Dodaj do ulubionych

Odparzone pupsko

06.01.06, 22:49
Emamy piszę tu, chociaż to nie o dziecku. Czym zaleczyć odparzoną - chyba- podrapaną i podrażnioną - na pewno - pupę dorosłego osobnika płci męskiej.
Próbowałam sudocrem,linomag, puder, moczenie w szałwii i korze dębu.
Dajcie znać, może coś przeoczyła. I nie wnikajcie jak to się stało.
Pozdrawiam, A
Obserwuj wątek
    • inia25 Re: Odparzone pupsko 06.01.06, 23:08
      a alantan?
    • ajka1 Re: Odparzone pupsko 06.01.06, 23:13
      bephanten i duuuużo wietrzyć pupę
      • atra1 Re: Odparzone pupsko 06.01.06, 23:16
        Dzięki kobietkismile Pupe wietrzymy. MIejscami schodzi naskórek. Szlag ciężki mnie trafiasmile
        • inia25 Re: Odparzone pupsko 06.01.06, 23:30
          cuda działa też babski clotrimazol!
          • driadea Re: Odparzone pupsko 07.01.06, 00:30
            Tylko i wyłącznie coś z dużą zawartością pantenolu (przyspiesza gojenie,
            łagodzi i wzmacnia tkanki), czyli albo bepanthen (jeśli istnieje ryzyko
            dalszego lub ciągłego podrażniania - smarujcie maścią, jeśli nie, wystarczy
            krem - tylko ten z 50 mg pantenolu!), albo panthenol w sprayu (lub kremie, ale
            ten mocny, nie 5 a 50!) albo inny specyfik z B5
            Oczywiście wietrzenie, bawełniane ubranie (nie tylko bielizna!).
            Pozdrawiam.
    • mama_jaka Re: Odparzone pupsko 07.01.06, 11:48
      nas uratowal podroderm w zawiesinie - wlewalam na wacik i delikatnie
      roziceiralam po popcie - wysuszylo, skroka sie zluszczyla i jest ok... a bylo
      nieceikawie - po lekach
      pozdrawiam
      Ania
    • koralik12 Re: Odparzone pupsko 07.01.06, 13:11
      Moje dziecko miało lekko odparzona pupę przez pół roku. Próbowałam już chyba
      wszystkiego. Nigdy odparzenie nie zeszło całkowicie, zawsze jakieś drobne
      zaczerwienienie zostawało. Wreszcie złapałam za mąkę ziemniaczaną i stosuje jako
      zasypkę. No i zaczerwienienie nie wraca. Możesz tez spróbować.
      Nie pomagały nawet maści zapisywane przez lekarza. Co prawda nie bardzo chciał
      zapisywać bo mówił że to bardzo małe odparzenie. Ale co z tego że małe jak nie
      dawało się niczym usunąć i ciągle musiałam kontrolować czy się nie zaostrza.
    • iwo.no Re: Odparzone pupsko 07.01.06, 19:04
      Z dwa razy dziennie kąpiel w mące ziemniaczanej i zasypywanie mąką ziemniaczaną.
      • inia25 mąka ziemniaczana???? 07.01.06, 20:18
        na otwarte rany??? absolutnie!!!! po wyleczeniu profilaktycznie tak, ale nie na
        otwarte rany!
        • koralik12 Re: mąka ziemniaczana???? 07.01.06, 20:34
          Ja też nie byłam przekonana do mąki ziemniaczanej. Jak pisałam, leczyłam u
          dziecka odparzenie przez pół roku. No ale to właśnie mąka pomogła...
          • donerkasia Re: mąka ziemniaczana???? 07.01.06, 20:39
            jeśli są to otwarte rany proponuję zasypywac je DERMATOLEM - to taki żółty
            proszek w saszetkach, dostępny bez recepty w aptece. tani.
            naprawdę czyni cuda! szczególnie jak rany się sączą.
            a po wyleczeniu ran może tormentiol?

życzę zdrowia
            K.
          • inia25 Re: mąka ziemniaczana???? 08.01.06, 21:38
            ja wiem ze maka ziemniaczana jest dobra, ale nie nadaje sie na otwarte rany.
    • atra1 Re: Odparzone pupsko 08.01.06, 19:53
      Idąc za Waszą namową kupiłam alantan w wersji plus z bepantenolem, czy jakoś tak. Na razie działa. Damy mu jeszcze trochę czasu, a jak nie to zmienimy. Ranek juz nie ma, więc może mąka ziemniaczana? A do kąpieli to jak? Wsypać czy najpierw zrobić krochmal kiślowaty? Tylko się nie śmiejcie, poważnie nie mam pojęciasmile
      I dzięki za wszystkie sugestiesmile
      • ajka1 Re: Odparzone pupsko 08.01.06, 20:48
        ugotować krochmal i wlać do wody w której będziesz kąpać dziecko. Tylko nie za mocny bo będzie woda strasznie śliska i nie będziesz mogła utrzymać dziecka.
        • atra1 Re: Odparzone pupsko 08.01.06, 22:05

Dzięki za radęsmile A kąpać będę 26-prawie-letniego konia, prywatnie małżonka z pupcią jak niemowlęsmile
          • iwo.no Re: Odparzone pupsko 09.01.06, 12:11
            Bez przesady 26- letniej pupci możesz wsypać mąkę do wody i dobrze rozmieszać,
            nie musisz gotować krochmalu.
            Ja uzywałam mąki kartoflanej i na zadrapania i odparzenia, gdy występowały
            razem .

Jeszcze gdybyś wlała mu do kąpieli na podleczoną już trochę miodu to i dupcia
            będzie ładniejsza i mąż smaczniejszy.
          • wedge1 Re: Odparzone pupsko 10.01.06, 17:33
            buahaha a ja nie doczytałam i myślałąm, że chodi o niemowlaka hihihih
    • wedge1 Re: Odparzone pupsko 10.01.06, 17:31
      A ja mam dobrą radę ode mnie. Idź do pediatry i poprośc o specjalną maść na
      odparzoną pupę, ale taką robioną w aptece (maść pośladkowa chyba się to nazywa).
      Takiej samej ja używałam w szpitalu i potem w domu. Nigdy nie miałam kłopotu z
      odparzeniami. Koszt tej maści wynosi ok 10 zł za dość duże pudełko
      pozdrawiam
    • mamamarka Re: Odparzone pupsko 10.01.06, 19:15
      vita merfen
      przyspiesza gojenie i łagodzi podrażnienia.
    • atra1 Re: Odparzone pupsko 11.01.06, 20:54
      Słuchajcie, na razie alantan plus działasmile
      Pupsztal wygląda coraz lepiej, tylko Dziadowi bym musiała ręce związac, bo się przez sen drapnie czasem.
      A w domu mam duuuże niemowlę, co jak co skórę ma potwornie delikatną, przy głupim krojeniu, wkręcaniu czegoś nieco dłużej na dłoniach ma bąblesmile Dzięki za podpowiedzi, w razie czego będziemy stosować koloejne poradysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka