Dodaj do ulubionych

koślawe kolanka a buty ortopedyczne

30.05.07, 20:39
Witam,
Mam pytanie dotyczące czy Wasze pociechy miały może problem z koślawymi
kolanami. Mój synek, obecnie 3,5 latek ma koślawe kolanka (odległość między
kostkami 7,5 cm.)i płaskosotpie. Ortopeda zlecił buty robione na zamówienie,
do czego ja nie mogę się przekonać. Wydaje mi się że są zbyt sztywne, że
nóżka nie będzie się w nich normalnie rowijała i że nie będą się ćwiczyły
mięśnie. Sama jakoś bardziej jestem przekonana do butów np. postępu -
profilaktycznych - nie ortopedycznych noszonych ze specjalną wkładką no i
oczywiście sumienne ćwiczenia rehabilitacyjne. O butach ortopedycznych
słyszałam, że muszą być bardzo starannie wykonane bo inaczej moga bardziej
zaszkodzić niż pomóc.
Jestem bardzo ciekawa Waszych doświadczeń w tym zakresie. Czy miałyście
podobny problem, czy Wasze dzieci miały może takie buty i na ile to pomgło w
skorygowaniu wady. Czy taka wada się pogłębia, czy może rzeczywiście dzieci z
niej wyrastają. Dodam że w podęcznikach medycznych piszą, że wada
fizjologiczna u dzieci to max. 10 cm.
Będę wdzięczna za Wasze opinie, bo sama biję się z myślami,
gorąco pozdrawiam,
Małgosia
Obserwuj wątek
    • aprylis1 Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 30.05.07, 21:45
      złotym środkiem wg mnie jest pozwolenie dziecku na chwilę spokoju od butków
      ortopedycznych, bo moja córka nosiła takowe i nie było poprawy. lekarz z uporem
      maniaka zalecał dalsze stosowanie tych butów, a córka nadal miała problemy,w
      dodatku stopki zaczęły jej się w tych butach tak pocić,że wieczorem muchy można
      było zabijać.... Teraz obuwie ortopedyczne nosi w przedszkolu, w domu biega w
      klapkach, a niedługo bedziemy biegać trochę po dworzu na bosaka. Nie zapominamy
      także o ćwiczeniach iiiii JEST POPRAWA..., ale o tym ciii lekarzowi. Inny
      lekarz zalecił nam chodzenie w drewniakaxch , ale weź je znaJDŹ CZŁOWIEKU...
      • anka2102 Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 30.05.07, 23:54
        a jakie ćwiczenia są dobre na tą wadę?
    • leokadia206 Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 31.05.07, 07:22
      moj Szymek mial bardzo duza koslawosc, w przedszkolu nosil butki ortopedyczne,
      ale nie robione na zamowienie tylko kupione(takie jak my wszystkie kiedys
      nosilysmy wink z wkładkami robionymi na zamowienie, staralam sie latem duzo go
      poszczac boso po plazy, po trawce. W przedszkolu ma gim. korekcyjna. Co roku
      chodzimy na kontrole do ortopedy i jest duuuza poprawa. Teraz ma 7 lat i nie
      nosi zadnych wkladek i normalne butu, ale ma caly czas korekcyjna w zerowce.
      Jesli uwazasz ze te buty to przesada skonsultuj to z innym ortopeda.Pzdr
    • alpepe Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 31.05.07, 07:49
      buty ortopedyczne, to pójście na łatwiznę. Nie piszesz nic ani o gimanstyce
      korekcyjnej, ani o indywidualnej rehabilitacji.
      Od września syn mógłby już chodzić do grupy przedszkolnej na korekcyjną. W moim
      mieście jest taka gimanstyka, to i w Twoim pewnie też, a jak nie, to poproś o
      skierowanie na indywidualną rehabilitację, bo wiem, że i indywidualnie niektóre
      dzieci są ćwiczone.
      Co do ćwiczeń, to mam tu taką fajną stronę, tam sobie poczytaj o wskazanych i
      przeciwwskazanych aktywnościach:
      www.radziechowy-wieprz.pl/szczegoly.php?2339
      • alpepe Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 31.05.07, 07:49
        pójście na łatwiznę u lekarza, miałam na myśli.
    • malgosia10 Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 31.05.07, 10:42
      Dziękuję wam bardzo za odpowiedź. Mój synek dostał oprócz recepty na buty także skierowanie na rehabilitację indywidualną - niestety terminy najwcześniejsze to w sierpniu. ja bardzo liczę na to, że noszenie bucików profilaktycznych (usztywniona pięta, wiązane za kostkę z obcasikiem) oraz specjalna wkładka plus ćwiczenia w domu i pływanie, a także zlecona rehabilitacja to lepsze rowzwiązanie niż takie sztywne zabudowane buty, których jakości wykonania nie ma jak sprawdzić. Więc na razie planuję to co wyżej a po pół roku kontrola czy wada się nie powiększyła. Tylko oczywiście zawsze ma się dylematy jeśli nie postępuje się zgodnie z zaleceniem lekarza, dlatego szukam potwierdzenia swoich przemysleń u innych mam, które juz mają doświadczenie tym zakresie,
      pozdrowienia,
      Małgosia
    • emonik Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 31.05.07, 10:46
      Dwóch ortopedów, u których byłam z córką twierdzi, że fizjologiczna koślawość,
      z której się wyrasta to odległość między kostkami do 5cm (10cm to już strasznie
      dużo!).
      ---
      Monika - mama Inki
      • alpepe Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 31.05.07, 18:37
        to świetnie, mojej się kostki łączą smile, ale widać nadal, że koślawość jest.
    • a.e Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 01.06.07, 14:39
      Mojej corce lekarka poleciła jazdę na rowerku. Jeździ dopiero 3-ci dzień, więc
      zobaczę za jakiś czas jakie będą efekty.
    • maaga77 Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 02.06.07, 02:22
      Moja córeczka w wieku 3 lat stawała na wew. stronie kostek a lekarze nie widzieli w tym nic złego- "wyrośnie" to była standardowa odpowiedź. Drążąc temat trafiłam do takiego który zalecił gimnastykę korekcyjną, po domu kazał biegać w samych skarpekach a butki tylko takie z usztywnionymi zapiętkami - zwykłe z atestem, nie ortopedyczne. Teraz Mała ma 6 lat i prawie proste nóżki. Powodzenia!!
    • agnieszka13_1975 Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 03.06.07, 15:44
      Witaj jeżeli masz na myśli przeprost kolan to mój synek to ma a raczej miał.
      Dzieci często mają przeprosty kolan synek właśnie z tego wyrasta i nie nosił
      żadnych butów ortopedycznych. Ja również w dzieciństwie miałam i wyrosłam
      właśnie w wieku 7 lat sie ta przypadłość skorygowała. Ortopeda zalecił nam jak
      najwięcej ruchu oraz basen i gimnastykę korekcyjną. Idź na konsultację do innego
      ortopedy zobaczysz co on powie. U nas na szczęście obyło się bez butów
      ortopedycznych, ale należy zwracać uwagę by te normalne były dobrej jakości i
      miały wyprofilowane wkładki.
    • malgosia10 Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 04.06.07, 10:31
      No i podjęłam decyzję - jednak buty ortopedyczne robione na zamówienie. Byłam w
      sklepie ortopedycznym, w którym pani, która od kilkunastu lat robi takie buty
      wyjaśniła mi na spokojnie zasadę ich działania, pokazała na synku jak koryguje
      się nóżka w butach zwykłych profilaktycznych i takich ortopedycznych.
      Stwierdziłam, że rzeczywiście prawidłowy układ nóżka przybiera przy butach
      ortopedycznych. Także 4 godzinki dziennie buciki, ponadto jazda na rowerze,
      ćwiczenia i mam nadzieję, że z czasem będzie dobrze. Dziękuję Wam za posty,
      które mnie uspokoiły, że nie tylko ja mam taki problem i że taka wada jest do
      skorygowania.
      pozdrawiam
      • jujaro Re: koślawe kolanka a buty ortopedyczne 05.06.07, 08:15
        Mój synek ma 19 mies i właściwie jak tylko zaczął chodzić to miał krzywe
        nóżki . Odległość między kolanami ok 10 cm. Ortopeda zlecił szyny prostujące,
        najpierw do spania a teraz do chodzenia. Tych drugich jeszcze nie zrobiłam,
        trochę szkoda mi dziecka bo widzę jak się męczy w tych do spania. Udaje mu się
        wytrzymać jakies 3 godziny w nocy i wiecej nie... Sama nie wiem co robić. Czy
        są jakieś cwiczenia na taką koślawość? dodam ze jedn nózka jest bardziej krzywa
        a na dodatek obie stawia do środka więc w ogóle wygląda to fatalnie...
        • guderianka jujaro i inne 05.06.07, 08:27
          twój synek-sądząc z opisu ma szpotawość kolan

u dziecka pewne krzywizny wystepują fizjologiczne. Naturalna jest szpotawość
          kolan która pojawia się w początkach chodznia i trwa do ok 2-2,5 roku życia.
          (nogi na beczce prostowane). potem szpotawośc przeradza się w fizjologiczną
          koslawość która trwa do ok 5 roku zycia. Potem kolanka się już powinny
          prostować. By jednak do tego doszło konieczna jest odpowiednia profilaktyka.
          czyli noszenie przez dziecko butków ze sztywnym zapiętkiem- moga to być trampki
          lub np. sandały za kostke bajbuta lub inne tej firmy. Niezdrowe jest nakładanie
          sandałów -na pasek przechodzących przez pietke, klapek oraz -o zgrozo- u
          dziewczynek badziewnych rózowych pantofelków na obcasie itp!
          Ponadto-chodzenie boso po miekkim podłozu-dywan,trawa,piasek.Chodzenie po
          żwirku itp+ oczywiscie gimnastyka korekcyjna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka