Dodaj do ulubionych

Od kiedy nocnik?

IP: *.* 29.09.02, 11:23
Hej!Mój Mikołaj ma 16 mies. i zastanawiam się czy to już nie najwyższy czas posadzić go na nocnik. Jak to wyglądało u Was: kiedy, jak? Wiem, że najpierw trzeba dziecko "oswoić" i dać do zabawy nocnik, a potem co: sadzać i czekać dotąd aż coś wypłynie? Czy najpierw sadzać dla samego sadzania?:hello:
Obserwuj wątek
    • Gość: katarzyna102 Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 29.09.02, 12:51
      Myślę, że na początek powinnaś oczywiście oswoić dziecko z nocnikiem. Nie dawaj go jednak do zabawy. Wiem, że są dzieci które wkładaja sobie nocnik na przykład na głowę a chyba nie o to chodzi. Na pewno jest to najwyższy czas aby nocnik się w domu pojawił. Na początek pokaż małemu jak on działa (posadź na nocniku na przykład misia), spróbuj wytłumaczyć. Od razu nie zrozumie ale wszystko przyjdzie z czasem. Powoli próbuj Mikołaja sadzać na nocniku ale nic na siłę bo efekt może być odwrotny. Moja Ania nauczyła się sama korzystać z nocnika gdy miała 2 lata i 2 miesiące, mimo tego że nocnik dostała w wieku około 15 miesięcy. Czasem korzystała z niego gdy ją na nim posadziłam, ale nie zawsze. Zdarzało się, że za żadne skarby nie chciała na nim usiąść i już. Najbardziej sprzyjającą porą roku na taką naukę jest niestety lato, więc nie załamuj się od razu. Powodzenia i dużo wytrwałości.Kasia
    • Gość: EDYTA_1 Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 29.09.02, 14:13
      Cześć,Mój mały dostał nocnik jak mial 13miesięcy na początku pokazywaliśmy jak on działa , próby sadzania nie wyszły więc sobie darowaliśmy na jakiś czas i daliśmy mu ten nocnik do zabawy.Druga próba odbyła się jak Mati miał 19miesięcy , oczywiśnie nie chcial siadać na nocnik , którym się bawił , musieliśmy kupić drugi.Na nowym sadzaliśmy Matiego a na drugim małpkę( uluboina maskotka)i po miesiącu Mateusz nauczył się.(rekordowe tempo , nikt nam nie wierzył).A kiedy uczyć dziecko siadania na nocnik --to trzeba wyczuć.Powodzenia Edzia
      • Gość: guest Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 29.09.02, 14:55
        Witam!Nasz synek ma 8 miesięcy.To za wcześnie żeby nocnik traktować na serio, tzn.żeby sygnalizował potrzebę werbalnie ( bo niby jak skoro tylko "da da,ta,ta").Ale go sadzam jak zauważę,że po jedzeniu charakterystycznie się pręży lub "robi mostek" (wykrywalność 70%).I efekt murowany.A poza tym oszczędność Pampersów.Nie mówiąc o tym,że nie trzeba go wsadzać do wanny co wcześniej było konieczne, gdyż kupka była w wielu miejscach...A melodyjka z nocnika(Lambada) też sie podoba, choć bateria jest na wyczerpaniu( po 2 tygodniach używania, chyba bardziej opłaca się zwyczajny nocnik). PowodzeniaMarta
    • Gość: agniesia1 Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 29.09.02, 16:35
      mój mały ma 8 mies. i od jakiegoś miesiąca sadzam go na nocnik aby się uczył.raz mu się uda raz nie ale po malutku.....córkę też zaczęłam tak szybko sadzać i nie było problemu jak miała ok,2 lat chodziła bez pieluchy i wołała siusu
    • Gość: yas Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 29.09.02, 18:21
      WitamMoja córeczka miała 8 miesięcy kiedy zasiadła na nocniku. Początkowo (około tygodnia) było to jej krzesełko na którym siadała przy oknie balkonowym. Po tym czasie zaczelismy próbować nasadzać ją jak było widać, że szykuje się grubsza sprawa. Teraz ma 14 miesięcy i sama sygnalizuję kupkę. Bardzo ładnie mówi, woła więć już kupa. Nie zawsze wytrzyma do momemtu nasadzenia. Ale liczy się już to, że woła.Pozdrawiam i zycze powodzenia.To co najważniejsze to nic na siłę. Wszystko dyplomatycznie i pomału.Jaga
    • Gość: guest Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 29.09.02, 21:45
      Kupiliśmy nocniczek po ukończeniu przez Synka roczku, ale nocnik ten nie był używany. Moje dziecko nie należało do tych, co siedziałyby spokojnie z gołą pupą...Wydłubał pozytywkę, nosił na głowie...Solidniejszą naukę rozpoczęliśmy około drugiego roczku. Kiedy miał jakieś 2 lata i 3 mies. zaczął po prostu wołać-i definitywnie zrezygnował z pieluch. Nie siusiał także w nocy(dziś ma 2 lata i 7m.).Moje zdanie-niezbyt wcześnie i nic na siłę. U mniejszych dzieci to takie "łapanie"-nic wspólnego nie ma ze świadomym wypróżnianiem się dziecka.Asieg-możesz spróbować, ale nie przejmuj się-jak nic z tego nie będzie.Twój Synek jest jeszcze malutki. Pokazuj dziecku, że Misie robią siku, dzieci w gazetach na ilustracjach...I pamiętaj-nic na siłę!
      • Gość: guest Re: Od kiedy nocnik?- czesc asieg IP: *.* 29.09.02, 22:20
        czesc asieg ja troche nie na temat, ale jestem z sopotu i tez mam synka mikolaja, 14 miesiecy ma, robi do nocnika jak mama zdazy sie zorientowac ze cos sie kroi, z powazna nauka poczekamy do lata. ps, gdzie chodzicie na spacery?
        • Gość: Gdańsk Re: Od kiedy nocnik?- czesc asieg IP: *.* 30.09.02, 10:53
          Cześć Monika!Mieszkam na Ujeścisku więc spaceruję po osiedlu, w pobliskim lasku i po łąkach, które ciągną się hektarami. W ciągu tygodnia nie ruszam się za bardzo z osiedla, bo mąż dojeżdża samochodem do pracy, a wyprawa gdziekolwiek autobusem z takim wiercipiętą chyba mnie przerasta ;) Więc w weekendy jeździmy tu i tam. W Sopocie pewnie jest znacznie więcej fajnych miejsc na spacery - jest taki kameralny i wydaje mi się, że praktycznie wszędzie można dojść pieszo. A z innej beczki - nawet nie przypuszczałam, że imię "Mikołaj" jest takie popularne! Przekonałam się o tym na placu zabaw i w eDziecku. Imię dla naszego synka wybraliśmy już jakieś 6 lat temu kiedy postanowiliśmy się pobrać i snuliśmy plany na przyszłość. :) Kiedy Wasz Mikołaj obchodzi imieniny? My postanowiliśmy, że we wrześniu, żeby nie musiał dostawać "podwójnych" prezentów ;)Pozdrowienia dla Ciebie i Synka:hello:
        • Gość: guest Re: Od kiedy nocnik?- czesc asieg IP: *.* 05.11.02, 10:53
          czesc a ja jestem z orłowa kacper ma 9 miesiecy. na spacer chodze na molo w Orłowie . Może sie umówimy.agnicha
        • Gość: guest Re: Od kiedy nocnik?- czesc monika IP: *.* 10.11.02, 23:28
          ha ha tu nastepna monika z sopotu mama Mikolaja 15 miesiecy, monika koniecznie napisz, musimy sie spotkac, mieszkamy na wyscigach, pozdro
    • Gość: guest Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 29.09.02, 22:20
      częśćMój Krzyś ma 18 mies. i powoli zaczynamy odnosić pierwsze sukcesy. Wysadzanie na nocik zaczęłam tak naprawdę, gdy mały miał około roczku i zaczął robić kupkę zawsze po porannym wstaniu z lóżka. Potem jednak triche mu sie to przestwiło i raz nam sie udawało, a innym razem robił do pampersa. A poza tym czasami kategorycznie odmawiał i wolał zrobić na stojąco w kącie. W lecie zaczęłam puszcac go po mieszkaniu z gołą pupką i sam zaczął kojarzyć kiedy chce sie załatwić. Nadal przez większość dnia chodzi bez pampersa ale nie zawsze udaje mi sie na czas zdążyć z nocnikiem. Potrzeba dużo wytrwałości, cierpliwośc i pomysłowośi. Zyczę tego wszystkim mamą z tym problememKamila
    • Gość: guest Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 30.09.02, 07:32
      Mój Tomcio ma teraz 1,5 roczku nocnik nie za bardzo Go interesuje, choć wie, że tam sie robi siusiu, sadza misie i pieski, nawet czasem sam usiądzie. Genralnie wydaje mi się, że nocniczek jest dla Niego albo za mały albo nie umie na nim usiaść. Nie martwię się tym zbytnio, bo wykazuje znacznie większe zinteresowanie sedesem, a w szczególności szczotką do jego mycia :-) zamierzam więc kupić małą deskę i zacząć edukacje w WC. Może tym razem mi się uda, tym bardziej, że czasem już woła, że chce siusiu, tylko aby udało mi się zdążyć na czas z rozebraniem. Nie martw się, każde dziecko w innym czasie odkrywa świat.
    • Gość: Gdańsk Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 30.09.02, 10:55
      Dzięki dziewczyny za wszystkie wskazówki. Spróbuję pomału rozpocząć naukę jak tylko wrócimy do domu (teraz jesteśmy u Babci, na drugim końcu Polski). Czyli jak zwykle w przypadku dzieci - nie ma jednego złotego środka, pozostaje mamina intuicja :):hello:
    • Gość: Katasia Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 30.09.02, 11:12
      Ja mojego Mateusza sadzałam na nocnik chyba od 10 miesiąca, jak już ładnie sam siedział. Moim zamiarem było oswoić go z siedzeniem na nocniku zanim nauczy się wstawać i uciekać. Teraz ma 13,5 msca i praktycznie kupki to tylko do nocnika (ale to moja zasługa - posadzenie przy pierwszych oznakach). Też jestem z Gdańska. Zauważyłyście że na naszym forum Pomorskie jakoś tak mało się dzieje?Pozdrawiam,Katasia
    • Gość: ez Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 01.10.02, 11:21
      Asia zaczęła siedzieć an nocniku jak tylko dobrze siedziała chyba w 7 miesiącu. Chodziło o to aby się nie bała. Potem przeszła lekkie zatwardzenie i lepiej jej sie robiło na nocniku no i woła kupę co do siku to myślę, że jeszcze nie wie kiedy zrobi więc nie wymagamy
    • Gość: Igulinka Re: Od kiedy nocnik? IP: *.* 01.10.02, 13:19
      Cześć!Nie uważam żeby siedmiomiesięczne dziecko świadomie potrafiło się wypróżniać ... Ja moją Igę zaczęłam sadzać ok 18. miesiąca. Na początku udawało się złapać siusiu ale nic poza tym. Ale dzień po skończeniu 2 latek (nikt nam nie chce uwierzyć) ... Iga wstała wcześniej ... my z mężem jeszcze wylegiwaliśmy się w łóżeczku a ona oglądała Tubisie .. nagle słyszymy ogromny płacz ... ja biegnę przerażona .. i oto co wodzę ... moja córeczka ściągnęła pampersa stoi rozkraczona na podłodze .. obok niej nocniczek i wielka kupa na dywanie ... ona po prostu chciała się załatwić do nocniczka ale nie zdążyła ... i stąd ten wielki płacz. Od tego momentu nie ma problemu z nocnikiem ..oczywiście na noc jeszcze zakładam jej pampersa ale w ciągu dnia wszystko jest czyściutko :)) życzę powodzenia Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka