Dodaj do ulubionych

obraca się na prawą stronę

28.02.06, 11:15
drogie mamy,
moja mała ewidentnie preferuje prawą stronę..
leżąc na brzuszku główkę zawsze trzyma na prawo..
zauważyłam nawet, że zazwyczaj interesuje się rzeczami po prawej stronie...
ma 8 tyg. i martwię sie, czy któraś miała podobny problem?? co radzicie?
na ile mogę stram sie ją zabawiać od lewej, zabawki powiesiłam też po lewej stronie.. co jeszcze?
pozdr.

Obserwuj wątek
    • iwpal Re: obraca się na prawą stronę 28.02.06, 11:50
      Jezeli jest to mocno zauwazalne, to dla swojego spokoju idź z małą do neurologa
      dziecięcego; bez zobaczenia tego "na zywo" i fachowej oceny czy to norma czy
      może asymetria, czy jakaś zmiana ułożeniowa - wszelkie uspokajające rady z
      forum moga przynieśc więcej szkody niż pożytku.
      • olga2512 Re: obraca się na prawą stronę 28.02.06, 15:57
        dzięki za odpowiedź.. a co do tych rad forumowych.. masz w 100% rację.. ja nauczyłam sę uważać
        pozdrawiam smile)
    • magda_le_na1 Re: obraca się na prawą stronę 28.02.06, 22:15
      Witam,
      miałam dokładnie ten sam problem. Rada? Nie panikować, bo to nic groźnego, ale
      też nie bagatelizować. Pójdź z małą do pediatry, powinien skierować Cię do
      neurologa, jeśli nie to pójdź prywatnie. Najważniejsza jest właściwa
      pielęgnacja, bo to właściwie Ty musisz korygować tę "wadę" - przez odpowiednią
      pielęgnację - noszenie, układanie do spania, przewijanie, ubieranie itd.
      Rehabilitantka albo lekarz powinien Cię tego nauczyć. Jest też taka fajna
      broszurka fizjoterapeuty pawła Zawitkowskiego, gdzie jest ten właściwy sposób
      opieki nad maluszkiem opisany i pokazany na zdjęciach. Dostępne są te informacje
      także na www.maluchy.pl. Konsekwencją zaniedbania tego może być wada postawy w
      przyszłości.
      Dominika miała regularne kontrole, zajęcia z rehabilitantką - teraz, a ma 15
      miesięcy nie ma po tym śladu. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka