Gość: olaola IP: *.* 12.02.03, 15:04 MOJ SYNEK MA 9 MSC I 5 ZEBOW CZY JUZ POWINIEN GO ZOBACZYC DENTYSTA, JAK MYC ZEBY TAKIEMU MALUSZKOWI?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AniaSK Re: kIEDY DO DENTYSTY? IP: *.* 12.02.03, 15:15 Podobno I wizyta u dentysty powinna nastąpić po wyrznięciu się wszystkich ząbków, chyba, że wcześniej dzieje się coś złego. Ja byłam, gdy mały miał 2 latka. Od samego początku czyściłam mu : najpierw dziąsełka gazikiem maczanym w wodzie, a potem miękką szczoteczką - dostał ją też do zabawy i szybko pojął w czym rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guśka Re: kIEDY DO DENTYSTY? IP: *.* 12.02.03, 15:32 Z tym dentysta to niestesty nie wiem. Moja mala ma juz 15 m-cy ale na razie sie do niego nie wybieram bo nie ma mozliwosci zeby pokazala uzebienie.Natomiast szczoteczka ktora uzywalam na poczatku byla nakladna na palec z z mnostwem delikatnych silikonowych wyrostkow. Moim zdaniem rewelacyjana. Bardzo latwo bylo manewrowac w buzce malenstwa. latwo to moze przesada wiadomo jakie sa maluchy. Ale slowem sprawdzila sie. Zreszta teraz tez uzywam takiej na zmiane z "dorosla", bo Niuniowi szybko sie nudza.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyś Re: kIEDY DO DENTYSTY? IP: *.* 12.02.03, 15:50 Ja byłam u dentysty z moją małą już 2 razy choć nic złego z jej ząbkami się nie dzieje. Pierwszy raz poszłam jak małej wyrżnął sie pierwszy ząbek czyli jak miała 7 miesięcy, drugi raz byłam dziś. Stomatolog obejrzał mojej małej wszystkie 6 zębiszczy i poistruował mnie jak myć taką małą paszczę. Myję ząbki odkąd moja mała ma 5 miesięcy taką sylikonową szczoteczka zakładaną na palec. Według naszego dentysty właśnie taka szczotka jest najlepsza dla takiego malucha.Do dentysty chodzę, bo chce aby dla mojej małej był to normalny lekarz i by chodziła do niego bez strachu. Poza tym jak patrzę na ząbki ( a raczej to co z nich zostało) u niektórych 2-3 latków to chce mi się płakać i zrobię wszystko, aby moja niespełno 10 miesięczna Karolinka miała ząbki jak perełki. Pozdrawiam Was serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komora Re: kIEDY DO DENTYSTY? IP: *.* 12.02.03, 15:48 Mam 1.5 rocznego Jasia, który myje ząbki od pierwszego zęba. Po prostu dostał w prezencie od cioci dentyski pastę do zębów Elmex dla dzieci, która nadaje się do mycia ząbków właśnie od pierwszego mleczaka. Najpierw używaliśmy szczoteczki sylikonowej, a teraz najprawdziwszej szczotki do zębów. Jaś jest bardzo dumny, że myje zęby, tak jak rodzice. Dzięki temu, że myje zęby od szóstego miesiąca jest do tego przyzwyczajony i ma z tego dużą przyjemność. Teraz nawet sam próbuje myć zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pienkosia Re: kIEDY DO DENTYSTY? IP: *.* 13.02.03, 10:16 dziewczyny, czy taka silikonowa szczoteczke mozna kupic w aptece? jesli nie to gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guśka Re: kIEDY DO DENTYSTY? IP: *.* 13.02.03, 15:40 Ja swoja a wlasciwie Niunina szczoteczke kupilam w zwyklym sklepie z artykulami dzieciecymi. Pamietam ze zapakowane wisialy po prostu wsrod smoczkow, gryzaczkow i innych szczoteczkowych nagryzaczy Czy sa w aptece tego niestety nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia22 Re: kIEDY DO DENTYSTY? IP: *.* 13.02.03, 12:05 My byliśmy po raz pierwszy u dentysty, kiedy chłopcy mieli około 22 miesięcy. Sprawdziliśmy wtedy także ich zgryz. Natępną wizytę mamy umówioną, gdy chłopcy będą mieli około trzech lat.Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anika Re: kIEDY DO DENTYSTY? IP: *.* 13.02.03, 12:52 My udaliśmy się na wizytę do dentysty jak Misio miał 6 zębów i ok 8 m-cy. My udaliśmy się , ponieważ zauważyliśmy taki białe plamki, ale lekarz nas uspokoił i powiedział że ząb tak ma w fazie wzrostu. Irzeczywiście dziś już nie ma śledu po białych plamkach.A zęby myjemy pastą Elmex lub Bobini odkąd miał dwa zęby, początkowy dawaliśmy z odrobiną pasty do gryzienia. Teraz Misiek wie, że zanim pójdzie lulu to myjemy ząbki.Sam nieraz przychodzi do łazienki i chce żeby mu dać szczotkę i jeszcze nałożyc pasty, ot jakie mądre dziecko Dla spokoju bym poszła.Pozr, Ania Odpowiedz Link Zgłoś