Dodaj do ulubionych

dziecko po dysplazji

IP: *.* 13.03.03, 18:02
Witam,Moje dziecko miało dysplazję, rozwórkę zdjęto mu jak miał 6 m-cy i 3 tyg. Wiadomo, że w tym wieku większość dzieci już siedzi i raczkuje. U Juniora będzie to opóźnione. Chciałabym, żeby wypowiedziały się mamy których dzieci też miały dysplazję, kiedy ich dzieci zaczęły saiadać lub raczkować po zdjęciu szelek, rozworki lub poduszki.PozdrawiamJola
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: dziecko po dysplazji IP: *.* 13.03.03, 19:05
      Nasz Hipek miał zdjęta rozwórkę jak miał skończone 5 miesięcy i też obawiałam się o jego rozwój ruchowy, nie chciał siedzieć jak się go posadziło do 7 miesiąca aż jak miał7,5 miesięcy sam usiadł i zaczął raczkować, jak miał 8 to zaczął stawać no i tak sobie teraz chodzi przy meblach a ma prawie 9 miesięcy. Więc nie masz się co martwić zawsze rozwój przebiega skokami i jak dostanie dzieciaczek przyspieszenia to nie zapanujesz nad nim. Powodzenia Basia i Hubert
    • Gość: guest Re: dziecko po dysplazji IP: *.* 14.03.03, 14:41
      Moje dziecko również miało rozwórkę i to dosyć długo (aż 16 tygodni). Rzeczywiście niektóre czynności wykonywało z opóźnieniem, w stosunku do swoich rówieśników, nawet przeprowadziliśmy rehabilitację. Jednak proszę się nie martwić - wszystko "przychodzi" w swoim czasie. Po konsultacji z lekarzem otrzymaliśmy opinię, że jest to zjawisko naturalne, ponieważ dziecko w pewnym momencie swojego życia wyłączone zostało z naturalnych czynności. Jednakże w dalszym rozwoju wszystko nadrabia i dogania swoich rówieśników. Moje dziecko zaczęło siadać w wieku 8 m-cy, samodzielnie stać w wieku 10 m-cy, a chodzić samodzielnie trzymając się przedmiotów typu kanapa, stół, ściana itp. w wieku 12-13 m-cy. Obecnie jeszcze nie ma odwagi, aby wykonać samodzielnie pierwsze kroki bez podtrzymywania, ale wydaje mi się, że ten moment nastąpi lada dzień. Ponadto różne są opinie przedstawiane w literaturze na temat rozwoju dzieci - jedne zaczynają np.siadać w wieku 5-6 m-cy, a inne w wieku 7-8 czy 9 m-cy. Poza tym proszę nie porównywać swojego dziecka do dzieci znajomych, bo zawsze dzieci znajomych będą "lepiej" wszystko wykonywały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka