IP: *.* 03.12.02, 15:26
Po przeczytaniu dzisiejszego artykułu w Wyborczej o dysleksji coraz bardziej się obawioam, że u mojego synka (5,5) występuje duże ryzyko wystapienia dysleksji. Czy możecie polecić dobrą (przyjazną dziecku i kompetentną) poradnię psychologiczno-pedagogiczną w Warszawie, która pomogłaby nam radzić sobie z tym problemem?Pozdrawiam i z góry dziękuję, za ewentualne odpowiedzi.Kaśka
Obserwuj wątek
    • Gość: jakasia Re: dysleksja IP: *.* 03.12.02, 21:59
      Witaj KasiuNiestety nie mogę polecić poradni w warszawie ale..Od kilku lat zajmuję się dysleksją i pracuję z przedszkolakami. Jeśli chcesz służę pomocą.Informacje znajdziesz również na stronach poświęconych dysleksji .Szukaj tych z Uniwersytetu Gdańskiego( oni mają dokładny adres ale mam go w pracy).Znajdziesz tam m.in poradnie i gabinety rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Dysleksji i ankietę pozwalającą ocenić ryzyko dysleksji.Zwykle u takich dzieciaków jak twoje proste( ale systematyczne!!!!!) ćwiczenia robione w domu przynoszą świetne efekty. Nie wiem czy w tym miejscu mogę ci doradzać konkretne metody więc zapraszam na gadu.Często można mnie zastać nr- 2627294.Nie ma się co martwić na zapas. Ryzyko to jeszcze nie dysleksja!!!Pozdrowienia Kasia
      • Gość: guest Re: dysleksja IP: *.* 04.12.02, 10:46
        Jakasiu,bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Znalazłam te gdanska stronę i będę się wczytywać. Wypełniłam ankietę i wyszło mi, że jest duze ryzyko. Czy wizyta w poradni pozwoli teraz rozstrzygnąc ostatecznie, czy ma dysleksję (on dopiero zaczyna pisać drrukowane pojedyncze literki, ale późno zaczął mówić, nie raczkował, niechętnie rysuje - ale za to lubi malować)? Moze lepiej nigdzie nie chodzić, tylko samemu ćwiczyć? Niestety nie mogę korzystać z gg (serwer!), wiec może jakoś inaczej moglabyś podac przyklady tych prostych cwiczeń?Pozdrówka, Kaśka
    • Gość: jakasia Re: dysleksja IP: *.* 04.12.02, 16:21
      Hej HejPo kolei:1. Dysleksję można stwierdzić z całą pewnością dopiero po zakończeniu nauki w klasach 1-3.Wcześniej można mówić tylko o ryzyku a dokładniej o fragmentarycznych deficytach rozwojowych2.Deficyty te można zdiagnozować w publicznych Poradniach Pedagogiczo- Psychologicznych i jest to bezpłatne3Do tej diagnozy dobiera się odpowiednie ćwiczenia4Dziecko pięcioletnie ma absolutne prawo mieć deficyty innymi słowy nie wykształcone całkowicie funkcje;- słuchowe( analiza i synteza)- wzrokowe( j.w)-koordynacji wzrokowo- ruchowej- sprawności ręki( kości nadgarstka gotowe są do pisania dopiero ok 7 roku życia!!!!!!!!!!)5. Pięcioletek raczej powinien mieć ustalone to którą ręką się posługuje oraz przyzwoitą orientację w schemacia swojego ciała a potem w przestrzeni.6.Takie dzieciaki jak twój powinny biegać, jeździć na rowerze, chodzić na basen, wisieć na trzepaku i niczym się nie przejmować.Unikać tv i kompa bo to nie angażuje wszystkich zmysłów a raczej je przytępia- nigdy nie daj sie wpuścić w komputerowe programy dla dyslektyków to miła rozrywka ale nic poza tym.7.Cwiczenia o których pisałam polegają na zabawie i ruchu np. gimnastytka umysłu Dennisona oraz znajdź wydawnictwo Focus też powinno być na tych stronach co już ściągnęlaś i tam jest Metoda Dobrego Startu kosztuje to ok 40zł- zeszyt ćwiczeń, kaseta z piosenkami, książka, instrukca, można zamawieć przez neta.I to naprawdę fajna rzecz dla 5-ciolatka8. Mój e-mail kajaku@hoga.pl gdybyś chciała jeszcze coś wiedzieć.Polecam też książkę Psychologia KLiniczna wieku przedszkolnego prof.Marty Bogdanowicz gdzie opisane są te deficyty kompetentnie i wyczerpująco.UFFFFFF chyba wszystko.Dla swojego spokoju możesz wybrać się do PPP ale ja myślę że jak dzieć dobrze się rozwija, jest ciekawy świata i chę tnie się uczy to trzeba dać w spokoju mu rosnąć i się rozwijać.A trochę ćwiczeń z mamą traktować jak dobrą zabawę.Trzymaj się ciepło( ponoć mróz idzie)i nic się nie martw.Kto wie kto wyrośnie z 5-_ciolatka ?????PozdrowieniaKasia
      • idzia2 Re: dysleksja 03.06.20, 03:02
        No właśnie i nie poprawiać jak się pomyli!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka