krokre 06.07.07, 12:13 Drogie mamusie czy macie jakieś dobre i sprawdzone metody na odzwyczajenie od monia. Czy 14 mies dziecko mozna juz oduczyć i zrozumie ze smoczek jest mu niepotrzebny. Jak to było u was??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bri Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 06.07.07, 12:18 Nie zrozumie. Ale moim zdaniem to dobry czas, żeby oduczać. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 06.07.07, 12:20 obcięłam końcówkę-po tyogdniu zapomniała o smoczku, obyło się bez płaczu miała wtedy chhyba 18 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
majmajka Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 06.07.07, 12:25 Moj synek mial smoczek i kiedy skonczyl rok,nie zamierzalam go wcale odzwyczaic,ale akurat nadszedl czas ,ze trzeba bylo ten smoczek wymienic.No i kupilam mu nowy,taki sam tylko wiekszy rozmiarowo i dalam.A on go poprostu wyjal i nie chcial,bo cos mu nie pasowalo.I w ten oto sposob,zupelnie nie zamierzenie,mialam problem z odstawieniem smoczka z glowy.Sprobuj kupic nowy-moze nie zasmakuje Odpowiedz Link Zgłoś
kasja78 Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 06.07.07, 13:12 po prostu zabierz i poczekaj kilka dni-zapomni,ale może byc głosno Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 06.07.07, 13:14 No coż, jakiś czas temu pisałam o tym tutaj - oduczałam dwójkę roczniaków jednocześnie. Jak? Zabrałam im smoczki. A właściwie to jeden zabrałam, bo drugi się zgubił. Dwa dni było średnio potem coraz lepiej. Nie znam innej metody na odzwyczajenie od czegoś jak pozbawienie tego czegoś. I nikt nie mówi, że łatwo będzie ) A metoda z obcinaniem końcówki u nas miała taki efekt, że dostałam tym obciętym smokiem po twarzy od rozwścieczonego syna Odpowiedz Link Zgłoś
jodi20l Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 06.07.07, 20:28 nam smoczek zginął i nie kupiliśmy nowego przez ok 2 tyg tragedia i histeria, później wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
wjw2 Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 06.07.07, 20:34 > nam smoczek zginął i nie kupiliśmy nowego przez ok 2 tyg tragedia i histeria, > później wszystko ok U mnie było podobnie. Tragedii i histerii nie było, bo synek potrzebował smoczka tylko do zasypiania, później sam wypluwał i nie wybudzał się z braku smoczka. Odpowiedz Link Zgłoś
maniu111 Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 06.07.07, 21:36 moja córka też ciagnie smoka tylko przy zasypianiu,niedawno skonczyła roczek.napiszczie jak zasypiały wasze skarby po "zgubieniu" smoczka,długo protestowały? Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 06.07.07, 20:33 Przestać dawać i wytrzymać dwa dni wycia... Odpowiedz Link Zgłoś
ramka2 Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 06.07.07, 21:11 Spróbuj mu dać innego smoczka, o innym nieco kształcie. Może się zniechęci. Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 06.07.07, 21:40 niedawno oduczyłam syna(15mcy) idąc za przykładem Mathioli Najzwyczajniej w świecie pozbawiając go przedmiotu pożądania Jakieś 3 noce były dość niespokojne i problem z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mama1 Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 07.07.07, 14:25 ja odzwyaczailam 13 ms dziecko poprostu po poludniu kiedy klad sie spac zabralam i schowalam i usypialam go 1,5 h wieczorem okolo 40 min i tak od lutego zapomnielismy o smoczku najwazniejsze to konsekwencja i nie daj sie sprowokowac placzem,histeria itp musisz uwierzyc ze robisz dla dziecka dobrze zeby nie mialo (krzywych zebow,nie seplenilo,nie budzilo sie w nocy na smoczka itp) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marcela1 Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 07.07.07, 15:52 ja odstawiłam jak mały miał 13 mies, stwierdziłam że to dobry moment, jest 2 mies bez smoka, nie musze go szukac w nocy i nie musze pamiętac o zabraniu go z domu, a bywało i tak że bez niego to nie szło normalnie porozmawiac z kims i marudził w wózku bo chciał monia:0 Wyrzuciłam jeden drugi został u babci i koniec, zasnął bez niego i na drugi dzien bylismy na wyjeźdźie więc sie nie upominał bo był zainreresowany czym innym i tak jakos zkleciało, troszke szukał i może raz czy dw sie obudził w nocy ale o dziwo płaczu nie było! Stwierdziłam że im póxniej tym gorzej i chyba miałam racje! Odpowiedz Link Zgłoś
mchopka Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 07.07.07, 21:56 Ja właśnie dzisiaj zaczęłam odzwyczajać moją prawie dwuletnią córeczkę. Najgorzej było przed spaniem , marudzenie, płaczki - już prawie zmiekłam ale wiem że konsekwencja i stanowczość są kluczem do sukcesu. To jest dobra metoda wg. mnie Odpowiedz Link Zgłoś
copy77 Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 07.07.07, 16:49 Mam ten sam problem, zabieram się za oduczanie "ba" (zeby było śmiesznie-tak go właśnie nazywają !!!!)Mają tylko do zasypiania, ale bez tego trudno...W nocy jak potrzeba, sami sobie wkładaja do pyszczka. A kilka miesięcy temu kupiłam nowy (większy), rzeczywiście nie pasikował i ja głupia- zamiast wykorzystać fakt...Mówicie, że kilka nocy (o zgrozo, ja straszny spioch jestem ((()Ale dzięki za podpowiedzi (teraz się zawezmę) Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 07.07.07, 22:02 Moja corka ma 2 latka,i czasem dopomina sie smoka. próbowałam ja odzwyczaic,dałam inny smoczek ale ona nic nie miała przeciw.słyszałam o płynie na odzwyczajenie dziecko od ssania palca.myslałam zeby smoka tym posmarowac,pewnie mała powie wypłucz mamo...tylko nie wiem nawet co to za płyn. Odpowiedz Link Zgłoś
marysienka110 Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 07.07.07, 22:11 A dlaczego nie zabierzecie poprostu tego smoka? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 08.07.07, 01:39 marysienka110 napisała: > A dlaczego nie zabierzecie poprostu tego smoka? Ponieważ jak się dziecięciu posmaruje smoczek gorzkim płynem, dziecko ma poczucie, że samo podjęło decyzję o odrzuceniu niedobrego smoka, ergo - może czuć się doroślejsze PPP A tak serio - to znam odpowiedź na pytanie "dlaczego nie zabierzecie po prostu tego smoka". Z lenistwa, z lenistwa, i ograniczonej tolerancji na oszałamiające dawki decybeli. Przynajmniej to są moje powody Wyrzucę smoka jak mojej córce zdejmą gips. Podwójnej dawki wycia (a - z powodu braku mobilności z gipsem od stopy po biodro, b - z powodu braku smoczka) mogę nie przeżyć PP Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta791 Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 07.07.07, 22:44 Ja wprawdzie nie mialam problemu z odzwyczajaniem ,bo mojego synka nie przyzwyczailam do smoka.Ale moja szwagierka kupila w aptece specjalny plyn ,ktory jest bardzo niesmaczny a zarazem nieszkodliwy,przeznaczony wlasnie do odzwyczajenia dzieci od smoczka lub obgryzania paznokci.trzeba smarowac smoka tym plynem a dzieciaczek sam zobaczy ze jest niesmaczny i nie bedzie chcial.Moze nie uda sie od razu za pierwszym podejsciem,ale tzreba byc konsekwentnym i probowac dalej.Napewno sie uda.Zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kiniamum Re: Jak odzwyczaić od smoczka!!! 07.07.07, 22:46 zwyczajnie zabrac i byc konsekwentnym Odpowiedz Link Zgłoś
maritta78 Re: płyn 08.07.07, 13:41 111a4 napisała: > sie ten płyn nazywa? ja też jestem zainteresowana nazwą) Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta791 Re: płyn 08.07.07, 19:49 jak sie nazywa to nie wiem bo ja w Pl nie mieszkam,ale wydaje mi sie ze cos takiego i w Pl jest.Dowiem sie jutro i doniose. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka13_1975 Po prostu go wyrzuć!!! 08.07.07, 22:06 Naprawdę wystarczy wyrzucić, oraz nie mieć w domu zapasowego. Ja tak zrobiłam właśnie w wieku 14 m-cy, postawiłam córkę oraz siebie przed faktem dokonanym i tyle. Powiem szczerze że mi chyba było trudniej niż jej, miałam wrażenie że jak wyjdziemy na spacer bez smoczka to ona będzie płakać non stop a wcale tak nie było. Nieraz mi się wydaje że to nam rodzicom trudniej jest się "rozstać" z tym smokiem niż naszym pociechom. Córka zaczęła mówić bo nic jej już w buzi nie przeszkadzało ). Pozdrawiam, będzie dobrze i powiem jeszcze jedno im później tym będzie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: plyn 09.07.07, 12:33 nazywa sie paluszek.zaczniemy odzwyczajanie,nie wiem tylko czy lepiej wieczorem zaczac czy moze od jutra,od drzemki popołudniowej...zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta791 Re: plyn 09.07.07, 17:29 Nazywa sie "gorzki paluszek"i kosztuje ok 7-8 zlotych.Z tym wyrzuceniem smoczka to wcale nie takie proste,nie kazde dziecko zrozumie dlaczego nagle nie moze mec smoczka.A tak to samo sie przekona ze nie smakuje,a gorzkiego napewno nie bedzie chcialo.Jak bedziecie smoczka wyrzucac to najlepiej zeby malenstwo samo to zrobilo,bedzie wiedzialo ze nie schowlyscie gdzies.Zycze powodzenia,ja juz mam to za soba Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: plyn 10.07.07, 19:34 witam. plyn zakupiłam,jak juz wspomniałam. Wczoraj porazka - na poczatku Julce ten smak przeszkadzał ale pozniej jak sie okazało chyba sie oswoiła(bo ze smokiem zasneła). Dzis rano wiec znów wysmarowałam smoka,juz go nie chciała,ale za to nie spała popołudniu. Natomiast teraz - zasneła bez smoka Mam nadzieje ze jutro nie bedzie juz pamietała ze cos takiego istnieje A jak u Was?jakies postepy w oduczaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
anetpa Re: 16.07.07, 15:40 kilka miesięcy temu sama szukałam sposobu na odzwyczajenie córki od smoka -miała wtedy 18 miesięcy i pomysł znalazłam na necie - wykorzystałam, sprawdził się w 100 procentach. W smoku wycięłam małą dziurkę - gdy Natalia wzięła smoka do buzi(a używała go tylko do spania), stwierdziła, że "nie działa", na to ja, że myszka była wygryzła dziurkę. po kilku próbach "zasysania" smoka, zasnęła z nim w ręku. w kolejnych dniach można powiększać dziurkę, aż zupełnie pozbawi się smoka części do ssania. U nas było to już niepotrzebne - Natalia przez kilka dni prosiła o smoka przed spaniem, ale kończyło się to tak jak pierwszego dnia - zasypiała bez niego. oczywiście na początku (jakiś tydzień) miała kłopot z zasypianiem ale bez większego płaczu i histerii. Sposób "na myszkę" bardzo mi się spodobał, bo decyzję o odrzuceniu smoka podjęła sama Natalia a nie ja. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
anulkas86 A mój synek zwariował... 16.07.07, 17:13 Ma 14 miesięcy i do nie dawna smoczka mógłby nie mieć wcale. Mieliśmy w awaryjnych sytuacjach, gdy nie mógł usnąć albo gdy budził się w nocy z płaczem. A teraz cały dzień jest płacz za smoczkiem i ciągle musi mieć go w buzi. Nie mam pojęcia co mu się stało. Może to idące ząbki? Poczekam aż wyjdą i wtedy pomyśle o odsmokowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
lorana Koniec ze smoczkiem 17.07.07, 12:20 U nas była to katorga trwająca tydzień. W weekend majowy powiedzieliśmy że ciocia go zabrała i nie ma. Byliśmy na działce no i trzy noce nieprzespane a dodam, że moja córcia m trzy lata i to był ostatni gwizdek. No i w tej chwili nie pamięta już o smoku. Tak jak pisałam męczyliśmy sie tydzień bo co jakiś czas sie jej przypomniało. Wiem jedno czym wcześniej tym łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
111a4 Re: Koniec ze smoczkiem 17.07.07, 22:32 dokładnie,czym wczesniej tym lepiej.moja corka ma 2 lata i bez smoka tydzien zapomniała o nim calkiem,ma problemy ze spaniem co zbiegło sie tez z upałami jakie panuja. Odpowiedz Link Zgłoś