Dodaj do ulubionych

trzy lata różnicy

IP: *.* 27.03.02, 22:03
czy trzy lata to za duża różnica między dziewczynkami????????. jak szybko zaczną się dogadywać ??????
Obserwuj wątek
    • Gość: akasia Re: trzy lata różnicy IP: *.* 27.03.02, 23:42
      To zależy od samych dziewczynek :). Między mną a siostrą jest właśnie 3 lata różnicy (ja jestem starsza) a zaczęłyśmy się dogadywać koło jej matury :). Owszem bawiłyśmy się razem jak byłyśmy małe ale nie można było mówić o prawdziwej miłości czy też przyjaźni siostrzanej. Częściej prałyśmy się i zatruwały wzajemnie życie.
    • Gość: DorotaL Re: trzy lata różnicy IP: *.* 28.03.02, 05:51
      Między moimi dzieciakami jest trzy lata i dwa miesiące. Teraz kiedy młodsze skończyło trzy latka, starsze to zerówka, zaczęli się razem bawić, ale wiele rzeczy robią osobno. Ponadto starsza córka wiele robi za brata, nie pozwalając mu czasem nawet spróbować swoich sił.Kiedyś myślałam, że taka różnica wieku to ideał, teraz skłaniam się raczej do mniejszej.Pozdrowionka.DorotaL.
      • Gość: guest Re: trzy lata różnicy IP: *.* 28.03.02, 14:05
        Moim zdaniem faktycznie lepsza jest mniejsza różnica - moje dzieci mają pomiedzy sobą 2 lata i na prawdę są ze sobą bardzo związani, bawią się razem, nie ma kłopotu z wymyślaniem towarzystwa, czy zabaw (kłótni oczywiście w związku z tym też nie brakuje); myślę, że z punktu widzenia dziecka taka róznica jest extra - z punktu widzenia matki może byc uciązliwa, ale też nie bardzo - dwulatka mozna już podrzucic na chwilke dziadkom (co robiłam) lub posłać na godzinkę z opiekunką na spacer i w tym czasie pospać z noworodkiem (co też robiłam :) )Moja znajoma ma trzech synów - pomiędzy pierwszym i drugim jest róznica rok i 4 m-ce. Ci to dopiero są bliźniaki!!! Bawią się świetnie teraz (7,5 i 5 lat)! Na początku było jej jednak ciężko. Trzeci urodził się 3 lata po drugim i pomimo tego, że często bawią się wszyscy razem, to jednak ten najmlodszy jest jakby obok, jest "mniejszy"...Ale myślę, że każda różnica ma swoje wady i zalety - byle mieć rodzeństwo!!! Mówię to jako jedynaczka...
    • Gość: mysia Re: trzy lata różnicy IP: *.* 30.03.02, 22:54
      Ja wprawdzie jestem mama 2 chłopaków a różnica miedzy nimi 2 lata i 8 miesięcy,doskonale sie dogadują,maja podobne zainteresowania,a zaczęli sie tak dobrze dogadywać gdy młodszy miał 3 lata...Sa zgodnym ,kochającym rodzeństwem teraz,choć kłotnie też się zdarzają...Pozdrawiam Dorota
    • Gość: guest Re: trzy lata różnicy IP: *.* 01.04.02, 23:12
      Różnica pomiedzy moimi corkami to 3 lata i 1,5 miesiąca (kalendarzowo 4). Jeżeli tylko obie są w domu, nie mogą bez siebie wytrzymać; "bawią się" (piszę w cudzysłowie, bo czasami jest słodziutko a czasami strasznie ostro i kłócą się niemiłosiernie) niemal na okrągło. Muszę jednak dodać, że młodsza bardzo szybko się rozwija, mowiła pełnymi zdaniami mając 1,5 roku, wymyślała zabawy, a teraz (4 lata) ze starszą odrabia lekcje, tzn. pisze swoje literki, koloruje, po prostu asystuje jej przy stole (co nie zawsze jest takie pozytywne)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka