Dodaj do ulubionych

chorowitek

IP: *.* 14.01.03, 01:16
witajciesmileDawno mnie tu nie było...Moja mała Kinga (ur.09.01.2002) od lipca zeszłego roku choruje dość sporo. W ciągu 5 miesiecy miala 5 x zapalenie oskrzeli :-(W koncu załatwiłam badania w szpitalu - aby sprawdzic, co moze byc przyczyną.Wyniki badan dostałam dzisiaj:m.in.:Hb - 10,7 !!! to chyba za mało Ig E całk. 59,3 IU (norma do 29,0), IgM 0,98 g/l, I0,50 g/l, IgG 0,5,4 g/lwymaz z gardła - Streptococcus pneumoniae WR: PNC, Amp, Cefuroxim, Biotaxym, Erythromycini o co chodzi????hemogliobne to widac, ale reszta??czy moze ktos miał doczynienia z takimi wynikami??aha, jeszcze testy z krwi - wszystko negatywnepozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: MKatarynka Re: chorowitek IP: *.* 14.01.03, 13:13
      Ja się nie znam ale wrzuciłam do wyszukiwarki w poradniku medycznym nazwę bakterii Streptococcus pneumoniae i wyszło mi takie coś:http://www.poradnikmedyczny.pl/archiwum_wyn/182Poczytaj, może Ci to coś powie.Ale po badaniech i tak chyba pójdziesz do lekarza a on przecież będzie wiedział i chyba ci powie, nie? MKat
    • Gość: żona Re: chorowitek IP: *.* 14.01.03, 13:20
      widocznie mała "wychodowała" sobie bakterię w gardle i teraz leakrz podejmie decyzję o wyborze antybiotyku wg wyniku. Bakteria jest wrażliwa na podane antybiotyki i tymi mozna ją leczyć. Co do powiązania tego z Ig E to nie mam pojęcia. A niski poziom hemoglobiny może być po prostu wynikiem przebytych chorób i podawania leków. danka
    • Gość: MałgośkaR Re: chorowitek IP: *.* 14.01.03, 14:14
      Witaj :)Ja dodam od siebie tyle, że niektóre dzieci są w początkowych latach swojego życia podatniejsze na choroby.Ale z czasem ilość zachorowań powinna maleć. Najważniejsze jest prawidłowe dobranie antybiotyku, ale po badaniach powinno już być łatwe to dla lekarza.Mamy w rodzinie przypadek, gdy dziecko urodziło się z zapaleniem płuc, a teraz ma 4 m-ce i już 2 raz to przechodzi :(Co do pozimu hemoglobiny to nie jest on drastycznie mały (dolna norma 12). Lekarz powinien doradzić Ci, czy leczyć to hemoferem, czy może wystarczy Kinder Biovital w płynie-z żelazem (dobór sposobu leczenia anemii zależy od aktualnego stanu zdrowia dziecka).Niestety na Ig zupełnie się nie znam.Pozdrawiam i życze dużo zdrówka. Gosia :hello:
      • Gość: baha Re: chorowitek IP: *.* 15.01.03, 13:03
        tak, u lekarza byłam - w zasadzie nic mi nie powiedzał... chyba czas na zmiane lekarzasmilea o tej bakterii czytałam - jest niezłasmile uodparnia sie szybko i trudno sie jej pozbyc - zobaczymy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka