Dodaj do ulubionych

Jaki owoc po jablku podalyscie??

23.02.06, 00:09
Witajcie,my juz po debiucie jablkowymsmile) slodkie minki tzn.kwasne robilsmile)
taki ubaw byl.Zjada narazie tylko lyzeczke-jeszcze pluje ale moje pytanko
jest takie:jaki nastepny owoc dalyscie swoim dziecia i prosze napiszcie o
jakich porach dajecie i czy np.jednego dnia dajecie jablko a drugiego dnia
banana,czy jdnego dnia oba te owoce?? Pozdrowionka!!!!
Obserwuj wątek
    • sylwiawm Re: Jaki owoc po jablku podalyscie?? 23.02.06, 00:40
      U nas był banan z jabłkiem, a potem poszło chyba wszystko zgodnie z wiekiem.
      Teraz owoce podaję wymieszane z Danonkiem, ale można jeszcze z bieluchem.
      Wcina, aż jej się uszy trzęsą.
    • kangur4 Re: Jaki owoc po jablku podalyscie?? 23.02.06, 00:47
      Ja dawałam słoiczki i szczerze mówiąc nie przejmowałam się zbytnio ich składem,
      patrzyłam tylko od którego miesiąca można i dawałam jak leci. Tyle tylko, że u
      nas owoce były ostatnią nowością, po kaszce i warzywach. No i M miała wtedy
      grubo ponad 6 miesięcy, więc jakoś nie byłam zbytnio przejęta.

W Polsce "najwcześniejsze" (na etykiecie jest napisane "od 5 miesiąca")
      słoiczki mają takie kombinacje:
      - jabłka
      - jabłka z winogronami
      - jabłka z dynią
      - jabłka z marchewką
      - jabłka z czarnymi jagodami
      - gruszka wiliamsa (do dziś nie wiem, dlaczego Wiliamsa i co w niej jest
      takiego specjalnego i czym się różni od zwykłej gruszki. No i kto to był ten
      Wiliams?)
      - jabłka z bananem
      - brzoskwinie
      - jabłka z malinami

Zakładam więc, że wyżej wymienione owoce są w miarę bezpieczne (aczkolwiek
      pewnie jak sama wiesz, nic nigdy nie wiadomo, szczególnie przy dzieciach).
      Jesli chcesz ostrożnie podejść do tematu, to możesz np. podawać jabłko i co
      jakiś czas wmieszać do niego troszkę jakiegoś nowego owocu - typu winogrono czy
      banana.

Owoce, których na pewno na początku należy unikać: tropikalne (ananas, mango
      itd), cytrusy i truskawki.

Wydaje mi się, że pora podawania nie ma jakiegoś specjalnego znaczenia, ale
      niektórzy radzą podawać nowości raczej rano, tak aby móc zaobserwować
      ewentualną reakcję alergiczną.

A czy podawałaś już jakieś warzywa? W Polsce z warzyw jako pierwsze podaje się
      marchewkę, dynię lub ziemniaczka.
      • mooh Re: Jaki owoc po jablku podalyscie?? 23.02.06, 09:30
        Pierwsza była marchewka, potem dynia, ale zapierały. Potem było jabłko i też
        trochę zapierało, więc mieszam z suszonymi śliwkami Gerbera i jest ok. Z warzyw
        najlepiej wchodzą brokuły. To trochę nietypowy zestaw, ale najlepiej
        akceptowany przez Zosię.
        • z1mka Re: Jaki owoc po jablku podalyscie?? 23.02.06, 10:03
          Mooh, a te brokuły to jakieś ze słoiczka? bo ja mieszklam na zadupiu i u mnie
          nie ma brokułów w słoiczku.

Dynia Marysię trochę uczulała. A z owocami ja na razie nie eksperymentuje,
          raczej główne dania to warzywka i zupki. Także jabłko jest cały czas. Jak się
          nauczy jeść warzywka, to się załapiemy za inne owocki...
          A marchewki Marysia nienawidzismile
          • mooh Re: Jaki owoc po jablku podalyscie?? 23.02.06, 10:06
            Brokuły robi Gerber. Poszukaj jakiejś hurtowni z artykułami dla dzieci. Może
            tam będzie. Albo w jakimś większym markecie.
            • kasiabambo Re: Jaki owoc po jablku podalyscie?? 23.02.06, 11:01
              Tutaj a mieszkam w Londynie owoce sa juz od czwartego miesiaca-wiec narazie
              podaje jablko,potem sprobuje banana a potem juz bede mieszac.Narazie jeszcze
              nie podalam warzyw,bo zaczynam od owocow.Dz\iekuje za pomoc.Buzka!!!!
      • wenus.z.willendorfu Kangurku 23.02.06, 11:25
        mnie też zawsze intrygowały te gruszki Williamsa wink
        • mmala6 Re: Kangurku 23.02.06, 11:55
          ja dalam jablka z winogronem jako danie nr 2 a potem z czarna jagoda jako danie
          nr 3.
          Williams, to pewnie jakis slynny hodowca gruszek, ktory wyhodowal nowa odmiane,
          mieszaca sie w sloiczkach dla niemowlatwink
          • wenus.z.willendorfu Re: Kangurku 23.02.06, 11:58
            a ja mylę, że ten Williams ma swój własny sad i osobiscie z niego pakuje
            gruszki do słoiczków dla niemowlat
            • mmala6 Re: Kangurku 23.02.06, 11:59
              i przykleja nalepki na sloiczki...na sline!
              • kangur4 Gruszka williamsa 23.02.06, 12:20
                Oto, co znalazłam:

The Bartlett Pear variety originated in Berkshire, England, in the 17th
                century, by a schoolmaster named John Stair.
                Stair sold some of his pear tree cuttings to a horticulturist named Williams,
                who further developed the variety and renamed it after himself. After pear
                seedlings crossed the Atlantic with the early colonists, the Williams pear
                found fame and fortune in 1812, under the tutelage of nurseryman, Enoch
                Bartlett, of Dorchester, Massachusetts. Bartlett, unaware of the pear's true
                name, distributed it under his own name. Ever since, the pear has been known as
                the Bartlett in the United States, but is still referred to as the Williams
                pear, in other parts of the world.
                • miodzio_k Re: Gruszka williamsa 23.02.06, 12:55
                  A tak po naszemu to o co tam chodzi? hihi

Ja tez zastanawiałam się nad genezą Williamsów. A pniewaz ostatnio mówimy
                  słoiczkom stop, zaopatrzyłam sie w taka dużą gruchę Williams i zaraz coś Julii
                  z niej ukrecę.

Ja nie trzymałam się sztywno reguł wprowadzania u nas pokarmów po tym jak
                  dowiedziałam się za na zacnym zachodzie od naszego pięknego kraju dzieciom
                  powyżej 4 miesiąca życia serwuje się .... uwaga!... spaghetti bolonese. Wow!

Piewsze co podałam było jabłko, potem marchewka, a potem to już poleciało: dania
                  typu ziemniak+dynia, zupki warzywne, potem z mięskiem. Mamy teraz 5,5 mieisąca i
                  teraz juz robię zupki i dania sama np. z mrożonek. tzn. np. kupuje w sklepie
                  włoszczyznę zamrożoną i gotuję. Gotuję mięsko. Potem łączę wszystko robię papkę
                  i włola!
    • myszka785 Re: Jaki owoc po jablku podalyscie?? 23.02.06, 16:01
      banan! jako drugi
      czasem podany z jabłuszkiem
      czasem jeden dzień jabłko, następnego banan
      Amelka wszystko znosiła dzielnie! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka