że to dla dzidziusiów! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_03 Re: kubuś,pysio 09.12.04, 19:22 Ja podawałam małej takie soczki jak skończyła 16 miesięcy, lecz przdobrzyła z betakarotenem bo podawałam jej za często te soki aż mała dostała uczulenia na wewnę trznej stronie dłoni i na paluszkach. Miała aż pomarańczowe dłonie i stopy. pediatra zalecił czasowe całkowite odstawienie soków z marchewką a dermatolog przepisał maść i teraz już jest wszystko dobrze. Aktualnie raz w tygodniu Julka dostaje kubusia albo pysia z marchewką a tak to bez marchewki albo soki z tygryskiem(oczywiście rozcieńczone wodą). Pozdrowionka Gabi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemilii Re: kubuś,pysio 10.12.04, 10:52 Moja siostra podawala synkowi te soki, szczegolnie Kubusia, codziennie, a lekarz dziecka zwrocil jej uwage, ze nie nalezy przedobrzyc z podawaniem marchwi w tej postaci, bo ma duzo wit. A, a zbyt duza ilosc szkodzi malym watrobom naszych dzieci. Dlatego mysle, ze podawanie Kubusia od czasu do czasu malenstwu powyzej roku nie zaszkodzi (przeciez je juz mnostwo rzeczy, tak jak my, wlacznie z cukrem). Choc z pewnoscia soki dla niemowlat sa znacznie bezpieczniejsze i zdrowsze. Odpowiedz Link Zgłoś