Dodaj do ulubionych

Trzylatek i komputer

IP: *.* 11.02.02, 09:24
Każdy z nas z podziwem patrzy na trzylatka posługującego się komputerem. Dzieci tyle potrafią nauczyć się za pomocą tego niezbędnego już w naszym świecie urządzenia. Ja jednak zastanawiam się czy takie dziecko będzie potrafiło później w inny sposób przyswajać sobie wiedzę. Inne sposoby nie będą wydawały się takie "bezbolesne". Co Wy o tym myślicie dziewczyny?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Trzylatek i komputer IP: *.* 11.02.02, 09:55
      Myślę, że wszystko zależy od nas. Moja czteroletnia córka chętnie posługuje się komputerem, ale równocześńie maluje, korzyst z kolorowanek, słucha opowiadań, wymyśla własne.To jednak wymagało wiele wysiłku, a właściwie czasu jej poświęconego. I tak jak nie wyobrażam sobie, żeby za kilka lat nie chciała poczytać książki w łóżku (choć to podobno niezdrowe), tak mam nadzieję, że będzie korzystała z wirtualnego podręcznika, żeby zaoszczędzić swojemu kręgosłupowi noszenia 10 kg dziennie do szkoły. Pozdrawiam Iza.PS. Komputer nie jest wcale taki bezbolesny. Współczesne programy edukacyjne naprawdę wymagają myślenia.
      • Gość: roseanne Re: Trzylatek i komputer IP: *.* 12.02.02, 03:13
        Moje dzieci wczesnie zaczely przygody w komputerem - ok 3 roku zycia. Na poczatek byly kolorowanki, potem numerki, literki. Nie, nie mialo to wplywu na uczenie sie tradycyjne.Moja Mala nadal uwaza, ze najlepsze jest czytanie na dobranoc. Nie ma klopotow w szkole (1 klasa). Moj "Duzy", nie potrafi zyc bez komputera, ale tez radzi sobie dobrze (3 klasa).pozdrawiam
    • Gość: AgnieszkaP. Re: Trzylatek i komputer IP: *.* 12.02.02, 03:22
      Moja Karolcia zaczęła przygodę z komputerem gdy to urządzenie pojawiło się w domu, miała niecałe 4 lata. I też były to literki, cyferki, takie programy edukacyjne dla przedszkolaków. Potem przyszły dodatkowo gry czyli rozrywka. Ale nie myślę żeby miało to negatywny wpływ.Karolina ma 7 lat jest w drugiej klasie i tak samo z zapałem czyta książki, pisze krótkie opowiadania, maluje, rysuje i lubi wszelkiego rodzaju "twórczość" . A komputer jest cały czas do jej dyspozycji, jednak nie spędza na nim za dużo czasu, przynajmniej na razie.Pozdrowienia,Agnieszka :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka