Dodaj do ulubionych

wystajace zebro

14.08.03, 08:19
Witajce, mam wrazenie ze mojemu dziecku wystaje lewe dolne zeberko, nie wiem
czy to ma tak byc, czy innym dzieciom tez tak odstaje, moze mu spuchlo?,
matko nie wiem co o tym myslec, synek ma sie dobrze, nie narzeka, czyli go
tam nic nie boli, sama juz nie wiem...
Obserwuj wątek
    • pelik Re: wystajace zebro 14.08.03, 08:55
      O ile wiem, to mogą być zmiany krzywiczne. Pewnie dobrze będzie poradzić się
      lekarza. Pozdrawiamy.
    • simsalabim Re: wystajace zebro 14.08.03, 09:24
      dziekuje slicznie za podpowiedz, zaczelam czytac o krzywicy i faktycznie
      zgrubione zebra sa pierwszym obajawem krzywicy, odrazu zlapalam za telefon i
      juz mam termin do pediatry, jezu nigdy bym na to nie wpadla ze moje dziecko
      moze miec krzywice, pisze moze, bo jeszcze sie okaze po wizycie u lekarza co mu
      dolega, o ile wogole mu cos dolega, miejmy nadzieje ze nie.... pozdrowka
    • mamakubisia Re: wystajace zebro 14.08.03, 12:43
      U nas było tak samo. Małe ciemiączko, wystające żeberko i problem z dawkowaniem
      vit D. Lekarka zalecila dawkowanie co drugi dzien. Po powrocie do domu mąż mnie
      uświadomił, że wystające żeberko synek ma po mnie, taka juz jego uroda. Ja w
      swoim 30 letnim życiu nie zwróciłam na to uwagi. Przy kolejnej wizycie lakarka
      zmniejszyla dawkowanie i kazała obserwować.

Pozdrawiam!
      • eskel2 Re: wystajace zebro 14.08.03, 15:43
        Witam

Nasz prawie 16 miesięczny Staś ma to samo. Parę miesięcy temu narobiliśmy
        strasznej paniki, bo pewnie krzywica. Lekarzy widziało go 3, diagnozy były 2.
        Nasza rejonowa pani doktor (która się popisała po raz n-ty) orzekła, że to
        skrzywienie od zbyt wczesnego sadzania dziecka na siłę. Pani doktor nr 2 i 3
        (obie dobre specjalistki) stwierdziły, że ten typ tak ma i wg nich jest to
        dziedziczne. Ja nie mam, a mój mąż ma ładnych parę kilo za dużo więc nie widać.

Pozdrawiam
        Anka
    • zazulam Re: wystajace zebro 14.08.03, 19:11
      Jedna z moich córek też ma odstające żebro lewe. Okazuje się , że po tatusiu.
      Ze strony jego rodziny to chyba dziedziczne bo i ojciec i brat też mają. Też
      panikowaliśmy z krzywicą - miała lekko zachwiany profil kostny ale generalnie
      krzywicy nie ma a żeberko jakos zbytnio jej nie przeszkadza. Taka już jej
      uroda. Proponuję się nie obawiać...z tym też się żyje.
      Ewa,
      mama Uli i Ani
    • mamanati Re: wystajace zebro 14.08.03, 21:56
      pozdrowionka!!!
      Ja mam 14 miesięczną Natalkę i ona też trochę wystające żebra, zwłaszcza
      właśnie lewe. Widziało to też dwóch lekarzy. Jeden stwierdził, ze jest to
      odchylenie w normie. Drugi zaś, że mała zaczęła za wcześnie siadać i stąd ten
      problem. Prawde mówiąc na początku mieliśmy straszne wyrzuty sumienia, że to my
      zawiniliśmy. A byliśmy tacy dumni, że nasze dziecko się szybko rozwija....
      Powiedział jednak, że jak mała podrośnie, zacznie ćwiczyć a zwłaszcza pływać to
      jej się jeszcze to wyrówna. Prawde mówiąc to nie wiem, czy jeszcze iść do
      jednego specjalisty czy mu wierzyć i dalej poczekać.
      Asia
    • simsalabim Re: wystajace zebro 18.08.03, 21:01
      uffff naszczescie okazalo sie ze z moim synkiem jest wszystko ok, zeberko
      odziedziczyl po mausi albo tatusiu, trzeba sprawdzic pod walkami tluszczu smile)))
      pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka