Dodaj do ulubionych

Dzieci a zaparcia

14.06.07, 10:54
Moje dziecko (22 miesiące)prawie od urodzenia ma zaparcia. Nigdy nie mielismy w związku z tym diagnostyki. Lekarz zapisuje laktulozę, ktora pomaga, ale stosowana systematycznie. Na krotko pomoglo wprowadzenie swieżego (nie modyfikowanego) mleka. Zastanawiam się czy mamy niewłasciwego lekarza, czy jego postępowanie jest typowe. Aaa, dziecko miało kiedys robione przeciwciała, ktore mialy swiadczyć o alergii. Wyszly nagatywne.
Obserwuj wątek
    • martag100 Re: Dzieci a zaparcia 14.06.07, 11:07
      ja bym nie bagatelizowała tego tak jak lekarz - idź do innego, bo skoro jest
      problem to trzeba go rozwiązać. Ważne jest też jak różnorodne jest menu Twojego
      malucha - może podajesz mu zbyt dużo zatwardzających pokarmów ...może trzeba
      wprowadzić te rozluźniające? Przeanalizuj to
    • magda762 Re: Dzieci a zaparcia 14.06.07, 11:11
      Skonsultowałabym to z innym lekarzem, ale dobrym lekarzem. Przyczyn zaprać może
      być naprawdę wiele (zła dieta chociażby). U nas był to zbyt duża dawka wit. D3,
      ale tego musiałam dowiedzieć się na forumsmile dopiero kiedy zasugerowałam to
      lekarce, stwierdziła, że rzeczywiście. Odstawiliśmy wit. D3 i od razu była
      poprawa.

Wasz pediatra chyba wychodzi z założenia, że należy liczyć objawy, nie
      interesując się przyczynami. Sama wiesz, że długotrwałe zapracia mogą prowadzić
      do wielu powikłań.
      Tak więc doradzam zmianę lekarza. Koniecznie.
      Pozdrawiam Magda
    • agnieszka13_1975 Re: Dzieci a zaparcia 14.06.07, 13:54
      Podstawą jest dobra dieta, ja polecam świeże jabłka, koktajl owocowy ale na
      maślance, suszone śliwki - u nas zawsze to działa. Koktajl robię małej teraz
      prawie codziennie (nie lubi mleka) ale na maślance z dodatkiem truskawek,
      bananów i oczywiście cukru - uwielbia - a rezultat po wypiciu jednego kubeczka
      mamy od razu kupkę - tak że polecam. Córka ma 16 m-cy
    • marghe_72 Re: Dzieci a zaparcia 14.06.07, 13:58
      a jak wygląda dieta Twojego dziecka?
      • alfa36 Re: Dzieci a zaparcia 14.06.07, 23:16
        Synek rano i wieczorem wypija mleko (210ml). Poza tym staram sie, żeby jak najwięcej pił, ostatnio przede wszystkim woda mineralna. Je normalne obiady (zupa, ziemniaki, kasza, z mięs uwielbia mielone, do tego zawsze kalafior lub brokuły). Naruralnego jogurtu nie lubi, ale mieszam ze smakowym i wtedy wcina. Je też serki (np. bakuś)Owoce... jak ma dobry nastroj, ale wszelkimi sposobami wciskam w niego jablka, a ostatnio truskawki. Chleba je bardzo mało, jesli już to razowy. Sniadanie (poza mlekiem) je wtedy, gdy jest jajko lub kielbasa na gorąco. Slodycze je okazjonalnie (jakos nie moge przekonać tesciwej, żeby mu nie dawała). Suszone sliwki (gerbera) na niego nie działają.
        • ik_ecc Re: Dzieci a zaparcia 15.06.07, 04:56
          Dawaj mu wiecej surowizny - ogorki, papryka, (tarta) marchewka, owoce... Moja
          corka miala zaparcia dopoki nie odstawilismy mmleka i nie wprowadzilismy
          surowizny.
          • aisha1978 Re: Dzieci a zaparcia 15.06.07, 08:12
            Moja mała również miała kłopoty z zaparciami. Chodziłam od lekarza do lekarza i
            nic, aż w końcu z tego wszystkiego zrobiła jej się rana w śluzówce jelita
            grubego i zaczęły się schody. Straszliwe leczenie. POwiem, że teraz nie ma już
            kłopotów, ale bardzo jej pilnuję i krzyczę na wszystkich, jak chcą jej podać
            choćby małego cukiereczka.
            Dieta została zmodyfikowana, dzięki pomocy w końcu dobrego lekarza: zero soków
            owocowych(podobno są najpoważniejszą przyczyną zaparć, mówię o tych ze sklepu,
            a nie tych wyciskanych na świeżo), zero cukru, jak najwięcej owoców(moja i tak
            jadła bardzo dużo) i warzywa na surowo. U mnie też nie pomogły suszone śliwki.
            W okresie leczenia podawałam małej galaretkę codziennie, mimo że zawiera
            cukier. Ale galaretka ma to do siebie, że okleja ścianki jelita i dziecko może
            łatwiej się załatwić, poza tym zawiera żelatynę, która wspomaga proces gojenia
            się śluzówki jelita.
            W przypadku mojej córki okazało się, że ma nieco inną budowę anatomiczną
            końcówki jelita grubego i przez całe życie będzie miała tendencję do zaparć.
            Czyli po prostu będzie musiała pilnować diety.
            Polecam wizytę u dobrego lekarza i życzę powodzenia.
            • alfa36 Re: Dzieci a zaparcia 15.06.07, 13:19
              A jakie badania miala Twoja corka? Moja siostrzenica jako male dziecko też miala uciązliwe zaparcia, przeprowadzono pelną diagnostykę (w szpitalu, koszmar...), ktora nie wykazala żadnych nieprawidlowości. Obecnie dziewczynka ma 9 lat i wciąz pilnuje diety, bo sama juz wie, że cukierki jej szkodzą, a pomaga duza ilośc wody.
        • znaniec1 Re: Dzieci a zaparcia 15.06.07, 20:33
          przecier z jabłek nie rozluźnia stolca, kompot z jabłek tak.
    • aisha1978 Re: Dzieci a zaparcia 15.06.07, 20:30
      Hej!
      Moja mała miała robione zwykłe uSG i badanie z kontrastem. Nie było może aż
      takie straszliwe, ale faktycznie nieprzyjemne i stresujące. Ale dzięki temu
      wiemy, co z tym dalej robić i jak żywić.
      • alfa36 Re: Dzieci a zaparcia 16.06.07, 14:16
        Bardzo dziekuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka